رئیس اداره پیشگیری و رفع تخلفات شهری شیراز در گفتو گو با «فارس اگاه»: جمعآوری و توقیف اموال در برابر سود دستفروشی بازدارندگی لازم را ندارد، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه،میوههای ارزان دارند و اما کثیفی و بد منظری در اطراف وانت بارهایشان در خیابان پراکنده است و چهره شهر را به شهرستانی کوچک و بیسامان شبیه کردهاند. دستفروشانی که علاوه بر وانت، چندین متر از کف خیابان را با سبدهای میوه و ترهبار و سبدهای خالی اشغال کردهاند و گویی فقر را در حاشیههای خیابانها فریاد میزنند.
گسترش دستفروشی در شهرها نتیجه اوضاع نابسامان اقتصادی کشور است که به دلیل ناکارآمدی سیاستهای ایجاد اشتغال و ناتوانی در مدیریت اقتصادی به وجود آمده است. مسئولین شهری در سراسر کشور نیز برای جلوگیری از مواجهه یا به تأخیر انداختن پیامدهای نارضایتی پنهان ناکارآمدی سیاستهای اقتصادی کشور، چارهای جز ساماندهی یا رفتار «کج دار و مریز» با این نوع نوع کسب و کارها را ندارد. شغلهایی که نه تنها به گردش مالی رسمی و مرسوم شهر از طریق پرداخت مالیات، عوارض و بیمه کمکی نمیکنند، بلکه باری بر دوش مدیریت شهری نیز هستند.
دستفروشی که روزگاری شغلی کاذب نامیده میشد اکنون، با سیاستهای «مرکز ملی بهبود فضای کسبوکار وزارت امور اقتصادی و دارایی»، به عنوان کسبوکاری رسمی شناخته میشود. این تغییر به دلیل ناتوانی دولت در تأمین فرصتهای شغلی شایسته برای درصد وسیعی از نیروی کار کشور صورت گرفته است. دولت با اضافه کردن دستفروشی به جرگه مشاغل رسمی برآنست تا بلکه بتواند با ایجاد تبعیت از قوانین مشخص و مدون، از میزان خسارات وارده این شغل به جامعه بکاهد.
به هر حال، مدیریت شهری شیراز نیز در این سالها با اجرای طرحهای ساماندهی وانت بارها تلاش بسیاری در نظم بخشیدن به کسب و کار این قشر کرده است تا از ایجاد سد معبر و اختلال در رفت و آمد در معابر شهری، عرضه محصولات قاچاق و یا بدون کیفیت و زمینههای بروز پیامدهای منفی جلوگیری کند اما گویا ساماندهی دستفروشان و وانت بارهای میوه و تره بار کار حضرت فیل است! زیرا دستفروشان نه مکانهایی که شهرداری برای عرضه میوه و ترهبار به آنها ارائه کرده را میپسندند و نه حاضرند به قانون سد معبر گردن بگذارند و هرجا دلشان بخواهد- چه کمربندی پر تردد شیراز باشد یا ورودی شهری که خال رخ هفت كشور است- ترمز می کشند و صندوقهای میوه را در کف خیابان میچینند و ترازویی هم روی آنها میگذارند که معلوم نیست چقدر میزان است!
**جمعآوری و توقیف اموال دستفروشان، هیچکدام بازدارندگی لازم را ندارد
رئیس اداره پیشگیری و رفع تخلفات شهری شیراز در گفت و گو با «فارس اگاه» با اشاره به اینکه شهرداری برنامههای مختلفی برای ساماندهی وانت بارهای عرضه کننده میوه و تره بار داشته اما تاکنون بازدارندگی لازم را نداشته است، گفت: شهرداری به صورت مکرر اقدام به ساماندهی و اجرای طرحهای عملیاتی مختلف کرده است. این اقدامات شامل بستن قرارداد با نیروی انتظامی و همکاری با سیستم قضایی برای جمعآوری دستفروشان متخلف میشود. با این حال، این تلاشها بازدارندگی لازم را نداشتهاند چرا که حاشیه سود دستفروشی میوه و تره بار بسیار زیاد است و البته رغبت مردم به خرید نیز دوچندان شده است.
سجاد خلیلی در ادامه به این نکته اشاره کرد که سازمان میادین شهری آییننامهای از شورای شهر برای ساماندهی بارفروشان و دستفروشان دریافت کرده است، افزود: بر اساس این مصوبه، کمیته ساماندهی خودروهای بارفروشان راهاندازی شده و با مناطق شهرداری مکاتباتی صورت گرفته تا املاک شهرداری در نقاط مختلف شهر برای استقرار این وانتبارها تعیین گردد. با استقرار وانتبارها در این مکانها، تعدادی از دستفروشان ساماندهی شدهاند و طبیعی است که خودروهایی که در این چارچوب قرار ندارند، جمعآوری خواهند شد.
**محورهای اصلی شهر خطوط قرمز فعالیت وانت بارهای میوه فروش است
وی در ادامه بیان کرد: برای فعالیت این وانتبارها محدودیتها و خط قرمزهایی تعیین کردهایم. برخی از محورهای اصلی شهر جزو خط قرمز ما برای عرضه میوه و ترهبار هستند و در صورت حضور وانتبارها، حتماً جمعآوری خواهند شد. محورهایی مانند مدرس، بلوار رحمت، پاسداران، دکتر حسابی، فرهنگ شهر و دیگر محورهای اصلی که تردد زیادی در آنها صورت میگیرد، جزو این خط قرمزها قرار دارند. در صورت رویت یا گزارش بارفروشی در این محورها، به سرعت برای توقیف آنها اقدام خواهیم کرد.
خلیلی در ادامه تأکید کرد: تقاضای خرید شهروندان از این وانتبارها آنقدر زیاد است که باعث ایجاد انگیزه مضاعفی در میان دستفروشان شده است. بهطوری که برخی از این وانتبارها، بار خود را در طول دو ساعت توقف در معابر میفروشند و این موضوع به آنها انگیزه میدهد که به هیچ عنوان حاضر نیستند به فضاهایی که شهرداری برای فروش میوه در خیابانهای فرعی ایجاد کرده است، تن دهند. چرا که فروش در فضاهای رسمی تر زمانی چندبرابری میطلبد و آنها تمایلی به این کار ندارند.
خلیلی همچنین اشاره کرد: برخلاف آنچه تصور میشود، ما بهطور مکرر با این دستفروشان درگیر هستیم. در برخی مواقع حتی اقدام به توقیف کل بار، وسایل و حتی خودروهای آنها میکنیم. با این حال، حاشیه سود فروش میوه در خیابان آنقدر زیاد است که این دستفروشان با وجود همه ضررها و پروندههای جریمهای که ممکن است متحمل شوند، بار دیگر به خیابانها بازمیگردند.
شهرداری در برخی مواقع حتی اقدام به توقیف کل بار، وسایل و حتی وانت بارهای آنها میکند. با این حال، حاشیه سود فروش میوه در خیابان آنقدر زیاد است که این دستفروشان با وجود همه ضررها بار دیگر به خیابانها بازمیگردند
رئیس اداره پیشگیری و رفع تخلفات شهری شیراز افزود: در هفت ماه اول سال جاری بیش از ۱۰۰ دستگاه خودرو وانتبار متخلف را توقیف کردیم. همچنین امسال نزدیک به ۲۶۰۰ مورد اجناس و بالغ بر ۴۵۰ دستگاه کارتخوان از این وانتبارها جمعآوری شده که همگی در انبار ثبت گردیده است. با این حال، این دستفروشان به هیچ وجه به دنبال این دستگاههای کارتخوان و بارهای خود نمیروند، زیرا میدانند که باید مراحل قانونی را طی کنند. ما دستور مقامهای قضایی را برای پیگرد قانونی این افراد دریافت کردهایم، اما تمامی این موارد در کنار حاشیه سود بالای فروش میوه و ترهبار در خیابان به حساب نمیآید. از سوی دیگر، برخی از این دستفروشان تنها راه امرار معاششان همین کار است و راه و چاره ای ندارند که دستفروشی را به نفع کار بهتری کنار بگذارند.
*** دور باطل جمع آوری و ظهور دوباره وانت بارها در معابر شهری
خلیلی با اشاره به اینکه شرایط اقتصادی عاملی شده ما در دور باطلی از جمع آوری و ظهور دوباره این وانت بارها در گوشه گوشه شهر بیفتیم، گفت: شهرداری با پتانسلی که از نظر تعداد نیرو دارد مگر میتواند چند محور شهر را کنترل کند؟ درحالیکه ما شبها هم به دنبال جمع آوری دستفروش ها هستیم. نکته دیگر این است گه مگر دستفروشان فقط وانت بارهای میوه فروش هستند این روزها اغذیه فروشیها نیز در گوشه گوشه خیابانها خصوصا بلوار چمران اقدام به فروش غذاهایی می کنند که هیچ اعتمادی به سلامت آنها نیست. جمع آوری این قسم دست فروشان هم جرو ماموریتهای شهرداری است حتی ما در بزرگراه تازه تاسیس حائری نیز با چند دستفروش متخلف برخورد کردیم.
رئیس اداره پیشگیری و رفع تخلفات شهری با اشاره به اینکه گاهی این وانتبارها به صورت گروهی اقدام به فروش میکنند و در میان آنها افراد خشن وجود دارند که ماموران ما را مورد ضرب و شتم قرار میدهند، گفت: همین مسئله عاملی است که باعث میشود ماموران رفع تخلفات شهرداری در صورتی که در گشتزنی به صورت تکواحد هستند چارهای جز اخطار زبانی نداشته باشند.
** هر کس سندی مبنی بر گرفتن ریالی پول توسط شهرداری از دستفروشان دارد بیاورند
خلیلی بر این نکته تأکید کرد که هیچ وانتبار یا دستفروشی وجود ندارد که به شهرداری بابت مکانی که در آن مشغول به کار است، هزینهای بپردازد و گفت: حتی آن وانتبارهایی که در زمینهای مربوط به مناطق شهرداری ساماندهی شدهاند، هیچ اجارهای به شهرداری نمیدهند و از انها تنها ضمانت هایی توسط سازمان میدان گرفته شده است که این ضمانت ها تنها مدارک هویتی است. تا در صورت رسیدن دستور تخلیه مکان، با استفاده از این ضمانتها بتوانند آنها را مجبور به تخلیه کنند. اما هیچ پولی بابت اجاره یا رهن از وانتبارها یا دستفروشان دریافت نمیشود و اگر هر دستفروشی بتواند ثابت کند که مبلغی تحت هر عنوان به شهرداری پرداخت کرده است و شماره حساب یا سندی مبنی بر واریز وجه یا کارت داشته باشد، ما در شهرداری خود را موظف به پیگیری و برخورد میدانیم.
وی با تاکید براینکه دیدگاه مدیریت شهری نسبت به این وانتبارها و بهطور کل دستفروشان ساماندهی است نه جمعآوری گفت: علاوه بر اینکه شغل دیگری برای این افراد وجود ندارد، جمعآوری آنها نیز خود عاملی برای ایجاد معضلی در جای دیگری از شهر میشود. به همین دلیل، ما سعی میکنیم معابر اصلی را پایش کنیم.
وی در پایان، ضمن تشکر از همکاری اداره نظارت بر اماکن با شهرداری، از شهروندان شریف شیرازی خواست که تا جای ممکن از دستفروشان متخلف که معابر را بستهاند، خرید نکنند و به خرید از واحدهای صنفی دارای مجوز، به خصوص در زمینه خرید محصولات غذایی آماده که با سلامت و گاه جان شهروندان ارتباط دارد، روی بیاورند.