رونمایی از تندیس علامه قطبالدین شیرازی در فرهنگسرای نجوم شیراز، به گزارش جلالالدین عرفانی خبرنگار فارس اگاه، بیشک در کنار نیازهای خدماتی و عمرانی، یکی از نیازهای اساسی شهروندان، بهویژه در شهرهای بزرگ، توجه به نیازهای فرهنگی است. در این راستا، در سالهای گذشته توجه ویژهای به این موضوع شده است. در همین ارتباط، به مناسبت دهه فجر، طی مراسمی با حضور شهردار شیراز، رئیس و جمعی از اعضای شورای شهر، رئیس انجمن نجوم ایران و معاون و جمعی از مدیران حوزه فرهنگی شهرداری شیراز، در ادامه طرح توسعه فرهنگسرای نجوم، با کلنگ پلانتاریوم (آسماننما) بهعنوان اولین پلانتاریوم استان فارس و شیراز، به زمین زده شد. محمدحسن اسدی، در مراسم کلنگزنی طرح توسعه پلانتاریوم فرهنگسرای نجوم و رونمایی از تندیس علامه قطبالدین شیرازی، ضمن تبریک بهمناسبت فرارسیدن دهه مبارک فجر، گفت: ما در ایام دهه فجر، هر روز را به یک حوزه اختصاص دادیم؛ از یک روز حوزه خدمات شهری، یک روز عمرانی و سایر بخشها، و آنقدر دستمان باز است و پروژه داریم که مشکلی از این نظر نخواهیم داشت؛ اما حوزه فرهنگی آنقدر اهمیت دارد که دو روز را به آن اختصاص دادیم و امروز مراسم شروع عملیات اجرایی پلانتاریوم فرهنگسرای نجوم را شاهد هستیم.
شهردار شیراز اظهار داشت: بهدلیل اهمیت والای کارهای فرهنگی و پروژههای فرهنگی برای مدیریت شهری، در این راستا روز پنجشنبه نیز بخش دیگری از پروژههای فرهنگی شهرداری شیراز با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی و افتتاح میشود.
وی با تقدیر از مجموعه معاونت فرهنگی شهرداری شیراز در راستای اجرای این پروژهها افزود: در طول دهه مبارک فجر، یک روز به افتتاح پروژههای خدمات شهری و یک روز به افتتاح پروژههای عمرانی پرداخته میشود.
* رونمایی از اولین آسماننما فارس تا ۹ ماه دیگر
رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز هم در این مراسم گفت: فرهنگسراهای سطح شهر شیراز، برخی کارکرد تخصصی و مخاطبین شهری دارد و برخی از آنها کارکرد فراشهری هم دارد و از شهر صدرا هم به این فرهنگسرا میآیند.
محمدعلی چوبینی، با اشاره به اینکه این فرهنگسرا محلی برای ترویج علم نجوم است، تصریح کرد: ظرف ۹ ماه با حمایت شهرداری و فعالیت سرمایهگذاری، این فرهنگسرا ساخته میشود و یک ظرفیت خوبی در حوزه علمی خواهد بود.
وی اضافه کرد: یکی از رسالتهای شهرداری، راهبردی کردن فرهنگسراهای تخصصی و تجهیز و بازسازی آنهاست که در این راستا، فرهنگسرای کتاب، خانواده، باشگاه دختران و نجوم خدمات تخصصی به مردم شهر ارائه میکنند.
چوبینی با اشاره به رونمایی از تندیس علامه قطبالدین شیرازی، بر توجه به هویت شهر شیراز و ظرفیتهای کمتر شناختهشده این شخصیت علمی تأکید کرد و افزود: توجه به هویت شهر شیراز و داشتههای آن بهعنوان کلانراهبرد و چشمانداز سازمان بوده است؛ چراکه شیراز ظرفیتهای بسیاری دارد که کمتر شناختهشدهاند و این بزرگترین ظلم به این شهر است.
معاون فرهنگی شهرداری شیراز اضافه کرد: تمام گونههای گردشگری در این کلانشهر وجود دارد، اما کمتر به آنها پرداخته شده است. همچنین، مشاهیر و بزرگان این شهر نیز کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند.
چوبینی افزود: در بررسی ابعاد شخصیتی قطبالدین شیرازی، بیشتر به جنبههای فیلسوفی و پزشکی ایشان پرداخته شده، اما بعد منجم بودن او کمتر مورد توجه قرار گرفته است. به همین دلیل، همزمان با هجدهمین همایش ملی نجوم و اخترفیزیک ایران، برای اولین بار جایزه ملی قطبالدین در حوزه نجوم به یکی از دانشمندان برجسته این حوزه اعطا میشود که نشاندهنده خاستگاه علمی این شهر در حوزه نجوم است. این جایزه، ظرفیتهای شیراز را به خوبی نمایان میکند.
وی همچنین به فعالیت فرهنگسراهای شیراز اشاره کرد و گفت: هر یک از فرهنگسراها به تنهایی قادر به انجام کارهای ملی هستند و این نشاندهنده ظرفیت بالای این مراکز است.
چوبینی همچنین در خصوص نوع خدمترسانی و فعالیت فرهنگسراهای شیراز ادامه داد: هر یک از فرهنگسراها به تنهایی قادر به انجام کارهای ملی هستند و این نشاندهنده ظرفیت بالای این مراکز است.
حسن دهقان، رئیس فرهنگسرای نجوم شیراز هم با اشاره به برخی فعالیتهای این فرهنگسرا گفت: با توجه به اینکه روز چهارشنبه اولین جایزه قطبالدین شیرازی به دانشمندان برگزیده ارائه میشود، امروز و در این مراسم از تندیس فاخر این علامه که توسط یکی از هنرمندان، از سنگ نیریز ساخته شده است، رونمایی خواهد شد.
گفتنی است در ادامه، کلنگ توسعه فرهنگسرای نجوم و اولین پلانتاریوم (آسماننما یا اخترسرا) فارس به زمین زده شد و از سردیس علامه قطبالدین شیرازی، منجم، فیلسوف و ریاضیدان شیرازی، در بوستان نجوم رونمایی شد.
* شیراز، خواستگاه علم نجوم در ایران
رئیس انجمن نجوم ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز هم، ضمن ارائه گزارشی از برگزاری هجدهمین همایش ملی نجوم و اخترفیزیک ایران از ۱۶ تا ۱۸ بهمنماه در شیراز، با تأکید بر اینکه شیراز در طول تاریخ همواره یکی از خواستگاههای علم نجوم بوده و این دومین بار پس از ۱۴ سال است که بار دیگر شیراز میزبان این همایش است، گفت: این همایش سالانه فرصتی است برای متخصصان این حوزه تا دستاوردهای خود را به اشتراک بگذارند. این رویداد، مهمترین برنامه انجمن نجوم ایران است و در کنار آن، بزرگداشت قطبالدین شیرازی نیز برگزار میشود. شیراز بهعنوان پیشرو در حوزه اخترنجوم و فیزیک شناخته میشود.
معین مصلح افزود: از نظر علمی، حجم مقالات ارسالشده به این همایش قابل توجه است که از بیش از ۶۰ مقاله ارسالشده، ۴۵ مقاله پذیرفته شده است.
وی اضافه کرد: میزبان مهمانانی از کشور ارمنستان و سخنرانان برخط هستیم که به غنای این رویداد کمک میکنند.
مصلح اظهار داشت: این همایش سهروزه علاوه بر ارائه مقالات، شامل کارگاههای تخصصی در حوزه نجوم و برای اولین بار، نمایشگاهی با هدف انعکاس فعالیتهای کارآفرینان در حوزه نجوم و اخترفیزیک خواهد بود. این رویداد فرصتی است برای تقویت ارتباط میان منجمان و نشاندادن اهمیت این حوزه به جامعه. همچنین، این نمایشگاه فرصتی است تا علاقهمندان نجوم آماتوری نیز در آن حضور یابند. این اتفاقی نو است که بر این اساس علاوه بر اینکه اهمیت این حوزهها بیشتر دیده میشود، باعث میشود برخی افراد که میگویند چرا نجوم بخوانیم، بدانند در کجا میتوانند از آن استفاده کنند و چه شرکتهایی در این حوزه فعالیت دارند.
وی تصریح کرد: برگزاری این همایش و رونمایی از تندیس علامه قطبالدین شیرازی، گامی مهم در جهت معرفی ظرفیتهای علمی و فرهنگی شیراز به شمار میرود.
رئیس انجمن نجوم ایران با اشاره به برگزاری کارگاههای تخصصی در کنار این همایش گفت: همچنین، با همکاری معاونت فرهنگی شهرداری شیراز، برای اولین بار در کشور، ما همایش منجمان آماتور را داشتیم که همین باعث شد ما در خصوص ایجاد کمیته نجوم آماتور اقدام کنیم.
رئیس فرهنگسرای نجوم شیراز هم با اشاره به برخی فعالیتهای این فرهنگسرا گفت: با توجه به اینکه روز چهارشنبه اولین جایزه قطبالدین شیرازی به دانشمندان برگزیده ارائه میشود، در این مراسم از تندیس فاخر این علامه که توسط یکی از هنرمندان، از سنگ نیریز ساخته شده است، رونمایی شد.
حسن دهقان با اشاره به برخی ظرفیتهای این فرهنگسرا افزود: فرهنگسرای نجوم شیراز با تلسکوپ تخصصی رصد خورشید هیدروژن-آلفا، ۵ تلسکوپ ۸ اینچی دابسونی، تلسکوپ گسکرین ۸ اینچی، دو دوربین دوچشمی سالانه و سه ترازوی نجومی، پذیرای اردوهای علمی دستکم ۵۰۰۰ دانشآموز از نقاط مختلف شیراز است.
وی ادامه داد: همچنین، تلسکوپ گسکرین ۱۱ اینچی به ارزش ۵۰۰ میلیون تومان خریداری و در گنبد رصدخانه فرهنگسرا نصب شده است که علاوه بر استفاده عموم، دانشجویان و منجمان حرفهای نیز میتوانند از آن بهره ببرند.
دهقان از برگزاری کلاسهای تخصصی فرهنگسرای نجوم در همه ردههای سنی کودک، نوجوان و بزرگسال از سن ۵ سالگی به آموزش و ترویج نجوم در این مجموعه خبر داد و گفت: در کنار این ظرفیتها، نگارخانه و موزه فرهنگسرا نیز از ۱۴ بهمن به روی شهروندان شیرازی و علاقهمندان به علم گشوده شد.
گفتنی است در ادامه، پروژه توسعه فرهنگسرای نجوم با کلنگزنی اولین پلانتاریوم (آسماننما یا اخترسرا) فارس به زمین زده شد و از سردیس علامه قطبالدین شیرازی، منجم، فیلسوف و ریاضیدان شیرازی، در بوستان نجوم رونمایی شد.