نصف کتاب برای هر نفر ! به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، امسال شیراز سالی پربار از نظر افتتاح کتابخانه را پشت سر گذاشت. کتابخانه ۷۵ ساله دستغیب پس از ۵ سال در اردیبهشت ماه امسال افتتاح شد. بازطراحی، بازسازی و تجهیز کتابخانه عمومی شهید آیتا… دستغیب با ۲ هزار مترمربع زیربنا چنان مورد پسند مردم فرهنگدوست شیراز قرار گرفت که مردم برای ثبتنام در این کتابخانه صف کشیدند و تنها در ۵ روز کاری ۱۲۰۰ نفر به عضویت این کتابخانه درآمدند. سه کتابخانه مشارکتی نیز با همکاری شهرداری شیراز نیز در فرهنگسرای حکمت در غرب شیراز و در فرهنگسرای بهمن بیگی در جنوب در شرف افتتاح هستند.
در همین حال، شاخص میزان دسترسی به کتابخانههای عمومی در کل کشور بهازای هر ۱۰۰ هزار نفر تنها ۴.۲۷ باب است که بدون در نظر گرفتن جمعیت، سهم استان تهران از تعداد کتابخانههای عمومی کشور برابر با ۹.۷ درصد است. استانهای اصفهان و فارس نیز بهترتیب با ۸.۹ درصد و ۶.۹۷ درصد سهم، در رتبههای بعدی قرار دارند که اضافه شدن کتابخانههای در دست ساخت میتواند این شاخص را بهبود بخشد.
فارس و شیراز اما از لحاظ تعداد کتابهای موجود در کتابخانههای عمومی در کشور رتبه قابل توجهی ندارند. سرانه میزان دسترسی به کتابهای کتابخانههای عمومی با توجه به جمعیت استان به ازای هر نفر برابر با ۰.۶۲ است، در حالیکه این رقم در استان یزد بهازای هر نفر ۱.۷۷ است که البته برخوردارترین استان کشور در این شاخص محسوب میشود. همین کمبود کتاب و البته مهمتر از آن بهروز نشدن کتابخانههای استان با تازههای نشر، کتابخوانهای شهر شیراز را از استفاده از کتابخانهها باز میدارد.
بهروز نشدن کتابخانههای عمومی فارس متناسب با تولید کتاب در کشور و از طرفی اعمال سانسور و گذاشتن فیلترهای حاکمیتی در انتخاب منابع کتابخانهای دو مورد از مهمترین دلایل خرید کتاب به جای مراجعه به کتابخانه در فارس است. بهطوریکه قشر کتابخوان ترجیح میدهند از کتابخانههای هم کتاب قرض بگیرند تا به کتابخانههای عمومی مراجعه کنند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس در گفت و گو با «فارس اگاه» با اشاره به اینکه بیش از سه میلیون و ۳۰۰ هزار جلد کتاب در کتابخانههای عمومی فارس وجود دارد گفت: در چند ماه اول سال جاری ۶۵ هزار جلد کتاب به مخازن کتابخانههای عمومی فارس افزوده شد که از این تعداد ۵۸ درصد خریداری و بقیه اهدا شده است.
محمدحسین فیروزی درادامه با اشاره به باینکه همواره تهیه کتاب با توجه به نیاز اعضا یا منطقه ای که کتابخانه در آن است انجام می گیرد افزود: سالانه حدود ۶۰ هزار عنوان کتاب در کشور چاپ میشود و طبیعی است که در نهاد کتابخانههای عمومی، نه بودجه لازم برای خرید این تعداد کتاب وجود دارد و نه اصولا انجام این کار حرفه ای است. با اینحال برای جلوگیری از اعمال سلیقه توسط مسئولین تهیه کتاب در خرید کتاب ها، اداره کل منابع که در نهاد کتابخانه های عمومی تجهیز منابع را برعهده دارد و در این تجهیز تمام سلیقههای جامعه مخاطب در نظر گرفته میشود همچنین پیشنهاد انتخاب کتاب توسط کتابدار که آخرین حلقه ارتباطی با مخاطب است صورت می گیرد.
وی با اشاره به اینکه در فارس جز کتابخانه های نهادی کتابخانه های مشارکتی نیز فعال هستند گفت: فارس اینک به لحاظ تعداد کتابخانههای عمومی پس از استانهای تهران و اصفهان، در رتبه سوم کشور قرار دارد و تعداد اعضای کتابخانههای فارس ۷۳۸ هزار۴۹۹ نفر است که البته از این میان تنها ۱۳۲ هزار و ۷۰۱ نفر در کتابخانه های فارس عضو فعال هستند که به تفکیک جنسیت از این تعداد۸۱ هزارو ۸۰۶ نفر عضو فعال زن و ۵۰ هزارو ۲۹۴ عضو فعال مرد می باشند البته کتابخانه های مشارکتی نیز بیش از ۲۱ هزار عضو فعال دارند.
فیروزی با اشاره به اینکه ما در امانت کتاب وضعیت بهتری نسبت به عضویت داریم گفت: در تعداد کتابهای کتابخانه های نهادی فارس بیش از ۳ میلیون جلد است که در یک سال گذشته ۱ میلیون ۷۵۰ هزار جلد کتاب به امانت رفته است که پس از افتتاح کتابخانه دستغیب این روند رشد صعودی داشت اما طبیعتا با شروع سال تحصیلی شاهد مقداری افت در این تعداد هستیم.