true
![ضرر پشت ضرر! ضرر پشت ضرر!](https://farsagah.ir/wp-content/uploads/2025/02/ضرر.jpg)
آنطور که مسئولان مربوطه میگویند تاخیر در پیوستن به FATF فقط به ایجاد مشکل در مبادلات مالی و بانکی و ضرر تجار و بازرگانان محدود نمیشود، بلکه با توجه به سختتر شدن فرآیند الحاق، تعلل در تعیین تکلیف CFT و پالرمو نوعی فرصتسوزی است که هزینههای پیوستن را سختتر و پرهزینهتر میکند.
به گزارش فارس آگاه ، تعلل و تاخیر در پیوستن به FATF هر روز این الحاق را و دشوارتر و پرهزینهتر میکند. آنطور که معاون وزیر اقتصاد گفته در زمان امضا برنامه اقدام توسط ایران در سال ۱۳۹۶، توصیههای FATF تقنینی بود و اکنون ریسک محور است، در آن زمان ارزیابی عملکرد کشورها بر مبنای اصلاح قوانین و مقررات صورت میپذیرفت و اکنون بر مبنای اثبات اثربخشی اقدامات.
در آن زمان رژیم صهیونیستی عضو FATF نبود و لیکن امروز این رژیم عضو اصلی بوده و میتواند در تغییرات دورهای رؤسای FATF به عنوان رئیس نیز انتخاب شود و البته تغییرات از این نوع نیز ادامه خواهد داشت و میتواند فرایند عادیسازی پرونده کشورمان با آن نهاد را بهمرورزمان سختتر و هزینه برتر کند. البته معنای این حرف نباید عقبنشینی و معطل نگهداشتن تصمیمگیری دراینخصوص تلقی شود.
پس از آنکه مجلس دهم FATF را تصویب کرد بین مجلس و شورای نگهبان در این زمینه اختلاف نظر ایجاد و در حال حاضر به دستو رهبر انقلاب موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شد. از لوایحی که هنوز لاینحل باقی مانده پالرمو و CFT است که بررسی آن در حال حاضر به مجمع تشخیص مصلحت نظام سپرده شده است.
همزمان برخی نمایندگان مجلس فعلی (مجلس دوازدهم) نیز با همکاری وزارت اطلاعات، وزارت خارجه، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی بررسی FATF را انجام میدهند. البته با توجه به اینکه این موضوع در مجلس دهم به تصویب رسیده، مجلس فعلی نقشی در تصویب آن ندارد و صرفا باید منتظر اعلام نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام بود.
کارشناسان و مسئولان نسبت به عواقب عدم پیوستن به FATF هشدار میدهند. ایران در حال حاضر در لیست سیاه FATF قرار داد که به باور موافقان، تصویب این لوایح عدم عضویت در این کنوانسیون و قرارگیری در لیست سیاه افایتیاف به معنی محرومیت سیستم بانکی ایران از سیستم بانکی بینالمللی است که نتیجهای جز کاهش مبادلات تجاری بینالمللی، تحریمهای اقتصادی از سوی صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی ندارد.
با توجه به آنکه رهبری دستور بررسی FATF را صادر کردهاند امیدواری نسبت به تصویب آن در مجمع تشخیص مصلحت افزایش یافته است. اینکه فضای کلی مجمع چه دیدگاهی در این زمینه دارد هنوز کاملا مشخص نیست اما سه واکنش نسبتا مثبت این برداشت را ایجاد کرده که آرای مجمع به نفع تصویب این لوایح سنگینی میکند.
چند روز قبل محمدرضا باهنر ـ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: تصویبنشدن دو کنوانسیون پالرمو و CFT بار سنگینتری روی تحریمهاست و قطعاً تحریمکنندهها از آن سود میبرند.
پیش از آن هم علی لاریجانی ـ مشاور رهبری درباره بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته بود امیدواریم نتیجه بررسیها به نفع کشور باشد.
وحدت شهبازی ـ عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی – در این خصوص میگوید سیاست ما ایجاد بازارهای جدید صادراتی است که ارتباطات خوبی در حوزه بینالملل برقرار شده و قصد داریم از این ارتباطات در حوزه روغن موتور استفاده کنیم. اگر مساله افایتیاف حل شود به شدت بازار متحول میشود و این فقط مربوط به روغن موتور نیست و در تمام حوزهها این تحول اتفاق میافتد.
هادی خانی، رئیس مرکز اطلاعات مالی نیز مقابله با تحریمهای آمریکا را نیازمند شبکهسازیهای پولی و مالی با کشورهای دوست و همسو دانست و گفت: قطعاً حضور در لیست سیاه FATF مانع این اتفاق است. بسیاری از کشورهای عضو FATF دشمن ما نیستند و تجربه گذشته نشان میدهد که مدافع عملکرد کشورمان در مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم بودهاند و لیکن به دلیل عدم جمعبندی و زمان بر شدن تعیین تکلیف موضوع در داخل کشور، دچار تردید شدهاند.
true
true
https://farsagah.ir/?p=59645
true
true