کف نرخ دستمزد راهنمایان در سایتهای تاریخی فارس ۳۰۰ هزارتومان ! به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، اسم شغل راهنمای گردشگری که می آید برخی تصور می کنند چه شغلی پر تفننی. سفر و خوشی و گردش اینکه شغل نیست تفریح است… اما این شغل نیز چالش ها و مصائب خودش را دارد. یکی از مهم ترین مصائب این شغل ، آسیب پذیری گردشگری در برابر سیاستهای نادرست و تنشهای اقتصادی است. گردشگری اولین صنعتی است که ضرب شست سیاست های غلط را می چشد پیش از آنکه این سیاست ها راه به بازار و اقتصاد خرد و کلان باز کنند، اخبار منفی و هشدارهای سفر، بر رونق گردشگری ورودی تأثیر منفی خود را بر جا میگذارد.متأسفانه، گردشگری ایران با وجود پتانسیلهای فراوان، از تورم و رکود اقتصادی نیز ضربه خورده و هزینههای بالای سفر، باعث کاهش سفرهای داخلی و استفاده از خدمات اقامتی رسمی و خرید تورهای گردشگری شده است. از سوی دیگر، برخی از آژانسهای گردشگری نیز با رویکردی غیرحرفهای، به جای استخدام راهنمایان متخصص، ترجیح میدهند تورها را به افراد غیرحرفهای از اقوام خود بسپارند، تصمیمی که ناشی از اعتمادهای سنتی و بیتوجهی به شایستهسالاری است.همه این موارد باعث شده عده زیادی از راهنمایان گردشگری درسالهای اخیر، از این حرفه دست بکشند و به دنبال مشاغل باثباتتری باشند.علیرغم این مشکلات، حدود ۲ هزار راهنمای گردشگری در استان فارس، با فعالیت در سایتهای تاریخی و آژانسهای گردشگری، همچنان در تلاشاند تا تجربهای بهیادماندنی برای گردشگران خلق کنند و آنها را به بازگشت مجدد به این مناطق ترغیب نمایند. با این حال، یکی از موانع اصلی، عدم آگاهی کافی مردم از اهمیت و مزایای همراهی با یک راهنمای حرفهای است. بسیاری از گردشگران از وجود چنین متخصصانی بیخبرند و نمیدانند که یک راهنمای آگاه، چه تأثیر مثبتی میتواند بر کیفیت سفرشان بگذارد. اما حرف راهنمایان شاید همان خلاصه این گفت و گو باشد برای یکبار هم که شده بازدید از سایت ها را با همراهی راهنما امتحان کنید… .
نایب رئیس هیات مدیره انجمن حرفه ای راهنمایان گردشگری استان فارس در گفت و گو با فارس اگاه در پاسخ به سوالی درباره وضعیت اشتغال راهنمایان گردشگری استان فارس در سال اخیر و با توجه به بیکاری گسترده در این حوزه، اظهار داشت: راهنمای گردشگری در فارس عموماً شغل دوم افراد محسوب میشود. از طرفی، با وجود کاهش تعداد گردشگران ورودی به کشور به دلیل شرایط سیاسی، سفر همچنان نیاز اساسی انسانهاست و فرصتهای کافی برای فعالیت علاقهمندان به عنوان راهنما وجود دارد.
علی اداراکی در ادامه افزود: راهنمای تور صرفاً به هدایت گردشگران ورودی محدود نمیشود، بلکه این حرفه دارای شاخههای متنوعی است. از جمله این شاخهها میتوان به راهنمایان خروجی اشاره کرد که تورهای خارجی به مقاصدی نظیر تاجیکستان، قزاقستان، کشورهای آفریقایی، جنوب شرق آسیا و حتی اروپا را همراهی میکنند و در واقع به عنوان لیدرهای فارسیزبان مسلط به زبان مقصد فعالیت میکنند. همچنین، گروه دیگری از راهنمایان، راهنمایان طبیعتگردی هستند که تورهای چند روزه به مناطق طبیعی گردشگری مانند تنگ هایقر و … را برگزار میکنند. علاوه بر این، تعدادی از راهنمایان نیز به اصطلاح “ایرانیکار” هستند و تورهای داخلی به شهرهایی مانند یزد، کاشان، جنوب کشور و … را همراهی میکنند.
ادارکی با تاکید بر اینکه کاهش توان مالی مردم برای سفرهای خارجی، باعث رونق گردشگری داخلی شده است، افزود: علاوه بر این، به دلیل وجود زیرساختهای گردشگری سلامت در فارس، راهنمایان در شهر شیراز به همراهی با تورهای گردشگری سلامت میپردازند.
نائب رئیس انجمن راهنمایان گردشگری فارس در پاسخ به این سوال که تصویری که او از حرفه راهنمای تور در دوره کنونی ارائه میدهد با برداشتهای میدانی خبرنگار فارس اگاه از پرسش از برخی راهنمایان استان تناقض دارد و تعدادی از راهنمایان از نبود کار و خانهنشینی گلایه دارند، گفت: من خود راهنمای گردشگری هستم. اگر کار من راهنمایی توریستهای ورودی باشد، حالا که ورود به کشور کم شده است، لازم است خلاقیتم را بالا برده و تلاش لازم را داشته باشم تا در حرفهام بمانم. از این رو یا من خودم را با شرایط تطبیق میدهم و به کار در تورهای ایرانی و… میپردازم و یا اینکه منتظر میمانم که در همان حوزه تخصصی خودم که مثلاً راهنمایی اسپانیاییزبان است کار کنم، خب روشن است با این شرایط که بیکار میشوم.
وی با اشاره به اینکه با توجه به رکود گردشگری برای کاهش تاثیر آن بر شغل و درآمد راهنمایان گردشگری، انجمن راهنمایان گردشگری فارس به راهکارهای جایگزین درآمدزایی پرداخته است، اظهار داشت: انجمن با ایجاد طرح استقرار راهنمایان در مجموعه زندیه نظیر حمام وکیل، باغ نظر، ارگ کریمخان زمینهای فراهم کرده تا راهنمایان به صورت شیفتی مشغول به کار باشند. همچنین درصدد هستیم که طرح استقرار را در دیگر اماکن گردشگری استان گسترش بدهیم.
ادارکی در پاسخ به پرسش درباره مهمترین چالش پیش روی راهنمایان تور در فارس، گفت: مهمترین چالش راهنمایان، نه تنها در فارس، بلکه در سراسر ایران، عدم آگاهی مردم از اهمیت وجود راهنما در تورهای بازدید و سایر تورهاست. بازدید از یک سایت تاریخی با راهنما، تفاوت بسیار زیادی در کیفیت سفر ایجاد میکند و صرفاً به گرفتن عکس و گذر گنگ از کنار آثار خلاصه نمیشود، بلکه اثری ماندگار بر ذهن بازدیدکنندگان میگذارد. اگر بتوانیم جایگاه و ضرورت گردش با حضور راهنما را به مردم بشناسانیم، قطعاً همراهی یک راهنما در سفرهای کوتاه چند ساعته و حتی چند روزه، به عنوان یک ضرورت برای افزایش کیفیت و حتی ایمنی سفر، را انتخاب خواهند کرد. ما با اجرای طرح استقرار در تلاشیم حرفه راهنما را به مردم به درستی معرفی کنیم. این نزدیک شدن و در دسترس بودن راهنما و داشتن یک بازدید خاطرهانگیز، خود تبلیغی برای استفاده دیگران از راهنما خواهد بود.
نائب رئیس انجمن حرفهای راهنمایان گردشگری فارس در پاسخ به این سوال که آیا اماکن گردشگری تاریخی وظیفهای در ارائه خدمات راهنمایی دارند، گفت: در تمام سایتهای گردشگری دنیا، کسانی که مدرک راهنمایی تور دارند و مجاز به ارائه خدمات گردشگری هستند، از سوی انجمنها، آژانسها و بخشهای خصوصی حوزه گردشگری در سایتها به ارائه خدمات میپردازند. این کار نیازمند دوره دیدن و کسب تخصص است که توسط بخش خصوصی انجام میشود. گردانندگان سایتهای تاریخی و گردشگری تنها موظف به حفاظت، مرمت و نگهداری از سایتها هستند و وظیفه ارائه خدمات به گردشگران را ندارند و این اصلاً در شیوهنامه اداره سایتها ذکر نشده است. تنها خدمات اطلاعاتی نصب تابلوهای معرفی در سایتهاست.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به نزدیک شدن نوروز، نرخ دستمزد راهنمایان مستقر در سایتهای گردشگری شیراز چگونه است و گردشگران چگونه میتوانند از نرخهای عرف و دقیق آگاه شوند، گفت: به جز نصب بنرهای نرخنامه در اماکنی که راهنمایان در آنجا مستقر هستند، اعضای هیات رئیسه انجمن راهنمایان فارس نیز در طول ایام نوروز به بازرسی و بررسی عملکرد راهنمایان در این اماکن خواهند پرداخت. همچنین، همه راهنمایان دارای کارت معتبر هستند و مردم میتوانند کارت راهنما را مشاهده کرده و عکس او را چک کنند. این موارد به خودی خود عاملی است که مردم میتوانند با اتکا به آن اطمینان حاصل کنند که نرخ اعلامی توسط راهنما، نرخ عرف و کارشناسی شده است.
**نوروز دستمزد همراهی راهنمایان اندکی افزایش خواهد داشت
نائب رئیس انجمن حرفهای راهنمایان گردشگری فارس درادامه با تاکید براینکه نرخ دستمزد راهنمایان گردشگری در نوروز درصدی افزایش خواهد داشت، درخصوص نرخ کنونی دستمزد راهنمایان گردشگری فارس گفت: به طور معمول، دستمزد هر راهنما برای همراهی ۴۵ دقیقهای با گردشگران از ۱ تا ۵ نفر، ۳۰۰ هزار تومان است. اگر تعداد گردشگران بیش از ۵ نفر باشد، ضریبی به این مبلغ اضافه میشود؛ مثلاً ۴۰۰ هزار تومان برای گروههای ۵ تا ۱۰ نفر. اما در هر صورت، ارائه خدمات راهنمایی ممکن است بر اساس توافقی که بین گردشگر و راهنما برقرار میشود، متفاوت باشد و ممکن است رقم بیشتری نیز توافق شود.
ادارکی افزود: اگر تخلفی از سوی راهنمایان در دریافت پول اضافی بدون توافق گردشگر اتفاق بیفتد، گردشگران میتوانند با تماس با تلفنهای انجمن که در سایتها و بر روی بنرها نصب میشود، این تخلف را با ارائه مدرک مستدل گزارش کنند.
وی در پایان از مردم خواست که در نوروز امسال، برای یکبار هم که شده، گردش و بازدید از سایتها را با همراهی راهنما امتحان کنند و تاکید کرد: من مطمئن هستم که نتیجه بسیار مثبت خواهد بود.