×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

خبر فوری

true
    امروز  یکشنبه - ۷ بهمن - ۱۴۰۳  
true
true
زخم های کهنه بر تن محیط زیست فارس

حقابه تالاب بختگان فقط ۴ درصد است ، آن هم پرداخت نمی‌شود، به گزارش فرخنده آشوری خبرنگار فارس اگاه، لیلا تاجگردون، مدیرکل حفاظت از محیط زیست فارس در اولین نشست خبری خود به مناسبت روز هوای پاک و روز تالاب با تسلیت فوت یکی از همیاران محیط بان و اشاره به روش های مشکلات محیط زیستی و ایجاد چالش نظم های بین المللی گفت: محیط زیست در بحرانی ترین حالت خود قرار دارد و در برخی از موارد امکان پیش بینی وجود ندارد و ما برای اثرگذاری در بخش قابل پیش‌بینی در حال تلاش هستیم.

وی با بیان اینکه عدم مدیریت صحیح در حوزه محیط زیست می تواند اکوسیستم را تحت تاثیر قرار دهد، خاطرنشان کرد: محیط زیست یک ارگان نظارتی حاکمیتی است، بنابراین براساس قوانین باید نظارت کند، ما در شرایطی قرار گرفتیم که باید پاسخگوی تمام مسائل زیست محیطی باشیم.

تاجگردون با بیان اینکه در استان فارس ۳۶۸ نفر در محیط زیست فعالیت می کند که باید این افراد تمام استان را کنترل و نظارت کنند، عنواد کرد: سه پارک ملی، هشت منطقه حفاظت شده، دو پناهگاه حیات وحش و ۲۱ منطقه شکار ممنون را با حدود ده درصد مساحت استان توسط این افراد نظارت شود که با این تعداد نیروی انسانی کار سختی است و نمی توان با این تعداد پاسخگوی تمام مشکلات استان باشیم. ما علاوه بر کمبود نیروی انسانی با کمبود تجهیزات نیز رو به رو هستیم. محیط زیست تنها است و عده ما با عُده ما همخوانی ندارد، این چالش ها یک روزه به وجود نیامده و در طی سال‌های طولانی به وجود آمده است.

وی با اشاره چالش‌های محیط زیستی در کل دنیا و به صورت ویژه استان فارس از رسانه ها خواست تا در کنار محیط زیست قرار بگیرند و سایر ارگان ها را با سازمان محیط زیست همراه سازند.

تاجگردون در ادامه اضافه کرد: امروز به دو موضوع هوای پاک و تالاب می پردازیم، شعار هفته تالاب «حفاظت از تالاب‌ها برای آینده» است.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست فارس با اشاره به رودخانه  چنارراهدار و مشکلات آن گفت: مشکلات این رودخانه ۵۱ کیلومتری جدید نیست و صنایع موجود در این مسیر، پایگاه شهید دوران و منطقه فرودگاه، منطقه ویژه، شهرک صنعتی و غیره در مسیر این رودخانه تاثیرگذار است که طبق یک زمان بندی مشخص تمام دستگاه ها پای کار آمده و فاضلاب خیلی از این مناطق درست شد، براساس حکم دادگاه شهرک صنعتی یک سال مهلت دارد تا فاضلاب خود را درست کند.

تاجگردون با اشاره به مشکلات تالاب‌ها به ویژه تالاب مهارلو، تصریح کرد: ما باید به صورت موردی قائم مقام استان را درگیر مسائل محیط زیستی کنیم، در حال رصد مشکلات مانند ورود پساب‌ها و پسماندها به تالاب مهارلو هستیم.

وی ادامه داد: نیازهای هفت تالاب استان فارس مشخص شده است، نیاز آبی تالاب بختگان بیشتر است ولی فعلا ۴۰ میلیون مترمکعب حقابه برای تالاب بختگان درنظر گرفته شده است، تخصیص جوابگو نیست اما حداقل این تالاب کمی مرطوب خواهد شد، حفاظت از تالاب ها فرابخشی است و باید همه دستگاه‌ها به وظایف خود عمل کنند تا یک تالاب نجات یابد و این تنها وظیفه محیط زیست نیست، در کمیته تالاب ها وظیفه دستگاه ها مشخص شده است.

این مقام مسئول در مورد چاه های اطراف تالاب ها، متذکر شد: به طور مثال در حاشیه تالاب پریشان ۷۰۰ چاه مجاز است که این چاه ها باید هوشمندسازی شوند تا چالش ها کاهش یابد، در مورد تعداد چاه های غیرمجاز آمار دقیقی در دسترس نیست.

تاجگردون با اشاره به موضوع سد تنگ سرخ افزود: در خصوص ساخت خود سد تنگ سرخ و پایگاه ۵۸ هکتاری و غیره باید ارزیابی زیست محیطی به ما داده شود، ما مشکلی با توسعه نداریم، باید گزارش ارزیابی زیست محیطی پارک کوهستانی دراک به سازمان حفاظت از محیط زیست ارائه شود و فکر کنم این موضوع زمان بر است.

*شناسایی ۵۶۶ صنایع آلوده کننده در فارس

وی در مورد هوای پاک به خبرنگار  “فارس اگاه” گفت: ما دو ایستگاه سنجش هوای پاک را ایجاد کردیم که مشخص نیست تا چه شعاعی سنجش می شود، ما در دهه ۸۰ مشکلات هوای پاک داشتیم و پیگیری شده و امروز ما این مشکلات را نداریم، شیراز در حال حاضر در بین  کلانشهرهای کشور، دارای هوای پاک است که اگر این تلاش ادامه نیابد ممکن است در آینده ای نه چندان دور این هوای پاک از دست بدهیم.

این مقام مسئول گفت: تعداد ۵۶۶ صنایع آلوده کننده در استان فارس شناسایی و رصد شدند که با تمهیدات درنظر گرفته شده امیدواریم برخی از این صنایع طبق برنامه و زمان بندی، به ویژه در شهر شیراز جابجا شوند.

تاجگردون از رسانه‌ها درخواست کرد: طرح های گردشگری در اولویت قرار گیرد، در مسیر توسعه استان باید سرمایه گذاران وارد استان شوند، بهشت گمشده، پارک بمو، آبشار مارگون و غیره ظرفیت جذب گردشگر را دارد و باید به دنبال جذب سرمایه گذاران در این بخش ها باشیم و این مناطق را واگذار کنیم.

وی در مورد تلف شدن ماهی ها گفت: نمونه برداری از قبل و بعد پتروشیمی و مسیر انجام شد، به دامپزشکی اطلاع داده شده و نمونه برداری کرده و به سیستم قضایی اطلاع داده شد که به زودی نتیجه به اطلاع عموم خواهد رسید.

* نقشه راه احیای تالاب بختگان طراحی شده است

در ادامه این نشست نبی الله مرادی، معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست فارس گفت: از یک هزار و ۱۵۲ گونه مهره دار، ۴۹۷ گونه در استان فارس زندگی می کنند که حدود ۴۳ درصد گونه ها را شامل می شود، از این تعداد فقط یک گونه یعنی گورخر ایرانی در مرحله بحرانی قرار دارد و ۳۱ گونه ای که در رسانه ها به عنوان گونه های درحال انقراض در فارس اعلام شد در حقیقت در کل دنیا در خطر انقراض قرار دارد، نگرانی ما این است که در منطقه بهرام گور تعداد گورخر از ظرفیت بیشتر شود، اما به طور کلی نسل این گونه جانوری در دنیا در معرض خطر انقراض قرار دارد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار شهر مردم در مورد نقش دانشگاه ها در حفاظت از تالاب ها، عنوان کرد: نقشه احیای تالاب های فارس با محوریت دانشگاه در دست اقدام قرار گرفته است، با جمع آوری اطلاعات قدیمی و تجمیع با اطلاعات جدید یک نقشه راه برای احیای تالاب بختگان توسط دانشگاه طراحی شد، به دنبال تصویب یک سند ملی در ستاد ملی هستیم، فعلا این سند استانی است.

مرادی با بیان اینکه مدیریت منابع آب در دست وزارت نیرو قرار دارد، خاطرنشان کرد: نیاز آبی تالاب ها مشخص و به وزارت نیرو اعلام شده است، اما تخصیص و تحویل آب برعهده وزارت نیرو است، بالادست تالاب های طشک، بختگان و کمجان سدهای درودزن، ملاصدرا، سیوند و غیره قراردارد، تنها نیاز آبی تالاب بختگان یک میلیارد مکعب تخمین زده شده است، سال ۹۲ دو سندی مصوب شده که براساس آن ۴۰ میلیون مترمکعب حقابه بختگان درنظر گرفته است.

معاون محیط زیستی متذکر شد: ۹۷ هزار و ۲۳۴ چاه در استان فارس داریم، ادامه داد: ۶۵ هزار مجاز و مابقی غیرمجاز است، غیرمجاز ها که باید پر شوند اما مشکل اصلی برداشت بیش از ظرفیت از چاه های مجاز است، همان برداشت مجاز هم بیش از ظرفیت بود اما الان از آن مقدار هم بیشتر برداشت می شود.

کامران اسلام‌لوبا، رییس اداره حفاظت از محیط زیست شیراز بیان اینکه اینکه شیراز به عنوان پایتخت محیط زیست آسیا انتخاب شد مرهون زحمات محیط زیست استان فارس است، گفت: کارخانه ریشمک با پیگیری از شهر خارج شد، مابقی صنایع مهلت تخلیه دارند، ما گشت شبانه ویژه صنایع داریم و به صورت مستمر در حال رصد صنایع هستیم.

وی ادامه داد: بیشترین تعداد اسلحه در استان به علت تنوع قومیت وجود دارد و بیشترین تعداد کشفیات اسلحه نیز در استان فارس است، محیط زیست فارس در توزیع اسلحه و مهمات ندارد، اسلحه های pcp در حال جمع آوری است، محیط زیست نقشی در خرید و صدور مجوز اسلحه ندارد.

* آموزش ۷۰۰ شکارچی

لیلا جولایی، رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش با بیان اینکه براساس آیین نامه قانون شکار مجاز، دفترچه شکار فقط یه افرادی که دوره ای گذرانده باشند و آموزش دیده‌اند، داده می شود، گفت: بیش از ۷۰۰ نفر از شکارچیان در استان فارس در مورد حقوق و قوانین شکار، تنوع محیط زیستی و غیره آموزش دیدند.

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true