یک طلاق در فارس به ازای هر ۲/۵ ازدواج، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، بر اساس آمارهای منتشر شده، استان فارس با ۱۱۰۵۶ مورد طلاق ثبت شده، چهارمین استان با بیشترین آمار طلاق در کشور در سال ۱۴۰۲ بوده است. قبل از فارس، خراسان رضوی با ۲۱۶۴۳ مورد، خوزستان با ۱۱۵۶۶ مورد و استان تهران با ۳۴۰۹۷ مورد طلاق قرار دارند. گرچه بنا بر آمار، طلاق در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهش ۶ هزار موردی در سراسر کشور داشته است، اما این تعداد استان طلاق در مقایسه با تعداد ازدواجهای صورت گرفته در سال گذشته رقم بسیار زیادی به شمار میرود.
بر اساس آمار منتشر شده، در سال ۱۴۰۲ تعداد ازدواجها در استان فارس ۲۵ هزار و ۱۶۶ مورد ثبت شده است. با یک محاسبه کوتاه از آمار ازدواج و طلاق در این سال،در می یابیم که به ازای هر کمتر از دو و نیم مورد ازدواج در فارس، یک طلاق رخ داده است که این خود رقمی چشمگیر است.
*کاهش ۳۵۰۰ موردی ازدواج در فارس در سال ۱۴۰۲
در سال ۱۴۰۲ بنا بر آمارها فارس در رتبه پنجم ازدواج در کشور قرار گرفته بود، در حالی که در همین سال در رتبه چهارم طلاق قرار دارد. این در حالی است که به گفته مدیرکل ثبت احوال فارس، طی یک سال ۱۴۰۱، در فارس ۲۸ هزار و ۶۸۸ مورد ازدواج و ۱۱ هزار مورد طلاق توسط دفاتر رسمی در این استان ثبت شده است. بنابراین جز آنکه آمار ازدواج کاهشی ۳۵۰۰ موردی داشته، آمار طلاق نیز افزایشی کمی داشته است. این در حالی است که آمارهای اخیر نشان میدهد طلاق در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، کاهش ۶ هزار موردی در سراسر کشور داشته است.
از سوی دیگر، در زمینه سن طلاق نسبت به یک دهه گذشته نیز افزایش قابل توجهی رخ داده است. بنا بر آمارها، سن طلاق نسبت به ۱۰ سال گذشته ۳٫۹ سال (مردان) تا ۴ سال (زنان) افزایش یافته (میانگین سن زنان در اولین طلاق در سال ۱۴۰۲ نیز ۳۳٫۹ و مردان ۳۸٫۶ بوده است) و نشانگر افزایش تجربه طلاق در سنین بالاتر است. طلاق در سنی که عموماً زندگیها جا افتاده و احتمالا فرزندی نیز به جمع دونفره زوجین اضافه شده عواقب سنگینتری برای جامعه دارد. البته یکی از دلایل افزایش ۴ ساله سن طلاق در میان زنان و مردان را میتوان افزایش میانگین سن ازدواج در کشور خواند، اما این نمیتواند تنها دلیل طلاق گرفتن زنان و مردانی باشد که جوانی و خامی را پشت سر گذاشتهاند.
* کنترل طلاق در ۵ سال اول ازدواج نتیجه برنامه های مشاوره ای بوده است
مدیر کل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس در گفتوگو با «فارس اگاه» گفت: اطلاعات و آماری که به صورت حداقلی و حداکثری منتشر میشود، به دو صورت است: یکی از لحاظ تعداد طلاقهای صورتگرفته و دیگری نسبت طلاقها به جمعیت. از این رو درست است که از نظر تعداد، فارس چهارمین استان پرطلاق کشور است، اما به نسبت جمعیت، ما رتبه نوزدهم طلاق را در کشور داریم و با این حساب، از میانگین طلاق نیز پایینتر هستیم. همچنین استان فارس بیشترین تعداد شهرستانها را در میان استانهای کشور دارد، لذا آمار بهدست آمده در استان با توجه به جمعیت و وسعت خود را نشان داده است.
مهدی مومنزاده در ادامه افزود: نکته دوم این است که آمار طلاق در فارس نسبت به سال ۱۴۰۱ کاهشی بوده است. در سال ۱۴۰۲، آمار طلاق نسبت به سال قبل ۱٫۴ درصد کاهش داشت و در سال ۱۴۰۳ نیز نسبت به زمان مشابه در سال گذشته تا پایان خردادماه، آمار طلاق ۰٫۵ درصد کاهش نشان داده است.
مومنزاده درباره برنامهها و ابتکارات انجامشده در استان برای کاهش نرخ طلاق اظهار داشت: ما برنامههای تحکیم خانواده و کنترل طلاق را در هفت مرحله تفکیک شده تدوین کردهایم که شامل مراحل مانند آستانه ازدواج، دوران ازدواج، حین ازدواج و مسیر بعد از ازدواج است. برنامهریزیهای دقیقی برای دوام ازدواجها در هر کدام از این مراحل صورت گرفته و توسط نهادهای ذیربط دنبال میشود.
وی در ادامه توضیح داد: درفارس برای زوجین در حین ازدواج دوره های آموزشی تخصصی را ذیل «موسسه بهار نکو» انجام می گیردو پیگیری ارتباط مداوم زوجین پس از ازدواج در قالب های مشاوره، راهنمایی، آموزش، همیاری، در دستور کار دارد. این برنامه به سبب موفقیت بناست با الگو گیری از فارس در باقی استانها نیز انجام گیرد . همچنین برای توسعه برنامه های مشاوره ای اقدام به راه اندازی «موسسه بهار نکو» در دیگر شهرستان های فارس که از این موسسه برخودار نبودند، کردیم تا گسترش برنامه های مشاوره ای و آموزشی در سراسر استان به صورت همسان و مداوم صورت گیرد و بتوانیم از ان نتیجه بگیریم.
مدیر کل دفتر امور اجتماعی استانداری فارس در ادامه به راهاندازی برنامههای حکمت قرآنی برای خانوادههایی که دچار تزلزل میشوند، اشاره کرد و گفت: چند مرکز «شوق زندگی» نیز برای حل مشکلات خانوادهها و رسیدگی به مسائل پس از طلاق، بهویژه برای زنان بیسرپرست در فارس راهاندازی شده است. این مرکز، دومین مرکز کشور بود که به همت دو دستگاه دادگستری فارس و مرکز اجتماعی شهرداری شیراز تأسیس شد و چندین مجتمع قضایی-حمایتی «شوق زندگی» در فارس ایجاد گردید. همچنین بهطور مستمر، جلساتی با محوریت تحکیم بنیان خانواده با حضور استاندار تشکیل میشود.
وی افزود: شهرستانهایی که بیشترین گروههای آسیبدیده از مسائل طلاق و مشکلات خانوادگی دارند، مورد توجه قرار گرفته و فعالیتهای مشاورهای و ترویجی در آنها انجام میشود.
مومن زاده در ادامه با اشاره به افزایش سن طلاق در کشوراظهار داشت: تحلیلگران بر این باورند که تمرکز بر برنامههای تحکیم خانواده، بهخصوص مشاوره محور، موجب کنترل طلاق در ۵ سال اول ازدواج، که پیشتر شایع بود، شده است. به همین دلیل، افزایش سن طلاق در سراسر کشور را میتوان به عدم وجود برنامههای ترویجی در سالهای گذشته نسبت داد که عوارض آن در روابط زوجهای با سن بالاتر مشاهده میشود. این موضوع نشاندهنده این است که تلاشها و ابتکارات برای تحکیم خانواده و بقای ازدواجها نتیجهبخش بوده و باید این آموزشها و مشاورهها را به تمام خانوادهها در هر سنی گسترش دهیم. همچنین اخیراً با آموزش و پرورش درباره تضمین آموزشهای تحکیم خانواده، تعاملاتی داشتهایم تا این آموزشها بهطور فراگیر به همه خانوادهها ارائه شود.