این جا چراغی روشن شد، به گزارش جلالالدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه، شیراز بیشک از گذشته تا حال یکی از شهرهای مهم در حوزه هنرهای نمایشی و تئاتر بوده و نشان آن حضور تعداد زیادی از هنرمندان این شهر طی سالیان اخیر در بالاترین سطح این هنر بیبدیل در عرصه ملی و درخشش آنها بوده است. هنرمندانی که از دل محدودیتها فرصت ساختند و توانستند نام شیراز را بلندآوازهتر کنند. در این بین در کنار مشکلات اقتصادی این حوزه یکی از مهمترین مشکلاتی که هنرمندان تئاتر طی سالیان متمادی با آن دست وپنجه نرم کردند کمبود محل تمرین و البته نبود سالنهای مناسب برای نمایش بود. در این راستا گرچه طی این سالها اقداماتی در راستای ایجاد فضاهایی برای عرضه این هنر بیبدیل ایجاد شد اما کافی نبود و البته در برخی مواقع دارای نقصهایی بود. این در حالی بود که بهرغم رفت و آمد دولتهای مختلف و تأکید آنها در پاسداشت این هنر و در اختیار گذاشتن سالنهای ادارات و دستگاههای اجرایی هنوز این حرفها در حد وعده باقیمانده و به عمل در نیامد. در این حال وحوالی در آخرین روزهای هفته گذشته همزمان با رونمایی از طرح آینه در آینه (مجموعه نمایشنامههای اقتباسی) در پردیس سینمایی تارخ بالاخره یک مجموعه در شأن این هنر به شهر شیراز اضافه شد تا هنرمندان این عرصه نیز پس از سالها یک سالن استاندارد برای اجرای نمایشهای خود داشته باشند.
رئیس حوزه هنری فارس در این مراسم با اشاره به فرآیند عملی شدن رویداد آینه در آینه گفت: در رویداد هنری آینه در آینه که روند آن از سال قبل شروع شده چند اتفاق افتاد، همه میدانیم که یکی از مسائل اساسی تئاتر مسئله متن است و مدتی است هنرمندان تئاتر در حوزه متن دغدغه دارند.
وحید نمازی اظهار داشت: در رویداد آینه در آینه برای تولید نمایشنامه مدلهای مختلف داشتیم از سفارش تئاتر تا خرید آرشیو اما با توجه به اینکه ما در پایتخت فرهنگ و ادب ایران هستیم نیازی ندیدیم سراغ سفارش نمایشنامه و یا خرید آرشیو از خارج از شیراز برویم.
وی افزود: در این بین متون ادبی متعددی در این سالها توسط هنرمندان شاخص استان نوشتهشده که ارزش آن را دارد که در یک زنجیره تولید هنری قرار گرفته و منشأ تولید آثار دیگری شود، در این راستا در رویداد آینه آینه به سمت اقتباس از این آثار و ایجاد یک زنجیره تولید رفتیم.
نمازی گفت: بر همین اساس یک زنجیره تولید تعریف کردیم که در فصل اول، ۸ متن نمایشنامه توسط نمایشنامهنویسان مطرح کشور و استان بر اساس برخی کتب اقتباس شده و در کنار آن ۸ متن نمایش خیابانی نیز تولید شده است.
وی تصریح کرد: اتفاق دوم در این رویداد آغاز تولیدات صحنهای برگرفته از این متون بود که با بهرهگیری از ۵ گروه خوشنام تئاتر ۵ اثر ارزشمند تهیه شد که امشب اولین اثر با عنوان (بی دوران) به یاد شهید سرافراز عباس دوران به نمایش در خواهد آمد که این نمایش در آغاز شروع کار خود، در جشنواره مقاومت پذیرفته شد و رسماً کار خود را شروع کرده است.
نمازی ادامه داد: اما سومین وآخرین اتفاق این رویداد آغاز به کار رسمی و شروع به کار پلاتو یا سالن تئاتر سروناز در مجموعه پردیس سینمایی تارخ است که مسئولین شهرداری شیراز سالها برای ساخت آن وقت گذاشتند تا مجهزترین پلاتو جنوب کشور تقدیم هنرمندان عرصه تئاتر شود.
وی اضافه کرد: با افتتاح این پلاتو یک پاتوق جدید برای تئاتریها در شیراز راهاندازی شد که بهرهبردار این مجموعه نیز حوزه هنری است و از همه علاقهمندان عرصه تئاتر دعوت میکنیم که در این محل حضور یابند و اینجا باید پاتوق پرآوازه هنرمندان شهر باشد و این فضا تبدیل به مهمترین فضای تئاتری شهر میشود.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز هم به عنوان دیگر سخنران این جلسه گفت :تئاتر شیر ظرفیتهای خوب و کمیابی دارد که ما باید به آن ارج نهیم اما در حوزه زیرساختهای هنری خیلی فقیر است.
محمدعلی چوبینی افزود: در این بین ما شاهدیم هر روز بسیاری از هنرمندان این عرصه برای محل تمرین و سالن اجرا نزد ما میآیند و و زا این نظر کمبود داریم و شهرداری تلاش زیادی انجام داد تا این سالن به این مرحله برسد، این مکان متعلق به هنرمندان شهر است و تئاتر ما هر چه رشد کند هنر شهر هم بالندهتر میشود.
وی اظهار داشت: وظیفه ما سنگین است و امیدواریم بتوانید ما را در این زمینه کمک و راهنمایی کنید، ما نیاز به تلاش مضاعف برای حمایت از تئاتر داریم.
چوبینی گفت: امروز استعدادهای زیادی در میان دختران شهر وجود دارد، ما باید عرصه را برای رشد آنها ایجاد کنیم و در این راه از اساتید و پیشکسوتان این عرصه بهره خواهیم برد.
مهدی فقیه از پیشکسوتان عرصه هنرهای نمایشی نیز در این با تأکید بر اینکه تئاتر از پاکتر و انسانیترین هنرها هستند گفت: مسئولین شهر زحمت میکشند و اینگونه پروژهها را اجرا میکنند اما تقاضا داریم بیشتر به فکر هنرمندان شهر باشند، امروز ما هنرمندانی در این حوزه داریم که هر کدام در کشور برای خود حرفی برای گفتن دارند.
رحیم هودی یکی از پیشکسوتان حوزه هنرهای نمایشی هم گفت: ساخت چنین سالنی باعث خوشبختی شهر است و این روند باید گسترش مییابد.
وی ادامه داد: سالها قبل تئاتر و هنرهای نمایشی در دل آموزش وپرورش بود و بعدها با توجه به وجود هنرمندان مستعدی در این مجموعه که نیازمند راهنمایی بودند اداره فرهنگ و هنر ایجاد شد، زمانی که من مدرسه میرفتم یکی از درسهای کتاب ادبیات ما نمایش فردریک کبیر بود که من در آن نقش یک چوپان را داشتم.
در ادامه این مراسم نمایشنامههای (بیدوران) به کارگردانی مسعودی احمدی به نمایش در آمد و از نمایش (این آدمهای غریب) به کارگردانی نوید جعفری؛ نمایش (او خودش خانه بود) به کارگردانی مهدی منصوری؛ نمایش (چشمهای اسماعیل) به کارگردانی سارا ظریف صنایعی و نمایش (گهواره زمین) به کارگردانی سعید محمدی رونمایی شد. همچنین قرار شد ۵ نمایش صحنهای، هر کدام طی مدت ۱۰ شب به اجرا در بیاید و نمایشهای خیابانی نیز در زمان مناسب اجرا شود.
همچنین در پایان مراسم لوگوی فصل اول رویداد «آینه در آینه» رونمایی شد و زنگ این رویداد به دست رحیم هودی پیشکسوت عرصه تئاتر به صدا در آمد.