
تئاتر کودک شیراز؛ طفلی رها شده و بی سرپرست! به گزارش فاطمه ملوزه خبرنگار فارس اگاه، تئاتر کودکونوجوان در استان فارس در وضعیتی تقریباً رها شده توسط مسئولین حوزههای مرتبط با تئاتر است. بهطوریکه نه حمایتی از قشر فعال در این حوزه یشود و نهچندان نظارتی بر کیفیت محتوای ارائه شده در تئاترهای اندکی که در این حوزه به اجرا درمیآید صورت می گیرد. مگر این که خود هنرمند متعهد باشد تا کاری قوی و پرمحتوا و تربیتی مطابق فرهنگ اصیل ایرانیاسلامی به مخاطب خود عرضه کند. از طرفی این عدم حمایتها در حدی است که حتی شرایط عمومی برای اجرای تئاتر کودکونوجوان هم در شهر شیراز وجود ندارد. در ادامه در گفتگویی که خبرنگار «فارس اگاه» با خانم شیرزادی داشته است درباره معضلات تئاتر کودکونوجوان در شیراز صحبت شده است.
***نبود سالنهای استاندارد برای اجرا و کمبود نمایشنامه تخصصی حوزه کودک دو معضل اصلی است
کارگردان، نویسنده و بازیگر تئاتر کودکونوجوان درباره مهمترین موانعی که سر راه تئاتر کودکونوجوان است، به خبرنگار فارس اگاه گفت: ما یک پایگاه مناسب تئاتر کودک نداریم درحالیکه خیلی از شهرهای ایران از جمله تهران یک مرکز تولید تئاتر مخصوص نونهالان و نوجوانان دارد. یا سالن استانداردی که خانوادهها بدانند اینجا مرکز تئاتر برای رنج سنی ۳ تا ۱۸ است. اگر ما بخواهیم تئاتری هم برای کودکونوجوان تولید کنیم مجبوریم در همان سالنهای تئاتر بزرگسال که بههیچوجه هم مناسب کار کودک نیست اجرا کنیم.
مریم شیرزادی در ادامه در مورد معضلات دیگر تئاتر خردسالان و نوجوانان بیان کرد: ما متن مناسبی که بتوانیم با آن کار تئاتر کودکونوجوان را به اجرا در بیاوریم نداریم. این معضل البته در کل کشور است. ولی در تهران و بعضی از شهرها ورکشاپهایی برای نمایشنامهنویسی ویژه نونهالان و نوجوانان میگذارند تا کسانی که کارشان تئاتر کودکونوجوان است بتوانند نمایشنامههایشان را خودشان بنویسند. ولی در شیراز مجبوریم از نویسندگان نمایشنامه بهویژه نمایشنامهنویسان بزرگسال استفاده کنیم و برای رنج سنی ۳ تا ۱۸ سال تولید نمایشنامه کنیم. البته استانداردهای تئاتر کودکونوجوان تماموکمال در آن رعایت میشود.
شیرزادی دررابطهبا تئاتر عروسکی اظهار کرد: گروهی برای تئاتر عروسکی در شیراز سالها تلاش کردند تا اینگونه تئاتر را جا بیندازند و مردم بعد از سالها توانستهاند با تئاتر عروسکی استاندارد ارتباط برقرار کنند. چون این تئاتر باید در دو سطح رنج سنی زیر ۱۸ سال و بزرگسال اجرا شود و مثل انیمیشن است و باید بزرگسال هم در کنار کودک از آن لذت ببرد. ولی بعضا تئاترهای عروسکی آنقدر لوده هستند و بد عروسک گردانی می شوند و در سطح خیلی پایین اجرا می گردند که نمی توان آنها را به عنوان یک تئاتر عروسکی استاندارد به حساب آورد و برای اجرای یک تئاتر عروسکی استاندارد ما نیازمند سالنهای تئاتر مخصوص تئاتر عروسکی هستیم.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه اگر تئاتر کودکونوجوان برای مسئولین مهم بود سالنی استاندارد مخصوص تئاتر کودک میساختند، افزود: هر فرهنگی را باکیفیت هنر و تئاترش میسنجند و ما که در حوزه تئاتر مشغول به کار هستیم در حال ساخت زیر بنای فرهنگ کشور هستیم؛ ولی متأسفانه حمایتی از سوی مسئولین برای اینگونه تئاتر از ما نمیشود.
***حمایت اداره کل ارشاد از تئاتر کودک نمادین است و شهرداری و حوزه هنری فارس هم کاملاً بیتفاوت هستند
کارگردان، نویسنده و بازیگر تئاتر کودکونوجوان در پاسخ به حمایتهای مسئولین ازاینگونه تئاتر بیان کرد: مسئولین ارشاد در جشنوارهها ما را اندکی حمایت کردند و ما گروهی هستیم که در هر جشنوارهای رفتیم دست پر برگشتیم. حمایتهای از سوی مسئولین امر شده ولی این حمایتها آنقدر محدود است که چه بشود و چه نشود فرقی به حال ما نمیکند. شهرداری و حوزه هنری فارس از ما هیچ نوع حمایتی نمیکنند.
مریم شیرزادی درباره اهمیت کار تئاتر کودکونوجوان هم اظهار کرد: ما نیاز داریم برای تربیت کودکان از تئاتر استفاده کنیم و همچنین میتوانیم برای حفظ فرهنگمان افسانههای که در حال فراموشی است را برای کودکونوجوان بهصورت تئاتر تولید کنیم. اما حمایت مسئولین برای رونق این کار در شیراز و استان فارس بسیار مهم است.
شیرزادی در مورد جشنوارههای تئاتر کودکونوجوان در استان فارس به خبرنگار فارس اگاه گفت: دو سه دوره جشنواره آفتابگردان در مرودشت اجرا شد و سه دوره هم جشنواره تئاتر کودکونوجوان در آباده و اقلید برگزار شد. ولی بعد از چند سال به طور کلی تعطیل شده است. از ۹۰ دیگر جشنواره استانی برگزار نشده است.
وی دررابطهبا اهمیت این جشنوارهها بیان کرد: درست است که کارهای ارائه شده در جشنوارههای تئاتر کودکونوجوان در سطح کشوری نبود؛ ولی سبب میشد افراد کار همدیگر را ببینند و از همدیگر کار تئاتر ویژه کودکونوجوان را یاد بگیرند و کار خود را ارتقا دهند و کمکم شاهد ارتقا سطح تئاتر کودکونوجوان در استان میبودیم. در جشنوارههای پیشین همچنین جلسات نقد و بررسی تئاتر برگزار می شد که خیلی به رشد کار آن کارگردان در تئاترهای بعدی او کمک میکرد.
***معاون هنری سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد فارس حاضر به گفت و گو در حوزه تئاتر کودک نشد!
گفتنی است علیرغم پیگیریهای مستمر خبرنگار فارس اگاه ، سولماز دهقانی، معاون هنری سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس پاسخگوی تماسها نبود و نتوانستیم از او توضیحی در این زمینه دریافت کنیم .