×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

خبر فوری

true
    امروز  سه شنبه - ۱۶ بهمن - ۱۴۰۳  
true
true
پیشکشی تلخ  آخر سال 

برنج خارجی گیر نمی آید قیمت برنج ایرانی هم سر به فلک کشیده است، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، دی و بهمن، ماه‌های تلخی برای اقتصاد خانوارهای ایرانی بودند و تورم افسارگسیخته، سایه سنگینی بر زندگی مردم انداخته است. دی ماه، ماه افزایش فشار تورمی بر سفره‌های ایرانی بود. تورم ماهانه اقلام خوراکی با جهشی چشمگیر به ۳.۲ درصد رسید و سایه سنگینی بر سبد معیشتی خانوارها انداخت. گرچه تورم سالانه کاهش یافت، اما شتاب رشد قیمت‌ها، نگران‌کننده است. افزایش قیمت ها در بخش غیرخوراکی‌ها با تورم ۲.۸ درصدی، نشان از تمرکز اصلی فشار تورمی بر روی مواد غذایی دارد.سبزیجات و حبوبات با افزایش قیمت ۱۲.۵ درصدی، پیشرو در این نوسانات بودند. قیمت لوبیا چیتی در شیراز به بالای ۱۸۰ هزار تومان رسید، رقمی که بیانگر شدت این بحران است.

بهمن ماه نیز با افزایش بی‌سابقه قیمت برنج، چه ایرانی و چه خارجی، شرایط را وخیم‌تر کرد. برنج ایرانی با افزایش ۵۰ تا ۷۰ درصدی، رکورد جدیدی از گرانی را دربازار شیراز به ثبت رساند. کمبود و نایابی برنج خارجی در بازار نیز قیمت آن را به حدود دو برابر افزایش داده است. این شرایط، فرصتی برای سوءاستفاده سودجویان و تشدید بحران ایجاد کرده است.

رئیس اتحادیه صنف توزیع‌کنندگان و عمده‌فروشان مواد غذایی، بهداشتی و خشکبار شیراز، در گفت‌وگو با فارس اگاه ، ضمن اشاره به افزایش قیمت برنج در بازار، اعلام کرد که به جز برنج شمال که افزایش قیمت آن بیشتر مناطق  مصرف‌کننده را تحت تاثیر قرار داده، در ده روز گذشته قیمت برنج کافیروزی در جنوب کشور نیز با افزایش بیش از ۴۰ هزار تومانی مواجه شده است. به گفته حسن پورقادری برنج کافیروزی که تا ماه گذشته در بنکداری‌ها کیلویی ۷۰ هزار تومان عرضه و با قیمت ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسید، اکنون توسط کشاورز با قیمت ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان به عمده‌فروشان عرضه می‌شود. این برنج نیز با قیمت ۱۲۰ تا ۱۲۵ هزار تومان، بسته به کیفیت و میزان نیم‌دانه بودن، به دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد.

پورقادری با تاکید بر این که علت اصلی گرانی برنج ایرانی در سراسر کشور، از جمله فارس و شیراز، کمبود برنج خارجی در بازار و عرضه قطره‌چکانی آن است، افزود: تخصیص ارز ترجیحی ۲۸,۵۰۰ تومانی برای واردات برنج و سایر کالاهای اساسی برای دولت دشوار شده و این ارز به صورت محدود به واردات برنج اختصاص می‌یابد. در نتیجه، حجم برنج خارجی در بازار به شدت کاهش یافته است، به طوری که در مجتمع بنکداران شیراز، برنج خارجی به ندرت یافت می‌شود. به گفته وی، اگر کسی درخواست ۵ تن برنج خارجی داشته باشد، تنها ۵۰۰ کیلوگرم یا حداکثر یک تن می‌تواند تهیه کند. این کمبود، خود عاملی برای افزایش قیمت این برنج پرکاربرد در میان مردم، رستوران‌داران و سایر مصرف‌کنندگان شده است.

وی در ادامه افزود: قیمت برنج جنوب، یا همان برنج اهوازی که  به عنوان برنجی با قیمت مناسب برای طبقه کم‌درآمد جامعه شناخته می‌شود، نیز افزایش یافته است. در حالی که پیش از این قیمت عمده‌فروشی آن کیلویی ۶۰ هزار تومان بود و اکنون به قیمت ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان عرضه می‌شود.

پورقادری با تأکید بر اینکه قیمت برنج خارجی افزایشی جهانی نداشته، بلکه مسئله اصلی گرانی، پرداخت نشدن ارز کافی برای واردات است که خود به کمبود این برنج در بازار دامن زده و قیمت آن را افزایش داده است، گفت: در صورتی که ارز لازم به واردات برنج تخصیص یابد، قیمت برنج درجه یک خارجی در استان فارس که برنج هندی ۱۱۲۱ است و با برندهای خاطره، طبیعت و… به فروش می‌رسد و ۸۰ درصد مصرف برنج خارجی استان فارس را تشکیل می‌دهد، باید به همان قیمت پیشین کیلویی ۵۵ هزار تومان در بازار مصرفی عرضه شود. اما به دلیل کمبود بار در بازار و دخالت واسطه‌ها در افزایش قیمت، خرید این برنج، در صورت وجود، ممکن است با قیمت کیلویی ۶۰ هزار تومان عرضه شود، اما مسئله اصلی این است که این برنج به راحتی در بازار پیدا نمی‌شود، زیرا وارداتی صورت نمی‌گیرد.

وی در خصوص قیمت برنج طارم در بازار شیراز گفت: مصرف برنج طارم در شیراز بسیار کم و شاید در حد ۵ درصد از کل مصرف برنج مردم باشد و تنها فروشگاه‌های بزرگ در شمال شهر مقداری از آن را عرضه می‌کنند. قیمت این برنج، بسته به نوع کیفیت که شامل کشت یک، دو یا برنج دم سیاه است، از ۱۳۰ تا ۱۷۵ هزار تومان در هر کیلو عرضه می‌شود.

وی در ادامه، در پاسخ به این سوال که آیا برنج تنظیم بازار با نرخ دولتی کیلویی ۵۰ هزار تومان در شیراز نیز عرضه می‌شود، گفت: بله، این برنج با برند جی پی سی که واردکننده آن فقط دولت است و برای تنظیم بازار وارد و دپو می‌شود، در مواقعی که بار در بازار کم است، توزیع می‌شود. این نوع برنج در فارس نیز مانند سراسر کشور با همان قیمت ۵۰ هزار تومان در فروشگاه‌های بزرگ توزیع می‌شود و همچنان نیز عرضه می‌گردد.

*از قیمت‌های سر به فلک کشیده تا انتظار کاهش نسبی در آخر سال

پور قادری در پایان، در پاسخ به این سوال که بنا به پیش‌بینی شما و با توجه به رصد دائمی بازار توسط شما، آیا مردم باید منتظر افزایش قیمت برنج ایرانی با تا پیش از عید باشند، گفت: پیش‌بینی قیمت در بازار بسیار سخت شده است، زیرا شرایط روز و تصمیمات دولت است که بازار را جهت‌دهی می‌کند. من خودم با سی سال سابقه کار، یک ماه پیش هیچ احتمالی برای افزایش ۴۰ تا ۵۰ هزار تومانی قیمت برنج ایرانی نمی‌دادم. با این حال، با توجه به نزدیکی ماه رمضان و عید نوروز، احتمال اینکه دولت ارز مورد نیاز برای واردات برنج را تخصیص دهد و مقدار برنج وارداتی در بازار افزایش یابد، وجود دارد. این افزایش، بر قیمت برنج ایرانی تأثیر خواهد گذاشت و تا حدی از افزایش قیمت آن جلوگیری خواهد کرد. پیش‌بینی من، کاهش نسبی قیمت برنج ایرانی در روزهای پایانی سال است.

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true