شهرداری شیراز پیشرو کشور در عرصه تحولگرایی، نوآوری و فناوری، به گزارش جلالالدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه ، دومین رویداد ریورس پیچ «رهش» (رویداد هوشمندسازی شیراز) در حالی به مناسبت هفته پژوهش و در راستای رفع نیازهای فناورانه سازمانی در حوزه مدیریت شهری و تقویت اکوسیستم کارآفرینی و دانشبنیان در دانشگاه زند شیراز برگزار شد که در این رویداد بر تعامل بیشتر حوزه دانشگاه با مدیریت شهری و استفاده از ظرفیتهای دانشگاهی در این حوزه تأکید شد.
عضو شورای شهر شیراز در این مراسم گفت: یکی از مشکلات ما سالهاست با آن روبرو هستیم این است که هر گاه با مشکلی مواجه شدیم به جای اینکه به آن به عنوان یک مسأله نگاه کنیم، نگاهی پروژهای داشتهایم.
مهدی طاهری افزود: در این بین ما در این مسیر با افرادی برخورد داشتیم که دو نگاه داشتند: یک نگاه خودآگاه و یک نگاه ناخودآگاه. متأسفانه در این زمینه مغزها و ذهنها از گذشته پروژهمحور بودهاند و یا در طول زمان به این موضوع تبدیل شدهاند که آشفتگی از این نظر وجود دارد. به طور معمول مغزهای مسألهمحور سعی میکنند تمرین کنند تا بتوانند به خوبی تحلیل کنند و به راه حل برسند، اما مغزهای پروژهمحور سعی میکنند به نتیجه برسند و قطعاتی از چالشها را حل کنند.
وی تصریح کرد: اتفاقی که روی میدهد دانشگاه خوبی مانند دانشگاه زند شیراز، راهاندازی میشود که از نظر من یک پروژه میشود؛ کارش تربیت دانشجوست، اما شاید کسی سؤال کند این پروژه قرار است چه مسألهای حل کند.
عضو شورای شهر شیراز خطاب به دانشجویان حاضر اظهار داشت: به عنوان مثال، خرید اتوبوس برای شیراز به عنوان یک پروژه برای رفع ترافیک و مسأله کاهش ترافیک شهری بوده است، اما بعد از مدتی متوجه میشویم وضع بسیار بدتر شد. هزار دستگاه تاکسی هم به روز میکنیم. میخواهم ذهن شما را به این موضوع معطوف کنم که سعی کنیم ذهن پژوهشگران را به مسألهمحوری سوق دهیم. ما در کشور با سمی به نام پروژهمحور شدن ذهن اندیشمندان مواجه شدهایم و کمتر به مسألهمحوری رجوع کردهایم.
طاهری گفت: مسألهمحوری یعنی رفع آلودگی هوا را به عنوان مسأله ببینیم، اما ایجاد مترو یعنی یک پروژه، چرا که ما همه این فعالیتها را انجام میدهیم، اما مسأله آلودگی کماکان به قوت خود باقی است.
وی تصریح کرد: یا در مثالی دیگر، شیراز از لحاظ بیمارستانی وضع خوبی دارد و بیمارستان ایجاد شده است؛ این به عنوان یک پروژه است، اما چالش بهداشت و سلامت که اصل مسأله است، هنوز بر قوت خود باقی است.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز ادامه داد: البته حرف من نسبی است و مطلق نیست، بلکه میخواهم ذهن دانشجویان را به سمتی ببرم که مسألهمحور شوند. امروز مشکل ما این است که ذهن دانشجویان به سمت پروژهمحور شدن است و چون مغز ما پروژهمحور شده است، به جای حل مسأله به دنبال ایجاد پروژه هستیم. البته پروژهها هم بد نیستند، اما رفعکننده چالش نیستند.
طاهری گفت: اگر مسأله به درستی تحلیل و به پروژه درست منتهی نشود، شما پروژههایی ایجاد کردهاید که نمیدانید وابسته به کدام مسأله بودهاند و دنیای امروز هم یک مسأله نیست؛ ماتریکسی از مسائل است. امکان ندارد مسائل اجتماعی روز را تحلیل کنید بدون در نظر گرفتن مسأله کالبدی شهر که این تحلیل باید انجام شود. مسائل امروز یک مسأله تکبعدی نیستند.
وی افزود: کسانی که ذهنشان پروژهمحور است به درستی وابستگی مطلق تمام منابع را به زمان، خوب تشخیص میدهند. اگر ذهن خود را به مسألهمحوری عادت دادیم، باید یادمان هم باشد که موضوع مسألهمحوری تابع زمان است.
عضو شورای شهر شیراز گفت: کسانی که به سمت حل مسأله میروند میتوانند به خوبی مسأله را در تابع زمان مدیریت کرده و پروژه خوبی را ایجاد کنند. امروز گرفتاری بزرگ ما این است که ذهنهایی وجود دارد که به شدت پروژهمحور هستند و نتوانستهاند مسألهمحور باشند.
طاهری تصریح کرد: امروز از مدیر تا غیرمدیر ذهن ها پروژهمحور شدهاند و نتوانستهاند مسألهمحور شوند. مسأله باقی میماند و مدیران عوض میشوند و پروژههای خوبی شکل میگیرد. مسأله و پروژه با هم به صورت موازی جلو آمده، رقابت کرده اندو مسائل باقی ماندهاند. اگر میخواهید به نقطه خوبی برسید، مسأله را حل کنید.
وی اضافه کرد: بر طبق بعضی نظریات، وقتی مسألهای در ذهنی شکل میگیرد، حداقل در ذهن ۴۰ نفر دیگر هم شکل گرفته است و برنده این بازی کسی است که تابع زمان را در موقعیت مناسب در مسأله استفاده کند.
طاهری گفت: بر همین اساس، اگر در دنیای امروز به دنبال رقابت و کسب قدرت هستید، قدرت در اختیار کسانی است که مسأله را خوب پیدا کرده، خوب تحلیل کرده و برای حل مسأله توانستهاند تابع درست زمانی پیدا کنند که بدانند چه زمانی باید مسأله را به نتیجه برسانند و مسأله را به تعدادی پروژه تبدیل کنند تا به نتیجهگرایی و محصولمحوری برسند.
#ارائه بیش از ۴۰۰ درخواست کار
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری شیراز نیز در این مراسم با بیان اینکه برخی مواقع بهترین کار، کار نکردن است، خطاب به دانشجویان حاضر در این مراسم گفت: امروز ما فردای شماست، امروز نیازهای زیادی در شهر داریم و شهرداری مرکز نیازهاست.
علی فراشاییان تصریح کرد: امروز که ما در اینجا و در جایگاه معاون برنامهریزی شهرداری هستیم حاصل بیش از ۲۰ سال تجربه در حوزه فناوری است. همین کاری که شما در حوزه فناوری و نوآوری انجام میدهید، زمانی ما با کمترین امکانات با سیستمهای قدیمی، فلاپی و سیدی و راپید انجام میدادیم. مثل امروز هوش مصنوعی در خدمت بشر نبود و با سادهترین امکانات موجود کار انجام میدادیم.
وی ادامه داد: بسیاری از جوانان این روزها این بحث را مطرح میکنند که کار نیست؛ این در حالی است که کار هست و بسیار هم زیاد است، اما مشکل آنجاست که ما در ایران راه درست کار کردن را پیدا نکردیم.
فراشاییان گفت: به عنوان مثال، ما تنها در شهرداری بیش از ۴۰۰ درخواست کار ارائه کردیم و نیازهای خود را در این زمینهها اعلام کردیم تا کسانی که علاقهمند هستند ورود کنند.
وی ادامه داد: چرا ما با دانشگاههای تهران، مشهد و اصفهان قرارداد بستیم، اما دانشجویان شیرازی پای کار نمیآیند؟ چرا درخواستهای آنها نمیآید که ما پیگیری کنیم و از ظرفیت آنها استفاده کنیم؟ چرا یک اپلیکیشن جدید نمیدهند که ما از آن استفاده کنیم؟
معاون شهردار شیراز در حوزه برنامهریزی گفت: ۹۹ درصد افراد ایده دارند، اما یک درصد موفقند چون ایده خود را به عمل میرسانند. پس باید در زمینه تبدیل ایدهها به عمل فعالتر باشیم.
فراشاییان گفت: اگر امروز به جایگاهی رسیدیم که شاگرد دکتر اسدی شهردار شیراز هستیم، این افتخار را داریم که در شیراز در زمینه تحولگرایی، نوآوری و فناوری هر جا رفتیم جز شهرهای پیشرو بودیم و این از آمار و عملکرد ما قابل مشاهده است.
وی با اشاره به فعالیت مرکز نوآوری و فناوریهای هوشمند شهرداری شیراز خطاب به دانشجویان گفت: از سال ۱۳۷۸ انجمنهای متعددی در شهر شیراز تشکیل دادیم که هنوز در حال فعالیت است و این مرکز که امروز راهاندازی شده است برای ایدهها و اشتغال دانشجویان است. این مرکز برای شما، تحقق ایدههای شما، اشتغال و ایدهپردازیهای جدید شماست. ما حتی در بسیاری موارد برای تحقق ایدههای شما هزینه میدهیم و امکانات موجود را رایگان در اختیار شما قرار میدهیم. درب دفاتر تمامی مدیران شهرداری برای شما باز است و هر کس هر ایدهای داشته باشد ما آماده همکاری هستیم. پس با طرح و ایدههای خود نزد ما بیایید و ما نیز آماده همکاری هستیم.
*حضور ۵۰۰ مجموعه دانشبنیان در فارس
رئیس سازمان بسیج علمی و پژوهشی سپاه فجر فارس، با اشاره به اینکه ظرفیتهای قابل توجهی در استان فارس وجود دارد، گفت: ظرفیت و استعدادهای علمی درخشانی در شیراز داریم و نزدیک به یکصد مجموعه دانشگاهی و پژوهشی در این شهر وجود دارد و باید از آن بهره ببریم.
مجید میکائیلی با اشاره به اینکه شعار «از ایده تا بازار» داریم و کسانی که ایدهای دارند و شاید سواد دانشگاهی هم نداشته باشند، افزود: این ایده تبدیل به محصول، بازاریابی و بازارسازی میشود.
میکائیلی گفت: ما در سطح کشور ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان داریم و ۵۰۰ مجموعه دانشبنیان در فارس حضور دارند. در این بین آیا نیاز داریم مجموعههای زیستبوم نظیر شرکتهای دانشبنیان، کوانتوم و… را افزایش دهیم؟ یا دغدغههای شرکتهای دانشبنیان موجود را مورد بررسی قرار دهیم و چنین رویدادهایی را تعریف کنیم؟
وی تصریح کرد: در یکی دو سال گذشته چند نمایشگاه اتومبیل خودرو در حاشیه بلوار شهید رجایی ایجاد شده است. من علاقمند بودم که به جای این، شرکتهای دانشبنیان و خانههای خلاق ایجاد میشد.
میکائیلی با اشاره به برگزاری ۱۰ رویداد علمی از ابتدای سال تاکنون گفت: نسل جدید ایدههای خوبی دارند و در کلان شهرهایی مثل شیراز توقع این است که رویدادهایی که میتواند زمینهساز رفع مشکلات ما باشد، بیش از پیش تعریف شود.
وی اظهار داشت: در حوزه رسالهها و پایاننامههای دانشگاهی در بسیج علمی و پژوهشی گامهای موثری را برداشتهایم و به دنبال فراهم کردن فضایی برای هوشمندسازی و ایجاد شهرکهای هوشمندسازی هستیم، چرا که حد ما نسبت به سایر استانها به خاطر وجود دانشگاههای مختلف در شیراز بالاتر است و لازم است در حوزههای مختلف علوم گامهای موثری برداریم.
*آثار فرهنگی و گردشگری شیراز و فارس بیش از چاههای نفت برای مملکت ثمر دارد
رئیس دانشگاه غیرانتفاعی زند شیراز نیز در این رویداد گفت: عناوینی که شهر شیراز دارد در خور این شهر است که از جمله آن سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران اسلامی است.
سید ابراهیم حسینی تصریح کرد: شیراز پایتخت زیستمحیطی آسیاست که وظیفه همه ما را از متولیان شهری تا شهروند عادی دوچندان میکند تا بیش از پیش به این شهر توجه کرد.
وی ادامه داد: آثار فرهنگی و گردشگری شهر شیراز و استان فارس بیش از چاههای نفت برای مملکت میتواند ثمرده باشد و باعث رونق کسبوکار و رونق علمی داشته باشد.
گفتنی است دومین رویداد ریورس پیچ «رهش» (رویداد هوشمندسازی شیراز) به مناسبت هفته پژوهش و در راستای رفع نیازهای فناورانه سازمانی در حوزه مدیریت شهری و تقویت اکوسیستم کارآفرینی و دانشبنیان در حوزههای تخصصی خدمات شهری، پسماند، سیما و منظر شهری، آتشنشانی، سرمایهگذاری، حمل و نقل بار، حمل و نقل ریلی، فرهنگی و اجتماعی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و با حضور نمایندگان سازمانها و معاونتهای مختلف و شرکتهای دانشبنیان توانمند کلان شهر شیراز برگزار شد. در این مراسم از برگزیدگان جشنواره ایدهپردازی مردمی شهرداری شیراز تجلیل به عمل آمد و در پایان مراسم، پوستر جشنواره جهادگران علم و فناوری و اقتصاد دانشبنیان بسیج علمی و پوستر رویداد استارتاپی معضلات اجتماعی با رویکرد هوش مصنوعی رونمایی و امضا شد.