هشدار درباره فرونشست زمین در تخت جمشید با انتقال آب از خلیج فارس، به گفته متولی میراث فرهنگی استان فارس، انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس، باعث بی نیاز شدن زمینهای زراعی به سفرههای زیرزمینی شده و در نتیجه از فرونشست بیشتر زمین در تخت جمشید، جلوگیری خواهد شد.
به گزارش فارس آگاه،محمد ثابت اقلیدی در خصوص تمهیداتی که برای مساله مهم فرونشست زمین در تخت جمشید اندیشیده شده است، گفت: متاسفانه متاسفانه سالهاست با خشکسالی مواجه هستیم و از طرفی به علت اینکه منطقه فارس و دشت مرودشت زمینهای زراعی زیادی دارد و قطب کشاوزی محسوب میشود، چاههای متعدددی که آنجا احداث شده است، باعث ایجاد این فرونشستها شده است.
وی با بیان اینکه مسئله در حال حاضر بحرانی نیست اما نیاز به آیندهپژوهی و جلوگیری دارد، گفت: انتقال آب خلیج فارس به استان فارس، یکی از اقداماتی است که میتواند در جلوگیری از فرونشست زمین در تخت جمشید جلوگیری کند.
ثابت اقلیدی در این باره توضیح داد: ما دنبال این هستیم که بتوانیم در منطقه مرودشت و پاسارگاد، یکسری انشعاباتی را به کشاورزان اختصاص بدهیم و بنا داریم که هم صنایع از این ابر پروژه منتفع شوند و هم بتوانیم در مرودشت و پاسارگاد برای کشاورزان تامین اعتبار کنیم. ما میخواهیم از این شبکه آبرسانی استفاده کنیم تا چاههای غیرمجاز را به حدقل برسانیم و به امرار معاش مردم هم به عنوان ولی نعمت ما، خدشهای وارد نشود.
وی تاکید کرد: صیانت از اماکن تاریخی و حفظ منافع مردم، دو وظیفه اصلی ماست و در راستای هر دو موضوع تلاش میکنیم. اینها نیاز به یک سری برنامهها و اقدامات مبتنی بر کار علمی دارد، که این پروژه عظیم انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس با بازدهی بالا انجام شود.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس همچنین از ساماندهی یکی از نهرهای اطراف تخت جمشید خبر داد و گفت: این نهر که با آب زمینهای اطراف ایجاد شده، به محل تجمع زبالهها تبدیل شده بود. خوشبختانه با کمکهای خیران، معادل ۴۰۰ میلیون تومان لوله به مجموعه تخت جمشید اهدا شده است تا آن مشکل نیز برطرف شود.
به نقل از ایسنا، ثابت اقلیدی در پایان گفت: اعتقادم این است که اگر پروژه انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس به بهرهبرداری برسد، بخش زیادی از نیاز آب صنعت استان مرتفع میشود و با صرفهجویی در سفرههای زیر زمینی، مشکل فرونشست زمین هم تا حدود زیادی برطرف خواهد شد.
این در حالی بوده که پیشتر نیزپایگاه میراث جهانی تخت جمشید – پرسپولیس روز ۱۴ فروردینماه با انتشار تصویری قدیمی از دشتهای سرسبز منتهی به محوطه باستانی تخت جمشید عنوان کرده بود که باید فاجعه خشکسالی و بیآبی کشور را بیش از پیش جدی بگیریم.
ضمن اینکه اگر چه جزئیات بیشتری از دلیل انتشار چنین هشداری از سوی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید منتشر نشده اما ناگفته پیداست که وضعیت فرونشستهای تخت جمشید بحرانیتر از گذشته شده و با دو سال کمبارشی پیدرپی در استان فارس و تعداد ۷۰ هزار چاه مجاز و غیر مجاز در حاشیه محوطه باستانی تخت جمشید که سفرههای آب زیرزمینی را برای کشت برنج در دشتهای منتهی به تخت جمشید تخلیه میکنند، هشدار پایگاه میراث جهانی تخت جمشید حتی با خودداری از ذکر جزئیات بیشتر از تأثیر خشکسالی و فرونشست بر این محوطه باستانی ثبتشده در فهرست میراث جهانی یونسکو نیاز به توضیح بیشتر نداشته است.