true

به گزارش فارس آگاه، اهمیت هر کدام از این مسائل آنقدر زیاد است که باید برای رفع تک تک آنها فرهنگسازی انجام داد؛ فرهنگسازی هم نیاز به مشارکت همگانی دارد و از این رو باید به هر طریق و از هر تریبونی برای این حل مسائل استفاده کرد.
استان فارس نیز مانند بسیاری از نقاط کشورمان با معضلاتی نظیر بحران آب، خشکسالی، فرونشست زمین و… دست و پنجه نرم میکند که عدم توجه به هر کدام از این مشکلات، میتواند در درازمدت، خسارات جبرانناپذیری حتی به سبک زندگیها وارد کند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس یکی از پدیدههای بحرانی در استان را فرونشست زمین عنوان کرد و گفت: در دشت شیراز، مرودشت، فسا و اغلب استان فارس مشکل فرونشست زمین داریم.
چرا فرونشست زمین بحران است
غلامرضا غلامی تصریح کرد: برداشتهای بیرویه سفرههای آب زیرزمینی باعث شده است که دچار این بحران شویم و اکنون خسارات جبرانناپذیری بابت این موضوع داشته باشیم.
وی اظهار کرد: سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی دانشگاه شیراز و شهرداری شیراز هم اقدامات مختصری برای جلوگیری از فرونشست زمین انجام دادهاند چرا که این قضیه در شهر دو میلیون نفری مثل شیراز خسارات جبرانناپذیری به مردم میزند به عنوان مثال اگر در یک مجتمع آپارتمانی، فرونشست زمین منجر شود که یک ترک عمودی در آن مجتمع رخ دهد، قیمت منازل و سرمایه مردم بسیار تنزل پیدا خواهد کرد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس ادامه داد: به غیر از اینها فرونشست زمین، یک پدیده است که باعث میشود ذخیرهسازی آب کاهش یافته و منفذهای زمین بسته شده و نفوذپذیری آب کم شود.
وی، فرونشست زمین را یک پدیده بحرانی توصیف کرد که باید حتماً برای آن چارهاندیشی کرد و سپس افزود: فرونشست زمین عوامل متعددی دارد که یکی از آنها برداشتهای بیرویه آب از سفرههای آب زیرزمینی و حفر چاههای غیرمجاز کشاورزی و همچنین برداشت بیرویه آب حتی از چاههای مجاز است.
غلامی با بیان اینکه یکی از معضلاتی که در استان فارس به عنوان استانی که کشاورزی در آن زیاد است، با آن درگیر هستیم، حفر چاههای کشاورزی غیرمجاز است، گفت: این چاههای غیرمجاز منجر به خشک شدن تالابها نیز میشود که از جمله آن میتوان به تالاب پریشان اشاره کرد.
وجود ۴۸۰ حلقه چاه غیرمجاز کشاورزی در اطراف پریشان
مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس از وجود بیش از ۴۸۰ چاه غیرمجاز کشاورزی در اطراف تالاب پریشان خبر داد که منجر به خشک شدن این تالاب شده است و سپس گفت: خشکی تالابها مشکلات زیست محیطی فراوانی مثل خیزش گرد و خاک و… ایجاد میکند به عنوان مثال هفته گذشته هجوم ملخهای مراکشی در سطح دریاچه پریشان که ۶ هزار کیلومتر مربع است، داشتیم و این سطح خشک شده تبدیل به کانون ملخهای مراکشی شده بود.
وی با یادآوری اینکه ملخهای مراکشی یک نوع آفت کشاورزی محسوب میشود که هر ملخ قریب ۳ هزار تخم میگذارد و میتواند کل استان را درگیر کند، گفت: خوراک اصلی ملخهای مراکشی غلات است که اگر کل استان را دربرگیرد بحث امنیت غذایی و اقتصاد استان را تحت تأثیر قرار میدهد.
غلامی با تأکید بر اینکه باید فکری به حال چاههای غیرمجاز کنیم و این مسئله نیاز به همراهی مردم، دوستداران محیط زیست و مؤسسات مردمنهاد هم دارد، افزود: اگر نسبت به مسئله خشکسالی، فرونشست زمین، برداشت بیرویه آب، خشک شدن تالابها و… بیتفاوت باشیم، در معرض بهم گسیختگی اجتماعی قرار خواهیم گرفت.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس، غلات و محصولات کشاورزی را یک محصول استراتژیک توصیف کرد که اگر نسبت به آفات و چالشهای آنها بیتوجه باشیم، مشکلات زیادی ایجاد خواهد شد و سپس گفت: امروز حفظ حتی یک دانه گندم برای ما حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه کاهش منابع آبی را در تالابهای مختلف استان اعم از بختگان، کمجان، مهارلو … هم داریم، گفت: باید مراقب حوضههای آبریز تالابها باشیم و مسائل زیست محیطی را در اولویت قرار داده و چاههای غیرمجاز اطراف تالابها را پر کنیم و اجازه برداشت غیرمجاز آب در اطراف تالابها داده نشود زیرا تبعات ناشی از خشکاندن تالابها موجب نابسامانی در هارمونی زنجیره غذایی خواهد شد.
غلامی یادآور شد: جمعیت امروز استان فارس پنج میلیون نفر است که حفظ زنجیره غذایی آن بسیار حائز اهمیت بوده و نیازمند تأمین غلات کافی است و اگر این غلات مورد هجمه آفتهای ناشی از خشکسالی قرار گیرند، دچار مشکلات زیادی خواهیم شد.
به نقل از ایسنا، وی بر ضرورت ارائه پیوست زیست محیطی برای تمام پروژههای عمرانی و کشاورزی تأکید کرد و گفت: تمام پروژهها باید پیوست زیست محیطی داشته باشند و مسئولان نیز اگر خواستند به پروژهای کمک کنند، باید اول بررسی کنند که آیا پروژه مدنظر پیوست زیست محیطی دارد یا خیر، چون عدم توجه به این مسئله موجب آسیبهای زیادی به جامعه خواهد شد.
true
true
https://farsagah.ir/?p=63671
true
true