
خاطرات بلدیه در شیراز زنده می شود ، به گزارش جلالالدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه، ۱۱۴ سال پیش، زمانی که اولین کلید بلدیه شیراز به حبیبالله خان حاج قوام نخستین شهردار شیراز سپرده شد، تصورش را هم نمیکرد که جمعیت این شهر گل و بلبل روزی به حدی برسد که نه کوهی بماند، نه آب رکنی جاری باشد و نه از آن باغهای رویایی، اثری. هر روز هم آتش به جان اندک باغهای باقیمانده بیفتد و دود ماشینها، امان مردم را ببرد. اکنون، پس از چند دهه از تأسیس شهرداری شیراز و انتقال مسئولین شهرداری از ساختمان قدیم (واقع در گوشه میدان شهدا) به ساختمان جدید، شهرداری شیراز طرحی نو درانداخته و قرار است موزه بلدیه یا موزه شهر در ساختمان قدیمی شهرداری (با قدمتی حدوداً ۸۰ ساله) راهاندازی شود و جاذبهای به جاذبههای گردشگری شهر افزوده شود. این پروژه، مقصد بازدید شبانه این هفته مسئولین مدیریت شهری و خبرنگاران از پروژههای عمرانی شهر بود.
شهردار شیراز در این بازدید گفت: یکی از مکانهایی که هر گردشگر پس از ورود به هر شهر در جستوجوی آن است، موزه است، چرا که موزه جایی است که تاریخ آن بر اساس موضوعاتی که پیشبینی میشود، میتواند بسیاری از واقعیاتهای آن شهر را بازگو کند.
محمدحسن اسدی در ادامه افزود: ا توجه به قدمت ساختمان شهرداری قدیم و موقعیت آن در کنار مجموعه زندیه، شورای ششم طرح تبدیل این مکان به موزه بلدیه را تصویب کرد و پس از انتقال به ساختمان جدید، مطالعات و بررسیهای لازم انجام شد.
وی اظهار داشت: این پروژه بر عکس سایر پروژهها همچون پلها، تقاطعات و مترو، یک پروژه خاص است و علیرغم تمام تلاشی که شد، بهویژه حوزه معاونت فنی و عمرانی و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی، این پروژه متاسفانه از لحاظ پیشرفت کار، کمی عقب ماند.
سدی با اشاره به موقعیت قرارگیری پروژه در میدان شهدا وهسته مرکزی شهر افزود: این مکان تاریخی و فرهنگی، تاریخ شیراز را به نمایش میگذارد و در کنار پروژه زندیه که با سرعت در حال اجرا است، قرار دارد.
وی ادامه داد: دو پروژه دیگر ما احیای میدان توپخانه و میدان نقارهخانه است که طی چند ماه آینده میدان نقارهخانه به بهرهبرداری میرسد.
شهردار شیراز اضافه کرد: در خصوص موزه بلدیه بر اساس قولی که به ما داده شده طی یک ماه آینده فاز اول این موزه به بهرهبرداری خواهد رسید و به تدریج تا نیمه اول سال سایر فازهای اجرایی موزه بلدیه تکمیل و در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به اینکه شیراز شهر گردشگری و صنایع دستی است، از احداث موزه به عنوان یکی از ملزومات یک شهر گردشگری یاد کرد و خواستار توجه بیشتر به ایجاد موزههای بیشتر در شهر شد.
اسدی ادامه داد: یکی دیگر از پروژههای ما کلنگزنی باغ موزه سرو در بلوار شهید چمران جنوبی است که عملیات اجرایی این پروژه نیز در همین ماه آغاز میشود و به عنوان یک موزه مکمل خواهد بود.
**برای ارائه محتوا در موزه بلدیه ۳۵۰ سوژه بررسی شد
معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز هم در این مراسم گفت: تاکنون در شهر شیراز موزهای که بتواند شیراز را معرفی کند، نداشتیم و موزه بلدیه این کارکرد را خواهد داشت و سبک موزهآرایی این موزه در مقایسه با سایر موزهها بسیار متفاوت است.
محمدعلی چوبینی افزود: در خصوص احداث این موزه، ۳ جلد کار پژوهشی انجام شده است که در آن از ظرفیت هنرهای تجسمی استفاده خواهد شد و محتوا نیز به سه زبان تهیه شده است.
وی ادامه داد: موزه بلدیه چند ویژگی دارد که یکی از اساسیترین این ویژگیها آن است که این موزه یک موزه آموزشمحور است و لایههای مختلف شکلگیری شهر شیراز را در بخش مختلف نشان میدهد و یکی دیگر از ویژگیهای آن تعاملی بودن این موزه است و تمام محتوا و اطلاعات ظرفیت بازخوانی دارد و بازدیدکننده میتواند لایههای محتوایی متفاوت از شیراز را ببیند.
چوبینی اضافه کرد: برای ارائه محتوا در موزه بلدیه ۳۵۰ سوژه بررسی شد که در نهایت از میان آنها ۳۲ اپیزود انتخاب شد.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز گفت: در این موزه تلاش شده تا تمامی آن چه که عناصر یک شهر را اداره می کند به نمایش در آید و در فاز اول از شکل گیری شیراز کنونی تا اولین نقشه این کلانشهر تا به امروز ارائه و به صورت قصه گویی نور و صدا روایت می شود.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه گنجینههای بینظیری در شهر شیراز وجود دارد که بسیاری از آنها در اختیار مردم، مجموعهداران و بخش خصوصی است این ظرفیت وجود دارد که این بخش از موزه به معرفی و نمایش اسناد مرتبط با شیراز صورت گیرد.
چوبینی تصریح کرد: موزه بلدیه دارای بخشهای مختلفی است که از آن جمله میتوان به بخشهای عیادت و عبادت در راستای معرفی ۵۷ مسجد تاریخی و عبادتگاههای دیگر ادیان در شیراز، مطبوعات در قالب نمایش بخشی از مطبوعات شیراز، عافیت و سلامت با عنوان معرفی اطباء، بیمارستانها و گردشگری سلامت اشاره کرد و نکته حائز اهمیت آن است که در هر اپیزود به لایههای هویتی مختلف توجه شده که ظرف ۳ هفته آینده در بخش موزهآرایی نصب میشود.
وی تصریح کرد: موزه بلدیه یک موزه شیرازشناسی به لحاظ تاریخ، فرهنگ و تمدن است و این موزه ظرفیت بسیاری دارد و با توجه به اینکه بخش بسیار زیادی از تجهیزات خریداری شده است، موزهآرایی این مکان در بخشهای مختلف ۱۵ روز زمان خواهد برد.
چوبینی از گالری موقت، رصدخانه، صناعت، کتابت، آواها و نواها، سخاوت و کرامت، عمارت، دارالعلم، زلزله و بلایا، سیاحت، زیارت، عزیمت، قرائت و تجارت به عنوان دیگر اپیزودهای موزه بلدیه یاد کرد.
**بازسازی و بهسازی ساختمان قدیم شهرداری به پایان رسیده
معاون عمرانی شهرداری شیراز نیز در این بازدید ضمن ارائه گزارشی از روند اجرایی ساختمان این پروژه گفت: در راستای اجرای این پروژه چون کاربری ساختمان اداری بود، برای تبدیل به موزه و ایجاد محیطی مناسب نیازمند انجام اقداماتی بود که هم اکنون همه اقدامات لازم انجام و تاسیسات و تجهیزات قبلی حذف شده تا این محل فرم یک موزه را داشته باشد.
محمد امین ادامه داد: در حال حاضر بازسازی و بهسازی ساختمان به پایان رسیده و گچکاری و اجرای رنگ به انجام رسیده است، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی قدیمی ساختمان تماماً برچیده شده و کفپوش اپوکسی و راهاندازی دوربینها به انجام رسیده؛ ویترینها هم به این مکان منتقل شده که به سیستمهای حفاظتی روز مجهز هستند، لوسترها هم با بهرهگیری از المانهای قدیمی عوض شدهاند.
*نباید بگذاریم حافظ و سعدی به عنوان داشتههای ارزشمند شهر شیراز مغفول بمانند
رئیس کمیسیون فرهنگی، گردشگری و سومین حرم اهل بیت(ع) شورای اسلامی شهر شیراز هم در این بازدید شبانه با گرامیداشت روز سعدی گفت: دو حوزه سومین حرم اهل بیت(ع) و شیراز به عنوان قطب ادبیات جهان به صورت ویژه باید دیده شوند.
محمدرضا هاجری با اشاره به برخی ظرفیتهای شهرداری شیراز در حوزههای مختلف افزود: با توجه به توانمندیهای شهرداری شیراز در حوزههای مختلف باید از تمامی ظرفیتهای شهرداری شیراز در راستای توسعه و شکوفایی هرچه بیشتر این شهر استفاده شود و صد البته نباید بگذاریم حافظ و سعدی به عنوان داشتههای ارزشمند شهر شیراز مغفول بمانند که خوشبختانه مدیریت شهری شهر شیراز به این مهم توجه ویژه دارد.

خاطرات بلدیه در شیراز زنده می شود ، به گزارش جلالالدین عرفانی خبرنگار شهر مردم، ۱۱۴ سال پیش، زمانی که اولین کلید بلدیه شیراز به حبیبالله خان حاج قوام نخستین شهردار شیراز سپرده شد،