true

تعاونیها از دیرباز سهم بسزایی در ساخت مسکن و خانهدار شدن آحاد جامعه داشتند و با توجه به آنکه واحدهای مسکونی را با قیمت تمام شده ساخته و تحویل میدهند، باید در برنامه ساخت مسکن از ظرفیت تعاونیهای خوشنام و موفق در این حوزه بیش از پیش استفاده شود.
به گزارش فارس آگاه ، از آنجا که مسکن نقش تأثیرگذاری در سبد هزینه خانوارهای کم درآمد به ویژه اقشار محروم و دهکهای متوسط و پایین جامعه دارد، از این رو استفاده از ظرفیت تعاونیهای مسکن در ساخت مسکن ارزان میتواند به عنوان راهکاری موثر و مقرون به صرفه در جهت خانهدار شدن اقشار جامعه دنبال شود.
طبق آمارها بیش از ۷۵ درصد مسکن کارگری و کارمندی توسط تعاونیهای مسکن ساخته شده و سهم بالایی از احداث واحدهای طرح مسکن مهر و نهضت ملی مسکن به تعاونیهای مسکن اختصاص دارد.به اعتقاد کارشناسان بخش تعاون، در سالهای گذشته تعاونیها بخش اعظمی از تقاضای مسکن را پاسخ گفته و بسیاری از اقشار مختلف جامعه، کارمندان،کارگران و فرهنگیان از طریق تعاونی های مسکن ادارات و نهادها و سازمانها صاحبخانه شدهاند.
ساخت مسکن در بخش تعاون با قیمت تمام شده صورت میگیرد و تعاونیها سودی از این بابت در قیمت مسکن لحاظ نمی کنند به همین دلیل مسکن با نرخ ارزان تر ساخته و تحویل متقاضیان میشود. طبق آمارها بیش از ۷۵ درصد مسکن کارگری و کارمندی توسط تعاونیهای مسکن ساخته شده و سهم بالایی از احداث واحدهای طرح مسکن مهر و نهضت ملی مسکن به تعاونیهای مسکن اختصاص دارد.
در حال حاضر بخش تعاون به عنوان بازوی اجرایی دولت میتواند در تحقق برنامه ساخت دستکم یک میلیون واحد مسکونی در سال ایفای نقش کند چنانچه رضا وفایی یگانه ـ معاون اقتصادی اتاق تعاون ایران در یک گفت وگوی رادیویی با اشاره به دستور دولت برای ساخت ۳۰۰ هزار واحد مسکن کارگری اظهار کرد:دولت برای رفع مشکل مسکن کارگران، برنامه ساخت مسکن کارگری در مدت ۳ سال را ارائه داده که باید برای عملیاتی شدن آن راهکارهای مناسبی ارائه کرد.
وی تجربه نهضت مردمیسازی مسکن را یادآور شد و گفت:واگذاری زمین به مردم یکی از مصادیق جهش تولید با مشارکت مردم است و با نهضت مردمی سازی، مشکل مسکن برطرف میشود.
معاون اقتصادی اتاق تعاون ایران تاکید کرد:با روش مشارکت عمومی و خصوصی در تکمیل پروژههای عمرانی میتوان بخشی از طرحهای سود ده را به روشهای مختلف مثل فروش، واگذاری پیمان مدیریتی یا روش مشارکتی در ساخت، بهرهبرداری و واگذاری به این دو بخش واگذار کرد.
وفایی یگانه با این اعتقاد که در بحث ساخت مسکن، دولت باید زمین را در اختیار تعاونیها بگذارد و با هدایت تسهیلات بانکی فضا را برای تامین مسکن کارگران فراهم کند،خاطرنشان کرد: وظیفه وزارت راه و شهرسازی، ساخت مسکن نیست و باید با تنظیمگری به خانهدار شدن کارگران کمک کند و توزیع عادلانه زمین اجرا شود.دولت باید از تصدیگری و بنگاهداری پرهیز کند و طرح تامین ۳۰۰ هزار مسکن برای کارگران نباید دولت را به سمت ساخت مسکن سوق دهد در آن صورت تعاونیها با در اختیار گرفتن زمین،ساخت تدریجی مسکن را پیش خواهند برد.
واحدهای صنعتی میتوانند با تشکیل تعاونی و دریافت زمین در اطراف کارخانه، امکان ساخت مسکن برای کارگران را فراهم کنند.
معاون اقتصادی اتاق تعاون ایران در عین حال دادن مجوز یه تعاونیها،سپردن زمین رایگان و ارزان به تعاونیها و در اختیار قرار دادن تسهیلات بانکی را از جمله راهکارهای خانهدار کردن کارگران دانست و ضمن اشاره به اهمیت تعاونیها در واحدهای صنعتی و کارگری گفت:واحدهای صنعتی بزرگ و کارخانهها میتوانند با تشکیل تعاونی و دریافت زمین در اطراف کارخانه،امکان ساخت مسکن برای کارگران را در کنار همان واحدهای صنعتی فراهم کنند.
در همین راستا، یعقوب رستمی مالخلیفه ـ معاون امور تعاون وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی تنها ۳ درصد تعاونی های مسکن را مشکل دار دانسته و میگوید:تعاونی های مسکن می توانند آورده های مردم را تبدیل به سرمایه ساخت مسکن کنند و سرمایه های پایدار را رقم بزنند.
وی از تهیه بسته های آموزشی تعاونی و ابلاغ آن به استانها خبر داد و گفت:تعاونی های توسعه و عمران، زمینه ساز مشارکت مردم برای آبادی شهرستان خود هستند.
معاون وزیر تعاون بر لزوم حمایت از این تعاونی ها تاکید کرده و میگوید: با توجه به مصوبه شورای اقتصاد، هر سال باید ۳ پروژه عمرانی و احداثی برای ساخت به تعاونی های توسعه و عمران هر شهرستان واگذار شود.
سال گذشته مبلغ ۸۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه و توانمندسازی تعاونیها اختصاص یافت که از این میزان ۲۰۰۰ میلیارد تومان در قالب خط اعتباری ویژه برای ساخت مسکن کارگران درنظر گرفته شد.
در دولت قبل بخش تعاون مکلف شد در جریان برنامه ساخت مسکن، ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را بسازد و بر همین اساس ساخت شهرکهای مسکونی جوار کارخانهای در سراسر کشور با اولویت کارگران آغاز شد.
سال گذشته مبلغ ۸۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه و توانمندسازی تعاونیها اختصاص یافت که از این میزان ۲۰۰۰ میلیارد تومان در قالب خط اعتباری ویژه برای ساخت مسکن کارگران درنظر گرفته شد.مطابق آمارها نزدیک به ۱۰ هزار تعاونی مسکن فعال در کشور وجود دارد و بهترین راه خانهدار شدن طبقات متوسط و ضعیف در کشور اجرای مدل تعاونیهای مسکن است.
هادی ابوی ـ فعال تعاونی در گفت وگو با ایسنا، تشکیل تعاونی های مسکن را یکی از ساز و کارها برای تامین مسکن اقشار کم درآمد خصوصا کارگران دانسته و میگوید: تاکید ما بر تشکیل و فعال شدن تعاونی های مسکن است ولی نه به این شکل که در حوزه طرح مسکن مهر یا مسکن ملی و مسکن اجتماعی باشد، بلکه منظور احیای تعاونیهای دستگاهی و صنوف است.باید تعاونیهای مسکن کارگری در صنوف احیا و زمین در اختیارشان گذاشته شود و بر اساس وضعیت مالی و درآمدی کارگران نسبت به تامین مسکن آنها اقدام و برنامه ریزی شود.
وی معتقد است این رویه امکانپذیر نیست که از همه کارگران بخواهیم برای مسکن کارگری در شهرک های صنعتی ثبتنام کنند زیرا کارگران از شرایط پایدار شغلی برخوردار نیستند ولی تعاونیهای مسکنی که کارنامه خوب و درخشانی از خود به جا گذاشتند عمدتا جزو تعاونیهای دستگاهی و صنوف مثل تعاونی مسکن فرهنگیان یا نیروهای مسلح بودند که به واسطه پشتوانه قوی توانستند اعضای خود را صاحبخانه کنند.
به گفته ابوی، تمام صنوف اعم از فرهنگیان، کارگران، کارگران،داروخانه داران و … میتوانند از طریق تعاونیهای مسکن خود و به فراخور شرایط و وضعیت درآمد و حقوق نیروهایشان نسبت به ساخت خانه اقدام کنند.
درحال حاضر مسکن یکی از دغدغه های اساسی خانوارهای کارگری به شمار می رود به نحوی که بیش از ۸۰ درصد دریافتی کارگران را هزینههای مسکن و اجاره بها به خود اختصاص میدهد.
به گزارش ایسنا،کارشناسان تاکید دارند که مشارکت شرکتهای تعاونی در ساخت مسکن گامی مهم در جهت خانهدار شدن آحاد جامعه به ویژه کارگران و اقشار ضعیف و کمدرآمد است و بسیاری از پروژههای نیمهتمام کشور قابل واگذاری به بخش تعاونی است.
true
true
https://farsagah.ir/?p=63355
true
true