
شهردار شیراز:
اولویت اصلی ساخت این باغها بود که به خوبی انجام شد
عضو شورای شهر شیراز:
باغهای مهر بانو یا دربهایشان به طور کامل بسته و یا اینکه در یک زمان کوتاه باز است
جلالالدین عرفانی – فارس آگاه
بحث اجرای باغهای خانواده از حوالی سال ۹۰ با افتتاح چند باغ خانواده از جمله باغ خانواده حیدری در بلوار امیر کبیر آغاز شد و از آن زمان چندین باغ خانواده اجرا شد. اما در ادامه مسیر، بحث باغهای بانوان از طرح به مرحله عمل وارد شد و اولین باغ با عنوان باغ بانوان در محل باغ خانواده کشن افتتاح شد. با این حال، چند وقت بعد بنا به دلایلی از جمله استقبال کم، نیمی از این باغ بار دیگر به باغ خانواده تغییر یافت و در ادامه، همین چند وقت پیش در حرکتی مناسب این محل به باغ اوتیسم تغییر کاربری داد.
در ادامه، در شورای پنجم بود که اولین باغ بانوان در محل ابتدا پیادهراه سلامت استاد شجریان بنیان نهاده و افتتاح شد؛ باغی که گرچه افتتاح شد اما هیچگاه پای بانوان به آن باز نشد و دربهای آن به روی بانوان شهر بسته ماند. این داستان ادامه داشت تا ورود شورای ششم و ارائه طرح اجرای باغهای مهر بانو در مناطق مختلف شهر، بهطوری که قرار شد در هر کدام از ۱۱ منطقه شهرداری حداقل یک باغ مهر بانو اجرا شود.باغهایی که گرچه با اقدام خوب شهرداری در برخی نقاط اجرا و حتی برخی از آنها افتتاح شدند، مانند باغ شماره یک در پیادهراه استاد شجریان، اما دربهای این باغات هنوز یا به روی بانوان به طور کامل بسته است و یا اگر فعالیت دارند، به صورت نصف و نیمه است و امکانات خود را به طور کامل در اختیار بانوان شهر قرار نمیدهند. یا اینکه برخی از آنها در برخی روزها به صورت اختصاصی در اختیار دانشآموزان بعضی مدارس و کارکنان برخی سازمانها و دستگاهها قرار میگیرند. حال سوال اینجاست بالاخره چه زمانی بانوان میتوانند از باغهایی که به نام خودشان ساخته شده در هر زمانی که خواستند استفاده کنند؟! در این بین جا دارد شهرداری شیراز هر چه سریعتر در خصوص بهرهبرداری کامل از این ظرفیت و تکمیل سایر باغهای مهر بانو اقدام کند، تا دربهای بسته باغهای مهر بانو اجرا شده باز شود. این در حالی است که فعالیت برخی از این باغات بسیار ضعیف است؛ این را میشود از درهای بسته و فعالیت نصف و نیمه آنها دریافت.
موضوعی که با شهردار شیراز در میان گذاشتیم و وی در پاسخ گفت: در خصوص باغهای بانوان اولویت و مهمترین اصل ما ساخت این باغها بود که این کار تا کنون به خوبی صورت گرفته و باغهای مهر بانو در اکثر مناطق ایجاد شده و حتی در برخی مناطق مثل منطقه ۵ دو باغ اجرا شده است و چند باغ هم در مراحل اجرا و نهایی ساخت هستند.
محمد حسن اسدی در خصوص علت تعطیلی یا فعالیت کم این باغها نیز اظهار داشت: این باغها تماماً تکمیل شده و استفاده هم میشود، البته در برخی زمانها هم اردو دانشآموزان مدارس دخترانه در آنها برقرار است.
وی ادامه داد: ملاک عمل ما مصوبات شورا است، اما در خصوص بهرهبرداری از این باغها یک موضوع مطرح است و آن این است که این باغها مختص بانوان باشند یا خانواده و دیدگاههای مختلفی در این زمینه وجود دارد، چرا که این کاری نو است که نیازمند بررسی بیشتری است.
*بانوان ما هنوز باید برای انجام یک ورزش و تفریح ساده یا پول زیادی برای باشگاه هزینه کنند
عضو شورای شهر نیز در پاسخ به شهر مردم در این رابطه گفت: ایجاد باغهای مهر بانو پیشنهاد من بود که پس از موافقت کمیسیون در سال ۱۴۰۱ در صحن علنی شورای شهر هم تصویب شد و بر طبق آن شهرداری شیراز مکلف شد در هر منطقه شهرداری حداقل یک باغ مهر بانو اجرا و در اختیار مردم قرار گیرد.
افسانه خواست خدایی ادامه داد: هدف ما از اجرای باغهای مهر بانو تسهیل دسترسی بانوان به مکانهایی برای تفریح و ورزش آنها بود، تا با این کار نیاز نباشد خانمها برای دسترسی به این امکانات و یا مثلا انجام ورزش صبحگاهی به پارکهای عمومی مراجعه کنند و یا بخواهند هزینه زیادی برای باشگاه پرداخت کنند و به جای آن در باغ مهر بانو محل زندگی خود حضور یابند.
وی اظهار داشت: این در حالی است که حتی غرفههایی نیز ویژه مشاغل خانگی به ویژه برای عرضه محصولات تولید شده توسط زنان سرپرست خانواده هم در این باغها دیده شد.
خواست خدایی در خصوص چرایی عدم بهرهبرداری از باغهای مهر بانو نیز گفت: به نظر میرسد که شهرداری نسبت به اجرای برخی مصوبات شورا از جمله این مصوبه اهتمام خاصی ندارد، نمیدانم گره کار کجاست؟ اجرای این پروژهها حق مردم است اما ما شاهدیم گاه مصوباتی که حتی دیرتر تصویب شدند و چند صد میلیارد تومان هم هزینه دارند اجرا شده و در مراحل نهایی قرار دارند اما پروژههایی هستند که زودتر تصویب و اجرا شدند و هزینه زیادی هم ندارد مثل همین باغهای مهر بانو اما اجرایی نشدند و بانوان ما هنوز باید برای انجام یک ورزش و تفریح ساده یا پول زیادی برای باشگاه هزینه کنند یا مسیر طولانی برای دریافت این خدمات طی کنند.
عضو شورای شهر شیراز گفت: در خصوص باغ مهر بانو شماره یک در ابتدا پیادهراه سلامت این باغ مناسبسازی شده، دیوارها بلندتر و فضای ورزشی و حتی غرفههای عرضه محصولات خانگی در آنجا ایجاد شده است و پروژه افتتاح شده است.
ناظر شورای شهر در منطقه ۵ شهرداری شیراز هم گفت: در منطقه ۵ نیز که خودم ناظر بودم دو باغ مهر بانو ساخته و افتتاح شده، در منطقه ۱۱ در خیابان سهراب سپهری باغ مهر بانو افتتاح شده، در منطقه ۴ قبلاً باغ آن وجود داشت، در منطقه ۷ و ۹ نیز پروژه اجرا و ۶۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت دارند و منطقه ۳ نیز در آستانه اجرا قرار دارد، اما در برخی مناطق هم اهتمامی برای اجرای باغ مهر بانو وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا بهرغم افتتاح از این باغها در مناطق مختلف اما خبری از بهرهبرداری از آنها نیستیم و هنوز این پروژهها برای بانوان شهر استفاده چندانی نداشته است گفت: شهرداری برای بهرهبرداری اعلام کرد که نیرویی ندارد و به همین دلیل قرار شد تا سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری نسبت به برونسپاری خدمات این باغها اقدام کند اما در ادامه در جلسهای که شهردار شیراز با مدیران شهرداری مناطق داشت، این باغها برای برونسپاری خدمات در اختیار خود مناطق گذاشته شد اما پس از دو ماه هنوز هیچ اتفاقی در این رابطه نیافتاده است.
وی افزود: باغهای مهر بانو یا دربهایشان به طور کامل بسته است و یا اینکه در یک زمان کوتاه دربهایشان باز و بعد از زمانی بسته میشوند و برخی از آنها نیز تنها در برخی ساعات در اختیار برخی مؤسسات، مدارس، گروهها و یا سازمانها گذاشته میشود و بانوان به این امکانات دسترسی ندارند.
خواست خدایی گفت: این در حالی است که رسالت اجرای این باغها این بوده که در اختیار شهروندان شهر قرار گیرد و الان شهرداری مناطق مکلف به برونسپاری این باغها به بهرهبردار است و شهرداری باید خدمات و نیروی انسانی مورد نیاز مثل مربی، نگهبان و نیروی خدمات را برای این باغها در نظر بگیرد تا بانوان شهر، مادران با کودکشان بتوانند در محیطی امن حضور یابند، بانوان حق دارند از بهترین امکانات استفاده کنند و بانوان سالمند بتوانند در محیطی آرام استراحت کنند، این رسالت شهرداری است که باید نسبت به انجام آن اقدام کند و درب این باغها حداقل از ۶ صبح تا شب باید به روی بانوان باز باشد.
خواست خدایی گفت: تا کنون سه بار در زمینه بهرهبرداری و اجرای باغهای مهر بانو با شهرداری تذکر دادم اما باز هم به نظرم مصوبات شورا با صورت گزینشی اجرا میشود مانند مصوبه باغهای مهر بانو و آنچه ملاک نظر انجام نمیشود و برخی مناطق شهرداری در اجرا و بهرهبرداری از این پروژه کمکاری کردند که از برخی مناطق که پروژه باغ مهر بانو اجرا کردند تشکر میکنم اما نیازمند بهرهبرداری کامل پروژه هستیم. در منطقه ۸ بافت تاریخی و فرهنگی هم چون نیازمند پروژهای مناسب بودند که به همین منظور قرار شد مجموعه فرهنگی مهر بانو در این بافت اجرا شود که امروز ساختمان این پروژه آماده شده و منتظر بهرهبرداری از آن هستیم.
عضو شورای شهر شیراز گفت: تکلیف شورای شهر تصویب مصوباتی است که شهر از آن استفاده کند اما رسالت دیگر ما نظارت بر اجرایی شدن و بهرهبرداری از این پروژه نیز است، مردم امروز به ما میگویند چرا درب باغهای مهر بانو بسته است اما پس از گذشت دو ماه به تکلیف شهرداری به مناطق برای برونسپاری باغهای مهر بانو مناطق هیچ اقدامی در این رابطه نکردند که جا دارد اقدامات لازم برای بهرهبرداری از این پروژهها هم انجام شده و باغهای مهر بانو در اختیار بانوان شهر گذاشته شود