رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر شیراز در گفت و گو با فارس اگاه مطرح کرد؛از طرح تبدیل دارالسلام شیراز به جاذبه گردشگری – مذهبی تا انتقال خدمات از دارالرحمه به آرامستان بهشت احمدی، به گزارش جلال الدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه، سومین قبرستان ۱۲۰۰ ساله دنیای اسلام، شاید اگر در هر شهر دیگری بود، شاید حال و احوالش خیلی بهتر بود. دارالسلام، یا به قول شیرازیها قبرستان قدیمی، در گوشهای از شهر گل و بلبل واقع شده و سالهاست با مشکلات عدیدهای روبروست؛ از سرقت سنگها و شیرهای سنگی گرفته تا تبدیل شدن به مأمن برخی معتادان و بیخانمانهای شهر. در این بین، در سالهای اخیر برخی از مسئولین گامهایی برای ساماندهی این آرامستان قدیمی و ظرفیت فرهنگی آن برداشتند، اما به دلیل عدم توجه به مباحث کارشناسی و دور شدن از اصالت این مکان، تمامی طرحها با شکست مواجه شد.
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر شیراز در حاشیه این نشست به خبرنگار ما گفت: وقتی بحث شعاری میشود، کار به جایی نمیرسد. دارالسلام شناسنامه شهر است، اما گاه مساله را چنان حساس میکنیم و آن را در افکار عمومی چنان بزرگ میکنیم که کسی جرات نمیکند برای ساماندهی آن وارد میدان شود و کسی کاری برای رفع مشکلات آن نمیکند و نتیجه میشود آسیب رسیدن بیشتر به این ظرفیت بزرگی که در شهر موجود است.
مسعود زارعی افزود: امروز ما در دارالسلام به آرامی و بدون حاشیه کار ساماندهی را آغاز کردیم و فاز اول این پروژه شامل کف سازی و ساماندهی معبرها و قبور در ۱۰هزار متر مربع از وسعت ۶۸هزار متر مربعی این مکان در حال انجام است که ۹۰ درصد پیشرفت دارد و فاز دوم آن نیز در یک هکتار در مراحل اولیه اجراست که امیدواریم با اجرای آن و این روند تا پایان سال آینده کل این محل ساماندهی شود.
وی تصریح کرد: اما پس از کف سازی روی این کف چه کاری انجام شود مهم است، چرا که اگر خوب کار شود، این محل میتواند حتی تبدیل به جاذبه گردشگری مذهبی در حوزه ملی شود. چرا که بسیاری از بزرگان و چهره های شاخص ملی در این آرامستان آرامیدهاند، چهرههایی که برای خود تاریخ شهر هستند.
وی افزود: از جمله اقداماتی که در این محل انجام میشود، میتوان به ساماندهی بقعهها و ابنیه موجود در این محل اشاره کرد که پیمانکار آن مشخص شده تا این ابنیه از حالت مخروبه فعلی خارج شود و در کنار آن دیوار شمالی و سر درب ورودی هم اجرا میشود. امروز در این محل بی سر و صدا و هیاهو دارد کار انجام میشود و یک مسیر پیادهراه مناسب به نوعی که آسیبی به قبور نرسد در حال اجراست.
عضو شورای شهر شیراز گفت: در کنار آن در راستای بالا رفتن امنیت، زیباسازی و روشنایی شبانه این محل نورپردازی در حال اجراست تا هم شبهای این محل امن شود و هم مردم حس خوبی داشته باشند.
وی ادامه داد: مردم باید به این محل نگاه شناسنامه تاریخی شیراز داشته باشند نه قبرستان، اما ما آنقدر این را مقدس و بزرگ کردیم که دیگر نتوانیم به آن دست بزنیم و همین موجب شد که طی چند دهه این محل با این مشکلات مواجه شود.
زارعی در خصوص جابجایی برخی سنگهای قبور در گذشته به دلیل ساماندهی گفت: در طرح جدید تمامی سنگهای قبور بر اساس نقشه در محل اصلی خود قرار گرفتند و بهسازی دارالسلام با نظارت عالیه میراث فرهنگی انجام میشود.
وی در خصوص اوقافی بودن محل نیز گفت: برای بهسازی این محل یک توافق با اوقاف داشتیم که قرار شد که گرچه این محل به نام اوقاف است اما در صورت تبدیل به ظرفیت گردشگری بهرهبردار این پروژه شهرداری شیراز باشد.
رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر با اشاره به برخی اقدامات و مشکلات سازمان آرامستانها که در این جلسه مطرح شد گفت: سازمان آرامستانها امسال مجموعا ۱۰ پروژه در دستور کار داشت که ۴ پروژه به اتمام رسیده، ۵ پروژه در دست اجراست و یک مورد هم دیوار شمالی دارالسلام است که هنوز شروع نشده و قرار است تا پایان سال وارد مرحله اجرا شود.
وی با اشاره به برخی دیگر از دستور کارهای این جلسه اظهار داشت: دستور کار دوم جلسه انتقال خدمات از دارالرحمه به آرامستان بهشت احمدی بود که باید انجام شود و البته برخی دستگاهها باید اقداماتی را انجام میدادند اما پس از ۱۴ ماه از جلسه گذشته ما در خصوص آرامستان شیراز هنوز هم برخی کارها انجام نشده و حتی برخی دستگاههای مرتبط در جلسات ما حضور نیافتند که قرار شد علت عدم حضور این دستگاهها از طریق کمیسیون تلفیق به رؤسای این دستگاهها از جمله ثبت احوال و نیروی انتظامی پیگیری شود.
زارعی گفت: یکی دیگر از موارد مطرح شده در این جلسه بررسی آخرین وضعیت ساماندهی گلزار شهدا آرامستان بهشت احمدی بود که مسابقه ملی برگزار و هیئت داوری طرح را مشخص کرده و بر اجرا آن نظارت دارد و حتی برخی خانواده شهدا نظراتی در خصوص طرح داشتند که با طراح مطرح کردند.
رضا جاوید رئیس سازمان آرامستانهای شهرداری شیراز هم در این مراسم به برخی از مشکلات آرامستان بهشت احمدی اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات ما نبود آنتن دهی تلفن همراه در زمان قطعی برق است، چرا که ما تنها یک دکل مخابراتی در اطراف آرامستان داریم که به محض قطع برق آنتن دهی قطع میشود و این برای بازماندگانی که شاید در حال هماهنگی هستند مشکل ایجاد میکند که با گذاشتن یک باطری بر روی این دکل مشکل برطرف میشود.
رضا جاویدی افزود: یکی دیگر از مشکلات ما نبود خطوط گازرسانی است که به همین دلیل ما برای تامین آب گرم و سیستمهای گرمایشی از گازوییل استفاده میکنیم و یک منبع ۱۰ هزار لیتری داریم که اگر هر مشکلی در انتقال گازوییل پیش بیاید با مشکل مواجه میشویم، البته در این مورد با تعاملی که با اداره گاز داشتیم اعلام کردند که باید یک خط از زیباشهر برای آرامستان اجرا شود.