در صورت عدم تکمیل وجه هم ته صف می روید و هم جای خانهتان عوض میشود! به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، در هفته گذشته، ادارههای راه و شهرسازی استانها با ارسال پیامکهایی به متقاضیان نهضت ملی مسکن، فرصت دوماههای برای افزایش آورده آنها تعیین کردند. این پیامک در حالی ارسال شد که در اواخر سال گذشته، پیامکی به متقاضیان ارسال شده بود که «عدم تکمیل آورده در مهلت مقرر به منزله انصراف شما تلقی خواهد شد»، که باعث شد شایعاتی در فضای مجازی ایجاد شود مبنی بر اینکه متقاضیان در صورت عدم پرداخت ممکن است از طرح نهضت مسکن حذف شوند.
اگرچه این پیامک هنوز به متقاضیان شیرازی ارسال نشده است، اما اداره راه و شهرسازی استان فارس به دیگر شهرستانها پیامک مهلت تکمیل وجه ارسال کرده و در برخی شهرها مهلت یکماههای برای واریز مبالغی در حدود ۷۰ میلیون تومان اعلام شده است. مبلغی که جور کردنش برای طبقههای کمدرآمد، که هدف اصلی این خانههای دولتی هستند، به سادگی امکان پذیر نیست. طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی، متقاضیان نهضت ملی مسکن تا تحویل واحدها بهطور میانگین هر سه ماه یکبار و مطابق پیشرفت فیزیکی پروژه باید مبلغ ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان واریز کنند. اما به دلیل عدم واریز وجه توسط تعداد زیادی از متقاضیان، تکمیل این واریزیها برای باقی ماندن در اولویتها به مبلغ سنگینی تبدیل شده است.
با مدیر کل راه و شهرسازی فارس درباره صحت این ادعا که تکمیل نکردن وجه باعث حذف متقاضیان مسکن ملی خواهد شد و جزئیاتی درباره تکمیل اورده های مردم و تخصیص تسهیلات گفت و گو کردیم
ناصر رضایی در گفت و گو با «فارس اگاه» در پاسخ به این سوال که آیا متقاضیان مسکن ملی در صورت عدم تکمیل آورده حذف خواهند شد؟ گفت: این ادعا صحت ندارد و هیچ متقاضی از پروژه حذف نخواهد شد. با این حال، اگر متقاضیان استان فارس تعهدات خود در واریز وجه را بیش از این به تأخیر بیندازند، برای جلوگیری از زیان سایر متقاضیان، ممکن است به پروژهای با زمان تحویل طولانیتر منتقل شوند.
مدیر کل راه و شهرسازی فارس با اشاره به اینکه تأمین هزینههای پروژه مسکن باید ۴۵ درصد از آورده مردم و ۵۵ درصد از طریق تسهیلات بانکی تأمین میشد، افزود: هیچیک از این دو بخش به طور کامل تأمین نشد. قرار بود پرداخت تسهیلات به این صورت باشد که در کنار آورده مردم، تسهیلات نیز به ساخت مسکن کمک کند. در این طرح، ۲۶ بانک برای تأمین تسهیلات نهضت ملی مسکن تعیین شده بودند (مبلغ تسهیلات در شهر شیراز ۴۰۰ میلیون تومان و در شهرستانها ۳۰۰ میلیون تومان با سود ۱۸ درصد و بازپرداخت ۱۵ تا ۲۰ سال بود). از این ۲۶ بانک، تنها ۸ بانک در سطح کشور رضایت به همکاری دادند و در فارس نیز تنها بانکهای «مسکن» و «ملی» با پرداخت تسهیلات برای مسکن ملی موافقت کردند که از این تعداد، ۷۵ درصد تسهیلات توسط بانک مسکن و ۲۵ درصد توسط بانک ملی پرداخت شد. پایان سال مالی ۱۴۰۲ باعث شد تا تراز منفی بانکها، بهویژه بانک مسکن، عامل توقف پرداخت مابقی تسهیلات یا تکمیل تسهیلات قبلی شود.
وی ادامه داد: در فارس از مجموع ۱۵۰ هزار واحدی که اداره راه و شهرسازی شرایط زمین را برای ساخت مسکن در انها فراهم کرده است، ۱۰۵ هزار واحد برای ساخت طرح نهضت مسکن به مرحله اجرا رسیدهاند. اما برای این ۱۰۵ هزار واحد تنها ۱۰ هزار فقره تسهیلات بانکی دریافت شده است و ۸۸ هزار واحدی که عملیات اجرایی آنها آغاز شده است، نتوانستهاند هیچگونه تسهیلاتی بگیرند.
رضایی در خصوص میزان آوردههای متقاضیان فارس برای ساخت مسکن ملی گفت: غیر از اینکه تسهیلات به این پروژهها در فارس تزریق نشده، آوردههای مردم نیز بسیار کمتر از آن مقداری است که باید به صورت دورهای پرداخت میکردند (هر سه ماه یکبار و مطابق پیشرفت فیزیکی پروژه با مبلغ ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان). در واقع، متقاضیان در فارس برای ساخت واحدها از ۲۰ میلیون تومان تا ۲۲۰ میلیون تومان در شهرستانهایی که وضعیت مالی مردم بهتر است، آورده داشتهاند که نشان از عقبافتادگی مردم در پرداختها دارد.
مدیر کل راه و شهرسازی فارس اظهار داشت: در استان فارس به طور میانگین هر شخص برای ساخت مسکن حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان به عنوان آورده پرداخت کرده است. به این ترتیب، به طور میانگین مردم برای ساخت واحدهای ۸۰ متری وعده دادهشده، کمتر از ۱ میلیون تومان به ازای هر متر مربع آورده داشتهاند. این در حالی است که در شرایط عادی، ساخت مسکن تنها ۵۰ میلیون تومان هزینههای مثبت اسنادی مانند پروانه ساخت، عوارض شهرداری و نظام مهندسی برای هر واحد دارد، که این رقم باید در شروع کار پرداخت شود. علاوه بر آن، ساخت هر متر مربع بین ۱۲ میلیون تا ۱۵ میلیون تومان هزینه دارد، در حالی که متوسط پرداختهای مردم در نهضت ملی مسکن زیر ۱ میلیون تومان است و تسهیلات نیز داده نشده است.
وی با اشاره به اینکه در شیوهنامه طرح اقدام ملی مسکن یک ساختار شکست وجود دارد که متناسب با پیشرفت فیزیکی هر پروژه تعیین میکند متقاضی در هر مرحله چه مبلغی را باید به عنوان آورده داشته باشد، گفت: مردم از این طرح تبعیت نکردند بنابراین، وزارت راه و شهرسازی برای به جریان افتادن پروژهها ضربالاجل تکمیل وجه تعیین کرده تا مردم سهم آورده خود را ظرف دو ماه آینده به پروژهها اضافه کنند. این الزام برای این است که مجموعههای کارگاهی ما نخوابد، چرا که اگر کارگاهها متوقف شوند، حداقل یک سال زمان برای بازگشت آنها لازم است که این به ضرر متقاضیان خواهد بود.
رضایی اضافه کرد: با گذشت بیش از سه سال و نیم، متقاضیان باید ۳۵۰ میلیون تومان آورده خود را آماده داشته باشند. از این رو، بنا بر قانون، اگر متقاضیان در زمان مشخص اقدام به تکمیل وجه نکنند، به آخر صف همان پروژه منتقل میشوند، و درواقع برای جلوگیری از زیان سایر متقاضیان، فرد به یک پروژه با آورده کمتر و زمین متفاوت منتقل میشود.
وی گفت: ما اکنون متقاضیانی داریم که پول هم دارند اما جزو اولویتهای آخر هستند، از این رو ناچاریم این افراد را از ته صف به اول صف بیاوریم و آن افرادی که اولویت اول بودند و پرداخت نکردند، به پروژههایی در سایتهای دیگری منتقل شوند با این تفاوت که تحویل خانه به آنها دیرتر خواهد بود.
مدیر کل راه و شهرسازی فارس در خصوص تأمین آورده مردم گفت: ما آورده مردم را بررسی کرده و اعلام میکنیم که هر دو ماه چند میلیون تومان باید پرداخت کنند. ممکن است متقاضی در پرداخت اول دچار سختی شود، اما در پرداختهای بعدی از دو تا سه ماه قبل آگاهی دارد و برای تهیه پول اقدام خواهد کرد. برای مثال، زمان تعیین شده برای آوردههای مردم در شهرستانهایی مانند داراب ۷۰ میلیون تومان در یک ماه آینده است، در حالی که به طور متوسط متقاضیان این شهر تا کنون باید ۱۵۰ میلیون تومان آورده داشته باشند. در شهر شیراز، اما هنوز چیزی برای پرداخت مردم تعریف نکردهایم و به زودی به تناسب نیاز پروژه، میزان آورده تعیین و اعلام خواهد شد.
وی در پایان با گلایه از عدم همکاری ارگانها و سازمانهای استان در ساخت پروژه ملی مسکن افزود: متأسفانه طی سالهای گذشته، سازمانها و ارگانها در قبال وظایف خود کوتاهی کرده و عملاً خود را کنار کشیدهاند. اداره راه و شهرسازی استان وظیفه خود را در تأمین زمین رایگان انجام داده، اما سازمانهای استان از تأمین زیرساختها و روساختها سرباز میزنند. ما در تأمین آب، برق و گاز برای این واحدهای مسکونی دچار مشکل هستیم و باید این ارگانها مجبور به همکاری شوند. متأسفانه در بودجه سال جاری این ارگان ها نیز هیچ پولی برای طرح نهضت مسکن اختصاص نیافته است و ضروری است که ارگانهای مختلف طبق تعهدات خود در نهضت مسکن عمل کنند.»