هوای تازه بر تن میراث هزاران ساله فارس ، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، آیین اختتامیه سومین جشنواره ملی چندرسانهای میراث فرهنگی، با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مدیران جشنواره، هنرمندان و اهالی رسانه شامگاه جمعه ۱۸ آبان در تالار حافظ برگزار شد.
در سومین جشنواره چند رسانه ای میراث فرهنگی چه گذشت؟
برگزاری سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراث فرهنگی با شعار «ایران ما، میراث ما، میراث ما، ایران ما» از ۱۵ تا ۱۸ آبانماه به میزبانی شیراز برگزار شد. این رویداد با هدف حفظ میراث و با بهرهگیری از زبان نافذ و قدرتمند هنر سومین دوره برگزاری خود را پشت سر گذاشت، تلاش داشت تا با زمینه سازی انتقال هویت فرهنگیمان به نسلهای آینده حس تعلق و مسئولیت نسبت به میراث فرهنگی را در جامعه و خصوصا نسل جوان تقویت نماید.
جشنواره با برنامههای متنوعی همچون اجرای تئاتر خیابانی در اماکن گردشگری، تولید آثار دیجیتال و موزهگردی رایگان در سطح شهر همراه بود. این رویداد در هشت بخش «سینما»، «هنرهای نمایشی»، «ایده و تجربه»، «رادیو»، «موسیقی و شعر»، «عکس»، «میراث دیجیتال» و «میراثبانان آینده» با مشارکت هنرمندان از سراسر کشور برگزار شد.
امسال برای نخستینبار بخش بینالملل به جشنواره اضافه شد و آثار هنرمندان خارجی به صورت غیررقابتی به نمایش درآمد. در این بخش، ۱۵۴ اثر از ۱۱ کشور در سه بخش «عکس»، «فیلم کوتاه» و «فیلم مستند» ارائه شد.
میزبانی شیراز از تئاترهای خیابانی و آثار امانتی از موزه ملی ایران
سومین جشنواره چندرسانهای میراث فرهنگی که برنامههای میدانی و موزهای را در بر میگرفت، در سراسر شهر شیراز برگزار شد. از گذر سنگ سیاه و گذر تاریخی زندیه تا پردیس هنر شهر آفتاب در مجتمع خلیج فارس، میزبان رویدادهای این جشنواره بودند. همچنین، در طول برگزاری جشنواره، بازدید از موزهها و بناهای تاریخی شیراز که تحت پوشش وزارت فرهنگ، گردشگری و صنایع دستی قرار داشت، به طور رایگان انجام میشد.
در سه روز برگزاری، نمایشهای خیابانی با موضوعات فرهنگ و تاریخ ایرانزمین در حافظیه و بافت تاریخی زندیه، از جمله جلوی حمام وکیل و ارگ کریمخان، به اجرا درآمد که مورد استقبال هنردوستان شیرازی قرار گرفت.
از دیگر برنامههای این جشنواره میتوان به نمایشگاه آثار زندیه و نمایشگاه یافتههای تمدن ایلام با ۴۰ اثر منحصربهفرد در موزه تخت جمشید و نمایشگاهی از جلوههای هنر دوره اسلامی در موزه شاهچراغ اشاره کرد. همچنین ۱۲ نمایش از سوی بخش تئاتر عمارت و میزبانی پردیس هنر شهر آفتاب از فیلمهای جشنواره چندرسانهای که همگی به میراثفرهنگی و آثار مرتبط با شیراز اختصاص داشت، ارائه شد. به علاوه، نمایش ویدئومپینگ عکسهای برگزیده جشنواره نیز هر شب روی دیوار ارگ کریمخان به نمایش درآمد.
رونمایی از جام سیمین دوره عیلامی تا سکه ولایتعهدی امام رضا (ع)
از جمله برنامه های جنبی جشنواره به امانت آمدن آثار ارزشمند از چند موزه مهم کشور به شیراز است. جام سیمین با قدمت بیش از ۴ هزار سال در موزه تخت جمشید جمعه ۱۸ آبان با حضور ورزیر میراث فرهنگی و گردشگری رونمایی شد. این جام به همراه ۴۰ اثر باستانی دیگر از موزه ملی ایران به موزه تخت جمشید منتقل شده و به مدت یک ماه در معرض دید عموم قرار گرفته است. جام سیمین مرودشت مربوط به دوره ایلامی بوده و ۵۸ سال پیش در مرودشت کشف شده است.
همچنین رونمایی از سکه ولایتعهدی امام رضا (ع) به عنوان مهمترین سند تاریخی سفر امام هشتم(ع) به مرو از مسیر شهر شیراز یکی دیگر از برنامه های جنبی جشنواره چند رسانه ای بود. این سکه، به مناسبت ورود امام رئوف (ع) به شیراز در سال ۲۰۳ هجری قمری، به فرمان خلیفه وقت، مأمون عباسی ضرب شده است. این سکه نیز در نمایشگاهی از جلوههای هنر دوران اسلامی در موزه شاهچراغ که به مناسبت جشنواره چندرسانهای به شیراز آمده است، به مدت یک ماه در موزه شاهچراغ به امانت خواهد ماند.
از افتتاح بازار هنر در سنگ سیاه تا افتتاح کتابخانه خیر ساز در فیروز آباد
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به منظور شرکت در اختتامیه جشنواره چندرسانه ای میراث فرهنگی به شیراز سفر کرد و در اولین روز سفر خود بازار هنر شیراز را افتتاح کرد.
بازارچه هنر شیراز دارای ۳۵ غرفه ثابت صنایع دستی استان فارس است و ۱۶ غرفه این بازار نیز متعلق به شهرها و روستاهای صنایع دستی است که توسط شهرداری شیراز به منظور ایجاد محلی دائمی برای فروش آثار صنایع دستی برپا شده است . وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در مراسم افتتاح بازار هنر شیراز بر توسعه اشتغال در صنایع دستی تاکید کرد و گفت:«در پایان برنامه هفتم توسعه، اشتغال در صنایعدستی کشور باید به یک میلیون نفر برسد.»
سیدرضا صالحی امیری ادامه داد: بیش از ۴۰۰ مجموعه صنایع دستی در این استان شکل گرفته و بیش از ۲۲ هزار نفر در این حوزه اشتغال دارند وبا حمایت از صنایعدستی، شیراز میتواند مرکز فرهنگی ایران باشد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین دراین سفر دو روزه از آثار تاریخی فیروزآباد که در منظر باستانی ساسانی واقع شده است بازدید کرد. صالحی امیری بر لزوم تسهیل در بازدید مردم از بناهای تاریخی تاکید کرد و گفت: باید امکانات و زمینه های لازم در بناهای تاریخی برای تسهیل دسترسی و بازدید مردم فراهم شود.وزیر میراث فرهنگی ادامه داد: البته در این خصوص حفاظت از آثار تاریخی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
صالحی امیری در سفر خود به فیروز آباد کتابخانه عمومی خیرساز «مادر و پدر» شهر فیروزآباد را نیز افتتاح کرد. ساختمان کتابخانه عمومی «مادر و پدر» با زیربنای ۵۰۰ مترمربع در سه طبقه به همت مهدی رزازان، خیر نیک اندیش شهر فیروزآباد به منظور ایجاد کتابخانه، به اداره کل کتابخانه های عمومی فارس واگذار شده است در سفر وزیر میراث مورد بهره برداری قرار گرفت.
وزیر میراث فرهنگی همچنین در ادامه دراین سفر از کاخ اردشیر بابکان در فیروزآباد بازدید کرد و از برنامهریزی برای برگزاری هفته فیروزآباد در کاخ سعدآباد تهران خبر داد که در معرفی هرچه بیشتر این شهر باستانی موثر خواهد بود.
میزبانی هنر شهرآفتاب از هنرمندان سینما و تئاتر کشور
بخش هنرهای نمایشی جشنواره با استقبال گرم هنرمندان در چهار بخش نمایشنامه، فیلمتئاتر، تئاتر عمارت و واقعهخوانی همراه بود. به همین مناسبت، تعدادی از هنرمندان برجسته تئاتر و سینمای ایران که برخی از آنها از داوران جشنواره بودند به شیراز سفر کرده و مورد استقبال هنر دوستان شیرازی قرار گرفتند. در روز افتتاحیه سومین جشنواره چندرسانهای، از اصغر همت، هنرمند شیرازی، به خاطر سالها فعالیت در تئاتر کشور تقدیر شد.
عصر چهارشنبه ۱۶ آبان، در اولین روز از جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراثفرهنگی، مراسم نکوداشت آتیلا پسیانی، کارگردان پیشکسوت تئاتر، و بزرگداشت ایرج راد و هادی مرزبان، دو کارگردان مطرح تئاتر، در پردیس هنر شهر آفتاب شیراز و با حضور جمعیتی پرشور از علاقهمندان تئاتر استان فارس برگزار شد. در این مراسم، بهزاد فراهانی اظهار داشت: «ما در تئاتر به انقلاب نیازمندیم تا آنهایی که در تئاتر کاسبی میکنند و آن را به یک بقالی تبدیل کردهاند، کنار روند.» همچنین، چهرههای مشهور دیگری همچون داوود فتحعلی بیگی، سجاد افشاریان و دیگر هنرمندان تئاتر و سینمای کشور نیز در این مراسم حضور داشتند.
همزمان با سومین دوره جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراث فرهنگی، اپرای عروسکی سعدی که توسط بهروز غریبپور ساخته شده، در مجموعه شهر آفتاب شیراز به نمایش درآمد و با استقبال مطلوب مخاطبان روبهرو شد. پس از اکران، نشستی با حضور بهزاد فراهانی، رویا میرعلمی، فریدون محرابی و داوود فتحعلیبیگی برگزار شد که به بررسی و تجلیل از آثار و شخصیت بهروز غریبپور اختصاص داشت و این هنرمند مورد تجلیل و گرامیداشت قرار گرفت.
در راستای پویش «میراثبانان آینده»، نیز کارگاه معرفی میراث ناملموس به کودکان و نوجوانان از نگاه یک فیلمساز با حضور پوران درخشنده، کارگردان برجسته کشورمان، در مرکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان باغ ملی شیراز برگزار شد.
اعلام آمادگی یونسکو برای همکاری و کمک به اهداف جشنواره میراث فرهنگی
یانگ اسرانگ، نماینده دفتر یونسکو در تهران، در سفر به شیراز در حاشیه برنامه جشنواره میراث فرهنگی، ضمن ابراز خشنودی از برگزاری این رویداد، گفت: «سالهاست که تعاریف زیبایی از شیراز شنیدهام و به همین دلیل مصمم به حضور در این رویداد چندرسانهای با موضوع میراث فرهنگی شدم.» وی بر اهمیت برگزاری این جشنواره تأکید کرد و افزود: «یونسکو آمادگی کامل دارد تا به اهداف این جشنواره کمک کند و در راستای همکاریهای لازم حضور داشته باشد.»
ارگ کریمخان به سمت ثبت جهانی حرکت می کند
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در اختتامیه سومین جشنواره چند رسانه ای میراث گفت: فارس و شیراز به مثابه خورشید درخشانی است که در ایران و جهان میدرخشد. ما نمیتوانیم از میراث فرهنگی سخن بگوییم و از فارس حرف نزنیم. سیدرضا صالحی امیری افزود: کاش صداوسیما هر روز این میراث فرهنگی ایران برنامه ای به مردم نشان میداد تا ایرانیان احساس غرور کنند و آموزش و پرورش هم در منابع درسی به فرزندانمان بیاموزند که ایران سرزمین تابانی است که در آن زیست میکنند و به آن افتخار کنند. وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در بخش دیگری از صحبتهای خود بیان کرد: ما دچار یک شکاف هویتی شدهایم چرا که نتوانستیم آنگونه که لازم و شایسته این نسل بوده است، هویت ایرانی را به مردم معرفی کنیم. یکی از اهداف این جشنواره بازشناسی هویت است. این جشنواره نشان میدهد که مردمان این سرزمین فرهیخته هستند و نسل جوان به فرهنگ و هنر علاقهمند هستند. این جوانان، ادیبان و بزرگان کشور سرمایههای ملی ما هستند و نباید ناشناخته بمانند. وی اظهار کرد: یک میلیون اثر تاریخی در این کشور شناسایی شده است و باید این امانت را به دست جوانان بسپاریم تا از آنها صیانت کنند. ما باید آنگونه که شایسته مردم ایران است از این میراث حفاظت کنیم. ما در وزارت میراث وظیفه خودمان میدانیم که تمام تلاشمان را برای مرمت و نگهداری از آثار تاریخی به کار ببریم تا نسل جوان بدانند ایران همیشه یک خورشید تابان است. سید رضا صالحی امیری در پایان گفت: ارگ کریمخان زند با توسعه جدیدی که پیدا میکند به سمت ثبت جهانی حرکت میکند. با ثبت جهانی ارگ و ایجاد میدان بزرگی که به مراتب زیباتر از نقش جهان خواهد شد.
گفتنی است در اختتامیه این جشنواره از برگزیدگان فیلم کوتاه، فیلم بلند، مستند و پویانمایی تجلیل و برگزیدگان معرفی شدند. همچنین در این مراسم از محمدعلی و محمدرضا گرایی قهرمانان کشتی ایران تجلیل شد.