ضرورت پرهیز دستگاههای دولتی از موازی کاری با «استاندارد»، به گزارش فاطمه ملوزه خبرنگار فارس اگاه، نکوداشت روز جهانی «استاندارد» با یک ماه تاخیر به دلیل تغییر مدیران استانی دیروز با حضور معاون تدوین و ترویج استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران، استاندار فارس، مدیرکل استاندارد فارس و دیگر مسئولین استانی در مجتمع فرهنگی و رفاهی دانشگاه شیراز برگزار شد.
* بروزرسانی قوانین و استانداردها برای رقابت در بازارهای جهانی ضروری است
استاندار فارس در این مراسم گفت: نامگذاری روز استاندارد در تقویم کشور نشان از اهمیت استاندارد دارد چرا که استاندارد محصولات با سلامت و بهداشت جامعه رابطه مستقیمی دارد. امروزه استاندارد یک موضوع دو وجهی است. برخی از امور صرفا خصیصه حاکمیتی دارد و دو سویه نیست، اما استاندارد دو سویه است و یک سوی آن حاکمیت و سوی دیگرش مردم هستند.
امیری در ادامه افزود: سازمان استاندارد با مشخص کردن قوانین و مقرارت به تولیدکنندگان میگوید که باید با چه قوانینی فعالیت کنند. پس اول قاعدهگذاری میکند و یکی از ویژگیهای قوانین و مقررات استاندارد، قاعدهسازی است و تولیدکنندگان و صنعتگران در تولید باید به قوانین استاندارد توجه کنند.
وی بیان کرد: حاکمیت باید با قوانین استاندارد، قاعدهسازی کرده و چشمانداز مشخص کند. یکی از دلایل تصویب قانون و مقررات برای این است که قانون قاعدهگذاری را انجام می دهد و شهروندان میفهمند که باید مناسبات و روابط خود را به چه شکلی تنظیم کنند و گاهی این مناسبات بین مردم و حاکمیت است و استاندارد جزو این مناسبات دو طرفه است.
استاندار فارس با بیان اینکه مقررات استاندارد باید ثابت باشد با ذکر این نکته که میدانیم که تحولات مرتب در حال انجام است، گفت: در استاندارد یکی از مواردی که مورد توجه قرار میگیرد، کیفیت جنس و رقابتپذیری و پیدا کردن بازارهای جهانی است که برای این هم نیاز به نظارت مستمر و رصد مداوم قوانین است. لذا قوانین استاندارد باید بهروزرسانی شوند.
وی با بیان اینکه ملتی قوی است که اقتصاد و تولید قوی داشته باشد، گفت: اگر تاریخ اسلام مطالعه کنیم، میبینیم پیامبر(ص) اول به دنیای مردم رسید و بعد از آن به دین مردم توجه کرد.
امیری تصریح کرد: امروز استاندارد به شدت به اقتصاد جوامع گره خورده است و اگر قوانین استاندارد اجرا نشود، نمیتوان جنس با کیفیت در بازار عرضه کرد. بهداشت و سلامت مردم محل تهدید است. لذا رعایت استانداردها در امور بهداشتی، غذا و دارو از اهمیت بالاتری برخوردار است.
استاندار فارس با بیان اینکه اگر اجناس ما استاندارد کافی نداشته باشد، در بازارهای جهانی هم مشتری نخواهد داشت، گفت: اکنون مهمترین موضوع کشورمان اقتصاد است که استاندارد در این زمینه حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه نقش استاندارد در کیفیت و ارتقای محصولات صنعتی و غیرصنعتی فوقالعاده کلیدی و مهم است، افزود: در سالهای اخیر به استاندارد بودن اجناس در بازار توجه میشود. لذا کار زیربنایی استاندارد در توسعه اقتصادی کشور نیز تاثیرگذار خواهد بود.
امیری با تاکید به وظیفه ذاتی استاندارد نظارت مستقیم بر شرکت ها و ارگانهاست بیان کرد: تنوع اجناس در بازار آنقدر زیاد شده که شاید نتوان بر همه اجناس کاملا نظارت کرد. اینجاست که پای استفاده از تکنولوژیهای جدید به میان میآید. برای همین استاندارد برای انجام وظایف خود باید از تکنولوژیهای روز استفاده کند.
استاندار فارس با تاکید بر ضرورت پرهیز از موازی کاری در برخی از کارهای انجام شده در استاندارد سازی افزود: در برخی دستگاههای دولتی موازی کاری با استاندارد انجام میشود. لذا مدیرکل استاندارد این موارد را تا سال آینده احصا و اعلام کند تا به نقطه مشترکی برسیم ضمن پرهیز از بتوانیم در بحث نظارت مدت زمان را اصلاح کنیم.
وی با توجه به اهمیت استانداردها در صنعت استان گفت: بسیار اهمیت دارد که بخشهای صنعت معدن و تولید استان استانداردهای سازمان استاندارد را در تولیداتشان مدنظر قرار دهند.
* ابطال ۴۰۰ پروانه استاندارد به دلیل ناکارآمدی
معاون تدوین و ترویج استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران نیز در این مراسم گفت: اصلی ترین دغدغه سازمان ملی استاندارد ایران در جامعه امروزی ما بحث استاندارد ورق بدنه خودرو است که با جدیت در حال پیگیری و به ثمر نشستن است و تا پایان امسال شاهد رونمایی استاندارد ورق بدنه خودرو خواهیم بود و در تولید خودروها جهت افزایش ایمنی بدنه خودرو این استاندارد اعمال خواهد شد.
سید محمود هاشمی در ادامه به تشریح اقدامات انجام شده در سازمان ملی استاندارد طی ۲ الی ۳ سال گذشته پرداخت و عنوان کرد: طی ۲ سالی که گذشت، ۴۰۰ پروانه استاندارد به دلیل ناکارآمدیشان ابطال شدند و همچنین به بازنگری ۳۰ هزار پروانه استاندارد از مجموع ۳۵ هزار پروانه موجود در کشور پرداخته شده است.
هاشمی همچنین تصریح کرد: بیش از ۷۰۰ نهاد ارزیابی و انطباق که اعتبار استانی داشتند و نمیتوانستند عضو آیلک شوند، با کمک های سازمان استاندارد طی سه سال اخیر موانع آنها برای این عضویت برطرف شد و عضو آیلک شدند. در فرایند اعتباربخشی به شرکت ها رشد ۱۱۲ درصدی داشتیم و حدود ۳۱۰۰ پرونده تقاضای اعتباربخشی در سه سال گذشته تعیین تکلیف شده است و به دلیل عدم رعایت استانداردها حدود ۸۰۰ نهاد آن تعلیق یا تعطیل شدند.
وی در ادامه گفت: آموزش کارکنان و کارشناسان سازمان استاندارد به منظور ارتقای استانداردهای محصولات و رسیدن به حد استانداردهای خارج از کشور در اهمیت قرار گرفت و طی سه سال گذشته حدود سهونیم میلیون نفر ساعت آموزشی برای کارکنان و کارشناسان استاندارد داشتیم.
** راه افتادن سامانه هوشمند مرکز ملی تایید صلاحیت ایران از ۱۹ آبان امسال
معاون سازمان ملی استاندارد ایران با ذکر فعال شدن سامانه هوشمند استاندارد در سه سال گذشته افزود: سامانه هوشمند استاندارد به پشتیبانی بیش از ۵۰ وب سایت پرداخته است و درخواستهای اعتباربخشی از ۱۹ آبانماه امسال در آن ثبت می گردد. در سامانه هوشمند مرکز ملی تایید صلاحیت ایران، تمامی فرآیندها به صورت خودکار و هوشمند به انجام می رسد.
هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه یکی از آرزوهای دیرینه سازمان ملی استاندارد ایران عضویت در مجامع جهانی استاندارد است، گفت: در شرایط سخت تحریمی تلاش برای عضویت در این مجامع شروع شد و در سال ۱۴۰۱ درخواست خود را به ایرپک ارسال کردیم و بعد از یکسال بنا شد تیمی ۱۳ نفر از ۱۳ کشور در ایران حضور یابند و بعد از کش و قوسهای فراوان، نهایتا با ۹۷ درصد رأی اتحادیه تعیین صلاحیت منطقهای آسیا و اقیانوسیه عضو ایرپک شدیم و بعد از یک ماه هم عضو آیلک شدیم که این عضویت آثار بیشماری برای کشور دارد و یکی از این آثار جلوگیری از خروج ارز از کشور است.
*استانداردها به مثابه ستون فقرات پیشرفت یک کشور
مدیرکل استاندارد فارس نیز در این مراسم گفت: سازمان بینالمللی استانداردسازی از قدیمیترین سازمانهای غیردولتی است که از سال ۱۹۴۶ با مشارکت ۶۵ کارشناس از ۲۵ کشور دنیا راجع به مسئله استانداردسازی شکل گرفت و از سال ۱۹۴۷ این سازمان با علامت ایزو رسما آغاز بهکار کرد و اکنون ۱۷۲ کشور عضو این سازمان هستند و ۲۷ هزار استاندارد را تدوین کردهاند. با توجه به فعالیتهای انجام شده، جمهوری اسلامی ایران عضو فعال این سازمان است و رتبه آن از ۲۶ به زیر ۲۰ در این سازمان رسیده است.
محمدمهدی رزمجو بیان کرد: هدف غایی استاندارد بینالمللی ارتقای زندگی ایمن و با کیفیت است. استانداردها در خدمت توسعه پایدار کشورها قرار میگیرند و در واقع استاندارد ستون فقرات پیشرفت جهانی است.
مدیرکل استاندارد فارس همچنین افزود: نظام استاندارد سازی ایران از چهار رکن تدوین استانداردها، مقیاسها، ارزیابی انطباق و تایید صلاحیتها تبعیت میکنند. اداره کل استاندارد مطابق قانون هدایت نظام استانداردسازی، توانایی نظارت بر دستگاههای اجرایی را دارد که تنها با تفاهم و جدیت در پیگیری محقق میشود.
وی در ادامه گفت: ما تلاش کردیم برای رسیدن به اهداف تنها بر توانایی تجهیزات خود تکیه نکنیم، بلکه با ایجاد یک همکاری مستمر و تعامل سازنده با ذینفعان، از طریق همافزایی توانمندیها و منابع، به نتایج بهتری دست یابیم.
* در استاندارد سازی همکاری بین دستگاههای دولتی موفقیت آمیز نبوده است
رئیس اتاق بازرگانی فارس نیز در آیین نکوداشت روز جهانی استاندارد گفت: استاندارد مجوز نیست، بلکه یک سند بالادستی است و در بحث استاندارد سازی همکاری بین دستگاههای دولتی موفقیت دلچسبی نداشتهایم و هنوز به مرحله پذیرش استاندارد سازی نرسیدهایم.
محمدصادق حمیدیان جهرمی افزود: امروز جامعه ما نیازمند، اخذ رضایت مشتری است. برای رسیدن به رضایت مشتری ضروری که تولیدات ما با کیفیت بالا و بر اساس استانداردهای جهانی صورت پذیرد. استانداردها ابزار کلیدی هستند که در حفظ کیفیت محصولات و رضایت مشتری نقش بسزایی دارند. استانداردها به عنوان اسناد بالادستی مشترک، نه تنها موجب رقابت بین تولیدکنندگان میشوند، بلکه با تعیین معیارهای مشخص برای کیفیت محصولات و خدمات، به ارتقای سطح کیفی و افزایش رقابت سالم در بازار کمک میکنند.
حمیدیان که معتقد است مهمترین مزیت استاندارد در بخش خصوصی کاهش قیمت تمام شده محصول است عنوان کرد: تطبیق استانداردها با شرایط فعلی خواسته بسیاری از فعالان بازرگانی میباشد. صادرات بدون واردات مفهومی ندارد و همچنین مقوله واردات بدون صادرات بی معناست و از دیگر خواستههای فعالان بازرگانی در فرآیندهای استاندارد سازی، قائل شدن استاندارد زمانبندی شده برای طرفین است.
وی افزود: مجموعه فعالیتهای انجام شده در اداره کل استاندارد فارس متناسب با فناوری روز انجام میشود و موجب بالا رفتن مشارکت ذینفعان در این سازمان می گردد. برای بهرهمندی بهتر ذینفعان نهایی که همان مشتریان هستند بهتر است شفافسازی به صورت ۱۰۰ درصدی انجام شود و صرفا به یک پیامک اکتفا نگردد و از راههای مختلف به ذی نفعان اطلاع رسانی صورت پذیرد.
در پایان این مراسم از فعالین عرصه استاندارد تجلیل به عمل آمد.