
مشاور رئیسجمهور در امور تشکلها و احزاب: نمایندگان استان فارس به جای دخالت در عزل نصبها صدای فعالین محیط زیست را به مجلس برسانند، فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه،جلسه هماندیشی اعضای تشکلهای محیط زیستی استان فارس با دکتر نورالدین آهی، مشاور رئیسجمهور در امور تشکلها و احزاب، سید کمال علوی، سرپرست اداره کل دفتر امور سیاسی استانداری فارس و لیلا تاجگردون، مدیر کل محیط زیست فارس روز گذشته در سالن اجتماعات اداره کل محیط زیست این استان برگزار شد. در این نشست، تعدادی از اعضای تشکلهای محیط زیستی استان به بیان دغدغهها و مشکلات زیستمحیطی پرداختند.
مدیر کل محیط زیست استان فارس در ابتدای جلسه با اشاره به فعالیتهای این اداره کل در زمینه حفاظت از محیط زیست استان، اعلام کرد: فارس دارای ۷۰ تشکل ثبتشده در حوزه محیط زیست است و ۵۰ تشکل نیز در حال حاضر بهطور فعال در استان فعالیت میکنند. در این مدت، تلاشهای زیادی صورت گرفته تا فعالیتها با رویکرد برنامهمحوری انجام شود و از فعالیتهای پراکنده و بیبرنامه جلوگیری گردد. همچنین، شفافیت در امور و بومیسازی دستورالعملها در دستور کار قرار گرفته است تا همکاری موثری با فعالان محیط زیست در استان شکل گیرد.
لیلا تاجگردون، مدیر کل محیط زیست فارس، با تاکید بر چالشهای موجود ان اداره کل در حفاظت زا محیط زیست استان پهناور فارس بیان کرد: محیط زیست استان فارس در شرایط سختی بهویژه به دلیل کمبود تجهیزات مواجه است. وی افزود: تجهیزات و نیروی انسانی موجود در اداره کل محیط زیست برای حفاظت از استان پهناور فارس کافی نیست و این کمبودها کار را دشوار میکند. به همین دلیل، برای مقابله با این چالشها، از نیروهای توانمند تشکلهای محیط زیستی استان به عنوان بازوهای اجرایی کمک گرفته میشود تا در کنار هم، از محیط زیست استان به بهترین نحو ممکن حفاظت کنیم.
در این نشست، تعدادی از اعضای تشکلهای محیط زیستی استان به بیان دغدغهها و مشکلات زیستمحیطی پرداختند.مهمترین مسائل مطرح شده در این جلسه شامل درخواست فعالین تشکلها برای دیدارهای حضوری با استاندار، تخریب گسترده جنگلهای استان فارس بهدلیل آتشسوزیهای مکرر و ناکافی بودن جریمههای آتشافروزان، و درخواست برای تأمین تجهیزات مناسب برای مقابله با آتشسوزیها، از جمله هلیکوپتر برای رساندن نیروهای داوطلب به مناطق آتشسوزی جنگلهای زاگرس بود. همچنین، برخی از اعضای تشکلها به دخالت نمایندگان مجلس در انتخاب مدیران استانی و بیتفاوتی آنها نسبت به مسائل زیستمحیطی و حمایت از پروژههای عمرانی مخرب محیط زیست اشاره کردند.
دیگر مشکلات مطرحشده شامل سوءمدیریت در مدیریت تالابهای فارس بود که منجر به خشکی چهار تالاب و قرار گرفتن آنها در فهرست سیاه مونترو شده است.
مشکلات مربوط به تالاب مهارلو نیز مورد توجه قرار گرفت؛ بهویژه پروژه سد تنگسرخ که تهدیدی جدی برای نابودی این تالاب و شهر سروستان محسوب میشود. همچنین، وضع عوارض سبز بر واحدهای آلاینده در شهر زرقان که هوای این شهر را آلوده کرده، از دیگر دغدغههای مطرحشده در این نشست بود.
** مدیریت نادرست منابع آبی و خاکی، فارس را در صدر بحرانهای زیستمحیطی قرار داده است
بهمن ایزدی، یکی از فعالان برجسته محیط زیستی استان، نیز با بیان اینکه این نخستین بار است که مشاوری از طرف نهاد ریاستجمهوری برای گفتوگو با جامعه مدنی استان فارس حضور یافته، ابراز امیدواری کرد که دکتر نورالدین آهی صدای فعالان محیط زیست را که دلسوزان واقعی این آب و خاک هستند، به گوش رئیسجمهور برساند. ایزدی تأکید کرد که فعالان محیط زیست تنها برای بیان مشکلات زیستمحیطی در این جلسه حاضر نشدهاند بلکه هدف آنان جلوگیری از انباشت مشکلات اجتماعی ناشی از مسائل زیستمحیطی است که میتواند بر مشکلات سیاسی دولت انباشت شود.
وی با اشاره به وضعیت زیستمحیطی استان فارس، بیان کرد: این استان دارای پهناورترین رویشگاههای کشور است و تنوع اقلیمی آن، از گرم و خشک تا نیمهخشک و مرطوب، موجب شده است که رویکردهای مختلفی برای دستیابی به منابع طبیعی در استان اتخاذ شود. ایزدی افزود: مدیریتهای نادرست در گذشته در زمینههای آب و خاک موجب شده تا استان فارس در صدر استانهای کشور قرار گیرد که با بحرانهای زیستمحیطی روبهرو هستند. وی بهویژه به ثبت بزرگترین فرونشست کشور در استان فارس اشاره کرد و گفت: به دلیل مدیریت یکسویه منابع آب و اصرار بر خودکفایی در گندم، آبخوانها تخلیه و سطح تراز آبهای زیرزمینی بهطور چشمگیری کاهش یافته است. ایزدی توضیح داد: در مناطقی مانند جهرم، سطح آبهای زیرزمینی حدود ۳۰۰ متر کاهش یافته است.
این فعال پیشکسوت محیط زیست با تاکید بر اینکه وضعیت بحرانی آب و خاک در استان فارس به معنای آن است که دیگر این استان بهعنوان “گل و بلبل” شناخته نمیشود، گفت: ما اکنون در شرایط بحرانی قرار داریم و انتظار داریم که وضعیت بهگونهای پیش نرود که بیشتر از این دچار اضمحلال و عقبافتادگی شویم. وی همچنین خواستار حفاظت از منابع پایه استان و جلوگیری از تهدید بیشتر آنها شد.
ایزدی در ادامه سخنان خود به انتقاد از استاندار فارس پرداخت و گفت: در دوران مدیریت وی، هیچگاه فرصتی برای دیدار و گفتوگو با نخبگان محیط زیستی فراهم نشده است. و این رویکرد برای دولتی که پرچمدار وفاق ملی است، قابل قبول نیست. بهگفته ایزدی، استاندار باید خود به میان مردم بیاید و با فعالان محیط زیست در تماس باشد.
وی همچنین اشاره کرد که همین بیارتباطی استاندار با نخبگان محیط زیستی و اجتماعی موجب شده که ساخت طرحهای مخرب در کوههای شمالغرب شیراز از سرگرفته شود. ایزدی هشدار داد: در صورت ادامه پروژههایی مانند سد تنگ سرخ، با ایجاد ارزش افزوده برای زمینهای اطراف، ممانعت از ساخت این پروژهها بسیار دشوارتر خواهد شد.
*** مشاور رئیس جمهور: دولت چهاردهم هیچ نگاه امنیتی به تشکلهای محیط زیستی ندارد و شما را از جنس خود میداند
دکتر نورالدین آهی، مشاور رئیسجمهور در امور تشکلها و احزاب، در نشست هماندیشی با تعدادی از تشکلهای محیط زیستی استان فارس، با اشاره به جایگاه تاریخی این استان، گفت: دولت چهاردهم عمیقاً به فعالیت تشکلها باور دارد. اگر قرار است کشور ساخته شود، باید به بخش خصوصی و سازمانهای مردمنهاد اعتماد کنیم.
وی با تأکید بر نگاه جدید دولت به نقش جامعه مدنی افزود: برای نخستینبار پس از انقلاب، رئیسجمهور مشاورانی را در حوزه تشکلها منصوب کرده است. این اقدام در راستای تحقق دو شعار اساسی دولت یعنی «صدای بیصدایان» و «شایستهسالاری، جوانگرایی و نخبهگرایی» انجام شده و تشکلها همان صدای بیصدایان هستند که باید شنیده شوند و من بعد دیدار با تشکل ها در سراسر کشور به ایرانی بودن خود بالیدم به جوانانی که دغدغه انها ایران و حل مشکلات آنهاست و این برای ما بسیار ارزشمند است.
مشاور رئیس جمهور حضور خود در این نشست را نشانهای از عزم دولت برای پیگیری دغدغههای حوزه محیط زیست دانست و گفت: تشکلهایی که امروز اینجا هستند، نگران هوا، آب، تالابها و منابع طبیعیاند. ما آمدهایم تا این نگرانیها را بشنویم و پیگیری کنیم. دولت چهاردهم هیچ نگاه امنیتی به تشکلهای محیط زیستی ندارد و شما را از جنس خود میداند. اگر شما فعال نباشید، پیشرفتی نیز حاصل نخواهد شد.
آهی ابراز امیدواری کرد: بتواند با تشکلها روابطی دوسویه و مؤثر ایجاد کند و مطالبات مطرحشده در این نشست را تا حصول نتیجه پیگیری نماید. او همچنین اشاره کرد: دولت نیز درخواستهایی از تشکلها خواهد داشت که بهزودی به آنها منتقل میشود.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تجربه احیای دریاچه ارومیه گفت: اگر دریاچه ارومیه به مسئلهای ملی تبدیل شد، به دلیل فشار افکار عمومی بود. مسئولان زمانی بیدار میشوند که این فشار وجود داشته باشد. در مورد تالاب بختگان نیز باید همین مسیر طی شود. بنابراین، باید احیای بختگان را از یک دغدغه محلی به یک مطالبه ملی تبدیل کرد تا مدیران به آن پاسخ دهند.
او خطاب به لیلا تاجگردون، مدیرکل محیط زیست فارس، تاکید کرد: اگر میخواهید مطالبات زیستمحیطی فارس پیگیری شود، باید این مطالبات در سطح ملی مطرح شوند.
مشاور رئیسجمهور در امور تشکلها و احزاب درادامه با اشاره به اینکه یکی از عمده ترین وظایف نمایندگان این است که صدای مردم و تشکل های زیست محیطی باشند و گفت: ما کمتر شنیدیم که نمایندگان استان فارس صدای فعالین اجتماعی و زیست محیطی باشند و این درخواست را از نمایندگان مجلس شورای اسلامی داریم بهجای تمرکز بر عزل و نصبهای استانی، بهتر است صدای فعالان اجتماعی و محیط زیست باشند. قدرت صحن علنی مجلس بسیار بالاست. اگر یکی از نمایندگان در آنجا درباره بحرانهای زیستمحیطی فارس صحبت کند، این مسائل به یک مطالبه ملی تبدیل میشود و افکار عمومی به حمایت از استان بسیج خواهد شد.
آهی با تأکید بر اینکه محیط زیست یک “درد مشترک” است، خاطرنشان کرد: این مسئله را نمیتوان به تنهایی حل کرد، بلکه باید با صدایی واحد و هماهنگ عمل کرد. او افزود: باور داریم که وقتی ریاستجمهوری مشاورانی برای حوزه تشکلها منصوب میکند، این انتخاب برای حل مشکلات با همراهی واقعی جامعه مدنی و احزاب است.
در پایان این نشست، دکتر آهی از تشکلهای زیستمحیطی خواست تا با همفکری، سه مطالبه اصلی و مهم زیستمحیطی استان فارس را مشخص کرده و بهصورت مکتوب ارائه دهند تا پیگیریها از سوی نهاد ریاست جمهوری آغاز شود.