
معاون محیط زیست فارس: بختگان در دو سال گذشته حقابهای نداشته است ، به گزارش فرخنده آشوری خبرنگار فارس اگاه، مدیرکل محیط زیست استان فارس، گفت: میزان اراضی اعاده شده ۵۷۹ هکتار در مدت دو سال گذشته بوده است. همچنین محیط زیست استان فارس از تصرف یک هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی ملی در این سالها ممانعت به عمل آورده که اقدام قابل توجهی است.
عطاءا… شیرزاد، دوشنبه سیام مهر در جمع خبرنگاران با اشاره به همکاری محیط زیست فارس و سیستم قضایی در حوزه پیشگیری از وقوع جرم، افزود: در مجازات جایگزین حبس، محیط زیست فارس سهم ویژه ای داشته، که علاوه بر نتایج محیط زیستی تاثیر اجتماعی خوبی برجا گذاشته است، امسال حدود ۱۲ هزار ساعت احکام جایگزین حبس داشتیم، مثلا افرادی که شکار غیرقانونی داشتند محکوم به کاشت درخت شدند، پاکسازی مناطق، انجام گشت و غیره از سری احکام جایگزین حبس در محیط زیست بوده است.
مدیرکل محیط زیست فارس ادامه داد: سال گذشته رتبه نخست یگان حفاظت را کسب کردیم، با گذشت زمان شاهد کاهش نیرو به دلیل بازنشستگی و فرسودگی و کمبود تجهیزات هستیم، اما با این وجود با تلاش بیشتر نیروها، شاهد رشد در این حوزه بوده و حتی آمار حیاط وحش ما رو به افزایش است.
*تلاش محیط زیست برای بیرون راندن صنایع آلاینده هوا از محیط شهری
معاون محیط زیست فارس در پاسخ به خبرنگار«فارس اگاه» در مورد صنایع آلودهساز شهر شیراز و بررسی شاخصهای هوای پاک، گفت: ۸۲ درصد روزهای سال روزهای پاک، ۱۷ درصد هوای قابل قبول و یک درصد هوای آلوده داشتیم که جزو معدود کلان شهرهای دارای هوای مطلوب هستیم، اما برخی از شاخص ها لب مرز بوده است و باید در این حوزه تلاش کنیم.
قاسم نهاوندی، افزود: ۴ واحد صنعتی بزرگ واحدهای آلودهساز هستند که در حال پیگیری برای حل مشکلات هستیم،مانند کارخانه روغن نباتی که بخش روغنکشی آن کاملا تعطیل شده و باید به مکان مناسب بیرون شهر منتقل شود. کارخانه سیمان که در قسمت غربی شهر شیراز است علاوه بر استفاده از سیستم فیلتراسیون جدید باید تا پایان ۱۴۰۴ جابجا شود. تجهیزات شرکت ریشمک نیز به بیرون شهر منتقل شد و واحد پشم شیشه هم که در حال جابجایی است، محیط زیست به جدیت در این حوزه در حال پیگیری است.
نهاوندی خاطرنشان کرد: خارج از شهر نقطه ای به شهرداری واگذار شده تا مشاغل مزاحم و آلوده ساز به آن مکان منتقل شوند و در حال طی مراحل اداری است.
*استانها ۶ ماه فرصت برای ارائه الگوی کشت جدید و کم آب، دارند
معاون محیط زیست طبیعی محیط زیست فارس، در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه «شهر مردم» در مورد بحران آب و رابطه آن به تغییر الگوی کشت، گفت: براساس گفته وزیر کشاورزی برنامه کشت استانها مشخص شده و جهاد کشاورزی تا ۶ ماه فرصت ارائه الگوی کشت جدید دارد اما در فارس همچون گذشته در حال گشت زنی هستیم و همه چیز بر روی کاغذ مشخص شده اما هنوز شاهد تغییر جدی در این حوزه نبودیم.
نبی ا… مرادی افزود: اجرای این برنامه ها منوط به تامین اعتبار است وگرنه همچنان شاهد کشت های پرآب و بحران آبی در استان خواهیم بود.
*بختگان بدون هیچ حقابهای در دو سال گذشته
مرادی با بیان اینکه تنها تالاب بختگان است که باید از سدهای سه گانه بالادست حقابه دریافت کند، خاطرنشان کرد: اولین بار در سال ۹۷ حقابه ای دریافت کرد اما در سال ۱۴۰۰ به خاطر مشکل آبی هیچ حقابه ای برای این تالاب درنظر گرفته نشد. در سال ۱۴۰۱ که این موضوع به عنوان مطالبه عمومی مورد توجه قرار گرفت، صد میلیون حقابه مصوب شد که در سه مرحله باید پرداخت می شد اما به دلیل اینکه در ۵۰ کیلومتری انتهایی، رودخانه کُر کارکرد خود را از دست داده بود، شاهد پِرت آب شدیدی بودیم، بنابراین بعد از مرحله نخست حقابه، لایروبی و بازسازی این مسیر در دستور کار قرار گرفت و مابقی حقابه هنوز پرداخت نشده است.
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که آیا امیدی به احیای تالاب ها است یا نه؟ گفت که بستگی به تغییر نگرش و دیدگاه است و متذکر شد: حقابه مشخص شده و تامین آن به عهده وزارت نیرو است. هنوز مابقی حقابه ۱۴۰۱ پرداخت نشده و به بهانه عدم تعمیر مسیر در سالهای بعد نیز حقابهای برای این تالاب درنظر گرفته نشده است، هر چند تغییر اقلیم نیز در احیای تالاب موثر است که در دست ما نیست و ما باید به فکر تغییر سیاستهای کلی در حوزه آب باشیم.
مرادی با اشاره به پروژه سد نرگسی تاکید کرد: این پروژه بدون ارزیابی محیط زیستی انجام شده است، پیگیری هایی انجام شد اما اجرای آن هرگز متوقف نشد، ما چنین مشکلی را در سد تنگ سرخ هم داشتیم که با مطالبه گری و بررسی ملی این پروژه متوقف شد.