×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

خبر فوری

true
    امروز  پنج شنبه - ۲ مرداد - ۱۴۰۴  
true
true
«اوز» در یک قدمی فتح «پایتخت کتاب ایران»!

«اوز» در یک قدمی فتح «پایتخت کتاب ایران»! به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، خبر کوتاه اما بسیار با اهمیت است؛ اوز نامزد نهایی نهمین جشنواره پایتخت کتاب ایران شد. «اوز در کنار چند شهر دیگر، به مرحله نهایی نهمین دوره این جشنواره رسیده و در صورت انتخاب نهایی، استان فارس به نخستین استانی تبدیل خواهد شد که دو شهر از آن به عنوان پایتخت کتاب ایران شناخته شده‌ است.»

پایتخت کتاب ایران، طرحی ملی است که با الهام از پایتخت جهانی کتاب یونسکو، از سال ۲۰۱۵ به منظور تقویت جایگاه کتاب و ترویج فرهنگ کتابخوانی در کشور پایه‌گذاری شده است. این ابتکار، با ایجاد رقابتی سازنده میان شهرهای ایران، فرصتی را فراهم آورده تا هر شهر با با کوله‌باری از ایده‌های نو و برنامه‌های مشارکتی،، شایستگی خود را برای کسب این عنوان ارزشمند به نمایش بگذارد.

انتخاب پایتخت کتاب ایران هر ساله بر اساس معیارهایی نظیر میزان مشارکت مردم، کیفیت برنامه‌های ترویج کتابخوانی و تأثیرگذاری آن‌ها انجام می شود. پایتخت کتاب از میان شهرهای کشور که در فراخوان شرکت کرده‌اند، برگزیده می‌شود، شهری که بهترین برنامه‌های گذشته و بهترین برنامه‌های پیش‌بینی‌شده برای دو سال آینده را داشته باشد. تاکنون شهرهای اهواز، نیشابور، بوشهر، کاشان، یزد، شیراز و سنندج، و سمنان افتخار پایتختی کتاب ایران را تجربه کرده‌اند.

و اکنون، در نهمین دوره این ماراتن فرهنگی، شهر اوز از استان فارس، با ارائه بر برنامه‌هایی ارزشمند و همسو با اهداف این رویداد،، توانسته در میان ۷ نامزد به عنوان یکی از نامزدهای نهایی پایتخت کتاب ایران قد علم کند. اوز، با کسب بیشترین امتیاز، گامی بلند به سوی این افتخار برداشته و در آستانه رقم زدن فصلی نو در تاریخ فرهنگی خود و استان فارس قرار دارد.

پس از شیراز(در سال ۱۳۹۹)، اوز این فرصت را خواهد داشت تا به عنوان دومین شهر استان فارس، نقشی محوری در ترویج فرهنگ کتابخوانی در سطح ملی ایفا کند و مهر تایید دوباره ای بر سرآمدی فارس در حوزه فرهنگ ایران بزند.

*** مشارکت مردمی تمایز اصلی اوز در ترویج فرهنگ کتاب خوانی

مسئول دبیرخانه پایتخت کتاب شهر اوز در گفت‌وگو با فارس اگاه با اشاره به اینکه از سال ۹۵ که طرح فرهنگی تعیین پایتخت کتاب ایران آغاز شد، دبیرخانه شهر اوز به منظور کسب این عنوان برای انجام کارهای ترویجی کتاب تاسیس شد، گفت: «اوز از سال ۹۵ به صورت مستمر در جشنواره پایتخت کتاب ایران حضور داشته و در تمام این سال‌ها ۵ بار به عنوان شهر خلاق کتاب و ۲ بار به عنوان شهر دوستدار کتاب انتخاب شده است. اما ویژگی‌ای که شهر اوز را در حوزه کتاب و کتابخوانی از سایر شهرها متمایز می‌کند، این است که نه تنها مسئولین و دولتمردان در ترویج کتابخوانی فعالیت می‌کنند، بلکه مردم نیز در این فعالیت‌ها همکاری و همراهی دارند. به طوری که بسیاری از برنامه‌ها و فعالیت‌هایی که به طور ویژه برای پایتخت کتاب طراحی شده، با همکاری و مشارکت خودجوش مردم شهر اوز انجام می‌گیرد که این خاص‌ترین امتیازی است که اوز نسبت به سایر شهرهای کشور دارد.»

محمد رسول رفعتی که خود سومین مسئول دبیرخانه پایتخت کتاب اوز است، با اشاره به روحیه مردم این شهر در حوزه کتاب و امور ترویجی آن گفت:«در اوز خیرین حوزه کتاب نه تنها در شکل‌گیری زیرساخت‌های کلان کتابخوانی نظیر بنیانگذاری کتابخانه‌ها و سالن‌های نمایش بزرگ تا ساخت قفسه‌های کتاب به شهر کمک کرده‌اند، بلکه در انجام کارهای خردی چون نذر دانایی نیز مشارکت داشته‌اند. در این برنامه، کتاب به تعداد زیادی نذر و به صورت هدیه به کسانی که توان خرید کتاب نداشتند، اهدا می‌شد.»

*** طلا فروشی که قفسه کتاب دارد

مسئول دبیرخانه پایتخت کتاب شهر اوز در ادامه تاکید کرد: «طرح‌هایی که در دبیرخانه پایتخت کتاب به صورت ایده وجود داشته، با استقبال شدید مردم اوز همراه شده و آنها به صورت داوطلبانه اجرا می‌شوند. نظیر ایجاد قفسه‌های کتاب در محیط‌های کار از فروشگاه‌ها تا ادارات. اکنون در فروشگاه‌های شهر اوز قفسه‌های کتابی داریم که توسط خود صاحبان فروشگاه ایجاد شده و حتی یک طلافروشی در شهر اوز نیز اقدام به ایجاد قفسه کتاب کرده است که هم به فروشندگان خود و هم به مردم کتاب امانت می‌دهد.»

رفعتی در پاسخ به این سوال که مهم‌ترین برنامه‌ها و فعالیت‌هایی که شهر اوز را به عنوان نامزد نهایی پایتخت کتاب ایران معرفی کرد، چه بودند؟ گفت: «رونمایی از کتاب‌های نویسندگان بومی شهر اوز. در این مورد بیشترین تولید و در نتیجه رونمایی کتاب در سال گذشته در استان فارس را داشته‌ایم که نشان از فعالیت مستمر و نتیجه‌بخش کتابخوانی دارد که به خلق اثر نیز منجر شده است.»

**نهال فعالیت های فرهنگی اوز در آینده نزدیک به درخت ثمر تبدیل خواهد شد

وی در پاسخ به این سوال که آیا شرکت ده ساله اوز در جشنواره شهر کتاب تاثیری بر فرهنگ کتابخوانی در شهر اوز نیز داشته است، گفت: «شهر اوز از سال‌های قبل برنامه‌های ترویج کتابخوانی را داشته است و در این ده سال فعالیت در حوزه پایتختی کتاب، کارها بر زمینه موجود بنا شده است. اما بذری که کاشته شده تازه در حال تبدیل شدن به یک نهال است و لازم است زمانی سپری شود تا به یک درخت ثمری تبدیل شود. از این رو باید در سال‌های آینده دید فعالیت‌های انجام شده چه تاثیری برای نسل تربیت شده در این دوره داشته است. با این حال، در حال حاضر تاثیر این فعالیت‌ها بر کودکان اوزی به وضوح قابل مشاهده است. کودکانی که در برنامه‌های حافظ‌خوانی، سعدی‌خوانی و شاهنامه‌خوانی در کشور به مقام دست یافته‌اند و کودکانی که قصه‌خوانی را دنبال کرده‌اند و برخی از آن‌ها بزرگ شده‌اند و می‌توانند آینده این شهر را درخشان‌تر کنند. ما در شهر اوز باشگاه‌های کتابخوانی فعال داریم که نظایر آن در شهرهای دیگر استان کم است. این باشگاه‌ها بر تربیت کودکان اثر گذاشته است به طوری که کودکان خود معرف کتاب به بزرگسالان نیز شده‌اند.»

** امیدواریم با کسب پایتختی کتاب ایران برای پایتخت کتاب جهانی قدم برداریم

رفعتی ادامه داد: «اوز امسال در برنامه پایتخت کتاب ایران ۴۰ طرح جدید برای دبیرخانه پایتخت کتاب ایران ارسال کرده است که خوشبختانه با بالاترین امتیاز را در میان  ۷ شهر انتخاب شده و به مرحله نهایی راه پیدا کرده  دارد. امیدوارم که با فعالیت‌هایی که نهادهای دولتی از جمله فرمانداری، اداره فرهنگ و ارشاد اوز و… با مشارکت و همراهی مردم اجرا کردند، امسال بتوانیم پایتختی کتاب ایران را به دست بیاوریم تا بتوانیم در جشنواره پایتخت کتاب جهانی نیز شرکت کنیم.»

مسئول دبیرخانه پایتخت کتاب شهر اوز در پایان خاطرنشان کرد: «کسب عنوان پایتخت کتاب می‌تواند دلگرمی برای کسانی باشد که در شهر کوچکی چون اوز به فعالیت‌های کتابخوانی و ترویجی مشغولند، در حالیکه در این سال‌ها با شهرهای بزرگ و کلان‌شهرها در رقابت بوده‌اند. کلان‌شهرهایی که ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های چند برابری شهر اوز دارند، اما در رقابت برای کسب عنوان پایتختی ایران، داشته‌های شهر کوچک اوز با این شهرها در یک کفه ترازو گذاشته می‌شود و با کلان‌شهرها مورد مقایسه قرار می‌گیرد. با این حال، گرچه اوز زیرساخت‌های کلان مراکز استان‌ها را ندارد، اما امید و اتکای این شهر برای کسب عنوان پایتختی کتاب ایران بر مردم فرهنگ‌دوست و کتاب‌دوستش بسته شده است و امسال نیز دو شهر مرکز استان در میان ۷ شهر نامزد پایتخت کتاب ایران حضور دارند و امیدواریم شهر اوز به واسطه مردمش بتواند عنوان مهم پایتختی کتاب ایران را کسب کند.»

شهر تاریخی و جنوبی اوز فارس، با جمعیتی نزدیک به ۴۲ هزار نفر، علی‌رغم فاصله‌اش با مرکز استان، طی چند سال اخیر به عنوان یکی از شهرهای خلاق در عرصه فرهنگ و هنر درخشیده است. اکنون، شهر اوز در آستانه کسب یک عنوان ملی مهم قرار دارد؛ دستاوردی که می‌تواند نقطه عطفی در توسعه زیرساخت‌های کتابخوانی، ترویج فرهنگ مطالعه و رشد اقتصاد فرهنگی باشد. اگر این فرصت  نصیب شود، این شهر می‌تواند با بهره‌گیری هوشمندانه از ظرفیت‌های تاریخی و فرهنگی استان فارس، برنامه‌هایی نوین همچون معرفی مشاهیر و آثار ادبی استان در سطح ملی و جهانی را رقم زده، و حتی پا را فراتر از آن گذاشته و گردشگری ادبی را رونقی ببخشد و علاقه‌مندان به ادبیات را به این دیار جذب کند.

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true