![تدوین اطلس زبان،گویش ها و لهجه های مردم فارس تدوین اطلس زبان،گویش ها و لهجه های مردم فارس](https://farsagah.ir/wp-content/uploads/2025/02/تدوین-اطلس-زبان-گویش-ها-و-لهجه-های-مردم-فارس.jpg)
فارس برخوردار از دهها گویش و لهجه های ناشناخته است، به گزارش سيد محی الدین حسینی ارسنجانی خبرنگار فارس اگاه، استاد و پژوهشگر برجسته زبان شناسی همکار با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از تدوین زبان و گویشها و لهجه های مردم فارس و کل استانهای کشور خبر داد.
الوالقاسم اسماعیل پور مطلق در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: اطلس ملی زبان و گویشهای مردم ایران در حال گردآوری است و کار تدوین و گرداوری و ضبط و ثبت زبان و گویشها و لهجه های مردم استان فارس نیر رو به انجام نهایی است.رئیس پژوهشکده زبان و گویش های سازمان میراث فرهنگی، گردشگر ی و صنایع دستی با بیان این مطلب گفت:
این اطلس همه زبانهای رایج در ایران همچون کردی ،ترکی،بلوچی،طبری (گیلکی)،خراسانی و … را در بر میگیرد که برخی ازآنها لهجه و برخی گویش هستند.وی که سردبیر مجله بین المللی مطالعات میراث ایرانی است افزود: وضعیت تهیه و تدوین و ثبت دهها مورد گویشها و لهجه های رایج و فراموش شده در ایران هنوز مشخص نشده است،عضو انجمن انسان شناسان ایران و انجمن ایران شناسان اروپا افزود:در هر استان و از جمله استان فارس لهجه ها و گویشهای متفاوتی وجوددارد که پروژه ملی اطلس گویشهای مردم ایران طبق اطلاعات میدانی در هر استان و از جمله در استان فارس با دعوت از افراد مطلع و پژوهشگران محلی وافراد مطلع از هرشهر ستان و منطقه از فارس که دارای گویش و لهجه خاصی باشند اطلاعات مورد نیاز دریافت و در مراحل آخرین جمع اوری اطلاعات در استانهای کشور هستیم و استان فارس هم یکی از ان استانهای پرلهجه و گویش در کشور است.
اسماعیل پور مطلق بیان داشت:تنها پس از اتمام بررسی تمام استانهاست که میتوان عدد مشخصی از گویشها و لهجه های مردم ایران و به طور اختصاصی مردم هر استان بیان کرد.
به گفته اسماعیل پور،فارس از نخستین استانهایی است که زبان، گویشها و لهجه های رایج آن گردآوری، ضبط و ثبت شفاهی شده و در مرحله دوم این اطلاعات در حال دیجیتالی شدن توسط کامپیوتر است و همکاری اهالی فارس با کارشناسان ثبت زبان و گویشها و لهجه ها خوب بوده که از مردم شریف این استان تقدیر و تشکر میگردد.
وی که ایران شناس و دانش آموخته دکترای فرهنگ و زبانهای باستانی از داشگاه تهران است درباره گویشها و لهجه های فراموش شده نیز گفت: به طور مثال گویشهای «اچمی، سیوندی، کوهمره ای،دوانی و…» از جمله گویشهای استان فارس است که در مناطق لار و مرودشت و اطراف شیراز و کازرون و…فارس وجود داشته و دارند که نبایستی به فراموشی سپرده شوند.
رییس گروه زبان شناسی و زبانهای باستانی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران یادآور شد: در روستای نواازداستان مازندران گویشی فراموش شده بنام گویش کالسی بود و تنها سه پیرمرد آن را صحبت میکردند و هر سه آنها فوت کرده بودند، ولی خوشبختانه اطلاعات مربوط به این گویش توسط یک نفر از بومی ها گردآوری شده بود که در اختیار پژوهشکده قرار گرفت.
استاد مدعو و پژوهشگر سابق دانشگاه های شانگهای در چین و مسکو در روسیه همچنین گفت:الویت ثبت با زبانهاوگویشهای در معرض خطراست.
اسماعیل پور مطلق تاکید کرد:این اطلاعات قرار است در کتاب و سی دی های مطالعاتی گرد آوری شوند. همچنین پس از اتمام این پروژه نقشه زبانی ایران نیز تهیه میشود.
اسطوره پژوه و استاد فرهنگ و زبانهای ایران باستان در پایان تصریح کرد:کار اطلس زبان و گویش ایران از قریب به یک دهه پیش آغاز شده بوداما دردو سال اخیر این کار شدت گرفت و در حال حاضر سی زبان شناس با این پروژه عظیم فرهنگی همکاری می کنند