
تساهل و تسامح حافظ دریچه ای برای صلح جهانی است، به گزارش فاطمه ملوزه خبرنگار فارس اگاه، آیین رسمی یاد روز حافظ شامگاه نوزدهم مهرماه در جوار آرامگاه خواجه اهل راز با حضور و سخنرانی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دستیار اجتماعی رئیس جمهور، استاندار فارس، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مدیر کل فرهنگ و ارشاداسلامی فارس و اهالی فرهنگ، ادب و حافظ پژوهان برگزار گردید.
*حافظ هویت شیراز و ایران
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز با اشاره به اهمیت بزرگداشت حافظ گفت: حافظ هویت ملی، دینی و تاریخی ما ایرانیان هست. بدون حافظ تاریخچه تمدن و فرهنگ ایران ابتر خواهد بود. او بزرگترین سرمایه اجتماعی ایرانیان است. حافظ و سعدی و مولانا نقطه اتصال ایرانیان در گذشته تاریخ و آینده تاریخ هستند. او بدون شک نیاز امروز نسل ما و ضرورت فردای این سرزمین است. حافظ بزرگترین سرمایه فرهنگی در دنیای امروز است. در دنیای امروز عناصر سرمایه داری فربه شدهاند. همه از صنعت و نفت و معدن سخن میگویند اما برای دمیدن روح در این جامعه باید به حافظ متوسل بشویم. جامعه امروز ما نیاز به دمیدن روحی دارد که منشا آن سعدی و حافظ است. جامعه بی روح همچون کالبد سردی است.
سید رضا صالحی امیری در ادامه افزود: اگر امروز با انبوهی از آسیب های اجتماعی و انبوهی از آسیبها در خانواده و حاشیه شهرها روبرو هستیم. اگر امروز تخریب، شایعه، انگزنی و انتقامجویی در جامعه رواج پیدا کرده است، به این سبب است که ما از سرمایه های فرهنگی خودمان و در رأس آن از حافظ فاصله گرفتهایم. بازگشت به حافظ بازگشت به انسانیت و بازگشت به شرافت است. بدون حافظ جامعه سرد و بی رمقی خواهیم داشت. : حافظ نماد صلح و دوستی است و در جهان پرتلاطم امروز، بیش از هر زمانی جامعه باید با ادبیات تسامح و تساهل حافظ آشنا شود.
صالحی امیری ضمن قدرشناسی از حافظ بیان کرد: شیراز قطب فرهنگی ایران و جهان است. شیراز برای جهانیان تمدن ساز است. باید قدرشناس مردمی باشیم که یاد حافظ را در ایران زنده نگه میدارند. ما باید حافظان حافظ باشیم.
وی افزود: حافظ بعد از قرآن در همه منازل ایران جای گرفته است. در همه مراکز فرهنگی جهان نسخهای از حافظ پیدا میشود. این نشان میدهد که حافظ برای دیروز و امروز نیست. حافظ حیات بخش همه انسانها در بستر تاریخ است.
وی افزود: حضور ما در اینجا فقط یک پیام را داشت و آن این است که ما قدردان بزرگانی هستیم که حافظ را بزرگ می شمارند. حافظیه حافظ ایران است. ما هر چه در توان داریم برای احیای این مکان فرهنگی و تاریخی انجام میدهیم و موانع موجود را با تلاش خود برمیداریم تا حافظیه به مثابه نگینی در دنیا بدرخشد. حافظ خورشید ماست که هم حرارت می دهد و هم نور و هم حیات میدهد.
در نهایت او از استاندار فارس، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره میراث فرهنگی فارس و از همه همه اصحاب علم و فرهنگ و دانشگاه و حافظان اشعار حافظ تشکر کردند.
*گردشگری به تنهایی توان اداره شیراز را دارد
استاندار فارس سخنران بعدی مراسم بود و با اشاره به صحبتهای رهبری درخصوص اهمیت گردشگری در شیراز گفت: مقام معظم رهبری فرمودند گردشگری به تنهایی می تواند شیراز را اداره کند. در شهر شیراز چندین جلوه از گردشگری وجود دارد نظیر گردشگری تاریخی، گردشگری طبیعی، گردشگری سلامت و زیارت. هر تلاشی از طرف مسئولین و مردم جهت جذب گردشگر بیشتر به شهر شیراز و استان فارس کمک به رونق و توسعه کل کشور است.
محمد هادی ایمانیه در ادامه بیان کرد: ما موزه ای در شمال آرامگاه حافظ داریم که با همکاری میراث، ارشاد و وزارت راه شهر سازی درحال ساخت است و در عرض چند ماه آینده این پروژه را تکمیل می گردد. حیف است که شیراز با وجود اینکه یک شهر تاریخی و فرهنگی است از یک موزه کامل و ارزشمند برخوردار نباشد.
ایمانیه از وزیر فرهنگ و ارشاد درخواست کرد که به فارس برای راه اندازی موزه کمک کنند و ادامه داد: جز موزه، برای اتمام ساخت تالار بزرگ شیراز که از سال ۱۳۹۰ پروژه ساخت آن آغاز شده است نیز تقاضای کمک داریم. البته در این سه سال گذشته ادامه پروژه از سر گرفته شد ولی چون سرعت تخصیص اعتبارات بالا و کافی نبود کار ساخت تالار همچنان بی سرانجام ماند.
ایمانیه در پایان افزود: تنها راه نجات کشور ما این است که جوانان ما به پای ایمانشان، خانوادهشان و صمیمیتهایی که هنوز در شرق باقی مانده ولی در غرب کم رنک شده است بمانند. یکی از راههایش ماندن پای حافظ و سعدی، مولوی و شعرای قدیم ما است.
*حافظ شاعری برای تمام نسل هاست و «نسل زِد» نیز با شعر او انس دارد
مشاور امور اجتماعی رییس جمهور نیز به عنوان سخنران دیگر مراسم گفت: حافظ شاعری فرامرزی است و همه انسانها در طول زمان و همه اقشار جامعه و اقوام های مختلف با شعرهای حافظ ارتباط برقرار میکنند. حافظ در سه فضای عاشقانه و عارفانه و مدحی سخت میگوید. حافظ شاعر زندگی است و انسان را به یاد منشها و کنشها و رفتار انسانی میاندازد.
علی ربیعی در ادامه افزود: حافظ شاعر همه زمانهاست. حتی نسل زد هم که امروز حافظ را میخواند با حافظ احساس قرابت میکند. حافظ بین شعر و زندگی توده ها رفت و برگشت دارد. شعرهای حافظ در فرهنگ عامه مردم میرود و در فرهنگ ساخت قدرت میرود. حافظ مثل یک جامعه شناس و مردم شناس به طور عمیقی در لایه های پایینی زندگی رفته و برگشته با هویت مردم زندگی کرده است. پیدا کرده است.
ربیعی با تاکید بر اهمیت پرداختن به شعر حافظ بیان کرد: هیچ جامعه ای بدون فرهنگ پویا کامیابی نخواهد دید و توسعه پیدا نخواهد کرد. بسیاری ایران را میخواهند دچار از جاکندگی کنند. ایران بدون حافظ، بدون سعدی، بدون شفیعی کدکنی، بدون شهریار و مولوی دچار از جا کندگی می شود. چرا یک عده خودزنی فرهنگی میکنند. این سر طیف خودزنی تاریخی میکنند و آن سر طیف شعرا و ادبا را به پایین میآورند و یک سر دیگر فرهنگمان که آن هم قابل احترام است را به بالا میآورند. از درگیری این دو سر طیف عقبه فرهنگی ما از بین میرود.
وی در ادامه افزود: حال و آینده ما با گسستن از گذشته به درستی ساخته نخواهد شد. زندگی امروز من از زندگی گذشته من شکل میگیرد. نباید با سنتها جنگید مگر جایی که سنت ها کهنگی بیاورد. اما سنتی که سرزندگی میآورد مثل عشق به حافظ و پند سعدی را به من میدهد آن را باید روی سرمان بگذاریم.
* رونمایی از لوگو حافظیه
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی استان فارس از رونمایی لوگو و هویت برند حافظیه در مراسم یادروز حافظ خبر داد و گفت: با حضور وزیر میراثفرهنگی گردشگری و صنایعدستی و هیات همراه لوگو حافظیه به عنوان هویت بصری و برندبوک حافظیه رونمایی میشود. لوگو و هویت برند حافظیه براساس آرایهها و المانهای معماری به عنوان نخستین مرکز تاریخی کشور طراحی شده است.
محمد ثابت اقلیدی به اقدامات مرمتی و زیرساختی در مجموعه فرهنگی تاریخی حافظیه اشاره کرد و ادامه داد: طی ۵ ماه اخیر علاوه بر اقدامات گسترده مرمتی در حافظیه، مطالعات در بحث فضاسازی و زیرساختها همچنین فضای سبز و نورپردازی استاندارد به پایان رسیده است.
* برگزاری کنسرت در حافظیه در آینده نزدیک
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در آغاز سخنان خود به برنامههای هفته بزرگداشت یادروز حافظ اشاره کرد و گفت: برای برپایی ارکستر بزرگ شیراز در حافظیه تلاشهای بسیار صورت گرفته است و به زودی شاهد این ارکستر بزرگ در جوار حافظ خواهیم بود. همچنین در نشست علمی که روز جمعه به مناسبت یادروز حافظ برگزار میشود، از حافظ پژوهان نقاط مختلف کشورمان تجلیل خواهد شد.
حمیدرضا قانعی در ادامه یکی از اتفاقات مهم در هفته بزرگداشت حافظ را اجرای نمایش موسیقایی لسانالغیب در جوار آرامگاه حافظ خواند و گفت: این تئاتر به مدت ۴ شب در دو سانس مختلف برای عموم مردم اجرا شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس درادامه به برنامه های علمی بزرگداشت حافظ که سنتی در ۲۸ سال گذشته برگزار شده است اشاره کرد و گفت: با حضور جمعی از اساتید دانشگاههای مختلف کشور نشست علمی یادروز حافظ با موضوع حافظ در سیطره جغرافیایی ایران در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار خواهیم کرد و در همان جلسه از حافظ پژوهانی که سالها به ترویج اندیشههای حافظ کمک کردند، قدردانی میشود.
قانعی در ادامه به ارائه گزارشی از برنامه های انجام شده در هفته گرامیداشت حافظ پرداخت و گفت: در ادامه برنامه های هفته گرامیداشت حافظ انجمن خوشنویسان استان فارس نمایشگاه ویژه اشعار حافظ را از روز جمعه ۲۰ مهرماه به مدت یک هفته در نگارخانه سرو تالار حافظ برگزار می کند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در ادامه بیان کرد: از جنبههای مختلف برنامههای هفته یادروز حافظ را طراحی کردیم، تا در این هفته اقشار مختلف مردم را با اندیشههای حافظ آشنا کنیم.
گفتنی است؛ سخنرانی علمی این مراسم دکتر منصور رستگار فسایی بود.
در بخش پایانی این آیین، از لوگوی حافظ رونمایی شد و علی زند وکیلی به اجرای قطعاتی موسیقی با اشعاری برگزفته از دیوان حافط خواند.