
از گشت و گذار تاریخی در راهروهای موزه شهر تا گذر از پل زندگی بر فراز بهشت شهرهای ایران زمین، به گزارش جلال الدین عرفانی خبرنگار فارس آگاه، مدیریت شهری شیراز در حالی چهل و نهمین پله جهش عمرانی شهر را در آخرین روز هفتهای که گذشت را طی کرد، که این بار نوبت رسید به پروژه های حوزه فرهنگ، هنر، تاریخ و زیست محیطی پروژه هایی که شاید از نظر عددی و ریالی به پای ابر پروژه های عمرانی که تا کنون رونمایی شده نرسد اما قطعا از ماندگارترین پروژه های شهر شیراز است که در تاریخ خواهند ماند و در آینده به یکی از جاذبه های گردشگری مهم شهر برای آیندگان تبدیل میشوند. شهردار شیراز در مراسم کلنگ زنی (پل زندگی) و (باغ موزه هنر شیراز)با اذعان به نگاه مدیریت شهری به اجرای پروژه های فرهنگی و نیز زیست محیطی شهر گفت: این پروژه ها بی شک نقش قابل توجهی در ارتقا کیفیت زیست شهری شهروندان شیرازی خواهنکد داشت. پل زندگی که کلنگ آن به زمین زده شد تنها مسیر عبور معمولی نیست، بلکه پلی برای آرامش، تامل و زندگی است؛ مسیری در امتداد حیات شهری که بهویژه در دوران پرتنش و وضعیت زیست محیطی قرمز امروز که مردم نیازمند آرامش و محیط زیستی پاک هستند و این پل یک محل مکث برای دیدن جاذبه های طبیعی شهر به شمار خواهد رفت.
محمد حسن اسدی ادامه داد: این پل در امتداد مسیر پیاده راه سلامت و در میان باغات قصردشت و چمران قرار گرفته و در واقع پیونددهنده طبیعت، سلامت و حیات اجتماعی است. مسیری که در واقع از خیابان شهید رمضانی آغاز و پس از گذر از خیابان شهید کسایی، همت شمالی و کوچهباغهای قصردشت تا چمران شمالی ادامه یافته و به ارتفاعات مشرف بر جوادیه، اکبرآباد و باغات چمران ادامه پیدا می یابد و در مسیر به پیست ۳۰ کیلومتری دوچرخه سواری کوهستان میرسد که آن هم تا کوه نور دروازه قرار ادامه خواهد داشت.
وی از پل زندگی به عنوان بخشی از پروژه کلان پارک ۴هزار هکتاری شیراز در این بخش شهر یاد کرد و گفت: باید از کسانی که در گذشته و در شورا و شهرداری دور پنجم ایده اولیه این طرح را مطرح کردند تقدیر کرد،چرا که برخی پروژهها حاصل تفکر و پیگیری چندسالهاند و اینگونه نیست که همین الان که ایده مطرح شد، کلنگ آن به زمین زده شود. پل زندگی هم یکی از همان پروژه هاست که در دور پنجم مطرح و کلنگ آن در دور ششم شورا به زمین زده شد.
اسدی گفت: در خصوص مدت زمان ساخت نیز که ۳۶ ماه اعلام شد با توجه به دغدغه معاون عمرانی استانداری فارس با همواری پیمانکار قرار شد پروژه ۳۰ ماهه به اتمام برسد.
شهردار شیراز گذری هم به حوزه حفظ و توسعه باغات و فضاهای سبز شیراز زد و گفت: امروز در شورای ششم مجموعه مدیریت شهری نگاه ویژهای به باغات دارد که در این حوزه ما تا چند وقت آینده شاهد افتتاح باغ ایرانی ۱۰هکتاری در بلوار امیر کبیر خواهیم بود که طراح آن یکی از بهترین طراحان معماری کشور است و در کنار آن باغ ۱۰ هکتاری سه گوش نیز کمی آنسوتر در حال ساخت است که تا پایان سال تحویل مردم شیراز میشود.
شهردار شیراز گفت:داما یکی از مهمترین پروژه های ما و یا حتی کشور در حوزه فضای سبز آغاز عملیات تملک (باغ بشر) است که با نهایی شدن تملک آن این باغ ۲۳۰ هکتاری با درختانی کهنسال به عنوان بزرگترین اکوپارک طبیعی کشور در شیراز شکل خواهد گرفت؛ فضایی که در هیچ نقطهای از ایران مشابه آن وجود ندارد. امیدواریم این پروژهها گامی مؤثر در ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان و توسعه پایدار شهری باشد.
*موزه شهر جز مهمترین پروژه های شاخص ۴۵ گانه شهر در ۳سال اخیر
اسدی همچنین در مراسم آغاز به کار فاز یک موزه شهر یا همان موزه بلدیه هم گفت: ما همیشه برنامه های اینگونه پروژه هایمان را صبح زود شروع میکنیم اما به احترام هنرمندان امروز برنامه هایمان را به بعد از ظهر انداختیم که هنرمندان پس از انجام کارهای روزمره در کنار ما باشند. امروز ساختمان تاریخی شهرداری پس از سالها بلاتکلیفی به جایگاهی برای صیانت از حافظه فرهنگی شهر تبدیل شده و به هنرمندان و فرهیختگان شیراز تقدیم خواهد شد.
وی با تقدیر از همکاری برخی هنرمندان و فرهیختگان شهر و نیز همکاری برخی مسئولان و اصحاب رسانه در به ثمر نشستن چنین پروژه هایی اضافه کرد:هنرمندان امروز جایگاه ویژه ای در تصمیمسازیهای شهری دارند و ما از وجود آنها کمال بهره را خواهیم برد. ما طی چند سال اخیر در کنار هزاران پروژه شهری که اجرا شد ۴۵ پروژه راهبردی و مهم در شهر تعریف کردیم که این موزه جز یکی از پروژه های ۴۵ گانه و شاخص ماست.
شهردار شیراز تصریح کرد: در طول ۱۱۵ سال گذشته تنها ۷۸ تقاطع و پل در شیراز ساخته شده، اما در سه سال اخیر ما ۳۸ تقاطع و زیر گذر ساختیم البته این به آن معنا نیست که نگاه ما به قولی بتن محور باشد و فقط پل و دیوار بتنی میسازیم، اما رفع مشکلات شهر از جمله ترافیک نیازمند اجرای پروژه زیر ساختی مثل پل و زیر گذر نیز هست گرچه ما در حوزه های فرهنگی و هنری هم اقدامات خوبی داشتیم از ساخت سمفونی شیراز مراکزفرهنگی تا پردیسهای سینمایی و تئاتر و کتابخانه و این نشان میدهد نگاه صرفاً عمرانی کافی نیست و پروژههای فرهنگی نیز به موازات آن پیگیری میشود.
اسدی با اشاره به مکان موزه شهر در بافت تاریخی شهر گفت: این مکان در قلب محور زندیه و همجوار با ارگ کریمخان، بازار وکیل، مسجد وکیل ، حمام وکیل و مجموعه زندیه قرار دارد و بازآفرینی آن به عنوان موزه، بخشی از احیای میراث تاریخی و هویتی شیراز است.
وی با اشاره به رونمایی از میدان نقاره خانه تا چند وقت آینده افزود: زمانی که وارد شهرداری شدم یک ماه بعد اعلام کردم که باید اینجا را تخلیه کنیم و به ساختمان جدید برویم این در حالی بود که ساختمان جدید نیمه کاره بود و حتی هنوز هم در حال کار است، برخی در این زمینه مخالفت کردند اما ما به ساختمان جدید رفتیم.
اسدی گفت: بعد از تخلیه این ساختمان بسیاری از مدیران درخواست داشتند مدتی ما این محل را به آنها واگذار کنیم اما ایستادگی کردیم و گفتم مگر از روی نعش من بگذرید ،اگر این محل را واگذار کرده بودیم حتی برای یکسال دیگر نمیشد آن را پس گرفت تا امروز آن را به موزهای مردمی و فرهنگی تبدیل کنیم، چون باور داریم داراییهای شهری باید در خدمت حافظه و هویت مردم قرار گیرد.
شهردار شیراز تصریح کرد: موزه شهر یکی از جذابیتها برای گردشگران است و اگر امروز گردشگری به پاریس یا تونس سفر کند، اولین جایی که میخواهد ببیند موزه شهر است. شیراز نیز با پیشینه فرهنگی و تمدنی خود، سزاوار موزهای در شأن و جایگاه خودش است.
اسدی گفت: من در اینجا از شهروندانی که اشیا، اسناد و سکههای تاریخی در اختیار دارند، دعوت میکنم در غنابخشی این موزه مشارکت کنند تا این مرکز هم محلی برای نگهداری میراث باشد و هم بستری برای استفاده عموم مردم. میتوانم این اطمینان را بدهم که این موزه بهترین محل برای نگهداری این آثار فرهنگی و تاریخی شهر است.
وی اضافه کرد: ما امروز کلید این موزه را به مردم و هنرمندان تقدیم میکنیم، البته افتتاح این موزه نه یک نقطه پایان بلکه آغاز یک مسیری فرهنگی است که با پروژههایی مانند باغموزه هنر، باغ ایرانی، باغ سهگوش، اکوپارک ایرانیان و سمفونی شیراز ادامه خواهد یافت و امیدواریم با مشارکت شورای شهر، مدیران و مردم، شیراز در سال ۱۴۰۴ چهرهای نو و درخور شأن شهروندان را به نمایش بگذارد.
* این پروژه ها میتوانند هم احساس مطلوبی به شهروندان منتقل کنند
معاون فنی و عمرانی استانداری فارس هم درمراسم کلنگ زنی پل زندگی و باغ موزه هنر گفت:شیراز دارای ظرفیتهای بی پایانی است، ما همیشه از شیراز بهعنوان شهری هم تراز با بهشت یاد میکنیم؛ بهشتی که به دلیل عظمت، درک دقیق آن در ذهن انسان نمیگنجد، این تعبیر، نشاندهنده ظرفیتهای گسترده و بالفعلنشدهای است که میتوان با اجرای پروژههای نوآورانه، آن را به تحقق رساند.
محمود رضایی کوچی با اشاره به آغاز اجرای این پروژهها در شیراز افزود: امروز کلنگ دو پروژه پل زندگی و باغموزه هنر به زمین زده میشود که هر دو جزو پروژههایی هستند که میتوانند هم احساس مطلوبی به شهروندان منتقل کنند و هم مفهوم شیراز بهعنوان بهشت فرهنگی را با هویتی نو به تصویر بکشند.
وی ادامه داد: این پروژهها نشانهای روشن از نیاز جامعه امروز به نشاط اجتماعی و همبستگی مردمیاند،نیازی که شهرداری شیراز هوشمندانه به آن پاسخ داده است.
وی با تقدیر از تلاشهای مدیریت شهری شیراز در اجرای پروژه های فرهنگی ، اجتماعی و ورزشی ادامه داد: شهرداری امروز فراتر از پروژههای عمرانی در مسیر خدمت به جامعه گام برمیدارد و در حوزههای اجتماعی، فرهنگی و ورزشی نیز حضور مؤثر و قابلتوجهی دارد و آنچه امروز در این منطقه آغاز میشود تنها بخشی از ردپای فعالیتهای اجتماعی شهرداری است.
رضایی کوچی اما در خصوص مدت زمان اعلام شده برای این پروژه ها نیز گفت: بر اساس توانمندیها و تجربه شهرداری در کاهش زمان اجرای پروژهها امیدواریم عملیات ساخت پل زندگی و باغموزه هنر، زودتر از زمان پیشبینیشده۳۶ ماهه باشد.
*این پل نماد پیوند میان انسان، شهر و طبیعت است
معاون عمرانی شهرداری شیراز هم در مراسم کلنگ زنی پل زندگی گفت: این پل فقط یک پروژه عمرانی از سنگ و بتن نیست، بلکه نماد پیوند میان انسان، شهر و طبیعت است که با رویکردی فرهنگی، اجتماعی و گردشگری طراحی شده است.
محمد امین افزود: هدف از اجرای این پل، ایجاد همبستگی میان بافتهای طبیعی شمال شهر، از جمله باغات منصورآباد و پشتمُله، تا خرمرود و پیادهراه سلامت است.
وی در خصوص فرآیند انتخاب طرح این پل نیز گفت:مهر مهرماه سال ۱۳۹۹ در شورای پنجم مسابقهای کشوری برای طراحی این پل برگزار شد که در آن، طرحهای متعدد و متنوعی به دبیرخانه ارسال شد در نهایت یک طرح بهعنوان گزینه برتر انتخاب شد، اما به دلیل محدودیتهای اجرایی، این طرح در قالب اولیه قابل اجرا نبود.
معاون شهردار شیراز گفت: این بود تا سال ۱۴۰۳ که مجددا بحث ساخت این پل مطرح شد و طرحها مورد بازنگری مجدد قرار گرفت و در بازنگری مجدد نیز باز همین طرح قبول شد.
امین گفت: امروز پس از سالها پیگیری عملیات اجرایی پل زندگی به صورت رسمی آغاز میشود تا به محلی نهتنها برای عبور و مرور، بلکه برای تعامل انسان با فضاهای شهری تبدیل شود .
وی در خصوص مشخصات فنی این پل هم گفت: طول عرشه پل با احتساب رمپها حدود ۵۵۰ متر و عرض آن ۱۵ متر است که در محل کنسولها به ۲۳ متر افزایش مییابد و البته پل در برخی نقاط به صورت دوطبقه طراحی شده و مسیر ویژه پیادهروی و دوچرخهسواری نیز در آن لحاظ شده است.
معاون عمرانی شهرداری شیراز گفت: بر طبق برآوردهای ما هزینه تملک و اجرای این پروژه بالغ بر ۲۵۰۰ میلیارد تومان پیش بینی شده و قرار است طی۳۶ ماه ساخته شود که البته امیدواریم با تامین مالی و همت پیمانکار این پروژه در کمتر از این زمان رونمایی شود،این پل یکی از گامهای مهم در تحقق شهر انسانمحور شیراز خواهد بود.
*پل زندگی پیوند دهنده سه ظرفیت ارزشمند طبیعی شیراز است
معاون شهرسازی و معماری شهرداری شیراز هم در این مراسم گفت: پل زندگی پیوند دهنده سه ظرفیت ارزشمند طبیعی شیراز است، در این بین پل زندگی بهعنوان یک محور اکولوژیک، ارتباطی مهم میان ارتفاعات شهر، رودخانه خرمرود و باغات دشت شیراز برقرار میکند و این سه گنجینه طبیعی، سرمایههای زیستمحیطی و گردشگری شیراز هستند که به واسطه این پروژه، بههم متصل میشوند و مسیر زندگی شهری را معنا میبخشند.
مهدی قلندری در خصوص احداث بزرگترین باغموزه شهری که در مجاورت پل زندگی ساخته میشود هم گفت: این مجموعه فرهنگی، با الهام از ساختار باغهای تاریخی شیراز و طراحی چهار ساختمان بزرگ در کنار یک حیاط مرکزی، بهزودی به فضاهای گردشگری شهر افزوده خواهد شد،در این مجموعه چهار موزه، فضاهای گالری هنری برای هنرمندان، محوطههای فراغتی، گردشگری و همچنین مکانهایی برای تفریح و آموزش کودکان پیشبینی شده است.
وی ادامه داد: این باغموزه در کنار مسیر زندگی، میتواند نقش مهمی در ارتقای کیفیت زندگی شهری و ایجاد تعامل میان مردم و طبیعت ایفا کند.
* این نهتنها یک سازه عمرانی، بلکه پلی میان فرهنگ، انسان و شهر است
رئیس کمیسیون معماری،شهرسازی و هوشمندسازی شورای شهر شیراز هم در مراسم کلنگ زنی پل طبیعت گفت: خدای بزرگ را شاکریم که در سایه همدلی، تدبیر و نگاه آیندهنگر به توسعه شهری، امروز شاهد آغاز یکی از پروژههایی هستیم که نهتنها یک سازه عمرانی، بلکه پلی میان فرهنگ، انسان و شهر است.
مصطفی کیانی رحیمی ادامه داد: پل زندگی تنها یک مسیر ارتباطی بین دو نقطه از شهر نیست، این پروژه محلی برای تلاقی مفاهیم زندگی شهری، پویایی اجتماعی و هویت تاریخی و فرهنگی شیراز است؛ پلی که با برنامهریزی دقیق و کارشناسی، بر پایه مطالعات علمی و خلاقانه اداره طراحی شهری شهرداری شیراز شکل گرفته است.
وی تصریح کرد: این طرح حاصل تصمیمی شورایی، کارشناسانه و برآمده از نگاه انسانمحور به توسعه شهری است و شورای شهر با این باور که توسعه باید معنا داشته باشد، این پروژه را در بودجه سالانه تصویب کرد.
عضو شورای شهر شیراز گفت:این مصوبه تنها عدد و رقم نبود، بلکه ترجمان آرزوهای ما برای ساخت شهری شادابتر، خلاقتر و انسانیتر بود،ما این پل را “پل زندگی”نام نهادیم، چراکه هدف از طراحی آن صرفاً سازهسازی نبود، بلکه نگاهی عمیق به انسان، گفتگو، لبخند، هنر شهری، آیینهای ملی و پیوند دوباره طبیعت با شهر داشتیم. این پل، بستری برای خاطرهسازی و ساختن آیندهای روشنتر برای شیراز خواهد بود.
کیانی رحیمی اظهار داشت: توسعه در شیراز باید با طعم فرهنگ، رنگ زندگی، نفس مردم و امید همراه باشد، تا روزی کودکی که از این پل میگذرد، خاطرهای زیبا برای آینده شهرمان بسازد.
*رونمایی از نخستین تصفیه خانه محلی شهر شاید چند روز دیگر
مسعود زارعی رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر هم در حاشیه این مراسم با اشاره به ساخت تصفیه خانه محلی در مجاورت پل طبیعت و پیاده راه سلامت گفت:با توجه به خشکسالی و نیاز به تامین آب باغها اولین تصفیه خانه لوکال شیراز در جنب همین محل در حال ساخت است که این پروژه هم ۸۰ درصد پیشرفت دارد و پساب آن حتی نزدیک شرب هم هست که در مراحل نهایی قرار دارد و چند وقت آینده به بهره برداری میرسد.
*رونمایی از فاز نخست موزه شهر شیراز(موزه بلدیه)
اما رونمایی از فاز نخست “موزه شهر” دیگر بخش از چهل و نهمین جهش عمرانی شهرداری شیراز بود.
*شهر را نباید با تفسیرهای شخصی اداره کرد
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر شیراز هم در این مراسم گفت:امروز بازتعریف چهره شیراز به عنوان شهری برخوردار از هویت دینی، تاریخی و فرهنگی ضروریست ،شهرها فقط با رنگ و نما ساخته نمیشوند، بلکه باید جان و معنا داشته باشند.
محمدرضا هاجری با اشاره به مخالفت جدی با واگذاری بنای بلدیه به نهادهای خارج از شهرداری، تصریح کرد: کسانی بودند که پیشنهاد واگذاری این ساختمان را به بنیادها و نهادهای دیگر دادند و حتی در برخی موارد مصوبه گرفتند، اما ما محکم ایستادیم و اجازه ندادیم موزهای که به مردم شیراز تعلق دارد از آنها جدا شود.
وی با قدردانی از شهردار و رئیس شورای شهر برای حفظ اصالت این مکان ادامه داد: در مراسمهای عمومی باید چهرههای اصلی مدیریت شهری یعنی شهردار و رئیس شورا سخن بگویند، حتی اگر از من بهعنوان رئیس کمیسیون فرهنگی بخواهند صحبت نکنم، راضیترم تا اینکه این جایگاهها نادیده گرفته شود.
عضو شورای شهر شیراز گفت: هر شهر ترکیبی از سیرت و صورت است،هنرمند کسی است که بتواند میان این دو تعادل برقرار کند، نه آنکه یکی را زخمی کند یا فدای دیگری سازد.
وی افزود: شیراز شهری است که هم سومین حرم اهلبیت(ع) است و هم قطب گردشگری و پزشکی کشور است. معتقدیم نباید با تقلیل یا انکار یکی از این وجوه، هویت چندبعدی شهر را مخدوش کرد.
هاجری در ادامه با اشاره به تحریفهای صورتگرفته در تاریخ فرهنگی ایران گفت: برخی با هدفهای سیاسی، تاریخ این کشور و شهر را تقلیل دادهاند. در حالیکه ایران، تمدنی چند هزار ساله دارد، اما بعضی با روایتهای ناقص، این قدمت را به ۲۵۰۰ سال تقلیل دادهاند،جشنهای۲۵۰۰ ساله نه تنها فرهنگ ما را ارتقا نداد، بلکه موجب فاصله گرفتن مردم از هویت اصیلشان شد، تا اینکه رهبر معظم انقلاب با نامگذاری شیراز به عنوان سومین حرم اهلبیت، معنایی تازه به هویت این شهر بخشیدند.
رئیس کمیسیون فرهنگی، گردشگری و امور زیارت شورای اسلامی شهر شیراز گفت: شیراز باید با نگاهی جامع توسعه یابد، شهر را نباید با تفسیرهای شخصی اداره کرد؛ باید از تمام ظرفیتهای آن فارغ از خطوط سیاسی و سلیقهای بهره گرفت.
هاجری همچنین با اشاره به طرحهایی برای احیای نمادهای فرهنگی همچون «آب رکنی» گفت: میتوان با همکاری و ابتکار، از منابع طبیعی و تاریخی برای ارتقای نشاط و سلامت اجتماعی بهره برد،امروز گامی مهم برای بازگشت هویت تاریخی و معنوی شهر برداشتهایم، و این مسیر باید با عزم جمعی ادامه پیدا کند.
*اعتماد شهردار شیراز به بدنه فرهنگی شهرداری در اجرای این پروژه، نقطهی امیدی برای آینده فرهنگی شهر است
معاون هماهنگی امور گردشگری و زیارت استانداری فارس نیز در آیین گشایش فاز نخست موزه بلدیه شیراز گفت: راهاندازی موزه شهر نهتنها به تحقق مطالبه تاریخی رهبر معظم انقلاب درباره توجه به گردشگری در شیراز جامه عمل پوشاند، بلکه میتواند آغازی برای موجی نو در هویتبخشی شهری و توسعه زیرساختهای فرهنگی باشد.
مهدی پارسایی با تبریک افتتاح این پروژه بزرگ فرهنگی به شهردار شیراز، اعضای شورای شهر و شهروندان، اظهار داشت: در حالیکه از عمر نهاد مدرن شهرداری در شیراز بیش از ۱۲۰ سال میگذرد، تنها دو موزه با هویت شهری در این مدت ساخته شده که یکی از آنها هنوز به بهرهبرداری نرسیده است.
وی افزود: این آمار را بسیار اندک و غیرقابل قبول برای استانی با آوازه فرهنگی و تاریخی چون فارس است برخلاف تصور عمومی از شیراز بهعنوان خاستگاه تمدن، در حوزه زیرساختهای موزهای ضعفهای جدی وجود دارد.
وی با اشاره به تاکید رهبر انقلاب در سفر ۱۷ سال پیش به شیراز بر لزوم توجه به گردشگری، تصریح کرد: در دو دهه گذشته اقدام عملی مؤثری در این زمینه صورت نگرفته بود، اما مدیریت شهری فعلی شیراز در مدت کمتر از دو سال، با همت اعضای شورای ششم و شهردار توانست نخستین گام جدی را با احداث این موزه بردارد.
وی با تقدیر از اقدام شهرداری برای تخلیه ساختمان بلدیه و اختصاص آن به موزه شهر، گفت: این تصمیم در حالی اتخاذ شد که در ساختار معمول شهرداریها، ورود به حوزه زیرساختهای فرهنگی معمول نیست و تنها در برخی کلانشهرها مانند تهران و اصفهان نمونههایی از این دست دیده شده است. از این منظر، شیراز پیشگام شده و این جای بسی تقدیر دارد.
معاون گردشگری استانداری گفت: اعتماد شهردار شیراز به بدنه فرهنگی شهرداری در اجرای این پروژه، نقطهی امیدی برای آینده فرهنگی شهر است، این اقدام نشان داد که ظرفیت ایجاد موزههای موضوعی در شیراز وجود دارد و میتوان با تداوم این مسیر، جریان موزهداری شهری را به عنوان ابزاری برای تقویت حس هویت و تعلق در میان شهروندان گسترش داد.
پارسایی با اشاره به تغییر عنوان پروژه از «موزه بلدیه» به «موزه شهر» اظهار داشت: این تغییر صرفاً یک تغییر واژگانی نبود، بلکه مفهومی اساسی در سیاستگذاری فرهنگی به شمار میآید. چراکه موزههای شهر، برخلاف موزههایی که تنها محل نگهداری اشیای قدیمی هستند، باید تعاملی، زنده و روایتگر زندگی شهری، هویت محلی و سیر تحولات اجتماعی باشند.
وی با تاکید بر اینکه شیراز نیازمند فضاهایی برای یادآوری کیستی و چیستی خویش است، گفت: شهر شیراز با چهارده دوره زیست مستمر، موجودی زنده با حافظه تاریخی غنی است و باید این حافظه برای نسلهای امروز و فردا تبیین و روایت شود. در این مسیر، موزه شهر میتواند همچون «یادخانهای زنده» نقشآفرین باشد.
*رونمایی از فاز نخست موزه شهر
معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز در این آیین گفت: این مجموعه بهعنوان گامی نو در مسیر شیرازشناسی و شناخت ابعاد هویتی این شهر است و ما برنامهریزی بلندمدت شهرداری برای راهاندازی سه طرح فرهنگی با عنوان “شیرازی که نمیشناسیم” را شروع کردیم.
محمد علی چوبینی تصریح کرد: از حدود ۲ سال پیش، برنامه سهگانهای در دستور کار قرار گرفت که شامل بازگشایی مرکز شیرازشناسی، تدوین دانشنامه شیراز و تاسیس موزه شهر بود؛ و امروز، یکی از اصلیترین گامهای این مسیر فرهنگی با افتتاح موزه شهر به ثمر نشسته است.
وی افزود: این موزه، نه صرفاً یک گنجینه ثابت، بلکه موزهای سیال، تعاملی و بهروز است که با بهرهگیری از مطالعات محتوایی دقیق و اسناد معتبر، روایتگر لایههای پنهان و پیدای هویت شهری شیراز خواهد بود.
وی اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب شیراز را به عنوان «شهر دین، هنر و حماسه» معرفی کرد و در همین راستا در طراحی و محتوای این موزه نیز تلاش شده تا بازتابی از هر سه مؤلفه دینی، هنری و حماسی شیراز به تصویر کشیده شود.
چوبینی گفت: در این موزه بازدیدکنندگان میتوانند تبلور این سهگانه فرهنگی را در فضای تعاملی طبقه همکف موزه تجربه کنند.
وی از گشایش رسمی فاز اول این مجموعه در طبقه همکف خبر داد و گفت: این بخش شامل گالری موقت نیز هست که با حمایت مجموعهداران نامآشنای شهر همچون آقایان کرباسی و صفاپور، به اسناد تاریخی بلدیه و شهرداری شیراز اختصاص یافته است.
رییس سازمان فرهنگی و اجتناعی شعرداری شیراز گفت: در همین راستابرنامهریزی برای تکمیل فاز دوم موزه در طبقه اول ساختمان در سه ماه آینده انجام شده و امیدواریم با تکمیل این فاز، بتوانیم روایت کاملتری از شیراز بهعنوان شهری با پیشینه دینی، هنری و حماسی ارائه کنیم.
وی با تقدیر از حمایتهای شهردار شیراز در تحقق این پروژه گفت: یکی از نخستین اقدامات آقای شهردار پس از تصدی مسئولیت شهرداری، تخلیه و آمادهسازی این ساختمان برای ایجاد موزه شهر بود. همچنین از همراهی اعضای شورای شهر بهویژه رئیس کمیته فرهنگی شورا، و همچنین جناب آقای دکتر پارسایی که از ابتدا بهعنوان مشاور طرح حضور داشتند، قدردانی میکنم.
چوبینی گفت: ساختمان بلدیه، حتی اگر خالی از اشیای نمایشی هم باشد، خود روایتگر تاریخ مدیریت شهری شیراز است؛ در و دیوار آن، خاطراتی ثبتشده از خدماترسانی به مردم در طول دههها دارد،امیدواریم موزه شهر بتواند با تکمیل مراحل بعدی بدرخشد و به سکویی برای شناخت «شیرازی که نمیشناسیم» تبدیل شود.