×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

خبر فوری

true
    امروز  جمعه - ۳ اسفند - ۱۴۰۳  
true
true
خانه تکانی جانانه در میراث فارس

تحویل سال ۱۴۰۴در فارس از حافظیه تا پاسارگاد، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس، که در طول خدمت ۱۴ ماهه خود در فارس نشست‌های خبری محدود و با فاصله‌های زمانی زیاد برگزار کرده است دیروز در نشستی خبری که ۳ ساعت به طول انجامید، به تشریح برنامه‌ها و اولویت‌های کلیدی و اقدامات انجام شده در فارس پرداخت.

او با تأکید بر اینکه نگاه ما به موضوعات حوزه میراث فرهنگی نگاهی تحولی است که هم حفاظت از آثار تاریخی و هم نگهبانی از آنان را شامل خواهد شد، اعلام کرد: اولویت اصلی این اداره کل، صیانت از این میراث ارزشمند است و در مرحله بعد، بازگرداندن حریم آثار تاریخی و جلوگیری از تصرف این حریم‌ها در دستور کار قرار گرفته است.

ثابت اقلیدی با اشاره به تلاش برای جلوگیری از تغییر کاربری آثار تاریخی، افزود: برای نخستین بار، استفاده از پهپادها و تکنولوژی‌های هوشمند برای حفاظت از آثار تمدنی برجسته‌ای مانند تخت جمشید و پاسارگاد با موافقت وزیر میراث در دستور کار قرار گرفته است. او توضیح داد: به دلیل گستردگی این اماکن، نظارت بر بسیاری از آثار تاریخی توسط نیروی انسانی دشوار است و استفاده از پهپادها و دوربین‌های دید در شب می‌تواند از آسیب به بناها و حفاری‌های غیرمجاز جلوگیری کند.

مدیرکل میراث فرهنگی فارس در خصوص جذب نیروی یگان حفاظت برای میراث فرهنگی فارس نیز گفت: به زودی اقداماتی برای جذب نیرو در یگان حفاظت انجام خواهد شد. او افزود: با رایزنی‌های انجام شده و با توجه به اهمیت استان فارس به عنوان یکی از پهنه‌های مهم تاریخی و تمدنی کشور، مراحل مقدماتی جذب نیرو از طریق آزمون استخدامی در حال انجام است.

تلاش برای ثبت جهانی مساجد تاریخی فارس

ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس، در ادامه صحبت‌های خود به تلاش برای ثبت جهانی مساجد تاریخی این استان اشاره کرد و گفت: پرونده ثبت جهانی ۱۱ مساجد در حال پیگیری است. این مساجد قرار است به صورت زنجیره‌ای و در قالب یک پرونده واحد، مشابه پرونده‌های قنات‌ها، باغ‌ها و کاروانسراهای ایرانی، در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شوند. به گفته ثابت اقلیدی، هشت مسجد تاریخی از استان فارس، از جمله مسجد وکیل، مسجد مشیر، مسجد جامع نی‌ریز، مسجد عتیق و دو مسجد در داراب، به عنوان نامزد ثبت جهانی معرفی شده‌اند. وی همچنین اعلام کرد که تا پایان این ماه، استان فارس میزبان کمیته ثبت جهانی برای بررسی پرونده مساجد خواهد بود.

مدیرکل میراث فرهنگی فارس در خصوص ثبت جهانی محور زندیه نیز توضیحاتی ارائه داد و گفت:  در مسیر ثبت این مجموعه، وجود سازه‌هایی مانند ساختمان مخابرات، مانعی ایجاد کرده است که به زودی با همکاری شهرداری و مخابرات فارس، ساختمان مخابرات در حیاط دیوانخانه تخریب خواهد شد تا این فضا به حیاط دیوانخانه افزوده شود. همچنین، احیای جداره‌های دیوانخانه قبل از عید نوروز در دستور کار قرار گرفته و اعتبارات لازم نیز تأمین شده و به زودی عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود.

ثابت اقلیدی در ادامه به اقدامات دیگری در محور زندیه اشاره کرد که با همکاری شهرداری انجام می‌شود و گفت: احیای میدان نقاره‌خانه و توپخانه که در دوره پهلوی تخریب شده‌اند، در دستور کار قرار دارد. طرح احیای این میادین به تصویب رسیده و فعالیت‌های اجرایی آن آغاز شده است. مدیرکل میراث فرهنگی فارس ابراز امیدواری کرد که با احیای این میادین، فضایی فاخر مشابه میدانگاه امام در اصفهان ایجاد شود و جاذبه‌ای جدید به شهر شیراز اضافه شود که در حد ارگ کریم خان و بازار وکیل مورد توجه گردشگران قرار گیرد.

او در بخش دیگری از سخنان خود به آغاز مرمت بنای ارگ کریمخانی اشاره کرد و گفت که در حال حاضر، یکی از شاه‌نشین‌های عمارت با اعتبار ۱۲۰ میلیارد ریال در دست مرمت است.

مرمت ۲۰ مسجد تاریخی در فارس

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در ادامه سخنان خود، از مرمت، بازسازی و ثبت جهانی ۲۰ مسجد تاریخی در استان خبر داد که بیشتر آنها در شهر شیراز قرار دارند.

او در ادامه اظهارداشت: این مساجد با اعتباری بالغ بر ۳۰ میلیارد تومان مرمت و بازسازی شده و برای ثبت جهانی آماده می‌شوند. به عنوان مثال، برای ترمیم مسجد وکیل، ۳ میلیارد تومان برآورد شده همچنین برای مسجد عتیق ۴ میلیارد تومان و برای مرمت مسجد نصیرالملک نیز ۴ میلیارد تومان اعتبار تخمین زده شده است.علاوه بر این، برخی مساجد دیگر از جمله مسجد قدس سردزک که به روایتی قدمگاه امام زمان (عج) است، با همکاری شهرداری مرمت خواهند شد. فاز نخست مرمت این مسجد توسط شهرداری شیراز آغاز شده و در حال حاضر ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

ثابت اقلیدی با تأکید بر اینکه زیارت یکی از محورهای مهم گردشگری است، بیان کرد: جاذبه‌های مذهبی در فارس مورد غفلت قرار گرفته‌اند، در حالی که می‌توانند علاقه‌مندان بسیاری را به سفر ترغیب کنند. تصمیم ما این است که مسجدی مانند مسجد مشیر را با انجام مرمت‌های ضروری در مسیر گردشگری قرار دهیم. او افزود: بهترین راه برای حفاظت از میراث تاریخی و مساجد، بهره‌برداری گردشگری از آن‌هاست؛ چرا که حضور انسانی است که مراکز تاریخی را زنده نگه می‌دارد.

 موزه پارس، آرامگاه اختصاصی کریم خان زند می شود!

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس با اشاره به اقدامات انجام شده برای زیباسازی مجموعه  حافظیه چون نوسازی چمن‌کاری و فضای سبز حافظیه در به به ایجاد برند بوک اختصاصی برای حافظیه اشاره کرد و گفت: با این کار، حافظیه اکنون دارای لوگو اختصاصی، هویت بصری منسجم و تابلوهایی است که از نظر مفهومی و بصری با معماری این مجموعه همخوانی دارند. وی افزود: آرامگاه و پلکان ورودی حافظیه در فاز نخست مرمت شده و تا پیش از عید نوروز، مرمت آرامگاه سعدیه نیز آغاز خواهد شد تا این مجموعه نیز آماده استقبال از مهمانان نوروزی باشد.

این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنان خود به مرمت ارگ کریمخان با اعتبار ۱۲ میلیارد تومان اشاره کرد و گفت: فواره‌های ارگ مرمت شده و حوض‌ها دوباره آبگیری شده‌اند. خود مجموعه نیز در حال مرمت است. وی افزود که تاسیسات این مجموعه نیاز به ساماندهی داشته و برنامه‌ریزی برای اصلاح آن‌ها تا پیش از سال جدید انجام خواهد شد.

ثابت اقلیدی در ادامه به انتقال اشیای موزه پارس به ساختمان قدیم شهرداری اشاره کرد و گفت: جابجایی اشیای موزه پارس به موزه شهرداری در برنامه قرار دارد تا موزه پارس به کارکرد اصلی خود، یعنی آرامگاه کریمخان زند، بازگردد. وی افزود: ۵ میلیارد تومان برای فضاسازی این ساختمان به عنوان آرامگاه کریمخان در نظر گرفته شده و این مجموعه به فضایی مشابه حافظیه تبدیل خواهد شد. موزه شهرداری نیز پروژه‌ای مشترک میان میراث فرهنگی و شهرداری است. همچنین، احیا و مرمت عکاسخانه مانی در خیابان طالقانی به عنوان یک نماد شهری با همکاری شهرداری در حال انجام است.

هویت‌بخشی به بافت تاریخی شیراز

مدیرکل میراث فرهنگی فارس در خصوص بافت تاریخی شیراز اظهار داشت: در تلاش هستیم تا با مشارکت شهرداری، جداره‌های بافت تاریخی شهر را احیا کنیم. هدف این است که معماری بافت تاریخی شیراز، به ویژه در محور زندیه، منطبق با معماری دوران زندیه طراحی و بازسازی شود تا در سال‌های آینده، پیوستگی معماری در این شهر به خوبی نمایان شود.

توسعه زیر ساخت های گردشگری در تخت جمشید و نقش رستم

ثابت اقلیدی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد تخت جمشید گفت: در صددیم تا با راه‌اندازی مسیر سه جانبه از پارکینگ تخت جمشید به نقش رجب و از نقش رجب به نقش رستم، زیرساخت‌های گردشگری لازم را فراهم کنیم که این مسیر شامل پیاده‌راه، خط ویژه اسکوتر و دوچرخه‌سواری خواهد بود و روشنایی و نورپردازی مسیر با همکاری اداره کل راهداری فارس به زودی آغاز خواهد شد.

بازسازی میدان ملل و نصب مجسمه شکست والرین در ورودی تخت جمشید

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس، از بازسازی میدان ملل خبر داد که تقاطع شهر مرودشت تا ورودی تخت جمشید را شامل می‌شود و گفت: نصب مجسمه نمادینی از شکست والرین، امپراتور روم، در برابر شاهپور اول ساسانی، از جمله اقداماتی است که در راستای بازسازی و ساماندهی تخت جمشید در حال اجراست. این مجسمه به‌صورت فاخر طراحی و ساخته خواهد شد و در میدان ملل مرودشت جانمایی و نصب خواهد گردید.

ثابت اقلیدی با اشاره به انجام پروژه‌ها هدفمند در راستای ارتقای خدمات گردشگری بر ساماندهی جاده حدفاصل تخت جمشید تا نقش رستم تأکید کرد و اعلام کرد که برای این پروژه ۵۰ میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده است. همچنین ۸۶ چشمه سرویس بهداشتی با بهترین متریال و تجهیزات برای نصب در مجموعه‌های تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد در حال آماده‌سازی هستند.

جز حافظیه وتخت جمشید پاسارگاد هم میزبان مراسم تحویل سال خواهد بود

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس با تاکید بر اینکه اماکن گردشگری تحت نظارت میراث فرهنگی استان در ایام نوروز تعطیلی ندارند. گفت:سال گذشته حافظیه و تخت جمشید فارس تنها اماکن تاریخی میزبان مراسم آغاز سال بودند و امسال در نظر داریم مراسم تحویل سال را در دیگر اماکن مهم تاریخی فارس چون پاسارگاد نیز برگزار کنیم.

ثابت اقلیدی با اشاره به همزمانی نوروز با ماه مبارک رمضان و یک روز پس از ضربت خوردن حضرت علی (ع)، بیان کرد:  گردشگری یک وصله جور است و با همه مناسب ها توان هماهنگی دارد فارس پیش از این نیز تجربه برپایی رویدادهای آیینی همچون میراث مراثی و محفل را در سال گذشته دارد و مراسم سال نو امسال را نیز در اماکن میراثی خود به صورت متناسب  با مناسبت های مذهبی برگزار خواهد کرد و میزبانی مناسبی از گردشگران خواهیم داشت .

میزبانی فارس از ۱۰۹ هزار گردشگر خارجی

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس کل نیز در این نشست خبری اظهار داشت: از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا کنون، ۱۰۹ هزار و ۶۰۰ گردشگر خارجی از استان فارس بازدید کرده‌اند. همچنین، آمار گردشگران داخلی در همین مدت از ابتدای سال، ۶۸۵ هزار نفر بوده است. آمار گردشگران خارجی بر اساس اطلاعات اقامتگاه‌های رسمی، وزارت امور خارجه و اداره اتباع استانداری فارس جمع‌آوری شده است. آمار گردشگران داخلی نیز بر اساس اقامت در اقامتگاه‌های رسمی ثبت شده، اما به گفته ایشان، آمار واقعی قطعا بیشتر از این ارقام است.

محسن ضیایی، با اشاره به حمایت از سرمایه‌گذاری در حوزه صنایع دستی، اعلام کرد که سرمایه‌گذاران از طریق اعطای تسهیلات و تسهیل فرآیندها مورد حمایت قرار خواهند گرفت، گفت ساخت زیرساخت‌های گردشگری در فارس با محدودیتی مواجه نیست و مجوزهای مربوطه در کمترین زمان ممکن صادر می‌شود. در حال حاضر، ۲۱۲ پروژه گردشگری با سرمایه‌گذاری ۱۷۰ هزار میلیارد ریال در دست اجرا است که شامل مراکز گردشگری، هتل‌ها، متل‌ها، سفره‌خانه‌ها، اقامتگاه‌های بوم‌گردی و دفاتر و آژانس‌های مسافرتی می‌شود.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی فارس ابراز امیدواری کرد: با اعطای تسهیلات دولتی و تلاش سرمایه‌گذاران، تمامی این ۲۱۲ پروژه گردشگری تا پنج سال آینده به بهره‌برداری برسند.

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true