true
بحران سودان؛ شروط ژنرالها برای پایان دادن به جنگ قدرت، در سایه تداوم جنگ قدرت خونین در سودان، فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع و فرماندهی ارتش این کشور، هر یک بر شروط خود برای پایان دادن به نبرد مسلحانه جاری پافشاری میکنند.
به گزارش فار س آگاه، در سایه تداوم درگیریهای پراکنده در سودان و کشته شدن بیش از پانصد نفر و زخمی شدن بیش از چهار هزار و پانصد نفر، هنوز خبری از آتشبس و پایان بحران جدید ایجاد شده در این کشور نیست.
اتحادیه پزشکان سودان نیز امروز اعلام کرد که شمار قربانیان غیرنظامی درگیریهای سودان به ۴۲۵ کشته و ۲۰۹۱ زخمی رسیده است.
درگیریهای خونین در سودان از ۲۶ فروردین (۱۵ آوریل) آغاز شده و تا به امروز همچنان ادامه دارد. این درگیریها با وجود آتشبسهای موقت چند ساعته و انتشار اخبار در خصوص تلاشهای جاری برای توقف درگیری، همچنان در حال قربانی گرفتن است.
ارتش سودان: شورش را مهار کردیم
ارتش سودان، شنبه (دیروز، ۲۹ آوریل)، با متهم کردن نیروهای پشتیبانی سریع به نقض آتشبس اعلام کرد که «اقدام شورشیان برای به دست گرفتن قدرت را» خنثی کرده است.
از سوی دیگر، سازمان ملل نیز درباره سناریوی آغاز جنگی فراگیر در سودان هشدار میدهد.
ارتش سودان، شنبه اعلام کرد: «آنچه که طی دو هفته گذشته روی داد، تلاشی ناکام برای سلطه بر قدرت از سوی شورشیها با پوششی کاملا سیاسی بود. در حقیقت این اقدام، یک پروژه برای سرقت کشور سودان با همه تاریخ آن به نفع طرح تشکیل حکومتی خودگردان برای یک فرد بود».
در ادامه این بیانیه آمده است: «کلیه تلاشهای شورشیها (اشاره به نیروهای پشتیبانی سریع) و مزدوران داخلی و خارجی آنها برای اجرای پروژه مبتنی بر عوام فریبی و جعا حقایق خنثی شد».
ارتش سودان همچنین، نیروهای پشتیبانی سریع را به ترور و گروگان گرفتن شماری از نیروهای بازنشسته از افسران نیروهای مسلح، پلیس و امنیت متهم کرد.
درگیریهای خونین سودان، جنگ بر سر قدرت است که میان نیروهای پشتیبانی سریع به فرماندهی ژنرال «محمد حمدان دقلو» معروف به حمیدتی و ارتش سودان به فرماندهی البرهان در جریان است که علاوه بر خارطوم پایتخت سودان، شهرهای دیگر این کشور را نیز دربرگرفته است.
نیروهای پشتیبانی سریع: کنترل ۹۰ درصد خارطوم را به دست گرفتهایم
نیروهای پشتیبانی سریع، روز گذشته با وجود بیانیه ارتش که ادعا میکند، شورش را خنثی کرده، ادعا کرد که کنترل ۹۰ درصد خارطوم را به دست گرفته و کلیه ورودیهای متنهی به این ایالت را تحت کنترل دارد.
این نیروها همچنین ادعا کرد که شمار زیادی از نیروهای ارتش سودان خود را تسلیم کردهاند که در میان آنها پنج افسر و سرهنگ ستاد از بخش مهندسی به چشم میخورند.
نیروهای تحت فرمان حمیدتی ضمن متهم کردن ارتش به نقض آتشبس انسانی و انجام حملات هوایی و توپخانهای، اعلام کردند که شماری از حملات ارتش سودان علیه مقرهای خود را مهار کردهاند.
بانک مرکزی سودان در آتش
امروز همچنین تصاویری از به آتش کشیده شدن بانک مرکزی سودان در خارطوم منتشر شد که نشان میدهد بر خلاف ادعای ارتش، درگیریهای شدید همچنان ادامه دارد.
تداوم دور باطل اتهامزنیهای متقابل در سودان
در حالی که فولکر پرتس، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سودان میگوید، برخلاف روزهای ابتدایی درگیری، در حال حاضر نگرش طرفین درگیر تا اندازهای تغییر کرده و احتمال شکلگیری مذاکرات آتشبس بیشتر از پیش شده، اما هنوز دو طرف درگیری به یکدیگر اتهام میزنند و طرف مقابل را مسئول نقض آتشبس قلمداد میکنند.
آخرین دور آتشبس ۷۲ ساعته میان دو طرف قرار است نیمه شب امشب (یکشنبه) به پایان برسد اما هر یک طرف مقابل را به نقض آتشبس جاری متهم میکنند و در چنین شرایطی، چشمانداز برقراری مذاکرات میان دو طرف بر اساس طرح صلح پیشنهادی ایگاد در هالهای از ابهام قرار دارد.
موافقت طرفین درگیر با اعزام نماینده به جوبا
این در حالی است که عصر دیروز، برخی رسانهها اعلام کردند که هر دو طرف درگیری با اعزام نمایندگان به جوبا، پایتخت سودان جنوبی برای انجام مذاکرات صلح موافقت کردهاند.
ارتش سودان، هفته پیش اعلام کرد که سران کشورهای سودان جنوبی، کنیا و جیبوتی پیشنهادی را برای تمدید آتشبس و آغاز گفتوگوها میان طرفین درگیری در سودان ارائه کردهاند و البرهان با اصل این موضوع موافقت کرده و از نمایندگان هیات اعزامی سازمان توسعه شرق آفریقا موسوم به «ایگاد» برای این پیشنهاد و توجه به بحران سودان تشکر میکند.
ارتش سودان توضیح داد که پیشنهاد سازمان ایگاد شامل اعزام نمایندگانی از نیروهای مسلح و نیروهای پشتیبانی سریع به جوبا برای مذاکره است.
منابع رسانهای روز گذشته اعلام کردند که نیروهای پشتیبانی سریع تحت فرمان حمیدتی،با تاخیر با این پیشنهاد موافقت کرده است.
شرط حمیدتی برای نشستن پشت میز مذاکره با البرهان
ژنرال محمد حمدان دقلو، در گفتوگو با شبکه بیبیسی اعلام کرد که آماده مذاکره مشروط با ژنرال عبدالفتاح البرهان است.
وی توضیح داد: «شروطی برای مذاکرات وجود دارد. نخست آتشبس و توقف کلیه اقدامات خصمانه. پس از آن میتوانیم مذاکره کنیم».
حمیدتی افزود: مشکلی با البرهان ندارم اما او را خائن می دانم چون حامیان عمر البشیر رئیسجمهور سابق را به حکومت بازگردانده است.
وی در پاسخ به این سوال بیبیسی مبنی بر اینکه آیا آتشبس میتواند برای باز کردن کریدورهای ترانزیتی ایمن برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، گفت: ما از روز اول جنگ خواستار آتشبس شدیم و بلافاصله افتتاح کریدور بشردوستانه را آغاز کردیم. ما این کریدورها را در مناطقی که تحت کنترل نیروهای ما است باز کردیم و با آتش بس از سمت خود شروع کردیم».
حمیدتی در پاسخ به این سوال که در درگیریهای اخیر اولین گلوله را چه کسی شلیک کرد، ادعا کرد که این امر از طرف نیروهای او نبوده و آنها زمانی که همه میانجیگران حضور داشتند با آتش بار طرف مقابل غافلگیر شدند، در حالی که همه آماده برگزاری نشست و امضای توافقنامه بودند.
وی افزود: ما توافق کردیم که ساعت ۱۰ صبح نشست امضای توافق نهایی را برگزار کنیم و غافلگیر شدیم و آنها به سوی ما تیراندازی کردند.
از سوی دیگر، «یوسف عزت» مشاور سیاسی حمیدتی در گفتوگو با الجزیره تصریح کرد که تنها هدف نیروهای پشتیبانی سریع، جلوگیری از بازگشت رژیم سابق به قدرت است، اما سازمانی در داخل ارتش وجود دارد که شامل عناصری از رژیم سابق است و همین سازمان بود که تصمیم به جنگ گرفت.
پافشاری البرهان بر ادغام نیروهای پشتیبانی سریع در ارتش یا انحلال آن
ژنرال البرهان تاکید دارد که حاضر به نشستن پشت میز مذاکره با فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع که یک «فرمانده شبهنظامی و شورشی» است، نیست.
نیروهای مسلح سودان به نقل از البرهان اعلام کرد: «راهی برای این شبهنظامیان جز انحلال آنها چه از طریق مذاکره درباره نحوه ادغامشان در نیروهای مسلح و چه مبارزه مردمی وجود ندارد.
به گفته البرهان، «شبه نظامیان قبایلی» نمی توانند در خصوص دموکراسی و تغییرات مسالمت آمیز سخن بگویند، در حالی که خود از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده میکنند.
وی مدعی شد که در حال حاضر ارتش کنترل سراسر سودان را در دست دارد و تنها چند پاسگاه در دارفور در دست طرف مقابل است.
به گزارش فارس، البرهان تلاش نیروهای حمیدتی برای پیوند دادن ارتش با رژیم سابق را نامعتبر خواند و مدعی شد که نیروهای مسلح می توانند به این درگیریها در اسرع وقت پایان دهند، اما دغدغه آنها حفظ زیرساخت ها و حفاظت از غیرنظامیان است.
انتهای پیام/
true
true
https://farsagah.ir/?p=13003
true
true