رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شیراز: نصب تصفیهخانه در یکی از سه کارخانه در مراحل نهایی و بقیه در حال انجام است ، به گزارش جلالالدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه، یکی از مشکلاتی که سالهاست در ورودی شرق شیراز، جلوه ناخوشایندی به شهر گل و بلبل داده، بوی تعفنی است که مشام مسافران و شهروندانی را که در این مناطق حضور دارند، می آزارد، بوی مشمئز کننده ای که سر منشا آن، کمی آن سوتر در رودخانه چنار راهدار است، تنها رودخانه دارای آب همیشگی شهر که به جای آنکه از ظرفیت طبیعی آن، استفاده شود، با ورود فاضلاب چند کارخانه نشاسته سازی، به جای یک فرصت مهم سرمایه گذاری، تبدیل به یک تهدید برای شهر شده است، در این بین از چند سال قبل، بحث اجرای سیستم تصفیه خانه در این صنایع، مطرح و مصوباتی نیز تصویب شد، اما هیچ کدام به سرانجام نرسید، حال در سومین سال فعالیت شورای ششم، گویا اجرای تصفیه خانه یکی دو واحد از ۳ واحد کارخانه نشاسته سازی سر راه رودخانه چنارراهدار، به سرانجام رسیده است و تا چند وقت دیگر، شاید دیگر بوی تعفن نیز از ورودی شهر رخت بربندد، موضوعی که در بازدید کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر شیراز و جمعی از مدیران حوزه شهری و نمایندگان دستگاه های ذی ربط شهر نیز مطرح شد، رییس کمیسیون محیط زیست سلامت و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز، با حضور در یکی از کارخانه های نشاسته سازی فعال و بررسی روند نصب تصفیه خانه جهت جلوگیری از ورود پساب کارخانه به بستر رودخانه چنار راهدار، گفت: امروزه شاهد آن هستیم که مجموعه تلاش های چند سال اخیر، در خصوص جلوگیری از ورود پساب کارخانه به رودخانه نتیجه داده است و شاهد نصب دستگاه تصفیه، در یکی از کارخانه نشاستهسازی هستیم.
مسعود زارعی، افزود: بوی مشمئزکننده ورود پساب کارخانه های نشاسته سازی، در مجاورت شهرک های مسکونی اطراف کمربندی، چندین سال است، باعث آزار و اذیت مردم شده است، در این بین، نبود تصفیه خانه در این کارخانه ها، منجر به ورود پساب به رودخانه و یکی از منشأهای آلودگی در بستر رودخانه چنار راهدار است.
وی، با اشاره به حساسیت رفع این مشکل، به عنوان یک مطالبه مردمی در کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای ششم، تصریح کرد: همچنین در کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری ها، نسبت به نصب تصفیه خانه در سه کارخانه نشاسته سازی، موضوع دنبال شده است.
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر، اضافه کرد: پیگیری های مجدانه در کمیسیون های مربوطه، امروز نتیجه داد و شاهد نصب تصفیه خانه در یکی از کارخانه های فعال هستیم، اهمیت این موضوع، به دلیل حفظ سلامت شهروندان و محیط زیست، می تواند یک سند افتخار برای شورای ششم و مدیریت شهری باشد که با تمام توان، تا حصول نتیجه این موضوع را دنبال کرد.
وی، با اشاره به مراحل تکمیلی نصب تصفیه خانه در یکی از سه کارخانه موجود، برای رفع مشکل ورود فاضلاب به رودخانه، گفت: پیگیری عملیات نصب تصفیه خانه در دو کارخانه موجود نیز در حال انجام است و بزودی این تصفیه خانه ها، در دو کارخانه دیگر مورد بهره برداری قرار می گیرد.
زارعی، گفت: این اقدام، نتیجه یک عملکرد بین مجموعه مدیریت شهری، محیط زیست و بهداشت است که در قالب یک هم افزایی، شاهد حصول نتیجه هستیم.
رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورا، اضافه کرد: هم افزایی موجود در موضوع رفع مشکل کارخانه های نشاسته سازی، می تواند یک الگو در مجموعه شهری کلان شهر شیراز، بین دستگاه های متولی باشد.
وی، گفت: رفع منشأ آلودگی سه گانه رودخانه، با همکاری و پیگیری مدیریت شهری، در دستور کار است که یکی از عوامل آلودگی، موضوع فاضلاب رها شده در بستر رودخانه است که با همکاری و پای کار آمدن آبفا، پیگیر رفع مشکل هستیم، هر چند که تاثیر نصب تصفیه خانه فاضلاب در کارخانه های نشاسته سازی، در رفع مشکل آلودگی رودخانه چنار راهدار موثر است.
زارعی، در ادامه با اشاره به تعریف ۱۵ پروژه خدمات شهری با محوریت حفظ محیط زیست، سلامت و خدمات شهری در سال جاری، تصریح کرد: پیشرفت فیزیکی عملیات اجرایی این ۱۵ پروژه، مطلوب است و امیدواریم در سال جاری، به بهره برداری برسد.
وی، با تاکید بر نقش نظارتی و هماهنگی شورای شهر شیراز، در اجرای اقدامات و پاسخگویی به مطالبات شهروندان و نیازهای شهری، اظهار داشت: رصد بر روند اجرا و سیاست گذاری، یکی از اقدامات دیگر شورا است.
زارعی، با اشاره به اجرای تصفیه خانه لوکال(محلی) برای تامین آب باغ های قصر دشت، گفت: با احداث تصفیه خانه های محلی از آب های خاکستری، برای تامین آبیاری باغ های قصر دشت بهره خواهیم برد، از نتایج اجرای این تصفیه خانه، میتوان به تامین ۱۰۰ لیتر بر ثانیه آب مورد نیاز باغ های قصر دشت اشاره کرد.
وی، از راه اندازی بازارچه های عرضه مستقیم کالا، بهبود کیفیت و اعتماد آفرینی مردم با استفاده از ارتباط بین مردم و مجموعه ۱۳۷، به عنوان برخی از پروژه هایی یاد کرد که در دستور کار این کمیسیون، قرار دارد و با معیشت و خدمات شهروندان مرتبط است.
رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست خدمات شهری، در پایان به عنوان شهر شیراز، پایتخت محیط زیست کلان شهرهای آسیا، اشاره کرد و گفت: کسب این عنوان مهم محیط زیستی، ماحصل تلاش های مسئولان است که از بستر هم افزایی و برنامه ریزی، می توانیم این عنوان را برای سالیان متمادی، برای کلان شهر شیراز حفظ نماییم.
*امروز به نقطه نهایی نزدیک شدهایم
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری شیراز هم در این جلسه، ضمن ارایه گزارشی از روند ساماندهی و جلوگیری از ورود فاضلاب به رودخانه چنار راهدار، گفت: جلسه امروز، در راستای پیگیری مصوبات کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری است که با توجه به سیاست گذاری شورای شهر و در راستای حفظ سلامت شهروندان و محیط زیست و جلسات بند ۲۰ ماده ۵۵ است.
روح ا… خوشبخت، تصریح کرد: امروز هر شهروند و یا مسافری که از ورودی شرق شیراز، وارد شهر شده و در مسیر محور کمربندی شیراز از جنوب حرکت می کند، با بوی بدی روبرو می شود که بخش اعظمی از علت این بوی تعفن، به سبب رهاسازی فاضلاب کارخانه نشاسته سازی در این مسیر است.
وی، ادامه داد: در همین راستا، با حضور مسئولان قضایی، صاحبان این صنایع، مدیریت شهری و دستگاه های مربوطه، این موضوع مورد بررسی و حتی در جلسات کارگروه حقوق عامه هم مورد رسیدگی قرار گرفت.
خوشبخت، با اشاره به فعالیت سه کارخانه نشاسته سازی آداک، فرادانه و خوشه در مسیر رودخانه چنار راهدار، گفت: خوشبختانه تا کنون همکاری خوبی شده و طبق آخرین گزارش های سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده های کشاورزی شهرداری شیراز، کار پیشرفت خوبی داشته، پرونده این کارخانه و ورود فاضلاب آنها به رودخانه، مربوط به سال ۹۶ است و از آن زمان، چندین و چند جلسه برگزار و چندین بار بازدید به عمل آمده و همین پیگیری ها باعث شده، امروز به نقطه نهایی نزدیک شویم.
معاون شهردار شیراز، گفت: بر طبق گزارش دریافتی، در حال حاضر ۲ کارخانه از ۳ کارخانه به مرحله نهایی نصب تجهیزات رسیده اند و با توجه به این موضوع، سومین کارخانه هم به زودی به تجهیزات تصفیه خانه مجهز می شود و با این اقدامات، امیدواریم مشکلات زیست محیطی رودخانه هم برطرف شود.
خوشبخت، گفت: البته دو سه مورد دیگر، ورودی فاضلاب نیز داریم که محیط زیست رودخانه را تهدید می کند، از جمله شهرک صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی که برخی از فاضلاب آنها که حتی از طریق آب های سطحی هست وارد این رودخانه می شود که امیدواریم این مورد هم به صورت ویژه، در دستور کار قرار گیرد تا دیگر شاهد چنین مواردی نباشیم.
*تایید نهایی مجموعه اقدامات بر اساس نظرات کارشناسی شده اداره محیط زیست است
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز نیز در خصوص سه کارخانه نشاسته سازی که در این منطقه مستقر هستند، گفت: طی دو ساله گذشته، تمام پرونده های جزء و یا کلان، به شکلی وارد چرخه بررسی و مورد کارشناسی کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ شهرداری ها قرار می گرفت. اما پس از برون سپاری که صورت گرفته، اصل پرونده ها و موضوعاتی که در این کمیسیون در سازمان ساماندهی مشاغل در حال بررسی است، مربوط به پرونده های کارخانه های بزرگ، صنایع و شرکت های بزرگ است و پیگیری پرونده رسته ها و واحدهای کوچک تر به مناطق واگذار شد.
پژمان شفیعی، افزود: یکی از پرونده های بررسی شده مهم، در خصوص سه پرونده کارخانه نشاسته سازی شیراز است که مبنای بررسی و کار بر اساس نظرات کارشناسی شده اداره محیط زیست است و تمام موارد و اقداماتی که از سوی مدیریت کارخانه انجام می شود تا زمانی که مورد تایید اداره محیط زیست قرار نگیرد، مورد تایید کمیسیون هم نخواهد بود.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز، تصریح کرد: طی ۲ سال گذشته هشت جلسه در کمیسیون و پنج بازدید میدانی، با حضور اعضای کمیسیون خدمات شهری و کمیسیون بند بیست، صورت گرفت و با هزینه میلیاردی که کارخانه داران داشتند و پیگیری که محیط زیست داشت، اتفاقات خوبی رقم خورد، اما تا نقطه ایده آل و مطلوب جهت خروجی پساب و مسائل زیست محیطی که کارخانه باید به آن برسد، فاصله داریم.
شفیعی، ادامه داد: بر اساس زمان بندی که در کمیسیون داریم به صورت ۲-۳ ماه یک بار، جلسات و ارزیابی ها از طریق محیط زیست و آبفا و سایر دستگاه های ذی ربط دیگر، بررسی ها انجام می شود.
وی، تصریح کرد: با مجموعه اقدامات و فرآیندهایی که صورت گرفته است، اما باز هم با دریافت گزارشات محیط زیست، خروجی به مطلوبیت نرسیده است و هنوز هم پساب وارد چرخه رودخانه راهدار می شود که در این صورت، لازم است پیشگیری های لازم انجام شود.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز، گفت: محیط زیست، در مجموعه های آزمایشگاهی باید بتواند خروجی کارخانه ها را مورد رصد قرار بدهد تا بتوانیم یک گزارش خوب و صحیح به مردم ارائه دهیم.
*با نصب دستگاه های به روز خروجی پساب به حد استاندارد رسیده است
نماینده اداره محیط زیست شهرستان شیراز، گفت: کارخانجات نشاسته سازی که در این منطقه شکل گرفته اند، دارای قدمتی بیش از ۵۰ تا ۶۰ سال هستند، در این بین تا دو ماه گذشته، با مشکل زیست محیطی پساب فاضلاب این کارخانه مواجه بودیم، اما با اقداماتی که در این کارخانه صورت گرفت و نصب دستگاه های به روز، بر اساس نمونه برداری که در هفته گذشته انجام شد، خروجی این دستگاه ها، به حد استاندارد رسیده است و با سایر دستگاه های مکمل که در این کارخانه نصب می شود، مشکل دیگری در خصوص ورود پساب این کارخانه به محیط زیست، نخواهیم داشت.
وی، تصریح کرد: با توجه به سیستم فاضلابی که این کارخانه در گذشته وجود داشت، فاضلاب وارد یک سیستم بیولوژیک می شد و هوادهی داده می شد و پس از آن ته نشین و پساب انتهایی که بسیار زیاد بود، به اجبار وارد رودخانه چنار راهدار می شد که مشکلات بسیاری به دنبال آن به وجود می آمد.
مدیر تولید کارخانه شرکت نشاسته ممتاز نیز گفت: با خرید دستگاه های جدید، آب بخار می شود و با تصفیه پساب که صورت می گیرد، تمام مواد را ته نشین می کند و سی او دی ( بار آلودگی آب یا فاضلاب) به حد استاندارد رسیده است.
سیاوش نوذری، افزود: نصب دستگاه ها در دو فاز انجام می شود که در فاز اول، به جهت حفظ محیط زیست و سلامت شهروندان در خصوص پساب خروجی از کارخانه، میزان COD کارخانه اندازه گیری می شود که با راه اندازی و نصب این دستگاه در کارخانه، پساب خروجی به میزان استاندارد لازم رسیده باشد.
مدیر بخش تولید این کارخانه، ادامه داد: همچنین فاز دوم، با نصب دستگاه های جدا و خشک کننده، روند جلوگیری از ورود پساب صورت می گیرد. نوذری، تصریح کرد: موجب افتخار شهر شیراز است که این دستگاه، کاملا بومی بوده و ساخت و نصب آن، بالغ بر ۱۴۰ میلیارد تومان هزینه داشته است.
وی، با بیان اینکه نشاسته جز محصولاتی است که در مواد غذایی، ذغال فشرده، مواد آرایشی و بهداشتی، سوسیس و کالباس و سایر محصولات کاربرد دارد، افزود: با نصب دستگاه جدید در این کارخانه، تمام پساب خروجی جمع آوری شده و در مخزن های مخصوص، تصفیه و پس از آن مجدد قابل استفاده خواهد بود.
نماینده اداره بهداشت شهرستان شیراز نیز گفت: در حوزه سلامت نیز با توجه به شکایات متعددی که از سه مجموعه کارخانه نشاسته سازی، صورت گرفت، اما با پیگیری های انجام شده، شاهد اتفاقات بسیار خوبی هستیم. محمد حسین کیانفر، تصریح کرد: با مجموعه اقدامات انجام شده توسط مدیر کارخانه، برای جلوگیری از ورود پساب کارخانه به رودخانه چنار راهدار و حذف بوی نامطبوع، اداره محیط زیست نیز با کنترل و تایید موارد لازم، باید خروجی مطابق با استانداردها باشد.
با پیگیری مستمر معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری شیراز، کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز، اداره محیط زیست و اداره کل بهداشت شهرستان شیراز، فاز اول سیستم تصفیه خانه پساب یکی از کارخانه های نشاستهسازی در مجاورت رودخانه چنار راهدار، در مراحل نهایی بهره برداری قرار گرفته است.