معاون بازرگانی اداره کل غله و خدمات بازرگانی فارس در گفت و گو با «فارس اگاه»: تغییر دولت کار پرداخت مطالبات گندم کاران را به تعویق انداخت، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، جز خشکسالی و کم آبی که بزرگترین آفت کشاورزی استان فارس است وکشاورزان را ناچار به کاهش سطح زیر کشت و در نتیجه کاهش سود یک سال زراعی کرده، اقتصاد ناپایدار و نرخگذاری دولتی گندم تولیدی درکف قیمت مورد تایید دولت نیز بخشی از مشکلات متعددی است که کشاورزان با آن مواجهاند وناچار چون دیگر آفات کشاورزی به آن تن داده اند!
با این حال لازم است یکبار برای همیشه این مسئله حل شود که اگر کشاورزان به قیمت خرید تضمینی گندم به رقمی که دولت تعیین کرده رضایت داده اند، منصفانه نیست که پول یک سال زراعی آنها در پیچ و خم بروکراسی اداری با تاخیری دو ماهه به دستشان برسد. چرا که با این اقتصاد متورم و ناپایدار، پول روز به روز ارزش خود را از دست می دهد. حال که دولت با هدف حمایت از نظام تولید و ترغیب کشاورزان به کشت محصولات استراتژیک نظیر گندم و برنج، قانون خرید تضمینی را تصویب کرده لازم است حمایت از کشاورز را نیز مدنظر قرار دهد. در ثانی در برخی مواقع، خصوصا کشتهایی در مساحت کم انجام می شود گاه هزینه تولید با درآمد حاصل از فروش گندم سر به سر می شود و این امر فشار مالی زیادی را به کشاورزان وارد میکند. لذا دریافت به موقع مطالبات فروش گندم از جهاد کشاورزی برای زارعین نجیب فارس اهمیت ویژهای دارد. کشاورزان هم مثل همه اقشار جامعه به درآمد خود نیاز مبرم دارند تا بتوانند هزینههای جاری خود را تأمین کنند و در عین حال به خرید نهادهها و تجهیزات لازم برای کشتهای بعدی بپردازند. منصفانه نیست کشاورزان طلای گندم بدهند و مس ریال را با تاخیر چند ماهه دریافت کنند!
* مطالبات گندمکاران فارس به نوبت تا آخر مرداد و آخر شهریور پرداخت میشود
معاون بازرگانی اداره کل غله و خدمات بازرگانی فارس در گفت و گو با «فارس اگاه» در پاسخ به این سوال علت تاخیر در پرداخت پول فروش گندم سال ۱۴۰۳ چیست، درحالیکه دولت به کشاورزان وعده پرداخت ۴۸ ساعته مطالباتشان را داده بود، گفت: ما از اینکه دولت چنین وعده ای به گندمکاران داده است مطلع نیستیم. از سویی دو سال است که پرداخت پول خرید تضمینی گندم به کشاورزان در طول ۴۰ روز انجام می شود، به همین دلیل نمی توان گفت تاخیر زیادی در پرداخت مطالبات کشاورزان رخ داده است.
شهرام زارع دلیل تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان را تغییر دولت خواند و افزود: با تغییر رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور رئیس قبلی دیگر حق امضا ندارد و امضای رئیس جدید نیز هنوز در سیستم تعریف نشده است و امیدواریم در هفته آینده با رسمی شدن کار رئیس سازمان برنامه و بودجه کشوری، پرداخت باقی مطالبات کشاورزان فارس نیز دوباره آغاز شود.
وی درادامه با اشاره به اینکه برای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ نرخ خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم معمولی ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان و برای گندم دوروم ۱۸ هزار تومان تعیین شده است، اظهارداشت: پول خرید گندم در استان فارس بر اساس برآوردهای کشت و برداشت در حدود ۱۶ همت است که از این میزان تا کنون ۹ همت پرداخت شده است. این پرداخت شامل حال کشاورزانی شده که تا ۲۲ خرداد گندم خود را تحویل داده اند و اغلب به طور کامل مطالبات خود را دریافت کرده اند. باقی گندم کارانی که تا آخر خرداد گندم خود را تحویل دادند نیز ۳۰تا ۴۰ درصد مطالباتشان را دریافت کرده اند تا بتوانند هزینه های کارشان نظیر هزینه کمباین و تراکتور و کارگر بپردازند.
معاون بازرگانی اداره غله در ادامه با اشاره به اینکه مطمئنا مطالبات کشاورزان شهرستانهایی نظیر مردوشت، بیضا و خرامه و شیراز و کوار که تا آخر خرداد گندم تحویل داده اند تا آخر مرداد به طور کامل تسویه می شود، گفت: امیدواریم دولت جدید تا پایان ماه جاری بتواند بخش بزرگی از مطالبات گندم و کاران پرداخت کند و حداقل با این تعداد از گندمکاران تسویه حساب کند و باقی مطالبات نیز بسته به تصمیم دولت جدید تا آخر شهریور به صورت کامل تسویه شود.
زارع با اشاره به قانون کشوری خرید تضمینی گندم گفت: بر اساس قانون پرداخت مطالبات کشاروزان کشور به صورت نوبتی برای هر استان و از زمان تحویل سند پرداخت بسته به تحویل گندم آغاانجام می شود گفت: جز خوزستان و چند استان گرمسیر که اردیبهشت گندم خود را تحویل داده اند خوشبختانه استان فارس جزو استانهای اول در پرداخت مطالبات گندم است.
معاون بازرگانی اداره کل غله فارس بیان کرد: همچنین باید بگویم که برداشت گندم و به تبع آن خرید در فارس طولانی ترین سایر استان های در کشور است. چون استان ما اقلیمی با تنوع زیاد است از این رو هنوز در شهرهای مثل اقلید گندم برداشت نشده است . این درحالی است که استانهای مثل گلستان، کردستان، یا کرمانشاه به دلیل آنکه اقلیم یکسانی دارند در یک ماه برداشت گندم سراسر استان تمام می شود. اما در فارس برداشت گندم از شمال تا جنوب استان سه ماه اختلاف دارد و همین اختلاف در پرداخت مطالبات کمی دردسرساز می شود.