غنیتر شدن کتابخانه ملی جنوب کشور با اهدا ۵۰۰۰ جلد کتاب، به گزارش فاطمه ملوزه خبرنگار فارس اگاه، مراسم رونمایی از ۵۰۰۰ جلد کتاب و ۳۰ جلد کتاب خطی نفیس اهدا شده از مجموعه کتابخانه شخصی خاندان عبدالامیر عطایی، به مدیریت اسناد و کتابخانه منطقه جنوب کشور در شهر شیراز برگزار شد.
به گزارش فارس اگاه، خاندان عطایی خاندانی همیشه فعال در عرصه ادبیات و هنر بودهاند. این خاندان دارای هفت فرزند هستند. این فرزندان در عرصه روزنامهنگاری، ویراستاری، کارگردانی، فیلمنامهنویسی، خطاطی، داستان کوتاهنویسی، شعر و دیگر عرصههای مرتبط با ادبیات و هنر فعال بودند و سه نفر از آنها که در قید حیات هستند، تاکنون هم به فعالیت خود ادامه میدهند.
قدمت برخی کتب موجود در کتابخانه خاندان عطایی به ۱۳۰ سال پیش باز میگردد. این کتب از دو نسل قبل به آنها به ارث رسیده است و بیشتر کتب تخصصی حوزه ادبیات نمایشی و شعر و داستان در چند دهه اخیر توسط عبدالعلی، یکی از فرزندان آن خریداری شده است.
*حفظ مجموعهای از کتب ارزشمند با اهدای آنها به مراکز معتبر جهت نگهداری میسر میشود
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب کشور با اشاره به اینکه بسیاری از افراد فرهیخته در طول زندگی خود دارای مجموعههای ارزشمندی از کتابها بر اساس علایق شخصی هستند، گفت: ولی همواره این نگرانی وجود دارد که این گنجینههای علمی و فرهنگی پس از آنان پراکنده شود یا به دست علاقهمندان نرسد. از اینرو، تشویق به اهدای کتابها و حفظ این منابع در مراکز معتبر، اقدامی ضروری است.
روحا… منوچهری کتب اهدایی خاندان عطایی را از منابعی ناب و کمیاب دانست و اظهار کرد: برخی از آنها معادل و همتایی در دنیا ندارند.
منوچهری اهدای کتب توسط خاندان عطایی را سرآغازی برای حرکتی بزرگتر در راستای حفاظت از میراث فرهنگی و علمی کشور عنوان کرد.
وی در پایان با تأکید بر الگو بودن اهدای مجموعه کتب توسط این خاندان برای همگان افزود: کار خوب را باید جار زد تا دیگران نیز به انجام آن ترغیب شوند. این اقدام، علاوه بر حفظ منابع ارزشمند، گامی در راستای تقویت فرهنگ مطالعه و دسترسی پژوهشگران به منابع غنی خواهد بود.
*فروش کیلویی گنجینههای کتب ادبی مساوی با نابودی این گنجینه هاست
مدیر انتشارات نوید نیز با بیان سرنوشت غمانگیز برخی آثار مکتوب در خانوادهها عنوان کرد: بارها شاهد بودهایم که پس از فوت بزرگ خانواده، به خاطر اختلافات پیش آمده، این گنجینهها به نابودی کشیده شدهاند. متأسفانه در برخی موارد، این آثار ارزشمند حتی به صورت کیلویی فروخته میشوند.
داریوش نویدگویی با اشاره به اینکه شیراز سرآمد حوزه فرهنگ و ادبیات است، افزود: باید اسناد و مدارک گرانبهایی که در خانهها نگهداری میشود، به مراکز معتبر اهدا شوند تا از گزند آسیب و نابودی در امان بمانند.
*درخواست نویدگویی از مسئولان فرهنگی شهر احساس مسئولیت جهت حفظ و نگهداری و تقویت این میراث ادبی غنی بود.
نویسنده شیرازی و پیشکسوت عرصه رسانه و مطبوعات در استان فارس نیز گفت: در صورتی که کتابها به صورت کاربردی به دست انسانهای علاقهمند برسد، ارزش نویسندگان بزرگ آنها پاس داشته خواهد شد.
سیروس رومی با اشاره به سرمایههای تاریخی و مادی که صرف حفاظت از کتابها میشود بیان کرد: دو سرمایه اصلی در حفاظت از کتابها نقشآفرین هستند؛ اولی سرمایه تاریخی که دانش و فرهنگ گذشته را منتقل میکند و سرمایه مادی که صرف نگهداری و بازسازی این آثار میشود. اما فراتر از این دو، تفکر فرهنگی و سازندهای است که این کتابها را به هدایایی ارزشمند تبدیل میکند.
جوانترین فرزند خانواده عطایی به عنوان آخرین سخنران این مراسم گفت: عادت به کتابخوانی در خانواده ما به بیش از ۱۳۰ سال پیش میرسد و این را از جده مادری خود داریم.
عبدالامیر عطایی به عادت پدر به خرید کتاب و نشریه در کنار دیگر نیازمندیهای روزانه خانواده اشاره کرد و افزود: عبدا… و عبدالعلی نیز همین عشق به کتاب و کتابخوانی را در خود داشتند و امروز که آنها را از دست دادهایم راجع به میراث ماندگار آنها تصمیم گرفتیم که بخش از مجموعه کتب خریداری شده توسط عبدا… و عبدالعلی هدیه کنیم.
عطایی در ادامه درباره نحوه تصمیم گیری درباره اهدا کتابخانه چنین گفت: بعد از فوت عبدا… برای تصمیمگیری درباره کتابخانه در خانواده دور هم جمع شدیم و بیهیچ تردیدی برای اهدای کتابخانه به مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه جنوب کشور به اجماع رسیدیم و این مرکز هم بدون هیچ تعللی کتابخانه ۵۰۰۰ کتابی ما را پذیرفت و همه چیز فراهم شد تا کتابخانه از منزل به این مرکز منتقل شود.
عبدالامیر عطایی جایگاه این کتابخانه را از نظر ردهبندی موضوعی در حوزه هنر و ادبیات دانست.
در پایان از جوانترین فرزند خانواده عطایی به نمایندگی از خانواده عطایی تقدیر و تشکر ویژه به عمل آمد و لوح تقدیر توسط آقای منوچهری از طرف سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تقدیم او شد.