
یک یارانه و هزار دل نگرانی، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه،طرح کالابرگ الکترونیکی با هدف حمایت از معیشت خانوارها و تامین کالاهای اساسی اجرا شده است، اما عدم مشمولیت برخی از خانوارها در این طرح، نگرانیهایی را در مورد احتمال قطع یارانه نقدی برای این دسته از افراد ایجاد کرده است. این نگرانیها از این فرضیه ناشی میشود که دولت ممکن است با گسترش طرح کالابرگ، تدریجاً یارانه نقدی را حذف کند. با این حال، هنوز هیچ اعلام رسمی مبنی بر قطع یارانه نقدی برای مشمولان طرح کالابرگ یا سایر خانوارها صورت نگرفته است.
دولت در نظر دارد ر راستای اجرای قانون برنامه هفتم توسعه، یارانه نقدی ۲۵ میلیون نفر از سه دهک بالای درآمدی (دهکهای ۸، ۹ و ۱۰) بهتدریج حذف میشود. این کار به منظور تأمین منابع لازم برای کالابرگ و افزایش یارانه نقدی سه دهک پایین جامعه (دهکهای ۱، ۲ و ۳) انجام میگیرد.
به گفته یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس، حذف یارانه این سه دهک بهصورت مرحلهای انجام خواهد شد تا از ایجاد مشکلات اقتصادی و اجتماعی برای قشرهای آسیبپذیر جلوگیری شود. طبق قانون، دولت موظف است این کار را به تدریج انجام دهد و به طور مداوم وضعیت دهکها را بررسی کند تا هم ساختار یارانهای کشور اصلاح شود و هم اعتماد مردم حفظ شود.هدف نهایی این طرح، توزیع عادلانهتر منابع و کاهش نابرابری در جامعه با تقویت دهکهای پایین درآمدی است. برای تامین حداقل نیازهای غذایی اقشار کمدرآمد، سالانه حدود ۲۷۴ هزار میلیارد تومان نیاز است که ۹۰ هزار میلیارد تومان آن از طریق حذف یارانه دهکهای بالا تامین خواهد شد.دولت قبلی تنها بخشی از دهک دهم را حذف کرد، اما دولت فعلی گویا قصد دارد این کار را به صورت دقیقتر و مرحلهای انجام دهد و یارانه است سه دهک را به طور کامل حذف نماید.
دهک بندی چیست؟
دهکبندی روشی است که جمعیت کشور را به ۱۰ گروه مساوی تقسیم میکند. هر دهک معادل ۱۰ درصد جمعیت است و جایگاه افراد در دهکها بر اساس مقایسه با وضعیت رفاهی بقیه جامعه تعیین میشود. جمعیت هر دهک تقریباً ۸.۵ میلیون نفر است و این تعداد ثابت میماند؛ یعنی اگر کسی از دهک بالا به پایین بیاید، فرد دیگری از دهک پایین جایگزین او میشود تا جمعیت دهک ها همچنان ثابت بماند. با این حساب، اگر سه دهک بالای جامعه (یعنی دهکهای ۸، ۹ و ۱۰) از دریافت یارانه نقدی حذف شوند، در مجموع حدود ۲۵.۵ میلیون نفر از چرخه حمایت نقدی خارج میشوند.
یارانه کدام خانوارها قطع میشود؟
دولت در اردیبهشت ۱۴۰۴، مرحله جدیدی از بررسی وضعیت اقتصادی خانوارها را آغاز کرده و یارانه تعدادی از آنها را قطع کرده است. طبق بررسیها، حدود ۴۳۰ هزار نفر از فهرست یارانهبگیران حذف شدهاند و یارانه فروردینماه به حسابشان واریز نشده است. گفته میشود مسافرتهای خارجی، یکی از عوامل اصلی حذف این افراد بوده است. به زودی، افراد بیشتری از این فهرست حذف خواهند شد و طبق برآوردها، حدود ۱۸ میلیون نفر مشمول حذف یارانه میشوند.
دولت برای شناسایی افراد پردرآمد، از شاخصهای مختلفی استفاده میکند که مهمترین آنها عبارتند از:
داشتن خودروهای لوکس با ارزش بیش از ۳ میلیارد تومان، مالکیت املاک گرانقیمت با ارزش بالاتر از ۳۵ میلیارد تومان، گردش مالی بالا در حسابهای غیرتجاری و سابقه سفر خارجی بیش از پنج بار در سال.
*احتمالا همه افراد دهکهای ۸ و ۹ مشمول حذف یارانه نشوند
عدم مشمولیت در طرح کالابرگ، نگرانیهایی در مورد آینده یارانه نقدی خانوارهایی که مشمول این طرح شده است ایجاد کرده با این مضمون که از آنجایی که کالابرگ تنها به هفت دهک اول درآمدی تعلق میگیرد، اگر در مراحل قبلی مشمول دریافت کالابرگ نشدهاید، احتمالاً در دهکهای بالاتر از ۷ قرار دارند و یارانه آنها هم بهزودی قطع خواهد شد. اما هیچ اعلام رسمی در این باره وجود ندارد. قطع یارانه نقدی فقط برای سه دهک بالای درآمدی (در راستای قانون برنامه هفتم) پیشبینی شده است و با طرح کالابرگ ارتباط مستقیمی ندارد. عدم مشمولیت در طرح کالابرگ، الزاما منجر به قطع یارانه نمیشود. همچنین حالا در ادامه برنامههای اقتصادی دولت و در چارچوب برنامه هفتم توسعه، فرآیند حذف تدریجی یارانه نقدی سه دهک بالای درآمدی آغاز شده است. البته احتمالاً همه افراد دهکهای ۸ و ۹ مشمول این قانون نشوند و حذف یارانهها بر اساس شاخصهای ذکر شده انجام خواهد شد.
آموزش گام به گام اعتراض به دهکبندی در سامانه حمایت!
با این حال خانوارهایی که هم مشمول دریافت کالابرگ نشدهاند و هم یارانه فروردینماه آنها واریز نشده، احتمالاً در فهرست جدید حذف یارانهها قرار گرفتهاند. آنهایی هم که فقط کالابرگ دریافت نکردهاند، باید منتظر باشند تا ببینند تا آخر اردیبهشت یا ماههای بعد، یارانه آنها قطع میشود یا خیر.
برای اطلاع از وضعیت دهکبندی و در صورت نیاز، ثبت درخواست بررسی مجدد یا اعتراض، افراد میتوانند به سامانه حمایت به نشانی hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کنند. با وجود اینکه شمارههای اعلام شده در سایتها و فضای مجازی برای اعتراض به دهک درآمدی و استعلام دهکبندی یارانه اغلب پاسخگو نیستند، سامانه حمایت، آسانترین راه برای اعتراض به دهک درآمدی یا حذف از فهرست یارانهبگیران است.
*نحوه اعتراض به دهکبندی یارانهها با کد ملی
طبق اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، خانوادههایی که به رتبه دهکبندی خود اعتراض دارند، میتوانند با ثبت تغییرات درآمدی، داراییها و شرایط ویژهای که دارند، درخواست بررسی مجدد رتبه دهکبندی خود را ثبت کنند.
در مرورگر خود آدرس اینترنتی hemayat.mcls.gov.ir را جستجو کنید.
گزینه «ورود به سامانه حمایت» را انتخاب کنید.
در صفحه احراز هویت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، «فرد حقیقی» را انتخاب کنید و کد ملی سرپرست خانوار و کد امنیتی درج شده را وارد کرده و گزینه «ورود به سامانه» را انتخاب کنید.
رمز یکبار مصرف ارسال شده به گوشی موبایل خود را وارد کرده تا در نهایت به صفحه اصلی سایت حمایت منتقل شوید.
در صفحه اصلی سایت حمایت، میتوانید وضعیت دهک رفاهی خانوار، وضعیت دریافت یارانه و شناسنامه اقتصادی خانوار خود که براساس داده های اخذ شده از بانک مرکزی تنظیم شده( وشامل مجموع خریدها با کارتهای بانکی، مجموع کارت به کارتها، مجموع ساتناها و پایاها در بازه زمانی دریافت یارانه است) را مشاهده کرده و در صورت نارضایتی، میتوانید اعتراض خود را ثبت کنید.
نکته مهم: اگر از حساب بانکی شخصی خود برای مقاصدی غیر از مصارف خانوار (مانند کارپردازی، مدیر ساختمان، تنخواه دار و…) استفاده میکنید، میتوانید با تیک زدن این مورد، اعتراض خود را ثبت کنید