×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

خبر فوری

true
    امروز  چهارشنبه - ۱۰ اردیبهشت - ۱۴۰۴  
true
true
همگرایی برای حفظ منابع طبیعی با دقت میلی‌متری!

مدیرکل منابع طبیعی فارس:استان فارس در آستانه اتمام حدنگاری اراضی ملی، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، در راستای حفاظت از اراضی ملی و انفال، شیراز میزبان گردهمایی سراسری روسای ممیزی و حدنگاری اراضی ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بود. این رویداد دو روزه، با هدف تدقیق کاداستر و استانداردسازی نقشه‌های اراضی ملی و دولتی، در سالن اجتماعات شرکت صنایع الکترونیک شیراز درحال برگزاری است.در این گردهمایی سراسری که نهم و دهم اردیبهشت درحال برگزاری است. مدیران کل و کارشناسان ادارات منابع طبیعی ۳۳ استان گرد هم آمدند تا با هم‌اندیشی و تبادل نظر، فرآیند تدقیق کاداستر اراضی ملی را تسریع بخشند. هدف اصلی این گردهمایی، یکپارچه‌سازی رویه‌ها و افزایش دقت در تعیین مرزها با استفاده از فناوری‌های نوین بود تا گامی مؤثر در راستای حفظ منابع طبیعی کشور برداشته شود.

این گردهمایی که در سالن اجتماعات شرکت صنایع الکترونیک شیراز با حضور مدیر کل دفتر میمزی و حد نگاری سازمان منابع طبیعی کشور تعدادی از معاونین حفاظت و امرو اراضی منابع طبیعی استان های کشور برگزار شد . در بخشی از این همایش دکتر ابراهیمی معاون دفتر ممیزی اراضی سازمان منابع طبیعی در خصوص تبیین دستورالعمل تدقیق و استاندارد سازی نقشه های اراضی ملی و دولتی  و نحوه رورود اطلاعات به پنجره واحد امور زمین سخنرای کرد و در جلسه پرسش و پاسخ به سوالهای روسا و معاونین در خصوص حد نگاری اراضی ملی در استان های مختلف پاسخ داد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس، در حاشیه این همایش با اشاره به برنامه بلندمدت کشور برای حدنگاری (کاداستر) و تعیین تکلیف اراضی ملی اظهار داشت: در زمینه حدنگاری اراضی ملی، اقدامات قابل توجهی در سال‌های گذشته انجام شده است، اما این فعالیت‌ها نیازمند تدقیق و به‌روزرسانی هستند. هدف از کاداستر، ثبت و دقیق‌سازی پلاک‌های اراضی ملی، مستثنیات و … به منظور حفظ اراضی ملی و اخذ اسناد مالکیت جهت حفاظت از اراضی ملی و انفال است.

حجت‌الله مرادی با بیان اینکه این گردهمایی در راستای آخرین مرحله کار، یعنی تدقیق کاداستر برگزار شده است، افزود: با توجه به تدوین دستورالعمل سراسری توسط دفتر ممیزی و حدنگاری سازمان منابع طبیعی کشور، همکاران ما از سراسر ایران در شیراز گرد هم آمده‌اند تا با هم‌اندیشی، سرعت تدقیق کاداسترها را افزایش داده و این فرآیند را در سراسر کشور به صورت یکپارچه انجام دهند تا هرچه سریع‌تر به اهداف اصلی کاداستر، که همان حفظ اراضی ملی و انفال است، دست یابیم.

وی در خصوص وضعیت کاداستر اراضی ملی در استان فارس تصریح کرد: در استان فارس، بیش از ۹۹ درصد اراضی ملی حدنگاری شده و در مرحله تدقیق قرار دارد. حدنگاری کمتر از یک درصد باقی‌مانده که شامل اراضی گپ است، در سه ماه اول سال جاری به پایان خواهد رسید و بدین ترتیب، صد درصد اراضی ملی استان حدنگاری می‌شود.

مرادی با اشاره به اینکه هر فعالیتی در حوزه حدنگاری ممکن است درصدی خطا داشته باشد، خطاهای صورت‌گرفته در این زمینه را ناشی از دستگاه‌هایی دانست که در گذشته نقشه‌برداری ارضی با آن‌ها انجام شده است و افزود: نکته مهم این است که با پیشرفت علم، دستگاه‌هایی مانند جی‌پی‌اس دو فرکانسه، دقت کار ما را به طور قابل توجهی افزایش داده‌اند. ما با به‌روزرسانی فرآیندهای سال‌های گذشته، اکنون حدنگاری منابع طبیعی را بسیار دقیق‌تر کرده ایم .

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس در ادامه، با اشاره به جایگاه استان فارس در حوزه جنگل و مرتع، اظهار داشت: فارس با مساحت ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار، ۱۸ درصد از جنگل‌های کشور را در بر دارد و از نظر میزان مساحت جنگل، مقام اول کشور را داراست. همچنین، از نظر مراتع، با ۴.۷ درصد از مراتع کشور، سومین استان پر مرتع است. با وجود این، اداره‌کل منابع طبیعی فارس با چارت سازمانی ۸۱۷ نفر، در حال حاضر تنها با ۵۶۵ نفر و ۱۰۰ نیروی شرکتی فعالیت می‌کند. این کمبود نیرو، رفع تداخلات و انجام امور نظیر صدور سند روخانه‌ها (دستور جدید کشوری) را بسیار دشوار کرده است. با این حال، همکاران ما ارق و علاقه ای که به کار وکشور خود دارد، حتی با کار در سه شیفت، تلاش می‌کنند تا حجم زیاد کار و کمبود نیرو را جبران کنند.

مرادی در ادامه درباره اجرای قانون رفع تداخلات مرزی میان استان‌ها گفت: در دهه‌های سی و چهل، حدنگاری با مقررات متفاوتی انجام شده است، و در دوره کنونی، با مقررات دیگری صورت می‌گیرد که این تفاوت‌ها، تداخلاتی را به وجود آورده است. پروژه رفع تداخلات در این راستا فعال است و کارگروه‌ها و کمیسیون‌ها در استان‌ها در حال پیگیری و اجرای این مقررات هستند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس همچنین، تصریح کرد: برخی پلاک‌ها در استان‌های مجاور با فارس دچار تداخل شده‌اند، که این موضوع ناشی از تغییر مرزهای استانی در طول زمان است. رفع این تداخلات مرزی، در دستورکار ملی قرار دارد. در استان فارس، تداخلاتی با استان‌های همجوار مانند یزد، بوشهر، هرمزگان، کرمان، اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد. که این موضوع استان یزد نیز با چالشی جدی‌تر روبه‌رو است. با این حال، ما تمامی تداخلات را شناسایی و احصا کرده‌ایم ودقیق میدانیم کدام پلاک ما در استان های مجاور قرار گرفته است و حالا نیاز است تا مسئله در سطح مدیران کل منابع طبیعی استان‌ها و سازمان ثبت اسناد کشور ، اقدامات لازم را برای رفع این تداخلات انجام گیرد تا بر مبنای خط تقسیمات کشوری، کمتر از یک درصد پلاک‌های باقی مانده فارس را را احصا کنیم.

 *** اختلافات بین استانی و موانع حقوقی، چالش‌های پیش روی تکمیل حدنگاری اراضی ملی

مدیرکل دفتر ممیزی و حدنگاری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، در حاشیه گردهمایی سراسری روسای ممیزی و حدنگاری اراضی در گفتگو با شهر مردم، با اشاره به سابقه دیرینه شناسایی اراضی ملی توسط این سازمان اظهار داشت: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از سال‌های قبل از ۴۱ با وظایف محوله، شناسایی و احصا اراضی ملی را آغاز کرد. با رشد فناوری در سال‌های اخیر، این سازمان در تلاش است تا با استفاده از به‌روزترین فناوری‌ها، ضمن خدمت‌رسانی بهتر به مردم، حفظ منابع طبیعی کشور را تضمین کرده و حدود و ثغور اراضی ملی و ملکی (خصوصی) را با دقت مشخص کند.

عارف غلامی، در پاسخ به پرسشی درباره موانع پیش روی تکمیل فرآیند حدنگاری اراضی ملی با وجود پیشرفت تکنولوژی، اظهار داشت: اقدامات انجام‌شده در سال‌های گذشته فاقد همگرایی کافی بوده است. به عنوان مثال، ممکن است بین دو استان همجوار، تداخلات اراضی وجود داشته باشد. از آنجا که این اراضی دولتی و ملی هستند، در ادامه فرآیند تدقیق کاداستر، این اختلافات رفع خواهند شد.

وی افزود: برای رفع این اختلافات، همکاری صددرصدی با وزارت کشور و سازمان ثبت اسناد و املاک وجود دارد. دولت نیز بر اساس قوانین، هماهنگی‌های لازم را برای رفع این اختلافات بدون هیچ‌گونه تغییری در حدود و ثغور مرزهای سیاسی در تقسیمات کشوری استان‌ها انجام خواهد داد. موارد معدودی که نیاز به بررسی مراجع قضایی دارند نیز در دستور کار قرار گرفته‌اند. پیش‌بینی می‌شود باقیمانده کاداستر تا پایان سال جاری جمع‌آوری شود.

مدیرکل دفتر ممیزی و حدنگاری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه افزود: در طول سال‌های مختلف، توانسته‌ایم بخش اعظم منابع طبیعی کشور شامل جنگل‌ها، مراتع، بیشه‌ها، کوه‌ها و اراضی را احصا کرده و مالکیت دولت بر این منابع را تثبیت کنیم. در گذشته، دقت تعیین مرزها و حدنگاری‌ها در حد چند متر بود، اما امروزه بر رعایت سانتی‌متر و میلی‌متر تاکید می‌شود. از این رو، فناوری‌ها باید به‌روز شوند تا اشکالی در کار ایجاد نشود.

غلامی درادامه هدف از برگزاری گردهمایی سراسری روسای ممیزی و حدنگاری اراضی ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری کشور را در جریان قرار دادن آن‌ها از آخرین وضعیت امور و ایجاد همگرایی بیشتر برای حدنگاری‌ها در کشور عنوان کرد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا بیشترین دست‌اندازی به اراضی ملی توسط دستگاه‌های دولتی انجام شده است، گفت: سازمان‌های بازرسی، امنیتی و نظارتی همواره مسئله زمین‌خواری را رصد می‌کنند. این دستگاه‌های نظارتی به همراه سازمان منابع طبیعی کشور، اشراف کامل بر زمین‌های ملی دارند.

او تاکید کرد: زمین‌خواری به هر شکلی که باشد، مورد پیگیری قرار خواهد گرفت. در سازمان منابع طبیعی نیز یکی از دلایلی که بر استفاده از فناوری‌های روز تاکید داریم، جلوگیری از همین اتفاقات است.

**پنجره واحد مدیریت زمین، ابزاری کارآمد در مبارزه با فساد و زمین‌خواری

مدیرکل دفتر ممیزی و حدنگاری سازمان منابع طبیعی کشور، پنجره واحد مدیریت زمین را ابزاری اصلی برای جلوگیری از فساد و زمین‌خواری دانست و افزود: این سامانه از سال ۹۷ و بر اساس مصوبه هیات دولت ایجاد شده است و در حکم یک پلتفرم واسط، ارتباط میان سازمان‌های متولی صدور جواز و اشخاص حقیقی و حقوقی را مشخص می‌کند. مردم می‌توانند با دادن مختصات زمین‌های خود، بدون مراجعه به دستگاه‌های مختلف، استعلام زمین خود را بگیرند. پیشرفت‌های بسیار خوبی در این زمینه برای حدنگاری اراضی به صورت کلی صورت گرفته است.

غلامی تاکید کرد: تنها کافی است مردم چهارچوب یا چهار میخ زمین خود را تعیین کنند و در پنجره واحد، استعلام زمین خود را بگیرند. این هدفی است که در سازمان ما نیز بناست اجرا شود.

مدیرکل دفتر ممیزی و حدنگاری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در پایان، با اشاره به اجرای «قانون الزام به ثبت رسمی معاملات»، گفت: این قانون که بین سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و دستگاه‌های قضایی در حال پیگیری است، نیز به سهم خود، زمین‌خواری را به حد صفر خواهد رساند.

در انتهای این مراسم از تندیس و گردهمایی رونمایی شد

 

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true