منابع آب و خاک کشور با تهدیدهای جدی روبرو است، گردهمایی سالیانه روسای بخشهای تحقیقات خاک و آب کشور، طی روزهای سه شنبه و چهارشنبه مورخ ۷ و ۸ شهریور ماه ۱۴۰۲ همزمان با هفته دولت و با هدف تبیین برنامه دوم راهبردی موسسه (۰۵-۱۴۰۲) در موسسه تحقیقات خاک و آب کشور برگزار شد.
به گزارش فارس آگاه: رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در حاشیه این مراسم با بیان اینکه برنامههای استراتژیک خاک و آب کشور در هشت محور برنامهریزی شده است که طی امروز و فردا مورد جمعبندی نهایی قرار گرفته و برای اجرا اقدام خواهیم کرد،گفت: این هشت محور همجون حوزه کربن عالی خاک، حاصلخیزی، ارتقاء بهرهبری آب در مزرعه، پایش خاکهای کشاورزی، تغییر اقلیم و آلودگی خاکها است.
هادی اسدی رحمانی با بیان اینکه در بخش پژوهشی، فاز اول برنامه راهبردی ما اولویتبندی در نوع پژوهشی است، افزود: این بخش از سال ۹۶ تا ۱۴۰۱ کلید خورد و فاز اول به اتمام رسید.
وی با اشاره به اینکه فاز دوم از سال ۱۴۰۲ آغاز میشود، ادامه داد: باتوجه به اعتبارات موجود، اقدامات اولویتبندی و از بخشهای ستادی و همچنین بخشهایی که در استانها در حوزه تحقیقات آب و خاک فعالیت دارند، از محققین دعوت کردیم و برنامه راهبردی که به جمعبندی رسیده را در معرض بررسی و نقد قرار میدهیم تا در نهایت بتوانیم راهبرد خود را تا پنج سال آینده ترسیم کنیم.
اسدی رحمانی در خصوص برنامه تغییر اقلیم نیز اظهار کرد: این موضوع در زمینه تعیین راهبردها و آینده پژوهی است، اکنون وزارت جهاد کشاورزی طرح الگوی کشت را از سال گذشته توسط “سازمان تات” در دست اجرا دارد.
رییس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با اشاره به اینکه کار تغییر اقلیم به صورت میدانی نیست و بیشتر تحلیلی و مطالعاتی است، افزود: وقتی صحبت از الگوی کشت می شود با توجه به منابع آب و خاک باید میزان و نوع کاشت گیاه مشخص شود و در طرح الگوی کشت و همچنین در برنامه هفتم مقرر شده است میزان آب تخصیص یافته به بخش کشاورزی از حدود ۸۲ میلیارد متر مکعب به ۶۷ میلیارد متر مکعب کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه منابع آب و خاک کشور با تهدیدهای جدی روبرو است، خاطرنشان کرد: تغییرات اقلیمی و کاهش بارشها در کشور موجب ایجاد دورههای خشکسالی شده و علاوه بر کاهش کمیت منابع آبی در کشور، شوری منابع آبهای زیرزمینی را نیز افزایش داده و کیفیت آن را تحت تاثیر قرار داده به طوریکه سالانه ۱۶.۵ تن در هکتار فرسایش خاک تخمین زده شده که تهدیدی جدی برای خاکهای کشور به ویژه اراضی زیر کشت دیم محسوب میشود.