×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

خبر فوری

true
    امروز  شنبه - ۱۴ مهر - ۱۴۰۳  
true
true
ویتامین‌های مرگ‌آور

ویتامین‌های مرگ‌آور، برخی شواهد نشان می‌دهد که دوز بالای ویتامین A ممکن است خطر مرگ و میر ناشی از سرطان را افزایش دهد.

به گزارش فارس آگاه، دریافت بیش از اندازه برخی ویتامین‌ها ممکن است سلامتی انسان‌ها را به خطر بیندازند.

کمبود ویتامین A به دلیل رژیم ناقص غذایی، در کشور‌های در حال توسعه شایع‌تر است.

افراد باردار و شیرده و مبتلایان به فیبروز کیستیک بیشتر به مکمل‌های ویتامین A نیاز دارند. برای افزایش جذب بهینه، باید مکمل‌های این ویتامین را همراه با یک وعده غذایی حاوی چربی مصرف کنید.

برخی شواهد نشان می‌دهد که دوز بالای این ویتامین ممکن است خطر مرگ و میر ناشی از سرطان را افزایش دهند. به همین دلیل، توصیه می‌شود زیر نظر پزشک باشید.

توجه داشته باشید، تمام قرص های ویتامین برای رفع کمبود جسمی توسط متخصص تجویز می شود و مصرف خودسرانه و بیش از اندازه این قرص های مکمل، هرگز توصیه و تایید نشده است. از قرص بدون نسخه گرفته تا غذایی که هوش از سرتان می برد، وقتی میگویند خوردن یا نخوردن چیزی ضرر دارد یعنی ضرر دارد و شوخی بردار نیست و بی توجهی به آن در نهایت میتواند عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

دیوید میچنر، یک تاجر بازنشسته اهل بریتانیا، بر اثر هیپرکلسمی، یعنی تجمع کلسیم در بدن و بدلیل مصرف بیش از حد ویتامین D درگذشت. طبق گزارش دستیار پزشکی قانونی در بیمارستان، سطح ویتامین D این مرد در حداکثر سطح قابل ثبت بود که در نهایت سمیت ویتامین D در کنار بیماری احتقانی قلب، نارسایی مزمن کلیه و هیپرکلسمی به عنوان یکی از علل اصلی مرگ این مرد ثبت شد.

از قرار معلوم این مرد بعد از دوران کرونا که مصرف ویتامین دی در آن زمان بشدت توصیه می شد، همچنان مصرف این ویتامین را ادامه داده بود و زیاده روی در مصرف این دارو، عاقبت تلخی برایش رقم زد.

هیپرکلسمی یک وضعیت پزشکی است که در آن سطح کلسیم در خون بیش از حد طبیعی است. کلسیم یک ماده معدنی مهم برای سلامت استخوان‌ها و عملکرد عضلات و عصب‌ها است، اما اگر سطح آن در خون بیش از حد طبیعی باشد، ممکن است عوارض جدی برای سلامتی ایجاد شود.

علائم هیپرکلسمی می‌تواند شامل خستگی، ضعف عمومی، تهوع، استفراغ، ادرار زدایی افزایش یافته، گیجی، درد عضلانی، افتادگی مو، افزایش سطح گلوکز خون، مشکلات کلیوی، و تشنج باشد.

دلایل هیپرکلسمی می‌تواند شامل افزایش تولید کلسیم توسط غده‌های پاراتیروئید، آسیب به استخوان‌ها (مانند آسیب به استخوان‌ها ناشی از سرطان)، مصرف مقادیر زیاد کلسیم توسط داروها یا مکمل‌های غذایی، یا اختلال در کلیه‌ها وجود داشته باشد.

به هر حال باید گفت؛

در حالی که در بیشتر مواقع تنها عوارض مصرف بی‌رویه و غیرضروری ویتامین‌ها هدر دادن پول است و ویتامین مازاد بدن به راحتی از راه ادرار دفع می‌شود اما مصرف میزان افراطی ویتامین‌های غیرضروری با پیامدهای جدی برای سلامتی همراه است. گاهی افراد با این سوال روبرو می‌شوند که آیا مصرف زیاد مکمل‌های ویتامینی می‌تواند کشنده هم باشد؟

مدیکال دیلی در مقاله‌ای دراین‌باره منتشر کرد: ویتامین‌ها ترکیب‌های ارگانیکی به حساب می‌آیند که میزان محدودی از آنها برای سلامت بدن ضرورت دارد. بدن به طور معمول میزان ضروری آنها را از طریق رژیم غذایی دریافت می‌کند اما در برخی مواقع فرد با کمبود ویتامین‌ها مواجه می‌شود که البته تشخیص آن به عهده متخصص و پس از انجام آزمایشات لازم است.

«ماریسا پولئو»، متخصص تغذیه از پنسیلوانیا گفت: مصرف میزان زیادی از ویتامین‌ها و مکمل‌ها پیامدهای منفی به دنبال دارد. اگرچه بسیاری از ویتامین‌های قابل حل در آب زمانی که به میزان زیادی مصرف شوند دفع می‌شوند اما انواع دیگر آنها در بدن باقی می‌مانند. این ویتامین‌ها می‌توانند سمی شوند و عوارض جانبی جدی برای بدن داشته باشند. عوارض مصرف بی‌رویه برخی از پرمصرف‌ترین ویتامین‌ها به شرح زیر است:

– آهن: کم خونی بیماری است که به دلیل نبود میزان کافی گلبول‌ قرمز در خون بوجود می‌آید. گلبول‌های قرمز مسئول رساندن اکسیژن کافی به بافت‌های بدن هستند. این کمبود در میان زنان شایع تر است و می‌تواند موجب بروز علائمی همچون خستگی و احساس کسالت شود. پزشکان به افراد توصیه می‌کنند خود اقدام به تشخیص این بیماری نکرده و به خصوص از خوددرمانی پرهیز کنند. مازاد آهن غیرضروری در بدن انباشته می‌شود و می‌تواند به سطح سمی افزایش پیدا کند. همچنین زیاده روی در مصرف آهن با گذشت زمان موجب تغییر رنگ پوست، بزرگ شدن کبد، درد شکمی، ریتم نامرتب قلب و عوارض دیگر می شود.

در زنان باردار مصرف میزان فزاینده‌ای از آهن شایع است. یک تحقیق در هند نشان می‌دهد مصرف بالای آهن در زنان سالم می‌تواند به مشکلاتی همچون تولد نوزاد با وزن پایین، تولد نوزاد نارس، رشد ناقص جنین منجر شود.

پزشکان به افراد توصیه می‌کنند به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن ۲۰ میلی گرم آهن مصرف کنند و مصرف میزان بیشتری از آن می‌تواند منجر به درد شکم، استفراغ، تند شدن نفس و حتی کما شود.

– ویتامین C: این ویتامین بدون شک یکی از شناخته‌شده‌ترین و پرمصرف‌ترین انواع ویتامین‌ها به حساب می‌آید. کمبود ویتامین C موجب از دست رفتن دندان، آکنه،‌ خستگی و حتی مرگ می‌شود. همچنین مصرف ویتامین C می‌تواند با سرماخوردگی مقابله کند. توصیه می‌شود تامین ویتامین C‌ مورد نیاز بدن از طریق مصرف مواد خوراکی حاوی آن تامین شود. به گفته پزشکان مصرف پیش از حد ویتامین C خطری را متوجه فرد نمی‌کند. به طور معمول محدوده مصرف ویتامین C‌ حدود ۲۰۰۰ میلی‌گرم در نظر گرفته می‌شود. اگرچه مصرف زیاد این ویتامین کشنده نیست اما افرادی که در طول یک روز این میزان ویتامین را مصرف می‌کنند ممکن است دچار علائمی چون استفراغ، سردرد،‌ بی‌خوابی و ترش کردن شوند. هرچند مصرف بیش از ۱۰۰۰ میلی گرم از این ویتامین نیز می‌تواند منجر به اسهال شود.

– ویتامین A: این ویتامین به دلیل تاثیرگذاری بر قدرت بینایی شناخته شده است. همچنین به شکل گیری و حفظ سلامت پوست، دندان،‌ بافت اسکلتی و نرم بدن کمک می‌کند. بررسی‌ها حاکی از آن است افرادی که میزان کافی ویتامین A دریافت نمی‌کنند بیشتر مستعد بیماری‌های عفونی و اختلالات بینایی هستند. با این حال مصرف بیش از حد ویتامین A با عوارض جانبی همچون حالت تهوع، اسهال،‌ استفراغ، از دست رفتن اشتها، خستگی، سردرد، تاری دید، درد استخوان،‌ از دست رفتن مو و آسیب دیدن کبد همراه است. حتی مقدار زیاد آن در افراد سیگاری خطر بروز سرطان ریه را تشدید می‌کند. یکی از مشکلات مصرف بیش از حد ویتامین A‌ این است که میزان مازاد آن از بدن دفع نمی‌شود بلکه در کبد انباشت می‌شود.

– مولتی ویتامین‌های پاستیلی میوه‌ای: بررسی‌ها نشان می‌دهد مصرف میزان بالایی از این نوع ویتامین‌ها برای سلامت خوب نیست. به طور کلی مصرف بیش از حد مولتی‌ویتامین‌ها به خودی خود خطرناک است حتی اگر به شکل مولتی‌ویتامین‌های پاستیلی میوه‌ای باشد که اغلب نیز برای اطفال تجویز می‌شوند.

بنابراین گاهی مصرف بدون کنترل و نظارت یک ویتامین ساده می‌تواند فرد را تا مرز کُما ببرد و جان او را به خطر بیاندازد. پس نوبت بعد اگر تصمیم گرفتید مکمل ویتامینی بخرید توصیه می‌کنیم برای این که سلامت خود را به خطر نیاندازید حتما به یک متخصص مراجعه کرده و طبق تجویز او، ویتامین مصرف کنید.

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true