معاون گردشگری و زیارت استانداری :سالهاست با فقر فرهنگی دست به گریبان هستیم
مدیر کل صدا و سیمای مرکز فارس:فارس یک استان برخوردار نیست ،شیرازیکی از شهرستانهای محروم است، به گزارش جلال الدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه،از کم هویتی رنج میبریم، خیلی از فرزندان ما دچار یک گسست و شوک فرهنگی شدند.معاون گردشگری و زیارت استانداری که در جلسه هیات مدیره مجمع خیرین شهرساز وفرهنگساز سخن می گفت با بیان این مطلب گفت: شیراز سابقه طولانی در حوزه های فرهنگی دارد اما به رغم این ظرفیتها ما سالهاست با فقر فرهنگی دست به گریبان هستیم.
محمد فرخ زاده از صدا وسیما و رسانه، آموزش و پرورش و دانشگاه به عنوان سه مجموعه ای یاد کرد که در این زمینه کم کاری کردند و ادامه داد: این کم کاریها باعث شده که امروز فرد نه از حقوق شهروندی و اجتماعی خود اطلاع دارد، نه میداند کجا باید کار کند و هدفش چیست و همین باعث میشود که برخی از آنها تصمیم بگیرند راه صد ساله را یک شبه بروند و بعد سر از پرونده های قضایی در بیاورند.
وی تصریح کرد: امروز در دنیا پول، قدرت نظامی و سایر بخشها در ردههای بعدی هستند و قدرت پیش برنده جهان فرهنگ است که حرف اول را میزند.
* باید بدانیم چگونه داشتههای فرهنگی بسیار غنی فارس را بازتولید نماییم
مدیر کل صداوسیمای فارس هم که میهمان این جلسه بود ضمن ارایه گزارشی از فعالیتها و ظرفیتهای این رسانه در استان گفت: مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز به عنوان یک نهاد مردمی در حوزه فرهنگ، به خوبی ایفای نقش کرده است. استان فارس یک گنجینه است و ظرفیت عظیمی دارد و به فرموده رهبری که مدال افتخار دیگری به استان فارس دادند، فرمودند«فارس، عالیترین مظهر هویت حماسه ملی و میهنی است».
امیر رئوف تصریح کرد: داشتههای فرهنگی استان بسیار غنی است اما باید بدانیم چگونه این داشتهها را بازتولید نماییم، شاخصههای رفتاری متاثر از هویت فرهنگی است و آنچه امروز در سطح جامعه میبینیم، نشانه فاصله ما از فرهنگ و تمدن است؛ چرا که نتوانستیم هویت ایرانی اسلامی و معاصر فارس را تبیین نماییم.
وی با طرح این سوال که امروز چند درصد مردم فارس با بزرگان استان آشنا هستند و وظیفه کیست که هویت غنی فارس را معرفی نماید؟ گفت: امروز مردم تحت تاثیر جنگ شناختی هستند و رسانه به عنوان ابزار اصلی بزرگترین جنگ شناختی تاریخ دارای اهمیت بسیاری است اما در این بین چقدر توانستهایم رسانههای قوی در کشور تولید کنیم؟
رئوف افزود: در حالی که امروز هزینهای که دولت انگلیس برای حمایت از شبکه بیبیسی در سال صرف میکند؛ عددی معادل ۳۸۰ هزار میلیارد تومان است اما کل اعتباری که از محل بودجه عمومی کشور برای اداره کردن سازمان صدا و سیما با ۱۵۰ شبکه رادیو و تلویزیونی اختصاص داده میشود، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان است که براساس مصوبه مجلس، سازمان مکلف است که ۵۰ درصد آن را نیز از محل فروش آگهیهای بازرگانی تامین کند و به همین دلیل علیرغم میل باطنی، به سمت مصرفگرایی سوق پیدا میکنیم.
وی افزود: اعتقاد راسخی دارم که اگر شهری بخواهد قوی و با نشاط و تاثیرگذار باشد و در عرصههای مختلف، مسیر رشد و تعالی را طی کند، باید رسانههای قوی داشته باشد؛ اما چقدر توانستهایم در عرصه رسانهای موفق عمل نماییم و تولید محتوای جریانساز داشته باشیم یا اتفاقنظری ایجاد نماییم که حول محور اصول و مبانی فرهنگ غنی استان باشد؟
مدیرکل صداوسیمای فارس با تاکید بر تاثیر رسانه در کسب دستاوردها، افزود: به دنبال مشکلات مصرف بیرویه انرژی، به دستور رییسجمهور، پویش دو درجه کمتر با حضور پررنگ رسانهها و استفاده از تمام ظرفیتهای صداوسیما اجرا شد و در آمار اعلام شده توسط استاندار، فقط در استان فارس بابت این پویش رسانهای، ۱۰ میلیون متر مکعب صرفهجویی انجام شد که نشان میدهد، اگر رسانهها را هماهنگ، تجهیز و حمایت نماییم، قطعاً نقش بسزایی در تغییر رفتار جامعه خواهند داشت.
مدیرکل صداوسیمای فارس گفت: به دنبال آن هستیم تا شاخصههای استان فارس را رصد کنیم و باید این نکته را بپذیریم که متاسفانه استان فارس علیرغم تمام خدمات صورت گرفته، یک استان برخوردار نیست و شیراز، میان ۳۷ شهرستان استان، با در نظر گرفتن جمعیت شهر، یکی از شهرستانهای محروم است و در شاخصههای برتر، رتبه قابل قبولی ندارد که باید آسیبشناسی شود؛ چون امروز از بسیاری از استانها عقب ماندهایم.
وی اظهار داشت: امروز استان کهگیلویه و بویراحمد با ۱۰ شهرستان و ۷۵۰ هزار نفر جمعیت به سرعت مدارج پیشرفت و تعالی را طی میکند و این مهم را مدیون وفاق و همدلی در بین نخبگان فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بومی است؛ در حالی که همراهی با مدیران بومی در استان فارس کمتر دیده شده است.
رئوف گفت: رمز موفقیت در عرصههای مختلف مدیریتی و برنامههای فرهنگی این است که همه در کنار هم قرار بگیریم چون جزیرهای عمل کردن به شکست میانجامد.
وی به تغییر رفتار عمومی به دنبال تولید محتوای فرهنگی اشاره کرد و ادامه داد: بررسیها نشان میدهد که اعتبارات صرف شده شهرداری در این حوزه، نتوانسته است رفتارها را تغییر دهد؛ اما میتوان با همافزایی، ظرفیتها را به اشتراک گذاشت چون تا زمانی که در کنار هم قرار نگیریم و ظرفیتها را به اشتراک نگذاریم و از حضور مردم و خیرین استفاده نکنیم، وضعیت تغییر نخواهد کرد و نمیتوانیم انتظار تحولی قابل توجه داشته باشیم.
رئوف با تاکید بر ایجاد تحول در برنامههای رادیویی و تلویزیونی صدا و سیمای فارس گفت: شکل برنامهها در رقابت با برنامههای سراسری عقب مانده است و یکی از دلایل آن کمبود امکانات و بودجه است؛ چون بدون اعتبار و بودجه، نمیتوانیم جذابیت بصری ایجاد و مخاطب را جذب نماییم.
وی تصریح کرد: ماموریت ما در بحث تحول، توجه به مقوله هویت است و ما هویتمحوری را سرلوحه قرار دادهایم و از منظر یکپارچه به آن نگاه میکنیم. متاسفانه در برههای اشتباهی انجام دادیم و هویتها را دستهبندی کردیم و دچار افراط و تفریط شدیم چون فقط بر هویت اسلامی تمرکز نمودیم و تختجمشید و حافظیه را از دست دادیم و مواریث فرهنگی که ریشه در ایران باستان دارد را کنار گذاشتیم، در حالی که نگاه بزرگان انقلاب این گونه نبوده است.
مدیر کل صدا و سیمای مرکز فارس گفت: اگر رسانه، ترازش را پایین آورد، اثربخشیاش کاهش مییابد که به واسطه عدم کنترلهایی است که در بعضی برنامهها وجود داشته، تهیهکنندگان از کارشناسان در دسترس استفاده کردهاند که تلاش ما بر این است تا از افرادی بهره بگیریم که در تراز بالای ملی قرار دارند تا با فخامت کلامشان، جایگاه فارس را به رخ بکشند.
وی بر اهمیت برنامههای چالشی مانند بررسی موانعی که در راه پیشرفت علم در جامعه و استان وجود دارد، تاکید کرد و افزود: از مجمع خیرین کمک فکری میگیریم، که چه کنیم تا استان فارس در مسیر پیشرفت و تعالی قرار گیرد و بهگونهای عمل میکنیم تا همه رسانه پای کار بیاید.
رئوف با تاکید بر همگرایی و اتحاد به عنوان گزینه اصلی پیشرفت استان گفت: مجمع توسعه استان اصفهان از این ظرفیت به خوبی استفاده میکند چون منفعت استان را در نظر میگیرد و در این حوزه نقش رسانه و مجامع خیرینی چون مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز نیز بسیار حائز اهمیت است و خوب است که بر این ادبیات تمرکز نماییم و نگذاریم اختلاف سلیقهها باعث واگرایی شود و بنای قطعی ما در مدیریت صداوسیما همین است و با صدای بلند اعلام میکنیم که از تمام ظرفیتها استفاده میکنیم و کسانی که دلشان در گرو رشد و پیشرفت استان است و وفاق را میپذیرند با هر فکر و سلیقهای میتوانند دیدگاه خود را در صداوسیما مطرح کنند.
*بیش از ۴۰۰ سال تجربه و تخصص در مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز وجود دارد
مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز نیز با تاکید بر اهمیت نظم و توجه مدیران بر حضور به موقع در جلسات با اشاره به سابقه ۱۰ساله فعالیت این مجمع گفت: به فرموده رهبری صدا و سیما یک دانشگاه عمومی است و باید مسائل فرهنگی و اجتماعی روز جامعه را دنبال نماید که با توجه به بینظمی اجتماعی و مشکلات اقتصادی حاکم، ضرورت بیان مسائل اجتماعی و فرهنگی در برنامههای این سازمان، بیش از پیش احساس میشود.
سیدعبدالرضا دستغیب ادامه داد: اگر به دنبال علل مشکلات فرهنگی و ناهنجاریها در جامعه باشیم، به این نکته میرسیم که موضوع بیعدالتی در سطح اجتماع و مشکلات اقتصادی، عامل بسیاری از معضلات اجتماعی از جمله طلاق، اعتیاد و تکدیگری است که همافزایی صدا و سیما با مجامع خیریهای میتواند در کاهش معضلات، موثر باشد تا شهرمان آرامش بیشتری بگیرد.
وی تصریح کرد: امروز بیش از ۴۰۰ سال تجربه و تخصص در مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز وجود دارد چرا که هر کدام از اعضای هیئت مدیره و هیئت امنای مجمع، تجارب مدیریتی و فرهنگی ۳۰ ساله داشته که این تجارب میتواند به مسئولین در رفع مشکلات و انجام امور جامعه کمک نماید؛ چون رفع مشکلات اجتماعی و فرهنگی بدون حمایت و همراهی مردم نتیجهای نخواهد داشت؛ هر چند این موضوع در شعار باقی مانده و عملا توجه به بدنه و کف جامعه از جانب مسئولین صورت نمیگیرد.
مدیرعامل مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز گفت: امروز بیشتر طرحهای فرهنگی شیراز، مناسبتمحوری است و طرحهای مناسبتمحوری نتیجه مطلوبی ندارد اما اگر از شکل مناسبتمحوری خارج و از ظرفیت مردم استفاده شود، تاثیر موثری بر شهر و جامعه خواهد گذاشت.
دستغیب خواستار معرفی شیراز به عنوان اولین شهری شد که چنین مجمعی را ایجاد کرده است تا شهرهای دیگر نیز از این حرکت الگوبرداری کنند.
مجمع در ۵ سال گذشته، سه بار در سطح کشور شاخص شده است
*صداوسیما باید در شأن مقام و منزلت فرهنگ شیراز باشد
عضو هیئت مدیره مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز نیز با بیان این که مجمع در ۵ سال گذشته، سه بار در سطح کشور شاخص شده و دو مرتبه به صورت رسمی مورد تجلیل قوه قضاییه قرار گرفته است، گفت: متاسفانه به رغم کسب این موفقیتها کار خیر این خیرین دیده نمیشود؛ در حالی که اگر میخواهیم فرهنگ و هویت شهر خشکیده نشود، باید حمایتگر کسانی باشیم که در عرصه فرهنگ، قلم میزنند.
عبدالمحمد طاهری گفت: امروز مجمع به شهرداری، صداوسیما، معاونت حمل و نقل ترافیک، آموزش و پرورش و دانشگاه کمک میکند و این ظرفیت را دارد تا به عنوان الگو در برنامههای سراسری صداوسیما معرفی شود تا تشکلهای دیگر بتوانند در جهت عمران و بازسازی فرهنگ، گامهای اساسی بردارند.
وی ادامه داد: صداوسیما باید در شأن مقام و منزلت فرهنگ شیراز باشد و اگر در حوزه فرهنگ تمرکز کنیم، مشکلات تمام حوزهها حل میشود که از صداوسیما میخواهیم با تمرکز بیشتر بر مسائل فرهنگی و شهری، تحول و دگرگونی ویژه در جامعه ایجاد نماید.
طاهری ضمن ارائه آماری از اقدامات این مجمع گفت: توزیع ۱۶ هزار و دویست جلد کتاب رایگان، راه اندازی همیاران مهربان ترافیک که بارها مورد تقدیر قرار گرفتند و هم اکنون نیز ۳۵۰ نفر دیگر برای عضویت نام نویسی کردند، اهدای قریب به یک میلیون قلم کالا به ۴سرای مهربانی و توزیع میان محرومین واقعی، آزادی تعدادی زندانیان جرایم غیر عمد و تامین جهیزیه تعدادی از زوجها از جمله اقدامات ما طی مدت فعالیت مجمع بوده است.
وی اضافه کرد: همچنین تاکنون ۱۸هزار جلد کتاب به سرای یار مهربان اهدا شده و تاکنون ۲۴ هرار کتاب به مردم امانت داده شده است، در کنار اینها بیش از ۲۰۰هزار ساعات خیرین وقت برای خدمت به مردم فعالیت داشتند.
*لزوم توجه مسئولین به مجامع خیریهای
عضو هیئت مدیره مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز ابراز خشنودی کرد که این مجمع توفیقی بوده که ۱۰ سال پیش با همت بزرگان شهر حاصل شده و با نیت پاک خیرین، طی سالها، منشا بسیاری از امور خیر بوده است.
داریوش نویدگویی با بیان این که شیراز و فارس پیشگام در امور خیر بوده است؛ بر لزوم توجه مسئولین به این مجامع و حمایت از خیرین تاکید کرد و افزود: هیچگاه جامعه مثل امروز نیاز به همراهی نداشته است.
وی با تاکید بر معرفی خیرین و کارهای خیری که توسط آنها انجام میشود، گفت: این نمایش کارهای خیر اثر زیادی بر توسعه این فرهنگ در جامعه دارد، هم مردم و هم مسئولین بدانند که همه چیز کمک مالی نیست. حداقل کمک به خیرین این است که اگر میخواهند کار خیری انجام داده و به جامعه کمک کنند دیگر در بروکراسی اداری گیر نکنند.
* خدا را در ادارات کم دیدیم
فرهادی یکی از خیرین این مجمع نیز گفت: ما خدا را در کوچه و بازار دیدیم اما در ادارات کم دیدیم، هر جا رفتیم جواب رد شنیدیم چیزی که دیدیم این بود که در همه جا به اینکه ما چقدر سود میبریم فکر میکنند، پول در آوردن برای ما راحت ترین کار است ،برخی مواقع چنان به زیبا دروغ و ما را پشت درب اتاق نگه میدارند که خود را در شهر خود غریب میبینیم. امیدواریم با حضور استاندار جدید این مشکلات هم برطرف شود.
وی افزود: کاش برای حمایت از همیاران ترافیک سر چهارراهها که بی کس ترین افراد هستند و گاه افرادی هستند که سنشان بالا هست کاری انجام و حمایتی صورت میگرفت برخی از آنها که آدم میبیند شرمنده می شود.
جوکار یکی دیگر از خیرین حوزه شهر و فرهنگسازی نیز گفت: وارد شدن به این مجمع کار دلی است و برای رضای خدا و آنهایی که اینجا هستند، برای دل خودشان و خوشحالی مردم است و از این انرژی میگیرند ما در شهر هستیم و درد مردم را میبینیم و رنج میکشیم.
وی افزود: من از سال ۹۴ با مجمع هستم و با خودم عهد بستم که به یاد ۱۴ معصوم ۱۴ پروژه ایجاد کنم، این کار صورت گرفت، یکی از این پروژه ها مجموعه ورزشی و فرهنگی ماهان در مهدی آباد کتس بس است که با اجرای آن به گفته مسئولین آمار جرایم تا ۴۰ درصد کاهش یافته است.
در پایان این نشست با اهدای نشان مجمع خیرین شهرساز و فرهنگساز شیراز به مدیر کل صدا و سیمای مرکز فارس، امیر رئوف به عنوان عضو افتخاری این مجمع معرفی شد.