حذف مشاوران املاک از سکوهای مجازی به نفع بازار مسکن است یا به ضرر آن؟ در نیمه دوم سال خانه بخریم یا دست نگه داریم؟ ، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه ، در سومین روز مهرماه بود که وزیر راه و شهرسازی به قصد ساماندهی وضعیت پلتفرمهای انتشار آگهیهای املاک اعلام کرد از این به بعد فقط مالکان می توانند در پلتفرمهای مجازی نظیر دیوار و شیپور آگهی املاک منتشر کنند، آنهم با احراز هویت خود و ملکشان در سامانه املاک و اسکان وزارتخانه. این به معنی حذف مشاوران املاک از سامانه های آگهی مجازی است، چرا که ابتدا باید هویت مالک و ملک با اتصال سکو به سامانه املاک و اسکان تأیید شود و پس از ان امکان انتشار آگهی در این سایت ها برای مالک میسر خواهد شد. جز انکه یک هفته از اجرای این قانون گذشته و هنوز سایت های دیوار و شیپور به سامانه املاک و اسکان متصل نشده اند اما وضع قانونی جدید در حوزه پر التهاب مسکن می تواند چون ضربه ای مهلک یا احیای دیر هنگام این بازار موثر بر تورم عمل کند. این مصوبه وزارتخانه راه وشهرسازی که برای کوتاه کردن دست سوداگرانی است که بازار مسکن را با آگهی های بعضا کاذب متلاطم میکردند در نگاه اول می تواند به نفع کاهش التهاب در بازار مسکن به حساب آید اما حذف کامل مشاوران املاک وحتی وکلای مالکان از سامانه منجر به یکه تازی مالکان در تعیین رقم رهن واجاره و یا فروش ملک نخواهد شد و بازار مسکن که خود نقش مهمی در تورم کشور دارد را از چیزی که هست ملتهب تر نخواهد کرد؟ از سویی تکلیف ۶ هزار مشاور املاک پروانه دار فعال در شهر شیراز پس ازحذف از گردونه معاملاتی که پایه آن در فضای مجازی شکل میگیرد چه خواهد بود؟ «فارس اگاه » دراین خصوص از رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز و چند تن از فعالین این حوزه درباره این قانون پرسیده است. رئیس اتحادیه املاک شیراز معتقد است که هرگاه دولت به صورت مستقیم و مستقل از فضای واقعی بازار مسکن به این بازار ورود کرده خود باعث ایجاد التهاب بیشتر و حتی متورم تر شدن بازار شده است.
*دولت هر وقت مستقیما وارد بازار مسکن شده التهاب بازار را بیشتر کرده است
رئیس اتحادیه املاک شیراز در گفت و گو با «فارس اگاه » در پاسخ به این سوال که مشروط شدن درج اگهی در پلتفرمهای آنلاین به احراز هویت مالک و ملک آیا منجر به حذف سوادگری در بازار مسکن خواهد شد؟گفت: «دولت تصمیم هایش در حوزه مسکن را بیرون از فضای واقعی بازار می گیرد و بدون مشورت با متخصصین مشغول به کار در بازار اقدام به گرفتن تصمیم هایی می کند که عواقب آن در بازار چندان روشن نیست. این تصمیم نیز خود یکی از جمله تصمیم های مستقل از بازار واقعی مسکن است.»
*این مصوبه عرصه برای فعالیت مشاوران املاک را تنگ تر میکند
شهرام نامدار با اشاره به اینکه بهتر بود گذاشتن آگهی و معرفی ملک در پلتفروم های مجازی چون دیوار و شیپور و… به جای آنکه در اختیار مالک قرار میداند به مشاورین املاک مجوز دارواگذار میکردند تا بازار ساماندهی بهتری شود، افزود: «این تصور، تصور غلطی است که عامل افزایش قیمت ملک، مشاورین املاک هستند در حالیکه سالهاست خود مالکان و دلالان به قیمت سازی گزاف در بازار دست می زنند و کار مشاوران املاک این است که قیمت را بر اساس قیمت واقعی به مالک اعلام کنند. »
نامدار اضافه کرد: «از سوی دیگر این کار موجب حذف بنگاه داران از معاملات می شود و این شغل را در معرض خطر قرار میدهد و جز آن معاملات را وارد گردونه ای پیچیده خواهد کرد که مالک و مستاجر و فروشنده و خریدار را به جان هم میاندازد. چون هر دو سوی معامله میتوانند یکدیگر را در سایت پیدا کنند و معامله را نیز به صورت دو نفره به سرانجام برسانند این کار حتی در صورت ثبت در سایت املاک و اسکان تبعات بدی به دنبال خواهد داشت.»
رئیس اتحادیه املاک در ادامه بیان کرد: «همچنین اگر بناست که فقط مالک در پلتفرم های مجازی قیمت گذاری کند این قیمت ها را چه کسی کارشناسی میکند دوم اینکه چه تضمینی هست که مالک در سامانه ارائه میدهد با همین قیمت ملک به فروش برود. چرا که مالک یک ملک را عمدتا بر اساس نیاز مالی خود در سامانه آگهی می کند اما مطمئنا آن ملک با آن قیمت به فروش نخواهد رسید چون هم دلالان و هم مشاوران و هم خریدارن برای خرید تماس خواهد گرفت و نهایتا قیمت به نوعی کشف خواهد شد وهیچگاه ملک با قیمت ارائه شده در پلتفروم های مجازی به فروش نخواهد رسید از این رو این کاربه نوعی در تعیین و حفظ قیمت بی اثر است.»
*دولت از تصمیم های اشتباه گذشته در بازار مسکن تجربه نمی گیرد
وی درادامه اظهار داشت: «دولت باید همیشه از تصمیم های قبلی خود برای گرفتن تصمیم های بعدی تجربه کسب کند. آیا وزارت خانه با چند مشاور املاک درباره این مصوبه مشورت کرده است، گمان نمی کنم؟! آیا آن مصوبه سال ۹۹ دولت مبنی بر افزایش ۲۵ درصدی اجاره بها به صورت سالانه نتیجه ای جز متورم شدن بازار رهن و اجاره و باز شدن بیشتر دست مالکان برای افزایش اجاره بها داشت . پیش از این مصوبه، مالک و مستاجر به بنگاه می آمدند و اگر مالک حتی قصد افزایش ۲۵ تا ۳۰ درصدی قیمت اجاره بها را داشت مشاور املاک میان داری می کرد و نهایتا معامله با ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش اجاره بها بسته میشد اما حالا مالک امکان ندارد به کمتر از ۲۵ درصد افزایش اجاره بها راضی شود درحالیکه اکنون عمده افزایش قیمت اجاره بها در این چند سال که دولت افزایش ۲۵ درصدی را قانونی کرده ۳۰ تا ۴۰ درصد و گاه بیشتر است افزایش قیمتی که در سالهای گذشته به ندرت در شیراز رخ میداده است.»
رئیس اتحادیه املاک شیراز درادامه گفت: «بهتر این بود که سایت های مجازی به طور کل حذف می شدند و املاک از طریق بنگاه های مجاز پروانه دار معامله می شد چون بیشترین التهاب بازار را این سایت های ایجاد کردند و بیشتر جرم و جنایت ها هم از طریق خانه های ارائه شده در این سایت ها به سبب کمبود نظارت رخ داده است.»
*خرید و فروش ملک در نیمه دوم سال رونق بهتری می گیرد
وی در خصوص وضعیت مسکن در نیمه اول سال و نیمه دوم گفت: «امسال خرید و فروش نسبت به سال قبل بسیار کم بود و جز ان فایل ها رهن واجاره خانه نیز در بنگاه های بسیار کم تر از سالهای گذشته بود یعنی رکود هم در بخش فروش بود هم در بخش اجاره. اما احتمالا در شش ماهه دوم سال قیمت ملک بنا به عوامل پیرامونی چون کاهش قیمت خودرو کمی پایین تر بیاید. احتمالا خرید و فروش ملک در شش ماهه دوم کمی رونق بگیرد چون همواره طبق یک سنت نانوشته قراردادهای رهن و اجاره مربوط به شش ماهه اول سال و خرید و فروش در شش ماهه دوم سال رخ خواهد داد.»
رئیس اتحادیه املاک شیراز در پایان به خریداران توصیه کرد که در این بازار آرام کنونی اقدام به خرید ملک کنند چرا که بازار از ثباتی برخوردار است که امنیت خرید و فروش را تضمین می کند و ترس از دست رفتن ارزش پول در فاصله چند روزه معامله کمتر وجود دارد.
*اگر پولش را دارید در بازار باثبات امسال خانه بخرید!
بازار مسکن در شیراز به معنی واقعی راکد است. این رکود را هر کس که بخواهد ملکشان به دلیلی فروخته و ملکی جدید بخرد با پوست و گوشت خود تجربه خواهد کرد. نه پس انداز کسی به خرید آپارتمان ها و خانه های گران امروزی میرسد و نه خریداری هست که ملکت را بفروشی و هرچه داری و نداری را بر آن بگذاری ملکی متفاوت تر بخری. تهاتر نیز اغلب آنقدر پر ریسک و کم تنوع است که کمتر می توان از ان توقع معامله ای برابر داشت این در حالیست که برخی کارشناسان معتقدند سیاستهای فعلی دولت میتواند بازار املاک را به مسیر بهتری هدایت کند. برخی دیگر اما باور دارند که اقدامات دولت مخل کار عادی بازار و باعث متورم شدن آن است.
عضو هیات مدیره اتحایده املاک شیراز در گفت و گو با فارس اگاه به اینکه تصمیم دولت برای حذف املاکی ها از پلتفروم های مجازی هم میتواند در حذف سوادگری در بازار مسکن موثر باشد و هم ممکن است قانونی کاملا بی اثر و تزئینی باشد گفت: «این قانون اگر در عمل با زیر ساخت های لازم آن که احراز هویت در سامانه املاک و اسکان است اجرایی شود می تواند به حذف سواداگری در بازار مجازی ملک کمک کند در غیر این صورت این قانون هیچ ضمانت اجرایی ندارد و طبیعتا از اهمیت و تاثیرگذاری ساقط خواهد شد. »
سجاد حمیدی در ادامه افزود: «در بازار حقیقی نیز مالکان هستند که قیمت را افزایش می دهند. حتی برخی مالکان دیگر خود سوادگر شده اند و در فضای واقعی نیز رفتاری سوداگرانه دارند و تا هر جا نیازهای مالیشان برآورده شود ملکشان را قیمت گذاری می کنند و گاه درحالی که فروشنده هستند خود را در هیات خریدار جا میزنند تا بتوانند نرخ سنگین تری برای ملکشان ببرند. »
*سال آینده بازار ملک پر رونق تر اما متورم تر خواهد بود
حمیدی درباره پیش بینی بازار مسکن شیراز در نیمه دوم سال اظهار کرد: «رکود بازار مسکن تا انتهای سال برقرار خواهد بود اما سال آینده رونقی به بازار ملک بازخواهد گشت. البته رکود تورمی کنونی که بازار مسکن را بی تحرک کرده است در سال آینده رفع خواهد شد و قیمت مسکن نیز به صورت تدریجی و پاورچین پاورچین با افزایش نامحسوس و نه به صورت جهشی همراه خواهد بود از این رو به کسی که توان مالی دارد توصیه میکنم که در نیمه دوم امسال که بازار مسکن با ثبات است، خانه بخرند. اما چیزی که هست مردم عادت به خرید مسکن در زمان هایی دارند که بازار در التهاب است مخصوصا زمان هایی که بازار مسکن دچار جهش قیمتی می شود خریدار نیز زیادتر می شود. چیزی که کاملا باید برعکس باشد یعنی عوض آنکه مردم در گرانی و التهاب بازار دست نگه دارند تا آرامش باز گردد خرید وفروش ملک را دقیقا به همان زمان های پر تنش موکول می کنند. چرا که تصورشان آنست که هر پولی که در این بازار ملتهب وارد بازار کنند در مدت کمی سود خوبی خواهد داد.»
*شهرک های اقماری اطراف شیراز خوش معامله ترین ها املاک کنونی هستند
این کارشناس مسکن در پاسخ به این سوال اکنون در بازار راکد ملک خوش معامله ترین مناطق شیراز کدام هستند گفت: «با توجه به اینکه مردم پول نقد زیادی در دست ندارنداکنون خوش معامله ترین املاک در شهرک های اقماری چون قره باغ ، گویم و کلستان قرار گرفته است زیرا قدرت خرید ملک بسیار کاهش یافته است. از این رو مردم از خیابان های اصلی شهر به شهرک های اقماری که قیمت زمین کمی دارد و حدودا متری ۵ میلیون تومان است رو آورده اند و آنها که سرمایه کمی دارند در این شهرک ها زمین می خرند و این شهرک ها اکنون به سوپاپ اطمینان بازار مسکن شیراز تبدیل شده اند وحتی در اجازه ملک نیز بخش بزرگی از مردم طبقه کم درآمد درحال مهاجرت به این شهرک ها هستند از نظر معامله خرید و فروش نیز این شهرک ها حداقل رکود مرگبار را تا حدی می شکنند.»
*آگهی آنلاین به شرط اجرای شدن احراز هویت مالک به نفع بازار است
البته نظر همه کارشناسان مسکن شیراز در مورد این اقدام دولت و چشمانداز بازار مسکن یکسان نیست. خسرو گودرزی مشاور املاک و بازرس اتحادیه مصوبه جدید دولت را عاملی برای حذف دلالان از بازار مجازی مسکن خواند و با اظهار امیدواری به موثر بودن تصمیمات دولت برای کاهش نرخ مسکن به فارس اگاه گفت: «بازار مسکن در نیمه دوم سال نیز راکد خواهد بود اما من به سیاست های دولت برای کاهش قیمت مسکن خوش بین هستم پیش بینی می کنم قیمت مسکن در سال آینده ارزان تر شود. »
مسعود تدین مشاور املاک دیگری است که در گفت و گو با فارس اگاه محدود شدن درج آگهی در پلتفروم های مجازی به مالکین در صورت فراهم شدن احراز هویت مالکان مفید ارزیابی کرد و گفت: «اگر دولت امکان این احراز هویت را با اتصال پلتفروم های آگهی مجازی را به سایت املاک و اسکان فراهم کند و این بخش کار را مغفول نگذارد مطمئنا به نفع بازار مسکن خواهد بود چون دست کسانی که دلال هستند و در این فضا واقعا التهاب ایجاد میکردند کوتاه میوشد کسانی که مشاور املاک نبوده و بدون مجوز و بدون پرداخت مالیات در این فضا فعالیت می کردند دست این افراد از التهاب آفرینی در بازار ملک کوتاه خواهد شد تا املاک به قیمت واقعی خود نزدیک شود که اینها چند اگر در پی دارد که یکی از مهم ترینشان احراز هویت مالک و ملک است. »