نکته دیگر اینکه ضریب فزاینده نقدینگی در پایان آبان ماه ۱۴۰۳ نسبت به پایان سال ۱۴۰۳ معادل ۸.۱ درصد افزایش یافت و به رقم ۷.۷۹۷ رسید.
آیا کنترل نقدینگی شکست خورد؟
به گزارش فارس آگاه: اگر هدف گذاری اولیه ۲۳ درصدی بانک مرکزی را با ۲ درصد رشد پیش بینی شده در نظر بگیریم، در صورتی که جامعه ایران سال ۱۴۰۳ را در شرایط ثبات و به دور از تحولات سیاسی داخلی و تنش های منطقهای و بین المللی پشت سر می گذاشت، با توجه به روند نزولی که رشد نقدینگی از سال گذشته آغاز کرده بود، این هدف می توانست دست یافتنی باشد اما همانگونه که در ابتدا گفته شد، شرایط خاص امسال، صحنه اقتصاد کشور را نیز از پیش بینی پذیری خارج کرد.
بر این اساس شاید به نظر برسد که رشد نقدینگی تا هشت ماهه امسال حدود سه درصد انحراف را تجربه کرده است اما اگر گزاره های سیاسی و بین المللی را در آن دخیل کنیم، می توان گفت که دولتمردان توانسته اند در این شرایط خاص، صحنه اقتصادی کشور را از تلاطمها حفظ کنند.
از این رو، فاصله گرفتن رشد نقدینگی از هدف تعیین شده در سال جاری به معنی شکست اجرای سیاست های مهار نقدینگی و کنترل تورم نیست و چنانچه بررسیها نشان می دهد که بانک مرکزی با هدف کنترل تورم، عملیات بازار باز را محدود کرده و رشد پایه پولی را در محدود ۲۰.۷ درصد حفظ کرده به طوری که رشد پایه پولی کمتر از رشد نقدینگی شده است که این خود یک موفقیت برای سیاست گذار محسوب می شود.
کنترل نقدینگی در کنار جلوگیری از انسداد پولی
نکته دیگری که در موضوع کنترل نقدینگی وجود دارد، این است که سیاست گذار نباید با تشدید کنترل نقدینگی، انسداد پولی ایجاد کند زیرا در این صورت، این واحدهای تولیدی و کسب و کارها هستند که آسیب می بینند و نقدینگی مورد نیاز آنها برای تداوم تولید تامین نمی شود.
در همین رابطه رئیس کل بانک مرکزی معتقد است که نباید زیاد جلو رشد پول را گرفت زیرا ممکن است انسداد پولی ایجاد شود؛ بنابراین تعیین میزان نقدینگی و تنظیم آن به شرایط اقتصادی کشور بستگی دارد.
محمدرضا فرزین در جدیدترین اظهارات خود با بیان اینکه در سال جاری نیز نرخ رشد نقدینگی در کانال ۲۵ درصد حفظ خواهد شد، گفته بود: در ۶ اخیر به دلیل شوکهای مختلف و غیرقابل پیش بینی، نرخ رشد نقدینگی محقق نشد؛ همچنین برای جلوگیری از انسداد پولی و به دلیل اینکه بخشهایی از اقتصاد مشکل نقدینگی داشتند، محدوده نرخ رشد نقدینگی کاهش داده شد.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: نرخ رشد پایه پولی که طی سالهای گذشته اغلب بیش از ۴۰ درصد بود اکنون به حدود ۲۰ درصد کاهش یافته است، بنابراین بانک مرکزی بر پول مسلط شده و نگرانی در این زمینه ندارد.
وی از تدوین بسته تسهیلات ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی به صنایع خبر داده است که از این رقم ۲۰۰ همت برای صنعت، ۵۰ همت برای کشاورزی خواهد بود و در کنار آن برای صنعت نفت نیز بستههای ریالی و ارزی تعریف شده است.