
رئیس شورای شهر شیراز پیشنهاد داد:ایجاد مثلث طلایی گردشگری مذهبی میان شیراز، مشهد و قم ، به گزارش جلال الدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه، مدیریت شهری در طول فعالیت خود نیازمند یک نگاه ویژه علمی است که این امر از طریق فعالیت مرکز پژوهشها میسر خواهد شد.
رییس شورای شهر شیراز و رئیس هیئت امنای مرکز پژوهشهای شورای شهر شیراز که در گردهمایی و نشست تخصصی روسای مراکز پژوهشی شوراهای اسلامی کلانشهرها در شیراز سخن میگفت، با بیان این مطلب به وجود بارگاه حضرت احمد بن موسی (ع) در شیراز به عنوان محور تعالی شهر اشاره کرد و گفت: امروز به برکت وجود این بزرگوار، محور همه اندیشهها در شیراز و فارس وجود پربرکت و مقدس شاهچراغ(ع) است. بر طبق دستور رهبر معظم انقلاب در سفر سالهای گذشته ایشان که فرمودند اینجا سومین حرم اهل بیت است، باید همه کارها بر این محور متمرکز گردد. ما نیز خوشبختیم که در اجرای فرامین رهبری، یک کار پژوهشی تحت عنوان سند سومین حرم اهل بیت (ع) را در دستور کار قرار دادهایم.
سید ابراهیم حسینی افزود: این سند هم اکنون تنظیم شده و در حال تدوین برنامههای عملیاتی آن هستیم. شورا و اعضا آن از ستونهای مهم تدوین این سند هستند. همچنین نباید غافل شویم که این سند تنها برای حرم احمد بن موسی(ع) نیست بلکه سند چشم انداز ۲۰ ساله توسعه شهر شیراز به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع) با محوریت حرم مطهر است.
وی با اشاره به اهمیت حوزه پژوهش در ارکان مدیریتی اظهار داشت: اصولا اداره یک روستای کوچک هم بدون نگاه علمی و پژوهشی امکان ندارد، چه رسد به کلانشهرها، امروز مغز مدیریت شهری پژوهش است و این موضوعی غیرقابل انکار است.
حسینی ادامه داد: اما نکته دیگر این است که در برخی از شهرها زمانی که سخن از پژوهش به میان میآید برخی شهرها میگویند ما مرکز پژوهشها نمیخواهیم و اگر نیازمند تحقیق یا پژوهشی باشیم آن را به مراکز علمی و دانشگاهی میسپاریم.
رییس شورای شهر شیراز گفت: اما در این بین گروه دیگری هم میگویند پژوهش ها میان زمین و آسمان است، برخی پژوهشگران آسمانی حرف میزنند، این در حالی است که در پژوهش باید به نوعی عمل شود که بر اساس موقعیت موردی که پژوهش میشود عمل کرد و برای همه جا یک نسخه واحد ننوشت چرا که حتی موقعیت محله با محله متفاوت است و برای هر محله باید نسخه واحد نوشت و در این راه باید پژوهشگران آسمانی را زمینی کنید.
حسینی افزود: در این راه گام اول ایجاد حلقههای اتصال میان مراکز است و نیازمند ایجاد یک هویت واحد میان مراکز پژوهشی شورای شهرها هستیم. البته وجود مرکز پژوهشها خوب است اما وقتی خوبتر میشود که میان آنها کانال زده شده باشد و یک دیدگاه مدیریتی وجود داشته و از تجربیات هم استفاده کنند.
وی خطاب به روسای مراکز پژوهشی حاضر گفت: در راستای این ارتباط میتوانید دبیرخانه دائمی راه اندازی کنید، سامانه جامعی ایجاد کنید و یا نشستهای مشترک بگذارید، این برای یکی شدن است و وقتی ید واحد باشید حرفهای شما بیشتر از گذشته خریدار دارد.
رییس شورای شهر شیراز گفت: شما ببینید در همین ۶تا ۷ استانی که در اینجا حضور دارید چند نماینده دارید، برآیند کار امروز شما میتواند دست خطی باشد که توسط شورای عالی استانها به مجلس برود و نمایندگان شما در مجلس پیگیری کنند، امروز با توجه به بررسی قوانین شورا در مجلس بهترین زمان برای این کار است.
وی اظهار داشت: ما در شیراز یک آیین نامه و مصوبه قانونی داخلی برای همکاریهای میان بخشی داریم اما این فقط مختص شیراز است و کفایت نمیکند و برای همه کشور قابل اجرا نیست وباید یک هویت واحد شکل گرفته و موضوع را تا رسیدن به نتیجه دنبال کند و من آمادگی دارم گزارش این جلسه در جلسه هفته آینده در قزوین با روسای شورای کلانشهرها مطرح کنم.
حسینی گفت: علت اینکه تا کنون مرکز پژوهشها سروسامان نیافته این است که برخی بخشهای آن نیاز به اصلاح دارد و اشکالاتی است که باید برطرف شود.
وی افزود: یکی از مشکلات ما در شورای عالی استانها این است که اکثریت آنها از شهرستانها یا روستاهایی هستند که هیچ اطلاعی از مشکلات کلانشهرها ندارند و درک نمیکنند کلانشهرها چه مشکلاتی دارند.
رییس شورای شهر شیراز خواستار اصلاح برخی قوانین شد و گفت: به عنوان مثال در شورای عالی اسلامی فارس ما بیشترین تعداد شهرستانها را داریم. از کلانشهری مثل شیراز با چند میلیون نفر جمعیت که به قولی نیمی از جمعیت استان را در خود جای داده تا شهرستانی که ۲۵ هزار نفر جمعیت دارد هرکدام تنها یک عضو دارد که باید این قانون اصلاح شود. ما در شورای عالی استانها حتی نمایندهای داریم که با رای ۷۸نفر از یک روستا در شورای عالی استانهاست و معلوم است که او فقط به فکر روستای خودش است که باید باشد و اطلاعی از مشکلات کلانشهرها ندارد و حاصل آن میشود لوایح و اساسنامههایی برای تسهیل در امور شورها که سالهاست بر زمین مانده است.
وی با اشاره به اینکه در انجام امور هیچ راه بن بستی وجود ندارد، گفت: وجود واحدهای پژوهشی از آب خوردن برای مدیریت شهرها مهمتر است، اما مدل کار شما و رفتار، نوع ارتباط و اظهار نظر هم مهم است، اگر بنشینید که فلان کمیسیون تعیین کند که شما چکار کنید، کارانجام نمیشود اما اگر شورا و شهرداری به این نتیجه برسند که هر چه شما بگویید انجام دهند، این درست است. شما باید مغز فرماندهی شهر را به دست بگیرید. باید طوری عمل کنید که مدیریت شهر حتی نفس هم بخواهند بکشند شما در جریان باشید. معتقدیم مراکز پژوهشی ازارکان مهم تصمیم گیری در شهر هستند،چرا که اگر در شورا درست تصمیم گرفته شود شهرداری هم درست کار میکند ودر نتیجه شهر هم درست میشود.
حسینی تصریح کرد: هفته گذشته ما امضا تفاهم نامه مثلث طلایی گردشگری ایران را میان شیراز، اصفهان و یزد داشتیم، پیشنهاد میکنم با توجه به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع) مثلث طلایی گردشگری مذهبی و زیارتی را هم با شهرهای مشهد و قم داشته باشیم.
*برای رسیدن به نتیجه مطلوب حتما باید پژوهش، بررسی و تحقیق انجام شود
شهردار شیراز هم در این جلسه ضمن خوش آمدگویی به مهمانان این نشست با این سوال که چرا اصلا واحدی به نام پژوهش در هر اداره و دستگاه ایجاد میشود؟ سخنان خود را آغاز کرد و در پاسخ به این سوال گفت: دلیل آن است که برای رسیدن به نتیجه مطلوب حتما باید پژوهش، بررسی و تحقیق انجام شود.
محمد حسن اسدی افزود: شاید این در حوزه مدیریت شهری نو باشد، اما معتقدم مدیریت شهری مثل یک کالبد و بدن است وکسی نمیتواند ادعا کند که در همه موارد متخصص است و هیچکس همه چیزدان نیست و نمیتواند بگوید ازهمه بخشهای مدیریت شهری از محیط زیست، ترافیک، عمران، فضای سبز و همه بیش از ۳۰۰ وظیفه شهرداری آگاهی کامل دارد بلکه هر کدام از این بخشها نیازمند مشاور و متخصص همان بخش است.
وی تصریح کرد: همین امر میطلبد که نظام مدیریت شهری به سمتی برود که برای چالشها و مشکلاتی که گریبانگیر همه شهرهاست،از طریق استفاده از راههای علمی با کمک مرکز پژوهشها اقداماتی اساسی انجام دهد.
شهردار شیراز با تأکید بر پیگیری راهحلهای علمی برای رفع مشکلات مشترک میان شهرها از جمله ترافیک و فضای سبز، گفت: امیدواریم این جلسه به سمتی برود که به راهکارهایی برای رفع این مشکلات دست یابیم. معتقدم مدیریت شهری بهنوعی قوهای جداگانه و در کنار قوای سهگانه دیگر است. اگر در کشور قوه مقننه، قضاییه و مجریه داریم، باید یک قوه مدیریت شهری هم در نظر بگیریم که در هیچ یک از این دستهبندیها نمیگنجد و به نظر میرسد مسیر توسعه کشور از مدیریت شهری میگذرد و نقش شورا نیز میتواند در پارلمان شهری بسیار اثرگذار باشد.
اسدی گفت:امروز ما با تعامل شورا به نتایج خوبی دست یافتیم و حوزه معاونت برنامه ریزی ما هم تعامل بسیار خوبی با مرکز پژوهشهای شورای شهر دارد.
وی با اشاره به سفر اخیر خود و وضعیت بحرانی ترافیک و آلودگی هوا در آنجا گفت: باید در زمینه رفع این مشکلات، پژوهش و کار شود و مرکز پژوهشها هم باید راه حل چالشهایی که ما با آن دست به گریبان هستیم را پیدا کند.
اسدی گفت: امروز دنیا دارد به سمت هوشمند سازی میرود اما ما هنور شهر الکترونیکی نداریم. آنها به شفاف سازی رسیدند اما ما هنوز درگیر بروکراسی اداری هستیم و باید خروجی اینگونه نشستها راهکارهایی برای رفع مشکلات و مسایلی مانند ترافیک، فضای سبز، شهرهوشمند، سرمایه گذاری در شهرها به ویژه کلانشهرها باشد.
عضوشورای شهر و عضو هیات امنا مرکز پژوهشهای شورای شهر شیراز هم با اشاره به اینکه شیراز اولین کلانشهری بود که شورای راهبری پیشرفت پایدار کلانشهر شیراز را تصویب کرد گفت: یکی از اهداف تشکیل این شورا رفع خلاءهای قانونی و حل مشکلات راهبردی شیراز بود مشکلاتی که تقریبا همه کلانشهرها با آن دست به گریبان هستند و میتوان با یک دستور کار و راهکار مناسب نسبت به رفع آنها اقدام کرد و ما توانستیم با این رویکرد بسیاری مشکلات را حل کنیم.
مهدی طاهری با اشاره به یکی از لوایح و دستورات وزارت کشور در سال ۱۴۰۰، مبنی بر اینکه استانداران موظف شدند مرکز پژوهشی در استان ایجاد و شهردار مرکز استان به عنوان رئیس این مرکز انتخاب شود، افزود: در آن زمان، من گلایهای سهصفحهای به همراه مستندات آن به معاون امور شهری وزارت کشور ارسال کردم و آنها نیز موارد مطروحه را پذیرفته و گفتند که در این زمینه بازنگری خواهند کرد، که البته نمیدانم نتیجه چه شد.
وی اظهار داشت: ما قانونی در مجلس داریم که صراحتاً به شوراهای شهر مسئولیت داده که مسائل خود را حل کرده و مشکلات در حوزههای مختلف را احصا کنند. اما، با وجودی که شورا تنها شامل ۱۳ نفر است، چگونه میتواند این کار را انجام دهد و این مصوبه را اجرا کند؟ موضوعات شهری به قدری بزرگ هستند که از عهده تنها ۱۳ نفر خارج است و به همین دلیل، نیازمند یک بازوی عملیاتی و توانمند مانند مرکز پژوهشها هستیم.
طاهری گفت: نمیتوان سربازی را بدون سپر و شمشیر به میدان فرستاد، بهویژه در شهری مانند شیراز با این گستردگی و مسائل بسیار. نظارت بر شهری با این وسعت و مشکلات را نمیتوان صرفاً به ۱۳ نفر واگذار کرد. مرکز استان مرکز ثقل استان و قطبنمای مسائل فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آن استان باشد، و با رها کردن مسئله، نمیتوان مشکلات را حل کرد.
عضو شورای شهر شیراز گفت: در این راستا مهمترین اصل ایجاد یک مرکز پژوهش مستقر و دارای جایگاه قانونی و استقلال است. در این ارتباط باید اول بدانیم دنبال چه هستیم و بپذیریم شهر ما پویا است. اگر وضعیت ترافیک و آلودگی هوا تهران و برخی شهرهای کشور بحرانی است یا مشکلات دیگر علت این است که ما مساله را رها کردیم و هر کس از ظن خود پاسخ خود را میدهد و هر کدام از این دستگاهها به صورت مجزا تصمیماتی را میگیرند که در آینده شهر را با مشکل مواجه میکند.
وی اظهار داشت: به عنوان مثال، در شهرها دو سند جامع داریم: یک سند جامع شهرسازی و دیگری سند جامع حمل و نقل که هر کدام در دو وزارتخانه مجزا مورد بحث و بررسی قرار گرفتهاند. در این رابطه، در یکی از این اسناد، وزارتخانهای ساخت یک تقاطع بزرگ برای کاهش ترافیک در یک منطقه را مصوب میکند، در حالی که در وزارتخانه دیگر ساخت واحدهای تجاری برای درآمدزایی تصویب میشود، و همین موضوع باعث بروز مشکلات زیادی میگردد. لذا باید کار به سمت همفکری برود و آنچه این مشکلات را حل میکند، ایجاد یک مرکز پژوهش متمرکز است.
طاهری ادامه داد: ما در شهر علاوه بر شهروندان عادی، نخبگانی نیز داریم که مرکز پژوهش میتواند محل جمع شدن این نخبگان و بهویژه جوانانی باشد که دارای ایدههای خوب هستند و میتوانند در این مرکز ایدههای ناب خود را به ثمر برسانند.
* ایجاد سامانه یکپارچه مطالعات شهری راهکاری برای کاهش هزینهها و بهبود مدیریت
دبیر این همایش و رئیس مرکز پژوهشهای شورای شهر شیراز نیز با اشاره به برخی عناوین شیراز، مانند سومین حرم اهل بیت (ع)، پایتخت فرهنگی کشور و پایتخت محیط زیست آسیا، به برخی محورهای برگزاری این همایش اشاره کرد و گفت: انتقال تجربیات در حوزه اساسنامههای مصوب مراکز پژوهشی شورای اسلامی کلانشهرهای کشور، ارائه راهکارهای علمی برای افزایش نقشآفرینی مراکز پژوهشی در بهبود عملکرد مدیریت شهری و سیاستگذاری شوراها، تعیین دبیرخانه دائمی مراکز پژوهشی شوراهای اسلامی کلانشهرهای کشور و پیگیری فعالسازی پورتال جامع مطالعات مدیریت ایران از جمله مهمترین محورها و دستاوردهای این نشست است.
امیر سجاد عابدی افزود: یکی از مهمترین مباحث ما در این نشست، بحث ایجاد سامانه یکپارچه مطالعات شهری است. با توجه به اینکه بسیاری از مشکلات شهرهای بزرگ مشابهاند و بررسی هر کدام هزینههای زیادی روی دست شهرها میگذارد، اجرای این سامانه و استفاده از تجربیات دیگر شهرها میتواند تا حدود زیادی هزینهها را کاهش دهد.
امیر سجاد عابدی افزود: یکی از مهمترین مباحث ما در این نشست بحث ایجاد سامانه یکپارچه مطالعات شهری است که با توجه به اینکه بسیاری از مشکلات شهرهای بزرگ یکسان است و بررسی هر کدام هزینه های بسیاری روی دست شهرها میگذارد با اجرای این سامانه و استفاده از تجربیات دیگر شهرها میتواند تا حدود زیادی هزینه ها را کاهش داد.
وی همچنین تاکید کرد: در خصوص انتخاب دبیرخانه دائمی، با این کار میتوانیم شاهد استمرار این نشستها و فعالیت مراکز پژوهشی باشیم.