
نمایشگاهی با رنگ و بوی سعدی؛ جلوه هنر ایرانی در گذر هفت قرن، به گزارش فاطمه ملوزه خبرنگار فارس اگاه، به گزارش خبرنگار فارس اگاه گالری نقاش صبا با جلوه آثار سعدی در موزهها و کتابخانههای جهان در روز سهشنبه دو اردیبهشتماه در نگارخانه فرهنگسرای بهمن بیگی با حضور مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس و تعدادی از مسئولین استانی و شهری طی مراسمی افتتاح شد. این نمایشگاه تا سی اردیبهشت در دو شیفت صبح و بعدازظهر تا ساعت ۷ عصر برای بازدید علاقهمندان باز خواهد بود.
نقاشیهای بهنمایشدرآمده در این گالری از موزههای مختلف دنیا و کتابخانههای جهان جمعآوریشده است. البته به جز دو اثر که در ایران موجود است باقی آثار عکسی باکیفیت، از اثر اصلی آن است و این آثار دربرگیرنده تاریخ هنر مکاتب مختلف است. به همین مناسبت گفتگویی با حسن دهقان معاون فرهنگی و رسانهای اداره کل فرهنگ و ارشاد استان فارس داشتهایم.
*نمایشگاه نقاش صبا؛ نمایشگاهی برای تلنگر سعدی پژوهان
معاون فرهنگی و رسانهای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در گفتگو با خبرنگار فارس اگاه درباره هدف برگزاری این نمایشگاه گفت: برای اینکه بتوانیم این آثار را در حوزه سعدیشناسی بیشتر به مردم بنمایانیم این آثار را همراه به شناسنامه آنها در معرض دید عموم مردم قرار دادهایم که نشاندهنده کتابت و نگارگری در طی هفت قرن است که بر اساس آثار سعدی به تحریر درآمده است. این نمایشگاه میتواند برای همه عزیزانی که در حوزه سعدیپژوهی مشغول فعالیت هستند، جذاب باشد.
حسن دهقان درباره تعداد آثار و مکانی که آثار در آنجا به نمایش در آمدند، بیان کرد: ۲۲ اثر در این نمایشگاه به نمایش درآمده است که بیست اثر آن در کتابخانه ها و موزه های دنیا نگه داری می شود و تنها دو اثر آن در ایران موجود است. هر کدام از این آثار چاپ عکسی و تصاویری از نسخه های خطی هستند که موزه ها و کتابخانه های مرجع جهان نگه داری می شوند. کتابخانه های مثل کمبریج، هاروارد، بریستون تا موزه های هنر والترز و در کشور خودمان هم دو اثر مختص کتابخانه مرعشی نجفی است.
دهقان در مورد نحوه انتخاب آثار هم شرح داد: آثار انتخاب شده از اولین آثاری کتابت شده از سعدی مربوط به اوایل قرن ۹ در سال ۸۲۰ شروع می شوند که کهن ترین آثار کتابت شده تا کتابت های دوره قاجار را شامل میشوند.
وی در ادامه درباره دلیل برقرار بودن نمایشگاه تا سی اردیبهشت اظهار کرد: به دلیل اینکه فرهنگسرای بهمن بیگی مکانی است که مورد توجه عموم مردم است و یکی از اهداف ما از این نمایشگاه این است که کارهای بینالمللی در حوزه سعدیشناسی به نمایش برای عموم مردم گذاشته شود تا مردم از اهمیت این شخصیت بزرگ در جهان آشنا شوند و تعداد بیشتری از مردم به مدت طولانیتری با این آثار ارتباط برقرار کنند، نمایشگاه تا سی اردیبهشت در این مکان برقرار خواهد بود.
* این نمایشگاه سه حیطه نخبگانی، بینالمللی و مردمی را دربرمیگیرد
معاون فرهنگی و رسانهای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نمایش آثار در موزهها و کتابخانههای جهان را نشاندهنده جایگاه و اهمیت سعدی در جهان دانست و افزود: موضوع مهم دیگر این است که سیر پیشرفت و نوع کتابت و نگارگری را از هفتصد سال پیش به اینطرف میشود در این جا مشاهده کرد. در این نمایشگاه از نگارگریهای مکتب گورکانی، مکتب اصفهانی، مکتب بخارا تا مکتب سقاخانه قاجار بهنمایشدرآمده است. در این ۲۲ تابلو سیر تطور مکتب های نگارگری و کتابت ایرانی هم مشهود است.
حسن دهقان با بیان اینکه از هم بوستان، هم گلستان و هم کلیات سعدی در این نمایشگاه ما آثاری را مشاهده میکنیم بیان کرد: با مشاهده این آثار مردم با نوع نگارش و حاشیهنگاری در دورانهای مختلف آشنا میشوند. همچنین به اهمیت شخصیت سعدی در بین درباریان و هنرمندان ادوار گذشته پی خواهند برد.
وی در مورد نمایشگاه و حیطه دربرگیری مخاطبان هم اظهار کرد: این نمایشگاه از جمله برنامه های هفته بزرگداشت سعدی است که هم حوزه نخبگانی را به واسطه کاتبان و نگارگران بزرگ شامل میشود و هم حیطه بینالمللی که معرفیکننده موزههای و کتابخانههای مرجع جهان است که در آن آثار سعدی نگهداری میشود را دربرمیگیرد و هم بخش مردمی با فضای فرهنگسرای عمومی که در آن برگزار میشود را پوشش میدهد.