مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران تاکید کرد: حمایت از برگزیدگان و منتخبین محدود به این جایزه نباشد، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، چهارمین جشن جایزه کتاب سال استان فارس، با استقبال گرم هنرمندان و نویسندگان استان دیروز به کار خود پایان داد. تالار حافظ، مملو از چهرههایی بود که شوق کتاب و دیدار با نویسندگان آمده بودند و این استقبال در پرشماری شرکت کننده نسبت به دورههای قبل، نمایان بود. همراهی ارزشمند خانه کتاب و ادبیات ایران در داوری آثار با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، نقشی کلیدی در ارتقای کیفیت این رویداد ایفا کرد.
این رویداد دو سالانه، که از شهریور ۱۴۰۱ آغاز شده بود، طی دو سال گذشته با اطلاعرسانی و تعامل سازنده با ناشران و نویسندگان استان فارس، بیش از ۶۰۰ کتاب را گرد هم آورد. دبیری این رویداد با هماهنگی خانه کتاب و ادبیات ایران، به داوران جایزه کتاب سال کشوری سپرده شد تا بر اعتبار و ارزش آن افزوده شود.
آیین پایانی این جشن بزرگ، تحت عنوان «چهارمین دوره جایزه کتاب سال فارس»، با حضور مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد. این مراسم، نه تنها اختتامیه یک رویداد، بلکه تجلیلی از تلاشهای ارزشمند نویسندگان و هنرمندان استان بود.
** برگزیدگان جایزه کتاب آیندهای بهتر را برای دیار ما رقم خواهند زد
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در این مراسم با تأکید بر اینکه شاخصههای مرتبط با کتاب و کتابخوانی یکی از مهمترین معیارهای سنجش فرهیختگی و توسعه در جوامع امروزی است، گفت: حضور نویسندگان و محققان ماهر و خلاق در جامعه، آن را از دیگر جوامع متمایز میکند. علما و نویسندگان جریانساز از دیرباز منشأ تحولات شگرف در حوزههای فرهنگی و اجتماعی بودهاند و جوامع مختلف را تحت تأثیر قرار دادهاند. بهطوری که تصور هویت غنی این جوامع بدون نام بردن از این اندیشمندان ممکن نیست. شهر شیراز نیز بدون نامهایی چون حافظ، سعدی، ملاصدرا، شیخ روزبهان سبیویه و ابن خفیف قابل تصور نیست.
حمیدرضا قانعی در ادامه افزود: چهارمین دوره جایزه کتاب سال فارس پس از دوسالانه شدن، به معرفی برگزیدگان خود خواهد پرداخت. برگزیدگانی که چون پیشینیان، خود و آثارشان در آیندهای نه چندان دور، منشأ تحولات و برکات برای جامعه ما خواهند بود و بر آینده فرهنگی و اجتماعی دیار ما تأثیرگذار خواهند بود.
وی با اشارره به اینکه کتاب همچنان مهمترین کالای فرهنگی و راهبردی انقلاب اسلامی است اضافه کرد: نویسندگان و محققان بهترین راهبران نسل آینده ما خواهند بود و امیدواریم همانگونه که برخی کتابها در جغرافیای تاریخ ملل موجب انقلابهای شگرف علمی شدهاند، برگزیدگان این دوره جایزه کتاب فارس نیز با آثارشان، آیندهای بهتر را برای جامعه ما رقم بزنند.
قانعی در پایان از از همراهی موسسه فرهنگی هنری آبی و سایت دکتر تو به عنوان حامیان مالی این برنامه فرهنگی تشکر کرد.
غلامرضا خوش اقبال معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز در این مراسم در متنی ادبی از اهمیت کتاب در شیراز گفت و افزود: چهارمین دوره جایزه کتاب سال از سال ۱۴۰۱ به صورت دوسالانه برگزار شد و نیکبختی این دوره از جایزه کتاب سال فارس این بود که داوری چهارمین دوره به عهده داوران رویداد کتاب سال کشور بود .
دبیر علمی چهارمین دوره جایزه کتاب سال با اشاره به اینکه بیش از ۶۰۰ کتاب برای شرکت در جایزه کتاب سال فارس به دبیرخانه ارسال شده بود که در پایان ۴۹۹ کتاب واجد شرایط داوری شدند گفت: آثار در ۱۰ موضوع مختلف و کودک و نوجوان و ادبیات مقاومت و پایداری ارزیابی و داوری شد ودر نهایت ۱۱ عنوان کتاب در بخشهای مختلف برگزیده و معرفی شدند و هفت عنوان کتاب «شایستۀ تقدیر» شناخته شدند.
وی معیارهای انتخاب بهترین کتاب ها را براساس آییننامه این جایزه به این شرح عنوان کرد: بدیع بودن موضوع کتاب، رعایت استانداردها در ساختار، فصلبندی، نگارش، دستور زبان و گزینش واژگان، رعایت استانداردها در ذکر منابع و مآخذ، بالابودن عیار علمی محتوای کتاب، بهرهمندی از قدرت تحلیل و استنتاج منطقی، پاکیزگی و آراستگی کتاب از حیث حروفچینی، صفحهآرایی و چاپ، رعایت استانداردهای تصحیح و ترجمه درخصوص آثار ترجمه و تصحیحشده از معیارهای ارزیابی کتابها بود.
****** برنامهریزی برای معرفی آثار برگزیده در دانشگاهها و مراکز فرهنگی صورت گیرد
ابراهیم حیدری مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران و مشاور وزیر، در این مراسم ضمن تشکر از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، گفت: فارس، از نظر ریشه و بنیاد تاریخ ایران، به ویژه در حوزه فرهنگ و ادب، یک نقطه کلیدی است. حوزه اندیشه، فکر و ادب در شیراز بهمرور زمان ادامه داشته و ادامه خواهد داشت. بنابراین، مدیران مسئول این استان باید در این حوزه احساس مسئولیت ودینشان را به این حوزه ادا کنند.
وی با اشاره به اینکه جایزه کتاب سال ایران، یکی از برنامههای مهم کتاب است که در کشور برگزار می شود ادامه داد: یکی از سیاستهای وزیر ارشاد، سید عباس صالحی، که در دولت یازدهم و دوازدهم هم پیگیری شد، تمرکز زدایی از برنامههای کتاب در پایتخت بود. یکی از برنامههایی که در این سیاست بنیان گذاشته شد، برگزاری جایزه کتاب سال در سطح استانها بود.
حیدری همچنین از برنامههای ترویجی کتاب، تحت عنوان «مروجان کتاب و شهرهای خلاق»، که در دولت یازدهم و دوازدهم ترویج شد، یاد کرد. وی از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، خواست که به این برنامهها در روستاها و شهرستانهای استان پیگیری کنند. چرا که کتاب، نقطه آغازین وفاق در کشور و رسانهای ماندگار است که ریشه در دین ما دارد.
مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران با اشاره به اینکه استان فارس جزو آخرین استانهایی بود که امسال جایزه کتاب سال را برگزار می کند به بررسی نقاط قوت و ضعف این دوره از جایزه پرداخت و گفت: بررسی اجمالی کتابهای برگزیده نشاندهنده نقاط قوتی است، از جمله اینکه اکثر کتابهای برگزیده این دوره، تألیفی بودند و سهم کتابهای ترجمهای حداقل است. همچنین، رشد قابل توجه کتابهای تألیفی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان، یکی از نقاط قوت این جایزه به شمار میآید.
در مورد ضعفهای موجود، حیدری مهمترین نقطه ضعف این دوره را این دانست که بیشتر کتابهای برگزیده از یک ناشر مشهور استان فارس بودند و دیگر ناشران، عمدتاً از خارج از استان در این جایزه شرکت کرده بودند. وی تأکید کرد که باید به بررسی علل حضور کمرنگ ناشران فارس بپردازیم. همچنین، تولید کتاب در بسیاری از حوزههای علوم اجتماعی، مهندسی و روانشناسی در این دوره جایزه بسیار کمرنگ بود، در حالی که استان فارس دارای دانشکده علوم اجتماعی فعالی است. علاوه بر این، جایگاه دانشگاهها و مراکز پژوهشی استان فارس نیز در این جایزه خالی بود، و این نکات باید توسط همکاران ما در فارس مورد بررسی قرار گیرد تا از طریق آسیبشناسی دقیق، به برنامهای جامعتر و پربارتر دست یابیم.
مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران در پایان گفت: حمایت از منتخبین و برگزیدگان نباید محدود به این مراسم باشد. باید در برنامهها و نشستهای مختلف در دانشگاهها و مراکز علمی و فرهنگی، از نویسندگان آثار دعوت و به معرفی آنها پرداخته شود. همچنین باید خود آثار مورد بررسی قرار گیرد و در شهرستانهای مختلف استان نیز به معرفی این آثار پرداخته شود تا الگویی برای نویسندگان محلی منطقه باشند.
در انتهای این مراسم برگزیدگان چهارمین دوره جایزه کتاب سال فارس معرفی شدند و جوایز آنها اهدا شد
برگزیدگان چهارمین دوره جایزه کتاب سال فارس
ترجمه قرآن موزه شاهچراغ (ترجمه فارسی کهن – دکتر زهرا ریاحی زمین
بیماریهای قلب و عروق در دوران بارداری – دکتر محمد جواد زیبائی نژاد
گامانایف و سابرنایف – دکتر یوسف کازرونی و دکتر فرزاد ذوقی
متولد قصردشت – اکبر صحرایی
چمدان مشترک – عبدالرضا کوهمال جهرمی
بانوان عصر عاشورا – سیده اعظم حسینی
ترجمه کتاب نوشتن گفت و گو در ادبیات داستانی – عباس اکبری
تصحیح کتاب انیس العارفین – شهره معرفت
نهضت در شیراز – به نویسندگی مشترک سید حامد ترابی ،مهدی مقدسی و محمدحسین عظیمی
فاطمه – آرزو مهبدی
بوی گل سوسن – سمیه تورجی
شایسته تقدیر
شهر مردم – جعفر مرادی و صادق مرادی
یک عکس دسته جمعی – بهمن پگاه راد
سیری در جهان اسطورهها – عبدالله آهار
نی سا – الهام مهتر
چراغ دار – محمدجواد رحیمی
مرزنامه – سیدمحسن هاشمی
کلاه اشرفی – سیدحسن حسینی رسنجانی
آثار راه یافته به بخش نهایی
مفاهیم بنیادی در علم سنجی – فروغ رحیمی (علوم کتابداری)
A Historical research on the lives of the 12 Shia Imams -) مهدی مغربی (در رده دین و سیره
فرهنگ سه زبانه اصطلاحات ضرب المثلها و کنایهها در زبان لاری – لیلا دیانت (گویشهای محلی)
گویش ایل باصری – فریدون کاظمی (گویشهای ایرانی)
آینده طراحی شهری – احمد کلائی (معماری و شهرسازی)
تأثیر ساختار سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زندیه بر فرآیند نقاشی مکتب زند – فاطمه خدادادی نژاد (هنرهای تجسمی)
بوی گل در تاریکی – امیر همایون یزدانپور (شعر معاصر)
دورینا – پروانه نجاتی (شعر معاصر)
دیوان اشعار خائف شیرازی – محمدهادی خالق زاده و مهرداد خائف (متون قدیم)
مجموعه اشعار محمدکاظم گلبن کازرونی – فرزانه مظفریان (متون قدیم)
گفتنی است به برگزیدگان چهارمین جایزه کتاب سال ۲۰ میلیون تومان نقدی و ۱۰ میلیون تومان جایزه غیرنقدی خدمات دندان پزشکی و پزشکی و شایسته گان تقدیر این جایزه ۵ میلیون تومان جایزه نقدی و ۵ میلیون تومان جایزه غیرنقدی خدمات دندان پزشکی و پزشکی و ره یافتگان به بخش نهایی نیز دو میلیون تومان جایزه غیرنقدی خدمات دندان پزشکی و پزشکی از سایت دکتر تو اهدا شد.