جشنواره حلوا مسقطی لاری؛ جلوهگاه خوشمزه ترین شیرینی اصیل ایرانی، به گزارش عباس امیری خبرنگار فارس اگاه، جشن عیدانه سومین جشنواره ملی حلوا مسقطی لاری و گردشگری خوراک رمضان طی روزهای ۲۲ تا ۲۴ فروردینماه جاری در محل بوستان ملت شهرستان لارستان در حال برگزاری است.
این جشنواره با استقبال گسترده مردم لارستان و دیگر نقاط استان فارس و کشور مواجه شد به طوری که مسئولانی از مدیریت شهری یزد، قشم و بندرعباس و همچنین لارستانیهای مقیم کشورهای حوزه خلیج فارس و مقیم در مرکز استان فارس و دیگر استانها در این رویداد حضور داشتند.
نمایشگاه جنبی این جشنواره در ۲۸ غرفه شامل حلوا مسقطی و غرفه صنایع دستی، اغذیه، نان، شیرینی محلی لارستان و سیاه چادر عشایری برپا شد و در محوطه این نمایشگاه، همزمان پخت حلوا مسقطی لاری نیز در معرض دید بازدید کنندگان قرار گرفت.
شهردار لار در حاشیه این جشنواره در گفتگو با خبرنگار فارس اگاه با اشاره به سفر رئیس کمیسیون گردشگری، صنایع دستی، میراث فرهنگی و امور بینالملل شورای اسلامی شهر یزد به شهر لار، گفت: شهر لار به لحاظ سابقه تاریخی و فرهنگی با بسیاری از شهرهای کهن کشورمان ارتباط و اشتراک بسیار زیادی دارد که شهر یزد یکی از آنها است.
اصغر فرودی افزود: ظرفیتهای بوم شناسی، فرهنگی، هنری، ساخت و ساز، اقتصادی و… شهر یزد خیلی به شهر لار نزدیک است از این جهت به دنبال ایجاد راههای همکاری در زمینههای یاد شده در راستای تقویت وجه اشتراکها و استفاده از ظرفیتهای موجود هستیم بنابراین در سفر رئیس محترم کمیسیون گردشگری، صنایع دستی، میراث فرهنگی و امور بینالملل شورای اسلامی شهر یزد به شهر لار راههای ایجاد و انعقاد تفاهم نامههای همکاری بررسی میشود.
وی با بیان اینکه شهرهایی همچون بندرعباس، قشم و شهرهای متعدد جنوب کشور با لار دارای قرابتهای بسیار فرهنگی، زبانی و تاریخی هستند، ادامه داد: تقویت وجه اشتراک شهر لار با دیگر شهرهای کشور در دستور کار شهرداری و مجموعه مدیریت شهری با برگزاری جشنوارههای مختلف و دعوت از شخصیتهای مهم علمی، هنری، دینی و فرهنگی قرار دارد.
شهردار لار در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: شهر لار یکی از شهرهای تاریخی کشور است که در زمینههای مختلف ظرفیتهای بسیار بزرگی را دارد که گاهی از سطح شهرستان و یک استان شاید فراتر باشد همچنین این شهر متمدن در بخش گردشگری دارای ظرفیتهای بالقوه بسیاری است که نشان از سبقه تاریخی بسیار بزرگ دارد.
بنابه گفته فرودی، فرهنگ مردم لار یک سابقه بسیار دیرینه دارد و در حوزه ورزشی، مسابقات و رویدادهای بین المللی در این شهر برگزار میشود همچنین در حوزه اقتصادی و مبادلات خارجی دارای نقش مهمی بوده و روابط بین کشورها نیز دارای اهمیت است چراکه ۱۰۰ هزار نفر از لارستانیها در کشورهای حاشیه خلیج فارس و اقصی نقاط عالم مشغول فعالیت هستند.
وی تصریح کرد: ظرفیت ترانزیتی قابل توجه بوده و این شهر بین شیراز و استان هرمزگان واقع شده که میتوان آن را یکی از کریدورهای مهم تردد جنوب کشور دانست همچنین یکی دیگر از ظرفیتهای لار که میتواند تقویت نیز شود، توریست درمانی بوده که در این حوزه تاکنون این شهر توانسته موفق عمل کند.
*گردشگری و تجارت؛ دو نشان بسیار مهم شهر لار
رئیس شورای اسلامی شهر لارستان نیز در حاشیه این جشنواره گفت: توجه به زیرساختها و جاذبههای گردشگری یکی از راههای ایجاد توسعه است و برخی از کارشناسان عنوان میکنند که برای رفتن به سمت صنعت شدن یک منطقه باید موضوع الگوی متوازن کسب و حرفه مردمان را مد نظر قرار داد.
حمید منشی، گردشگری و تجارت را دو نشان بسیار مهم شهر لار باتوجه به تاریخ غنی و تمدن دیرینه این شهر دانست و اظهار کرد: جاذبههای گردشگری و تمدنی لارستان علی الخصوص شهر لار ارزشمند است که برای معرفی این ظرفیت ها، نیازمند رویدادهایی همچون جشنواره ملی مسقطی هستیم تا بتوان قابلیتهای این شهرستان را نه تنها به ایرانیان بلکه به همه جهان معرفی کرد.
رئیس شورای اسلامی شهر لار، تلاش شبانه روزی دستگاه مدیریت شهری لار در ایام نوروز را مورد توجه قرار داد و افزود: برای برپایی این رویداد فاخر از چند ماه گذشته برنامه ریزیها صورت گرفته است و طی مدت برگزاری، شاهد استقبال پرشور هموطنان از سراسر نقاط ایران اسلامی هستیم.
*تلاش برای پیوند مسقط با شهر لار
نماینده منتخب مردم لارستان، خنج، گراش، اوز و جویم در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز در حاشیه این جشنواره گفت: در تلاشیم تا پیوندی بین شهر مسقط پایتخت کشور عمان که مبدا حلوای مسقطی است با شهر لار، برقرار کنیم.
علاءالدین بروجردی بیان کرد: در تلاش هستیم تا پیوندی بین شهر مسقط پایتخت کشور عمان که مبدا حلوای مسقطی است با شهر لار، برقرار کنیم و تاکنون در این راستا با سفیر ایران در عمان هماهنگیهای لازم انجام شده و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد رخ دادن این اتفاق مبارک باشیم.
وی با بیان اینکه معرفی مسقطی لاری فراتر از محدوده لارستان و ایران اسلامی بسیار حائز اهمیت است، اظهار کرد: مابقی صنایع دستی و میراث فرهنگی ملموس و ناملموس سایر شهرها نیز بسیار ارزشمند بوده که حتما وظیفه دولت، تقویت این بخش است تا شاهد تحول در حوزه میراث فرهنگی و صنایع دستی باشیم.
* قدم زدن در لار؛ حس قدم زدن در تاریخ کهن سرزمین ایران
رئیس کمیسیون گردشگری، صنایع دستی، میراث فرهنگی و امور بینالملل شورای اسلامی شهر یزد هم در حاشیه این جشنواره گفت: باتوجه به دعوت مدیریت شهری لار سفر به این شهر داشتیم که باعث کسب تجربه خوبی شد و حس قدم زدن در تاریخ کهن سرزمین ایران را به دنبال داشت.
بیبی فاطمه حقیرالسادات افزود: به جرات میتوان گفت که همچون آثار تاریخی شهر لار را در هیچ جای کشور مشاهده نکردم و وجود بافت زنده در بازار تاریخی قیصریه این شهر یکی از مزیتهای مهم به شمار میرفت.
وی با بیان اینکه وجه اشتراکهای بیشماری بین شهر یزد و لار وجود دارد، اظهار کرد: با قرار گیری پتانسیلهای دو شهر یزد و لار در کنار یکدیگر، میتوان میراث فرهنگی کشورمان را به دنیا بیش از گذشته نشان دهیم و آثار باستانی موجود نشان از وجود تمدن و تاریخی بیش از یک هزار سال دارد که به نوبه خود بی نظیر است.
رئیس کمیسیون گردشگری، صنایع دستی، میراث فرهنگی و امور بینالملل شورای اسلامی شهر یزد با اشاره به اینکه قبل از صنعت گردشگری باید فرهنگ گردشگری را ترویج کرد، ادامه داد: باید باورمندی به تاریخ کهن سرزمینمان را قبل از راه اندازی صنعت گردشگری تقویت کنیم تا همه آحاد مردم به ویژه جوانان و نسل جدید کشور با سرگذشت غنی خود آشنا شوند.
وی، وجود برج پژوهشی علم و فناوری لار در کنار تمدن و میراث فرهنگی این شهر را یک مزیت مهم توصیف کرد و افزود: وجود برج پژوهشی علم و فناوری لار و پارک علم و فناوری شهر یزد میتواند باعث ایجاد تفاهم نامههای مشترک در زمینه علم شود.
حقیرالسادات در ادامه سخنان خود با اشاره به دست آورد سفر خود به شهر لار، گفت: باتوجه به وجه اشتراک متعدد و بیشمار بین شهرهای تاریخی یزد و لار، تفاهم نامههای مشترک همکاری در زمینه گردشگری، میراث فرهنگی، صنایع دستی و… منعقد خواهد شد تا از ظرفیتهای دو طرف استفاده شود.
بنابه گفته رئیس کمیسیون گردشگری، صنایع دستی، میراث فرهنگی و امور بینالملل شورای اسلامی شهر یزد گفت: یزد دارای ظرفیت بین المللی بیشماری همچون شهرهای خواهر خوانده است که ظرفیت خوبی برای انتقال پتانسیلهای شهر لار خواهد بود و صنعت گردشگری را بیش از پیش پر رنگتر کنیم.
وی با اشاره به وجود «خانه لاریها» در شهر یزد، گفت: در سفر مسئولان شهر لار به یزد، بازدیدی از خانه لاریها انجام شد که پیشنهاد استفاده از این ظرفیت ارائه گردید و طی هفته گذشته مسئولان میراث فرهنگی به شورای شهر دعوت شدند و بنا شد تفاهم نامه منعقد شود تا ویژه برنامههای متعددی در این خانه با حضور لاریها برگزار شود همچنین پیشنهاد احداث خانه یزدیها در شهر لار مطرح شده تا بتوان این برنامهها را دو سویه اجرا کرد تا تبادلات فرهنگی بین دوشهر صورت گیرد.
*جشنواره ملی حلوا مسقطی لاری؛ یکی از رویدادهای قدیمی و بسیار خوب شهر لار
عضو شورای اسلامی شهر بندرعباس هم در حاشیه این جشنواره، با اشاره به بازدید خود از غرفههای نمایشگاه جانبی این جشنواره، گفت: جشنواره ملی حلوا مسقطی لاری یکی از رویدادهای قدیمی و بسیار خوب شهر لار است که باعث معرفی آیین و سنتهای کهن این دیار به دیگر شهرهای کشورمان شد.
فریده عامری سیاهویی افزود: دیار لارستان باتوجه به تاریخ و ظرفیتهای سرشار خود میتواند یکی از قطبهای مهم گردشگری باشد و اشتراکهای بیشماری مابین شهرستان لارستان به ویژه شهر لار با شهر بندر عباس به خصوص در حوزه تجارت دارد که وجود بازار لاریها در بندرعباس نشان از این موضوع است.
وی با بیان اینکه مشارکت شهروندان در برپایی سومین جشنواره ملی حلوا مسقطی لاری بی نظیر بود، تاکید کرد: شاهد استقبال خوبی از این جشنواره فرهنگی بودیم و باتوجه به مشارکت بی نظیر مردم در برپایی این جشنواره و همچنین تعیین شعار سال توسط مقام معظم رهبری با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم»، نظیر جشنواره ملی حلوا مسقطی لاری میتواند پایه و اساس تحقق اهداف کلان کشور باشد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه شهر بندر عباس به عنوان شهر خلاق در حوزه صنایع دستی در سازمان بین المللی یونسکو به ثبت رسیده است، بیان کرد: تقویت بیش از پیش ارتباطات شهر بندر عباس با لار میتواند ایجاد رویدادهایی در زمینه شهرهای خلاق ایران را فراهم کند.
حلوا مسقطی لاری، فرایند تهیه، پخت و تولید آن پنجم تیر ماه ۱۳۹۸ در فهرست میراث ناملموس کشور به شماره ۲۰۰۳ ثبتشده است.