
از هر سه مراجعهکننده، دو نفر دچار اختلال استرس و اضطراب هستند، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه ، «من دائما درمورد همه چیز نگران هستم، مدتی می شود که عصبی شدهام، بی قرارم، عصبانیتام را سر همسرم و بچهام خالی میکنم، شبها معمولا با ترس از خواب بیدار میشوم، گاهی هم به خاطر نگرانی اصلا نمیتوانم بخوابم، بیشتر اوقات ذهنم بهم میریزد و نمیتوانم خودم را کنترل کنم یا احساس میکنم دارم دیوانه میشوم…» اینها همه نمونهای تجربیاتی است که افراد دچار اختلال اضطرابی روزانه از سر میگذرانند، احساساتی که شاید هر کدام از ما موارد مشابهای از آن را روازنه تجربه میکنیم و گمان می کنیم جزوی جدا نشدنی از خلق و خوی ما هستند حال آنکه این نشانهها در یک کلام میگوید: ما مضطرب هستیم!
از آنجا که اضطراب و استرس جزوی جدا نشدنی از زندگی روزانه ماست متخصصان سلامت روان معتقدند اگر مقابل اضطرابهای روزمره از خود مراقبت نکنیم آنها به اختلالات مزمن تبدیل میشوند. با این حال گاهی اوقات آنقدر غرق استرسها و اضطرابهای روزمره هستیم که حتی نمیدانیم دچار اضطراب و اختلالات اضطرابی هستیم یا خیر؟
بر اساس گزارش انجمن علمی روانپزشکان ایران، اختلالات خلقی و اضطرابی، پس از افسردگی، در جایگاه دوم شایعترین اختلالات روانپزشکی در میان ایرانیان قرار دارد. اختلالی که با وجود فراگیری بسیاری از افراد از نشانههای آن آگاه نیستند و به همین دلیل، فرآیند تشخیص و درمان به موقع با چالش جدی مواجه میشود. در همین راستا، آموزش و افزایش آگاهی عمومی در مورد این اختلالات و نحوه خود مراقبتی دربرابر آنها، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
یک رواندرمانگر شیرازی در گفتوگو با «فارس اگاه» باتاکید براینکه خود مراقبتی با خود درمانی تفاوت اساسی دارد، مفهوم کلی خودمراقبتی در سلامت روان را مجموعهای از رفتارها و اقدامات خودآگاهانه توصیف کرد که هر فرد باید برای حفظ سلامت روانیاش انجام دهد. این اقدامات میتواند شامل مواردی چون مدیریت استرس، تقویت روابط اجتماعی و ایجاد تعادل بین کار و زندگی باشد.
«صبا صمیمی» در ادامه با اشاره به تفاوت مفهوم خودمراقبتی در جامعه ما با جوامع باثباتتر افزود: افراد در جامعه ما با چالشهای پیچیدهتری مواجه هستند، نظیر یک شبکه درهمتنیده از چالشهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، که میتواند سلامت روانی را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.
او با اشاره به اینکه مهارتهای مقابله با چالشهای روانی، در وهله اول باید بر تقویت تابآوری متمرکز باشد، افزود: تفکر انتقادی، تحلیل شرایط و تقویت مهارت حل مسئله از جمله نیازهای اصلی در این زمینه است.
راهکارهایی که این روان درمانگر برای کاهش استرس و اضطراب روزانه پیشنهاد داد شامل تکنیکهای مدیریت استرس کوتاهمدت است، مانند تمرینهای ذهنآگاهی که می تواند تمرکز بر روی یک شیء یا صدایی خاص باشد. او محدود کردن مواجهه با اخبار منفی را عاملی موثر بر کاهش اضطراب خواند و گفت: عادت به دنبال کردن اخبار را میتوان با مشخص کردن زمانی خاص برای پیگیری اخبار محدود کرد، نه اینکه وقت و بی وقت برای فرار از احساس کسالت و بیحوصلگی با «اسکرول کردن» صفحات مملو از خبر در اینستاگرام، یوتیوب و سایر فضاهای مجازی بار ناخواسته ای را به روانمان تحمیل کنیم، چون دریافت اخبار می تواند سیستم عصبی سمپاتیک را فعال کند، و در نتیجه هورمون های استرس مانند کورتیزول و آدرنالین دربدن ترشح شود. با توجه به پر مخاطره و متشنج بودن محیط اطراف ما محدود کردن دریافت اخبار تاثیر بسزایی در مراقبت از روان خواهد داشت.
تقویت روابط اجتماعی، همدلی و همراهی با دیگران، و شرکت در دورهمیها و فضاهای دوستانه از دیگر روشهایی بود که این روان درمانگر برای کاهش استرس و ارتقاء سلامت روان توصیه کرد. به گفته «صمیمی» تعاملات اجتماعی به فرد کمک میکنند احساس حمایت و تعلق خاطر بیشتری داشته باشد، که این خود نقش موثری در کاهش اضطراب و استرس و افزایش هوشیاری و تمرکز ایفا میکند. وی با تاکید براینکه عده ای با دست کم گرفتن فواید تفریح کردن آن را به هدر دادن وقت تنزل می دهند، اظهار داشت: با این حال توصیه می شود با «هدر دادن» بخشی از وقتتان برای تفریح و تفنن، تجدید قوا کنید چرا که این به ظاهر «اتلاف وقت» شمار ا سرزنده و هوشیار خواهد کرد و کمک می کند وظایف ضروری خود را به نحو احسن انجام بدهید. تفریح و سرگرمی خصوصا اگر فعالانه انتخاب شود “باتری شما را شارژ می کند” و تمرکز و اثر بخشی کارتان را افزایش میدهد.
صمیمی با اشاره به اینکه داشتن برنامه روزانه میتواند عاملی برای کنترل اضطراب باشد، گفت: برنامهریزی روزانه باعث میشود که از گرفتن تصمیمهای کوچک فارغ شوید واین خود نوعی کمک به سلامت روان است. چرا که تصمیمگیریهای مکرر باعث تحلیل رفتن نیروی اراده میشوند و خستگی روزانه را بیشتر میکنند، درحالیکه با برنامهریزی روزانه میتوان از بروز نوعی خستگی که اصطلاحا به آن «خستگی تصمیم» نیز میگویند جلوگیری کرد. از این رو این برنامهریزی با کمک به فرد برای کنترل بیشتر بر زندگیاش نوعی مدیریت هیجان به شمار میآید.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان تشخیص داد که نشانههای اضطراب از حد معمول فراتر رفته و به مشکلی جدی تبدیل شدهاند و رفع آن نیازمند مداخله حرفهای است، گفت: زمانی که استرس و اضطراب به حدی میرسد که از بیقراری یا تنش گذر کرده و موجب انفعال شخص در طول روز میشود و او را از انجام کارهای شخصی و حرفهایاش باز میدارد، نشان از خارج شدن شرایط از کنترل دارد. در این صورت، شخص باید به رواندرمانگر مراجعه کند تا مشخص شود سطح استرس و اضطرابش به چه اندازهایی است و سپس با آنالیز و تحلیل ریشههای اضطراب راهکارهای مناسبی برای درمان از طرف درمانگر داده شود.
این رواندرمانگر در ادامه افزود: بسیاری از مراجعان نمیدانند چرا به انفعال دچار شدهاند، در حالی که پیشتر سرشار از انرژی بودهاند. یک نفر از مراجعان اظهار میداشت که حتی در انجام کارهای روزمره نیز ناتوان شده و تمرکز خود را چنان از دست داده که باعث کاهش اعتماد به نفسش شده است. این امر او را با احساس سردرگمی درونی مواجه کرده بود، زیرا نمیدانست به چه نوع اختلالی مبتلا است. پس از آنالیز و بررسیهای دقیق، متوجه شدیم که اختلال اضطراب او ریشه در کودکی دارد و با نشانههایی چون شبادراری همراه بوده است. با گذشت زمان، این نشانهها کاهش یافته بودند، اما مواجهه مجدد او با فشارهای اجتماعی باعث بازگشت این اضطراب قدیمی شده بود.این تجربه نشان میدهد که برخی اختلالات روانی ممکن است سالها خاموش بمانند و تنها در مواجهه با شرایط خاص دوباره ظاهر شوند.
«صمیمی» در پاسخ به این سوال که درحال حاضر بسیاری از روشهای خودمراقبتی مانند مدیتیشن، یوگا، و تمرینات ذهنآگاهی به طور گسترده توصیه میشوند اما یکی از چالشهای بزرگ در زمینه خودمراقبتی، پایبندی طولانیمدت به این روشهاست؟ گفت: هرچند یوگا و مدیتیشن هر دو باعث برونریزی هیجانات فیزیکی و ذهنی میشوند و به کاهش استرس و اضطراب کمک میکنند، اما بسیاری از افراد به دلیل مشغله کاری و ناتوانی در انجام مدیتیشنهای فردی، نمیتوانند از این راهکارهای مؤثر بهره ببرند. به همین دلیل، توصیه میشود از پیادهروی روزانه یا دویدن که هر دو ورزشهای کمهزینهای نیز هستند و به کاهش استرس و اضطراب کمک میکنند، بهره ببرند. همچنین، ورزش بوکس نیز به عنوان راهکاری برای رویارویی با اختلال اضطراب توصیه میشود. در شهر شیراز، امکاناتی برای تمرین این ورزش هم برای زنان و هم مردان وجود دارد که میتواند به خروج هیجانات ذهنی و بدنی کمک کند.
وی افزود: استرس و اضطراب به عنوان مادر تمام اختلالهای روانی شناخته میشوند و متأسفانه در پنج سال گذشته، میزان استرس و اضطراب در میان مردم افزایش چشمگیری یافته است به طوریکه از هر سه مراجعهکننده، دو نفر دچار اختلال استرس و اضطراب هستند، بدون اینکه این اختلال عامل اصلی مراجعه آنها به رواندرمانگران باشد. بسیاری از مراجعهکنندگان برای مشکلاتی به ما مراجعه میکنند که ریشه در استرس و اضطراب دارند و در ادامه به اختلالات دیگر منجر شدهاند. به همین دلیل، تلاش ما این است که ابتدا منبع اضطرابهای آنها را شناسایی کنیم تا بتوانیم با تشخیص مرحله اختلال یا اضطراب، درمانهای دارویی و دیگر روشهای مناسب را به کار ببریم.