یک شب شاعرانه متفاوت در شیراز ، به گزارش فاطمه ملوزه خبرنگار فارس اگاه، شب شعر ملی ایثار با حضور برگزیدگان نهمین کنگره ملی شعر ایثار و شاعران برجسته کشور در حرم مطهر حضرت سید علاءالدین حسین (ع) برگزار شد. در این شب شعر ۱۵ نفر از برگزیدگان اشعار خود را در زمینه های ایثار و شهادت خواندند.
کنگره ملی شعر و داستان ایثار برای نهمین سال متوالی است که برگزار می شود. این کنگره هر ساله آثار برگزیده در زمینه های ایثار، شهادت، و نگاه خانواده و جامعه به معقوله ایثار و شهادت را در جامعه منتشر می کند و تلاش برای زنده نگه داشتن یاد شهدا و فرهنگ ایثار دارد.
آثار کیفیت بسیار بالایی داشتند و از نظر نزدیکی کیفیت بسیار به هم نزدیک بودند
رئیس دانشکده ادبیات دانشگاه شیراز و دبیر علمی نهمین کنگره شعر و داستان ایثار در حاشیه این شب شعر در گفت و گو با فارس اگاه گفت: نهمین کنگره شعر و داستان ایثار دو ماه پیش فراخوانش اعلام شد و آثار زیادی را در زمینه شعر و داستان با محوریت ایثار دریافت کردیم. ۶۱۵۰ اثر در کل دریافت شد که ۸۵۰ اثر با محوریت داستان و داستان کوتاه و طرح داستان بود و ۵۳۰۰ اثر هم در حوزههای ترانه، شعر کودک و نوجوان، شعر نیمایی، شعر سفید و شعر سنتی بود.
محمد مرادی در ادامه درباره شعر و اثر آن بر روی عوام جامعه افزود: شعر هنر خواص است و هر چه ما در جامعه شعر و ادبیات را به عنوان هنر خواص رشد دهیم می توانیم کم کم از مسیر خواص بر عوام مردم هم تاثیر بگذاریم.
مرادی در زمینه کیفیت آثار اظهار داشت: بسیاری از شرکت کنندگان در کنگره که در زمینه شعر شرکت کردند، از برگزیدگان مهمترین جایزه های آزاد مثل جشنواره بین المللی شعر فجر بودند و همچنین نویسندگان بسیار قابلی در زمینه داستان کوتاه آثار خود را برای کنگره ارسال کردند. در نتیجه ما آثاری بسیار با کیفیت دریافت کردیم که در ارزیابی و داوری آثار دچار مشکل در انتخاب آثار برگزیده بودیم. نزدیکی این آثار از نظر کیفیت به هم در حدی بود که اگر ما ۵ هیئت مختلف از داوران را چه در زمینه شعر و چه داستان داشتیم درنهایت ۵ دسته مختلف هم از آثار برگزیده می داشتیم.
وی همچنین اضافه کرد: بخشی از این آثار در دو کتاب چاپ شده است که در اختتامیه کنگره رونمایی می شود. گزیده ای از بیست داستان کوتاه در قالب کتابی به نام «قلب چوبی ام هنوز زنده است» به همت حمید اکبرپور و ۳۰۸ صفحه شامل بخشی از مجموعه اشعار برگزیده در کتابی به نام «استعاره سرمستی» به همت عبدالرضا کوهمال جهرمی چاپ شده است.
تعدادی از ترانه ها و اشعار برگزیده کنگره تبدیل به آلبوم های موسیقی می شوند
دبیر علمی نهمین کنگره شعر و داستان ایثار به تشریح برنامه های جانبی کنگره پرداخت و ادامه داد: ما چند دسته برنامه برای این کنگره در نظر گرفتیم. یکسری برنامه ها همزمان با دادن فراخوان شروع شد و یک سری برنامه هم بعد از این که کنگره به اتمام رسید مدنظر داریم که انجام دهیم. برنامه های که بلافاصله بعد از دادن فراخوان و در ماههای آبان تا دی ماه برگزار شدند شامل برگزاری سه کارگاه داستان استانی و یک کارگاه آنلاین داستان کشوری بود که مجموعا ۴۲۰ نفر علاقه مند به داستان نویسی در کارگاه ها شرکت کردند. سه شب شعر ایثار برگزار کردیم که امشب چهارمین شب شعر آن در حال برگزاری است. پنج برنامه مفصل شعر در حوزه ایثار در استانهای خراسان رضوی، گیلان، اصفهان، شهرستان های تهران و خود تهران برگزار شد. نشست داستان هم که قبل از شب شعر برگزار شد.
محمد مرادی در مورد برنامه بعد از کنگره اضافه کرد: کتاب صوتی از داستانهای کوتاه آمده شده است که در اختتامیه رونمایی می شود. مسئولان بنیاد شهید همچنین به دنبال این هستند که تعدادی از ترانه ها و سرودهای برگزیده کنگره ایثار را به نماآهنگ و آلبوم های خوانده شده توسط خوانندگان تبدیل کنند تا آن دسته از مخاطبانی که شعر را از طریق موسیقی دریافت می کنند از این اشعار بهره مند شوند.
مردای در پایان تصریح کرد: ما با برگزاری این کنگره توانستیم بیش از ۳۰۰ نفر نویسنده نوقلم را شناسایی کنیم که بسیاری از این افراد بین ۱۵ تا ۲۱ ساله بودند. به دنبال این هستیم که آموزش این افراد ادامه پیدا کند. سه تا طرح رمان برگزیده داشتیم که امیدواریم با راهنمایی اساتید شاخص در زمینه رمان این ها تبدیل به رمان های قابل عرضه به جامعه شود.
گفتنی است اختتامیه نهمین کنگره شعر و داستان ایثار در روز یکشنبه سی ام آذر ماه در تالار حافظ برگزار شد و به برگزیدگان این کنگره جوایزی ارزنده اهدا شد.
در بخش شعر معصومه کولیوند از همدان و سعید مهری از تهران برگزیده شدند و از زهرا تعجب از بوشهر، امین جابری از همدان، عاطفه جوشقانیان از قم و اسماعیل احمدی امجزی از کرمان، تقدیر شد.
در بخش داستان نیز از زینب صادقی از فارس، احمد یوسفی از لرستان و رضا کیانی از تهران تقدیر شد.
در مراسم اختتامیه ، نام برگزیدگان بخش ادبیات داستانی به این شرح اعلام شد:
در بخش داستان کوتاه: عاطفه رنگآمیز طوسی و امیرحسین روح نیا از خراسان رضوی و سید مهدی موسویان از قم.
در بخش داستانک: محمد قریشی از فارس، فاطمه محمدزاده از آذربایجان شرقی و فائزه جعفری از تهران.
در بخش طرح رمان: نرگس جودکی از البرز، حدیث دریانی از زنجان و سحربابازاده از اردبیل.
پایان بخش مراسم اختتامیه، اعلام برگزیدگان شعر بود که به این شرح و براساس رتبههای اول تا سوم اعلام شد:
بخش شعر سنتی: داود رحیمی از اصفهان، مرتضی حامد پور لنگرودی از گیلان و حسن اسحاقی از البرز.
بخش شعر نیمایی و سپید:علیرضا رجبعلیزاده از اصفهان، مجتبی صفدری از گیلان و مهدی نظارتی زاده از اصفهان.
بخش شعر کودک و نوجوان: زهرا عراقی از خراسان رضوی ، فاطمه غلامی از یزد و طیبه سامانی از تهران.
بخش ترانه و تصنیف: علیرضا میرزایی از تهران، سجاد صافی از آذربایجان غربی و احمدرضا خان احمد از اصفهان