
رئیس کمیته صیانت از باغهای قصردشت شورای شهر شیراز در گفت و گو با شهر مردم :در طی سالهای گذشته همیشه در مناسبتهای خاص و هر تعطیلاتی حتی یک روزه دلالان دست به کار تخریب باغها میشوند، به گزارش جلال الدین عرفانی خبرنگار فارس آگاه در هنگامه جنگ تحمیلی ۱۲ روزه بود که زمزمه هایی از تخریب بخشی از باغهای قصردشت به گوش رسید، گویا عده ای از این فرصت استفاده کرده و به جان نگین سبز شیراز افتاده بودند، موضوعی که با رئیس کمیته صیانت از باغهای شورای شهر شیراز هم در میان گذاشتیم و از وی صحت این مورد را جویا شدیم وی در پاسخ ضمن اینکه صحت این موضوع را نه رد کرد و نه قبول گفت: این مربوط به این دوره نیست چرا که در طی سالهای گذشته همیشه در مناسبتهای خاص و هر تعطیلاتی حتی یک روزه دلالان دست به کار تخریب باغها میشوند به گونه ای که در تعطیلات در همین منطقه ۱۰ شهرداری چون دستشان باز و نظارت کمتر بود شاهد تردد بسیاری از خودروهای حمل مصالح هستیم که این نشانه چیزی جز ساخت و ساز نیست.
ابراهیم کمالی در خصوص تشکیل منطقه ۱۲ شهرداری یا همان ناحیه ویژه باغات و تاثیر آن در کاهش تخریب باغات هم اظهار داشت: در وهله نخست بابت تشکیل این ناحیه از آقای اسدی شهردار شیراز تشکر میکنم که قدم واقعی را برای حفظ باغات را که تشکیل ناحیه ویژه برداشت، چرا که تا قبل از این دو منطقه ۶و۱۰ و ستاد آبادگری باغها متولی این باغها بودند که در واقع اولویتشان درآمدزایی بود و ستاد آبادگری هم توان آن را نداشت تا مقابلشان بایستد اما امروز با جدا شدن باغهای ناحیه ویژه باغات تنها اولویتش حفظ و نگهداری است.
وی تصریح کرد: اینکه ناحیه ویژه باغات قصردشت شکل گرفته کار خوبی است اما معتقدم حوزه استحفاظی این ناحیه باید همه باغات شهر را تحت پوشش قرار دهد تا جلو تخریب باغهای شهر به طور کامل گرفته شود باغهای که در گوشه و کنار شهر وجود دارند و اگر جلو تخریب آنها را نگیریم اقلیم شیراز به طور کامل از بین میرود و آینده خوبی در انتظار شهر نخواهد بود.
کمالی گفت: از سوی دیگر منطقه باغات اسما تشکیل شده اما رسما راه نیافتاده و باید سریعتر این منطقه راه اندازی شود. در قدم اول باید نیروی مورد نیاز آن تامین شده و بعد واحد تخلفات و نظارت هوشمند کارشان را آغاز کنند گشتها دائم وضعیت را رصد کنند.
وی ادامه داد: ما سال قبل بالن نظارتی را بر فراز باغها به پرواز در آوردیم اما کارشکن ها و آنها که منافعشان در خطر بود با آن مخالفت کردند و در نهایت به آن شلیک کردند، بالنی که برای نظارت هوشمند وضعیت باغها بود.
عضو شورای شهر شیراز با تاکید بر اینکه اولویت امروز باغها تامین آب مورد نیاز است و تحقق این امر نیازمند برنامه ریزی است گفت: همه نیتشان برای باغها خیر بود و همه اعضا شورا و شهرداری پای کار بودند، اجرایی شدن این ناحیه ویژه نیز یک اتفاق خوب بود،اما این منطقه باید رسما هم فعالیت خو را شروع کند و نیروها در آن مستقر شوند چرا که همچنان متصدی برخی امور باغها مناطق هستند.
وی با اشاره به عدم اجرای برخی مستندات قانونی در باغها گفت:در این راستا با توجه به مصوبه شورا و اهمیت باغها قرار شد کمیسیون ماده ۱۰۰ ویژه باغات شکل بگیرد ،ویژگی این کمیسیون این است که دیگر نماینده دستگاه در جلسات حضور ندارد بلکه خود شخص اول آن بخش حضور دارد به عنوان مثال به جای عضو شورا ،رئیس شورای شهر حضور دارد ،به جای نماینده استاندار خود شخص استاندار و به جای نماینده دادگستری شخص رییس کل دادگستری در این جلسه حضور مییابند و با این کار میشود تا حدود زیادی پرونده های کمیسیون ماده ۱۰۰ در باغات را بست.
کمالی گفت: یکی دیگر از اقداماتی که در زمان شهرداری اسدی و همین چند وقت اخیر انجام شد برخورد با دانه درشتهایی بود که تا کنون حتی اسمشان را هم نمیآوردند، برای ما درباغات مهم این است که اگر تخلفی صورت گرفته برخورد لازم شود. ضمن احترام به نوع کاربری چه مدرسه و چه رستوران اما اگر آنها در باغها تخریب انجام دادند باید با قاطعیت برخورد لازم صورت گیرد .
وی ادامه داد: اما لازمه همه اینها این است که سریعتر ناحیه ویژه باغها را مستقر کنید، اتاق مانیتورینگ و نظارت هوشمند راه بیافتد و رصد باغها انجام شود.
رئیس کمیته صیانت از باغات قصردشت گفت: ما در دو آتش سوزی ۱۰ هکتار باغ از دست دادیم و می دانیم که ماموران زحمتکش آتش نشانی هم به محض اطلاع سریع ظرف ۵ دقیقه خود را میرسانند اما با توجه به کمبود آب که یک معضل جدی برای باغ هاست اگر نظارت هوشمند نباشد و ما زود از آتش سوزی اطلاع پیدا نکنیم آتش به سرعت پیشروی کرده و مقدار زیادی از باغها در آتش میسوزد.
وی اضافه کرد:این در حالی است که اگر نظارت هوشمند باشد به محض آتش گرفتن حتی یک بوته و بلند شدن دود سریع وارد عمل شده آتش را مهار میکنیم، اما اگر این سیستم نباشد دیگر نمیشوددرختان چند ده ساله را جایگزین کرد و سالها زمان میبرد تا مثل قبل شود.
وی بار دیگر با تاکید بر راه اندازی سریعتر منطقه ۱۲ ویژه باغات قصردشت گفت:ما امروز راجع باغهای صحبت میکنیم که هم مرز و در کنار آنها گرانترین املاک شیراز قرار دارند و بعد شهرداری برای تملک نرخ متری ۱۰ میلیون تومان را به باغدار پیشنهاد میدهد، آن هم باغداری که باید برای باغ هزینه کن و حتی آب مورد نیاز خود را بخرد، اما اجازه ساخت یک سرویس بهداشتی هم در باغش نداشته باشد ،من با این بخش قانون مشکل دارم .
کمالی گفت: معتقدم باید مثل همه باغهای استان از باغداران قصردشت هم حمایت شود، هم ابفا کمک کند برای تامین اب و جهاد هم کمک کند از خرید تضمینی تا بیمه و سایر کمکهای دیگر مثل تهیه کود سایر سایر نیازهایی که باغداران دارند.
وی ادامه داد:ازطرفی هم باید تلاش کنیم برخی تبعیضها را برطرف کنیم وقتی بر فرهنگ شهر به یک باغ مجوز ساخت دادند و در همان مرز به دیگری اجازه ندهند این یعنی تبعیض و باید کاری کنیم این حس تبعیض از بین برود.
وی با اشاره به اینکه قصه مشکلات باغهای شهر مثنوی هفتاد من کاغذ است افزود: مصوبه سال ۷۹ گروه بندی باغات قصردشت نتوانسته باغها را از تخریب مصون داشته و کامل نگهداری کند و باغات را سر پا نگهدارد.
کمالی گفت:امروز به دلیل خشکسالی و کم آبی خیلی درختان ما به قول باغداران صد ساله دچار مرگ مغزی شده و سرشاخه های بسیاری از آنها خشک شده است.
عضو شورای شهر شیراز با قدردانی از باغداران قصردشت گفت:دبرخی از آنها اینقدر وابستگی احساسی به باغها دارند که اگر جز این حس قلبی نبود هیچ دلیل عقلانی برای نگهداری باغها وجود نداشت. آنها از باغها مثل خانواده شان نگهداری میکنند و نیاز است افکار عمومی و مسؤلین استان همه بیایند و نه فقط باغهای قصردشت بلکه فکری به حال جلوگیری از تغییر کاربری تمامی باغات کنند و درمحدوده و خارج محدوده نیز نگذارند دیگر درختی قطع شود اگر این باغها از بین برود اقلیم شیراز دستخوش مشکلات بسیاری میشود .