
رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی استان فارس : تغییرات پی در پی مدیران کل میراث فرهنگی در فارس باعث عقب افتادگی این استان در انجام کارهای زیرساختی و لطمه دیدن بخش خصوصی و مردم شده است، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حکمی محسن ضیائی به عنوان سرپرست اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان فارس منصوب کرد.
در مراسم تودیع و معارفه مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس، معاون گردشگری کشور، انوشیروان محسنی بندپی، با اشاره به اینکه سفر خود به استان فارس برای شرکت در هفدهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و تاجیکستان، بود و این تودیع و معارفه به کار اضافه شد روشن کرد که این تصمیم عزل محمد ثابت اقلیدی تا چه حد برآمده از فشارهای سیاسی بوده است .
وی با اشاره به اینکه استان فارس در تمامی ظرفیتهای گردشگری، از جمله زیارت، سلامت، تمدنی و طبیعی، پتانسیلهای بسیار زیادی دارد و قادر است تمام سلیقههای گردشگران را پوشش دهد به رشد قابل توجه گردشگران فرهنگی در سال جاری به یمن فعالیت های صورت گرفته در فارس اشاره کرد و گفت: گردشگران ما در سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۳ حدود ۲ درصد افزایش داشتهاند، اما در حوزه گردشگری فرهنگی، این افزایش به۲۷/۶ درصد رسید. تخت جمشید و حافظیه در نوروز امسال نزدیک به نیم میلیون بازدیدکننده داشتند. این رشد تاریخی تنها با همکاری و هماهنگی بین بخشهای مختلف مسئولین گردشگری استان فارس و شجاعت در باز کردن موانع موجود در حوزه گردشگری و میراث ممکن شد.
معاون گردشگری کشور سپس به تشریح راهبردهای اصلی وزارتخانه پرداخت و افزود: اولین راهبرد، تقویت جایگاه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در نظام حکمرانی است. در این راستا، ۴۲۲۰ پست سازمانی به این وزارتخانه افزوده شده که باعث دو برابر شدن پستهای سازمانی در آن شده است.
محسنی بندپی راهبرد دوم را تقویت دیپلماسی گردشگری در سطح بینالمللی دانست و گفت: پس از سالها، در نمایشگاه فیتور اسپانیا، نمایشگاه برلین و بعد از ۱۲ سال توقف، در نمایشگاه دبی شرکت کردیم تا از هر فرصتی برای معرفی ظرفیتهای میراثی، گردشگری و صنایع دستی کشور استفاده کنیم.
وی همچنین به راهبرد سوم، یعنی تسهیل فرآیندها، اشاره کرد و افزود: ما از بخش خصوصی حمایت میکنیم و یکی از سیاستهای وزیر میراث فرهنگی، دکتر صالحی امیری، این است که تشکلها را در فرآیندهای کاری وارد کنیم تا به کیفیت و سرعت کارهای بخش خصوصی کمک کنیم.
معاون گردشگری کشور در ادامه گفت: با مصوبه دولت در آخرین روزهای سال گذشته، تمام تجهیزات صنعت گردشگری از پرداخت عوارض گمرکی معاف شدند. این معافیت شامل واردات تجهیزات هتلها، کشتیهای تفریحی و اتوبوسها و مینیبوسهای گردشگری است. همچنین، به دنبال تاسیسات ترکیبی گردشگری در شهرستانهایی هستیم که ساخت هتل در آنها مقرون به صرفه نیست. در این تاسیسات ترکیبی، هتلها به نسبت ۶۰ به ۴۰ کاربریهای دیگر خواهند داشت.
در پایان، محسنی بندپی از تلاشها، شفافیت و صداقت دکتر محمد ثابت اقلیدی در سمت مدیر کلی میراث فرهنگی فارس قدردانی کرد و گفت: حضور این مدیر کل با تصمیمات شجاعانه، تحولات بسیار خوبی در حوزه گردشگری فارس ایجاد کرده است. امیدواریم با استفاده از تجربیات ایشان و افزودن رویدادها به ظرفیتهای گردشگری فارس، این استان بتواند بیش از پیش در جذب گردشگر موفق عمل کند.
*انتخاب مدیر کل سیاسی برای میراث فارس ظلم است
در این مراسم، مدیرکل پیشین میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس ضمن ارائه گزارشی از فعالیتهای خود در حوزههای گردشگری، مرمت بناهای میراثی، راهاندازی خانههای صنایع دستی و سایر اقدامات انجام شده، اظهار داشت: زمانی که حکم مدیریتم در فارس را دریافت کردم، با خدا عهد کردم که برای او کار کنم و اکنون مفتخرم که توانستم اتفاقات بزرگی را رقم بزنم و به کشورم خدمت کنم. در روز اول ورودم گفتم ۱۵ ماه میمانم و به اندازه ۱۰ سال کار خواهم کرد و خواهم رفت. اکنون مدت مدیریتم به ۱۶ ماه رسیده و خوشبختانه سربلند از این مسئولیت خارج میشوم.
محمد ثابت اقلیدی در ادامه، انتخاب محسن ضیایی به عنوان سرپرست اداره کل میراث فارس را انتخابی شایسته دانست و گفت: رشد و بلوغ باید در بدنه سازمان اتفاق بیفتد تا شاهد پیشرفت سازمان و ارگانی چون میراث فرهنگی در تحقق اهدافش باشیم. متاسفانه، سیاسیکاری در مسئولیتهای ما، ظلمی بزرگ به سیستم میراث فرهنگی رو داشته است با این حال روا نیست افرادی خارج از بدنه سازمانی میراث به عنوان مدیرکل انتخاب شوند.
او از معاون وزیر درخواست کرد تا در تایید حکم مدیریت محسن ضیایی کمک کند تا فردی لایق و آشنا به این حوزه برای مسئولیت فارس انتخاب شود و وقت صرف شناخت این مجموعه و ظرفیتهای میراثی و گردشگری استان نشود. وی افزود: برخی کارهای انجام شده هنوز مانند بذر هستند و باید توسط مدیر بعدی که آشنا با میراث است، ادامه یابند.
* انتقادرئیس انجمن صنفی دفاتر مسافرتی فارس از تغییر پی در پی مدیران کل میراث استان
رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی استان فارس در مراسم تودیع و معارفه مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، با انتقاد از تغییرات مکرر مدیران در این اداره کل، گفت: تغییرات پی در پی مدیران کل میراث فرهنگی در استان فارس باعث عقب افتادگی این استان در انجام کارهای زیرساختی و لطمه دیدن بخش خصوصی و مردم شده است.
محمود فخری در ادامه اظهار داشت: هر مدیرکلی که وارد کار میشود، نقاط ضعف و قوت خود را دارد، اما لازم است که انتخاب مدیر کل میراث فرهنگی استان با مشورت و اجماع بین پرسنل متخصص این اداره کل، بخش خصوصی، و مدیران متخصص استان صورت گیرد. این انتخاب باید به گونهای باشد که فرد منتخب حداقل پنج سال بتواند در این مسئولیت باقی بماند تا تصمیمات او استمرار داشته باشد و بخش خصوصی نیز بتواند روی برنامههای بلندمدت حساب کند.
وی در ادامه تأکید کرد: این درست نیست که استانی چون فارس امروز با سرپرستی یک نفر اداره شود. آیا میتوان در چنین شرایطی، در این استان به اهداف بلندمدت دست یافت؟ قطعاً با این شیوه تغییرات مکرر مدیران، میراث فرهنگی و گردشگری فارس به عقب خواهد رفت و نمیتوان به آینده روشنی برای میراث این استان امیدوار بود.
در پایان این مراسم معاون گردشگر کشور با ارائه لوحی از زحمات حمد ثابت اقلیدی در سمت مدیر کل میراث فرهنکی فارس تقدیر کرد و با حکم سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس به محسن ضیایی تقدیم کرد
در متن حکم وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آمده است: «انتظار میرود در راستای قانون اساسی، اهداف و چشمانداز و قانون برنامه پنجم هفت ساله پیشرفت و منشور اخلاقی دولت چهاردهم در جهت تحقق اهداف و مأموریت وزارتخانه، با برنامه ریزی دقیق و ساماندهی مناسب و بهره گیری از توان صاحب نظران و کارشناسان نسبت به مأموریتهای محوله اهتمام لازم به عمل آورید.»
لازم به ذکر است در سوابق محسن ضیایی معاونت فرمانداری شهرستان مرودشت، معاونت فرمانداری شهرستان بندرعباس، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان هرمزگان و معاون گردشگری و سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس دیده میشود.
* حاشیه ای بر متن عزل و انتصاب سرپرست اداره کل میراث فرهنگی فارس
پیش از هر چیز شیوه ابلاغ حکم عزل محمد ثابت اقلیدی مدیر کل میراث فرهنگی فارس نظیر دیگر نمونه های در فارس به شدت ناشایست بوده است به ویژه در مواقعی که فرد در جلسه رسمی (هفدهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و تاجیکستان) در مقام خود حضور دارد اعلام ناگهانی و بدون اطلاع قبلی حکم عزل او صادر میشود . این شیوه عزل، که در موارد دیگری در کشور و استان نیز مسبوق به سابقه است، از جنبههای مختلف مدیریتی و انسانی ناپسند است. چنین رفتاری موجب آسیب به اعتبار و تصویر مدیران دولتی شده و برای مردم نشانهای از بینظمی در سیستم مدیریتی کلان کشور و بیاحترامی به حقوق انسانی مدیران است. این امر نهتنها باعث کاهش اعتماد به سیستم مدیریتی کشور میشود، بلکه میتواند انگیزهها و روحیه کارکنان ارگان اداره متبوع را نیز تحت تأثیر منفی قرار دهد.
از دولت وفاق انتظار می رود این شیوه ناپسند که در دولت نهم پایهگذاری شد، دنبال نکند. تغییرات مدیریتی باید به روش حرفهای، منظم و محترمانه انجام شود تا نهتنها افراد شاغل در ارگانها احساس امنیت کنند، بلکه اعتبار ارگان و سازمان نیز حفظ شود.
همچنین، نظر به اهمیت و ضرورت بررسی عملکرد مدیران دستگاههای دولتی، لازم است به کارنامه پربار محمد ثابت اقلیدی در سمت مدیر کلی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس اشارهای مختصر شود. چراکه یاد کردن از مدیران موفق گذشته، علاوه بر اینکه نوعی قدردانی از آنهاست، تجربیات ارزشمندی را برای مدیران فعلی فراهم میآورد.
محمد ثابت اقلیدی در ۱۶ ماه مدیریت خود در مسند مدیر کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی فارس با توانایی بالا در جذب بودجه، توانست در کمتر از یک سال اعتبارات ملی را سه برابر (۳۲۰ درصد) افزایش دهد و علاوه بر بودجههای استانی و ملی، از وزارت نفت نیز برای مرمت آثار ساسانی کمک مالی جذب کند. او با این بودجهها، پروژههای مرمتی مختلفی از جمله مرمت بناهای ساسانی، قاجاری و پهلوی، و توسعه زیرساختهای گردشگری در فارس را به انجام رساند.
برخی از این پروژهها شامل مرمت کاخ سروستان، بیشاپور، نقش برجسته کورنگون و ایمنسازی مسیرهای گردشگری مانند آبشار مارگون و چشمههای طبیعی بودند. همچنین، ثابت اقلیدی با برگزاری رویدادهای فرهنگی و گردشگری مانند کنسرت علیرضا قربانی در تخت جمشید و جشنوارههای بینالمللی، به جذب گردشگر و تقویت صنعت گردشگری فارس پرداخت.