١٢ هزار حفره عمیق در قلب فارس ، به گزارش عباس امیری خبرنگار فارس اگاه، مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس گفت: فروشست در مرودشت، بیضا و بخشهای شرقی فارس به دلیل برداشت آب بیش از میزان تغذیه آبخوان است.
سیاوش بدری در نشست خبری ویژه ایاما… دهه فجر با اشاره به وضعیت بارندگیهای سال آب جاری در فارس گفت: تاکنون به طور متوسط بالغبر ٦٠ میلیمتر بارندگی در ایستگاههای سنجش آب منطقهای ثبت شده که دلیل اختلاف این عدد با میانگین حدود ٧٢ میلیمتری اعلامی اداره کل هواشناسی استان، محل استقرار ایستگاههای ثبت بارندگی است.
وی بیشترین میزان بارندگی ثبت شده در استان را با عدد ١٨٦ میلیمتر مربوط به ایستگاه برغان در شهرستان سپیدان و کمترین آن را با میزان صفر میلیمتر مربوط به ایستگاه فورگ در شهرستان داراب ذکر و اضافه کرد: میزان بارندگی امسال در مقایسه با میانگین بلندمدت ۵۵ساله ٦٨ درصد کمتر است.
بدری با بیان اینکه فارس ٩ سد در دست بهرهبرداری با حجم حدود ٣ میلیارد مترمکعب است، گفت: در حال حاضر یک میلیارد و ١٠٣ میلیون مترمکعب آب پشت سدهای در دست بهرهبرداری فارس وجود دارد؛ این میزان نسبت به سال گذشته ٩٠ میلیون مترمکعب کاهش حجم را شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه، میزان ورودی سدهای فارس اکنون مشابه سال گذشته و به میزان ١١.٦ مترمکعب بر ثانیه است، گفت: حجم آب قابل استفاده موجود در مخزن سدهای استان تا صبح روز ٢١ بهمن ماه حدود ٦٣۵ میلیون مترمکعب ثبت شده که نسبت به پُرشدگی کامل سد، ٣٧.٦ درصد و نسبت به خالص قابل برداشت ٢٦ درصد است.
بدری خاطرنشان کرد: هماینک حجم ناخالص کل آب موجود در سد درودزن ۵۵٠ میلیون مترمکعب، سد ملاصدرا ١٣٢ میلیون مترمکعب و سد سلمان فارسی ٤٠٧ میلیون مترمکعب ثبت شده است.
رئیس هیئتمدیره آب منطقهای فارس اضافه کرد: حجم آب قابل استفاده موجود در سد درودزن حدود ٢٢٠ میلیون مترمکعب، سد ملاصدرا ۵٦ میلیون مترمکعب و سد سلمان فارسی ٤٢٤ میلیون مترمکعب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس گفت: به طور میانگین کل حجم بارندگی در این استان بیش از ٣٠ میلیارد مترمکعب است که باتوجهبه قرارگیری نسبت به خط استوا و موقعیت جغرافیایی فارس، ٣٠ درصد کل آن معادل ٩ تا ١١ میلیارد مترمکعب آن جزو آب تجدیدپذیر محسوب میشود.
بدری گفت: هرچه برداشت آب بیش از میزان تغذیه آبخوان باشد، یکی از مشکلات فرونشست خواهد بود که بسیاری از استانها با آن مواجه هستند و در فارس هم در شهرستانهایی نظیر مرودشت، بیضا و بخشهای شرقی استان که بارش کمتری دارند شاهد این مشکل هستیم.
وی با یادآوری اینکه در فارس حدود ٦۵ هزار حلقه چاه دارای پروانه وجود دارد، آمار تعداد چاههای غیرمجاز فارس را بالا اعلام و درعینحال اضافه کرد: باتوجهبه تداوم خشکسالی و برداشت بیرویه و غیراصولی، حدود ۵٠ درصد چاههای غیرمجاز استان خشک شده و اکنون حدود ١٢ هزار حلقه چاه غیرمجاز دارای آب در فارس وجود دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس با اشاره به برنامه جدی وزارت نیرو در مورد پُر و مسلوب المنفعه کردن چاههای غیرمجاز، گفت: از ابتدای سال تاکنون ٢۵٠٠ حلقه چاه غیرمجاز در فارس پُر و مسلوب المنفعه و بالغبر ٤۵٠٠ حلقه چاه مجاز به کنتور هوشمند مجهز شده است و در مجموع نزدیک ۲۸۰۰ حلقه از چاههای مجاز کنتوردار شدهاند و امیدواریم این آمار تا پایان سال با افزایش مواجه باشد.
بدری تصریح کرد: در مواجهه قانونی با چاههای غیرمجاز موجود در فارس، مسائلی نظیر معیشت و اقتصاد مردم مدنظر قرار دارد و براین اساس، اولویتهایی را برای پُر و مسلوبالمنفعه کردن این چاهها تعیین شده است.