
یکروز برای پیر تئاتر قهوه خانه ای شیراز، به گزارش سيد محی الدین حسینی ارسنجانی خبرنگار فارس اگاه، بزرگداشت استاد محمد جواد بخشی زاده همراه با رونمایی از مستند فصلی از چهار فصل در شیراز انجام می شود.
این مستند نگاهی به قهوه خانه چهار فصل، نمایش های قهوه خانه ای و گروه تئاتر سپید و همچنین زندگی هنری استاد محمد جواد بخشی زاده است میپردازد.
رویداد نکو داشت استاد بخشی زاده در روز جمعه ۱۲ اردیبهشت ماه از ساعت ۱۹:۰۰ در تالار حافظ با حضور اهالی سینما و تئاتر برگزار و مستند فصلی از چهار فصل در این برنامه اکران میشود. محمد حسین نعمتی تهیه کننده و کارگردان این اثر در گفتگو با خبرنگار شهرمردم گفت : حدود یک سالی میشود که مشغول پژوهش و ساخت این اثر میباشم،پرداختن به قهوه خانه چهار فصل و گروه تئاتر سپید ، گویی پرداختن به بخش عمده تاریخ تئاتر شیراز است.
وی اظهار داشت:به گذشته که نگاه می کنیم کم تر تئاتری یا هنرمندی را می توان یافت که در قهوه خانه چهار فصل زیست نکرده باشد و خاطره نداشته باشد.یا به خلق نمایش پرداختند و یا به تماشای نمایش و نقالی در قهوه خانه چهار فصل نشسته اند.نعمتی افزود:قهوه خانه بر خلاف اسمش مرکزی برای فعالیت های فرهنگی و هنری بخصوص اجرای نمایش می شود. نقاشی های قهوه خانه ای در این مکان به خوبی جلوه گری میکنند. چه بسا هنرمندان بزرگی که اکنون در سینما و تئاتر این مرز و بوم نامی نیکو دارند،از دل همین قهوه خانه و گروه تئاتر سپید رشد کرده اند.
نعمتی بیان داشت:به نظر من تماشای این اثر برای نسل جوان و تازه کار واجب است،چرا که با یکی از قدیمی ترین و فعال ترین گروه های نمایشی که عمده فعالیت های آنها از ادبیات کهن و کلاسیک برگرفته می شده آشنا میشوند. فعالیتهای این گروه از اواخر دهه چهل و اوایل دهه پنجاه مورد بررسی است که همه موارد ذکر شده با نام پر افتخار استاد محمد جواد بخشی زاده گره خورده است.
به گزارش شهر مردم ، استاد محمد جواد بخشی زاده شیرازی را باید رکنی موثر از ارکان مهم تئاتر و نمایش فارس و کشور دانست.هنرمند خلاق و ذوق آفرین و بی ادعایی که در اوج خضوع و تواضع سالهاست که به تربیت و تدریس شاکردان زیادی از این هنر و حد اقل در طی نیم قرن اخیر همت گمارده و نام نامی وی در کنار اسامی خوشنام و محبوب هنر هفتم از شیراز همچون هودی و فقیه، همت،خوش نیت و پور شیرازی و فیلی و…. خوش درخشیده و تاثیرشان در هنر نمایش فارس و ایران بر همه آشکار شده است.
استاد محمد جواد بخشیزاده متولد ۱۳۲۲ شیراز کارگردان و بازیگر نام آشنای سینما، تئاتر و تلویزیون و دارای نشان درجه یک هنری در رشته نمایش از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. او پس از درگذشت پدر بزرگوارش که مدرس یکی از حوزههای علمیه شیراز بود، برای امرار معاش خانواده به حرفه گچ بری و معماری روی آورد اما در ۱۶ سالگی به تئاتر علاقه مند شد و به این هنر دیرینه پرداخت.بخشیزاده در کنار کار کردن و در اوج رنج و سختی با حضور درکلاس های شبانه دیپلم ریاضی خود را با موفقیت گرفت.او به واسطه شغلش که کارگردانی و بازی در تئاتر و بعدها بازیگر سریالهای تلوزیونی و فیلمهای سینمایی شد او در مدت حضور در تهران و تماشای تئاترهای متعدد، با هنرهای نمایشی بیشتر انس گرفت و از همان جا یادگیری تئاتر را آغاز کرد.
■ایجاد گروه تئاتر سپید در شیراز
این هنرمند در سال ۴۲ گروه تئاتر سپید را در قهوه خانه ی خود در را همسایگی حمام وکیل شیراز راه اندازی کرد و در پیشبُرد تئاتر خصوصا تئاتر قهوه خانه ای در بین مردم نقش مهمی ایفا کرد. او دراین باره میگوید: «تئاتر سپید با زحمات بسیاری شکل گرفت و هنوز ادامه راه میدهد و بهترین آرشیو لباس را دارد. ما بین مردم بودیم و در روستاها با نقاره زدن مردم را برای دیدن تئاتر جمع می کردیم. مردم ما عاشق تئاتر و ادبیات کلاسیک خودشان هستند و باید این هنر را دوباره در میان مردم احیا کرد.»
بخشیزاده اغلب آثار نمایشی خود را با الهام گرفتن از ادبیات کلاسیک و افرادی همچون حافظ، سعدی و مولانا و …نوشته و کارگردانی کرده است. محمد جواد بخشیزاده در سال ۱۳۹۰ بنا برمصوبه شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور موفق به دریافت نشان درجه یک هنری در رشته نمایش سنتی شد که این گواهی معادل مدرک دکترا است.در اسفندماه سال ۱۳۹۵ در مراسمی با حضور رئیس سازمان سینمایی ایران یک سالن سینما و تئاتر در شیراز به نام استاد محمد جواد بخشی زاده نامگذاری شد. همچنین درسال۱۳۷۴،نمایشِ بازیِ مرگ از وی برنده بهترین متن نمایش نامه و موسیقی درسیزدهمین جشنواره تأتر فجر گردید.
■آثار و فعالیت های سینمایی، تلوزیونی و نمایشی
محمد جواد بخشیزاده از اواسط دهه ۴۰ تاکنون بیش از ۱۰۰ اثر نمایشی را با گروه تئاتر سپید کارگردانی کرده که متن و محتوای نمایشنامه اغلب آنها را خود او نگاشته و در برخی از آن نمایش ها بازی نیز کرده است. معرکه درمعرکه، سعدی مرد سخن،دلدار، پیرچنگی، چرا خورشید میگرید،فروغ بی پایان، فرشتگان قصه گو،پهلوان اکبر می میرد،لیلی و مجنون، رستم و اسفندیار، رستم و سهراب، غروب خونین،بازیِ مرگ،خورشید در،عشق می سوزد، به سوی خورشید،معرکه پسران خورشید، از آثار نمایشی بخشی زاده است که بعضا بازی و بیشتر کارگردانی کرده است. آثار تلویزیونی وی مجموعه های مهر و ماه،در گنجینه ترویج و با آتش نرقص است و از جمله آثار سینمایی و بازی های بخشی زاده در فیلم های سینمایی عبارت است: ملک سلیمان (۱۳۸۷) -صنوبر(۱۳۸۰)،- پنجه در خاک (۱۳۷۶)؛-دل و دشنه (۱۳۷۳)،در مسیر تندباد (۱۳۶۷) و…