
رئیس کل دادگستری استان فارس: اسناد تالابهای فارس به نام محیط زیست استان صادر شد، به گزارش فاطمه مقدم خبرنگار فارس اگاه، اختتامیه سومین همایش ملی پارکهای ملی و مناطق تحت حفاظت با حضورشرکتکنندگانی از سراسر کشور و حضور شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور و حجهالاسلام سیدصدرالله رجایینسب رئیس کل دادگستری استان فارس در دانشگاه شیراز برگزار شد. این همایش با همکاری نهادهای علمی و اجرایی مختلف در شرایطی برگزار شد که در روزهای اخیر هیأت دولت با تصویب واگذاری مرجعیت ملی کنوانسیون تنوع زیستی به سازمان حفاظت محیطزیست، مسئولیت جدیدی را بر دوش سازمان محیط زیست کشور گذاشت و این گام میتواند در راستای تقویت همکاریهای ملی و بینالمللی و همچنین حل چالشهای زیستمحیطی کشور مؤثر باشد.
**وضعیت فعلی مناطق تحت مدیریت محیط زیست، مطلوب نیست
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور بر ضرورت همکاری بیشتر با دانشگاهها، استفاده از فناوریهای نوین و پژوهشهای کاربردی در حل چالشهای زیستمحیطی تأکید کرد و از واگذاری مرجعیت کنوانسیون تنوع زیستی به سازمان حفاظت محیطزیست خبر داد.
دکتر شینا انصاری شامگاه پنجشنبه در مراسم اختتامیه سومین همایش ملی پارکهای ملی و مناطق تحت حفاظت که در دانشگاه شیراز برگزار شد، با اشاره به تصویب اخیر هیأت دولت، اظهار کرد: با تصویب مرجعیت ملی کنوانسیون تنوع زیستی به سازمان حفاظت محیطزیست واگذار شد. این مسئولیت سنگینتر از گذشته است و ما را ملزم میکند تا با توجه به ۲۳ هدف جهانی این کنوانسیون، در حوزههایی چون ارتقای کیفیت مناطق تحت حفاظت، کاهش آلایندهها، مقابله با گونههای مهاجم و حفظ تنوع گونهای، ژنتیکی و اکوسیستمی، گامهای مؤثرتری برداریم و ورود علمی و دقیق به این حوزه و تعامل قویتر با دانشگاهها، تنها راه پاسخگویی به مسئولیتهای بینالمللی و ملی ما است.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در ادامه گفت: وضعیت فعلی مناطق تحت مدیریت محیط زیست، بنا به دلایل مختلف، مطلوب ما نیست و امیدواریم با کمک متخصصان و صاحبنظران این حوزه، بتوانیم این وضعیت را بهبود ببخشیم.
دکتر انصاری در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به شهادت محمد حسین پارسایی، فعال محیطزیست در استان فارس، تسلیت گفت و یاد ۱۵۲ شهید محیطبان کشور را گرامی داشت. وی با تأکید بر تلاشهای مستمر فعالان محیطزیست و فداکاریهای آنان، گفت: در برابر تلاشگران محیط زیست باید سر تعظیم فرود آورد.
وی همچنین در ادامه سخنان خود از پنج دانشگاه مشارکتکننده در این همایش ملی تقدیر کرد و افزود: نیازمند بهرهگیری از ظرفیتهای علمی کشور هستیم تا بتوانیم در حوزههایی مانند تنوع زیستی، عرصههای طبیعی، محیطزیست دریایی و تالابها، چالشها را کاهش دهیم.
***امیدواریم همکاری دادگستری و استانداری فارس با مجموعه محیط زیست استان ادامه یابد
انصاری در ادامه به چالشهای موجود در زمینه تعارضات میان زیستگاهها و جوامع محلی اشاره کرد و افزود: موضوع تعارضات یکی از جدیترین چالشهای ماست. باید با استفاده از فناوریهای هوشمند و روشهای نوین و حل مسئلهمحور، در کنار پژوهشهای کاربردی، به کاهش این تعارضات کمک کنیم.
دکتر انصاری در پایان با تشکر از رئیس کل دادگستری فارس به دلیل توجه به موضوعات محیط زیستی آرای حجت الاسلام رجایی را سبز خواند و گفت: امیدواریم که این همراهی با همکاری استانداری فارس با فعالین و مجموعه محیط زیست استان ادامه یابد و وضعیت کنونی محیط زیست که مطلوب نیست کمک دهنده باشد.
** اعلام آمادگی اداره کل ثبت فارس برای صدور اسناد تک برگ مالکیت برای همه عرصه های منابع طییعی و محیط زیست
رئیس کل دادگستری استان فارس در سومین همایش ملی پارکهای ملی و مناطق تحت حفاظت که در شیراز برگزار شد، با اشاره به اهمیت حفاظت از محیط زیست، بر لزوم توجه به قوانین و همکاریهای بینسازمانی برای حفظ این ارث گرانبها تأکید کرد.
حجتالاسلام سیدصدرالله رجایینسب، با تاکید بر اهمیتی که دادگستری فارس به محیط زیست و مسائل آن میدهد گفت: ما و همکارانما به مسائل زیستمحیطی با اهمیت ویژهای برخورد می کنیم و تاکنون هر جا لازم بوده اقدامات مناسب برای حل مسائل زیست محیطی را انجام دادیم.
حجتالاسلام رجایینسب یکی از مهمترین اقدامات صورتگرفته در این زمینه را صدور سند مالکیت تالاب های فارس به نام محیط زیست فارس خواند وگفت: علی رغم نظراتی که اداره کل منابع طبیعی استان داشت مصوب کردیم این اسناد به نام محیط زیست زده شود این سندها بهویژه در زمینه حفظ حقوق محیط زیست و منابع طبیعی، بسیار مفید و مؤثر بوده است و استان فارس دومین استان کشور بود که این سندها را صادر کرد.
وی همچنین افزود: دستور قاطعی برای ایجاد کمربند ایمنی برای تالاب ارژن بود و بعد از ایجاد یک کمربند ایمنی اگر یک میلیمتر از حریم این تالاب و محیط زیست را کسی تجاوز کند برخورد قاطع قضایی با او صورت خواهد گرفت.
رئیس کل دادگستری استان فارس در ادامه سخنان خود به اهمیت احترام به محیط زیست برای حفظ حیات موجودات دیگر اشاره کرد و گفت: محیط زیست تنها برای انسانها نیست؛ بلکه زیستگاه تمام موجودات است. ما وظیفه داریم که به حیات سایر موجودات احترام بگذاریم و از آلودگیها، تخریبها و شکار غیرمجاز جلوگیری کنیم.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه عرصه های محیط زیست در استان فارس بسیار گسترده است و نیروی انسانی و مادی اداره کل محیط زیست استان نیز کم است با این وجود عده ای با فدا کردن جان خود از این عرصه ها ومنابع ملی محفاظت می کنند خاطرنشان کرد: در بحث حفاظت از محیط زیست، همواره باید در کنار پیشگیری از وقوع تخلفات، برخورد قاطع و مؤثر با متخلفان صورت گیرد.
رجایینسب در انتهای سخنان خود از رئیس سازمان محیط زیست کشور خواست در راستای حفاظت موثر از محیط زیست و منابع ملی در سراسر کشور، برای اراضی منابع طبیعی و محیط زیست، در کنار صدور سند مالکیت به نام محیط زیست صادر شود قانون «الزام »و قانون «حد نگار» اجرا شود تا این اراضی بهطور رسمی و قانونی به نام دولت ثبت شوند و برای ما حجت در برخود با متخلفان تمام شود
وی افزود: اگر در آینده تعرضی به اراضی طبیعی صورت گیرد، وجود اسناد رسمی کار دستگاههای اجرایی و قضایی را برای برخورد قانونی آسانتر خواهد کرد. بنابراین این روند باید در سطح ملی نیز دنبال شود.
ردیس کل دادگستری فارس در حالیکه صحبت هایش با تشویق حضار همراه شده از اعلام آمادگی اداره کل ثبت اسناد و املاک فارس برای صدور اسناد تک برگ مالکیت همه اموال و املاک عمومی و عرصه های منابع طییعی و محیط زیست خبر داد و از دکتر انصاری خواست دستوری کلی برای صدور سند تک برگ این عرصه هادر سراسر کشور اقدام کند تا همکاران وقضات استان و کشور در هنگام صدور حکم برای متخلفین و متعارضین به محیط زیست سند رسمی داشته باشد.
*** معاون امور عمرانی استانداری فارس :بخشی از حق آبه تالاب بختگان در هفته جاری پرداخت خواهد شد
معاون امور عمرانی استانداری فارس در سومین همایش ملی پارکهای ملی و مناطق تحت حفاظت، ضمن تقدیر از برگزارکنندگان، بر ضرورت توجه به مسائل محیطزیستی، بهویژه تالابها، منابع آبی و ضرورت صدور اسناد اراضی محیط زیست تأکید کرد.
دکتر محمود رضایی، گفت: استان فارس با دارا بودن ۱۴ تالاب، از جمله مهمترین کانونهای زیستمحیطی کشور است که برخی از این تالابها دارای ثبت بینالمللی نیز هستند و حفاظت از آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دکتر رضایی در ادامه سخنانش با اشاره به چالشهای شدید آبی در استان فارس گفت: در سال آبی جاری، با کاهش چشمگیر بارندگی مواجه بودیم. میزان بارش در استان حدود ۷۰ میلیمتر بوده که نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت حدود ۵۰ درصد کاهش داشته است. این وضعیت استان را وارد یک دوره خشکسالی شدید کرده است و منابع آبی بسیار محدود شدهاند.
وی تأکید کرد:میزان آب سطحی و روانآبهایی که به دست ما میرسد به شدت کاهش یافته و سدهای استان با کاهش چشمگیر حجم ذخیره مواجهاند. این شرایط مستقیماً بر تالابها و عرصههای طبیعی اثر گذاشته و نیازمند مدیریت دقیقتر منابع آبی هستیم.
رضایی با اشاره به سهم بالای بخش کشاورزی در مصرف آب گفت: استان فارس با بیش از ۸۰۰ هزار هکتار اراضی زراعی، از بزرگترین تولیدکنندگان محصولات کشاورزی، دامی و باغی کشور است. اما این گستردگی باید با مدیریت منابع آب هماهنگ شود. روشهای فعلی مصرف آب دیگر پاسخگوی شرایط اقلیمی استان نیستند و باید با الگوهای نوین و پایدار جایگزین شوند.
او با اشاره به اینکه ناچاریم میان محیط زیست و معیشت و اقتصاد استان توازنی برقرار کنیم افزود: برنامه استان این است که مصرف آب در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی کاهش یابد و اولویت تخصیص منابع آبی به شرب و محیط زیست داده شود. این موضوع بهویژه برای حفظ تالابهایی مانند بختگان که در پاییندست سد درودزن قرار دارد، حیاتی است.
دکتر رضایی همچنین از اهمیت ثبت رسمی مالکیت اراضی محیط زیستی سخن گفت و خاطرنشان کرد: صدور اسناد تکبرگی برای اراضی محیط زیستی یکی از اقدامات ضروری است. از اداره ثبت اسناد و املاک استان درخواست شده تا با همکاری سازمان محیط زیست و منابع طبیعی، فرآیند صدور اسناد رسمی برای این اراضی را تسریع کنند. این اقدام نقش مهمی در حفاظت از این مناطق دارد و جلوی بسیاری از تعارضات و تجاوزها را خواهد گرفت.
معاون عمرانی استانداری فارس در پایان سخنانش، با اشاره به تخصیص ۳۰ میلیون متر مکعب آب تضمینی سالانه به تالابهای استان در دستور کار قرار دارد تا با تغییر الگوی کشت و بهبود مصرف، وضعیت تالابها بهبود یابد از رها ساز حقابه تالاب بختگان در هفته جاری خبر داد و گفت: ما در استان قصد داریم پس از این به هیچ عنوان به صنایع آب بر مجوز فعالیت ندهیم و استفاده صنایع موجود در استان از آب شرب به استفاده از پس آبهای تصفیه شده تغییر دهیم
دکتر رضایی در پایان به فعالین محیط زیست قول برگزاری جلسه های هم اندیشی با درخصوص تصمیم گیری برای احداث سد تنگ سرخ داد و فگت هرچه شما و اساتید دانشگاهی در زمینه محیط زیست به استاداری مشاوره دهید به اخذ تصمیمات درست رد این زمینه کمک خواهد کرد .
***معاون سازمان محیط زیست: مصوبه شورای عالی، فصلالخطاب درباره مالکیت کوه قلات است
معاون سازمان محیط زیست نسبت به خطرات زیستمحیطی در غرب شیراز هشدار داد و از تهدیدات جدی برای منابع آب زیرزمینی و ذخایر طبیعی این منطقه ابراز نگرانی کرد. وی در نشست با گروههای فعال محیط زیستی استان فارس بر لزوم توجه بیشتر مسئولان به حفاظت از این منطقه تاکید کرد و گفت: اگر غرب شیراز را از دست بدهیم شیراز را از دست داده ایم .
حمید ظهرابی که برای شرکت در سومین همایش ملی پارکهای ملی و مناطق تحت حفاظت به شیراز آمده بود در نشستی که ظهر روز پنجشنبه، ۲۵ اردیبهشت با فعالین محیط زیست استان فارس داشت به شدت نسبت به هرگونه فعالیت معدنی یا عمرانی در غرب شیراز اعتراض کرد و آن را تهدیدی بزرگ برای اکوسیستم و زیرساختهای شیراز دانست. وی افزود: هرگونه تغییر در این منطقه میتواند به نابودی یکی از منابع حیاتی شهر، یعنی هوای پاک، منجر شود.
ظهرابی در ادامه ایجاد شبکه فاضلاب سراسری در شیراز بدون ارزیابی زیستمحیطی را عاملی دیگر برای خشکی سفره های آب زیر زمینی در سال های خشکسالی خواند و هشدار داد که این وضعیت میتواند منجر به افت شدید سطح آب زیرزمینی و بحرانهای زیستمحیطی در آیندهای نه چندان دور شود.
ظهرابی دربخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از تخریبهای صورتگرفته در مناطق کوه قلات و تنگ سرخ به صورت معدن کاوی اعلام کرد این منطقه بنا به رای شواری عالی محیط زیست کشور حفاظت شده است و این مصوبه برای همه فصلالخطاب است و اداره کل منابع طبیعی هیچ حقی بر این منطقه ندارد و بعد از این مصوبه اداره کل محیط زیست فارس نباید منتظر تحویل این منطقه توسط اداره کل منابع طبیعی بماند بلکه با ارزیابی از تخریب های انجام شده صورت برداری شود و کار حفاظت از این منطقه ۱۲ هزار هکتاری را آغاز کنید.
ظهرابی همچنین به مشکل تخصیص نادرست درآمدهای حاصل از معادن به منابع طبیعی و آبخیزداری اشاره کرد و آن را عامل عدم پیشرفت در حفاظت از مناطق طبیعی دانست. وی به اصلاح قوانین مربوط به مناطق حفاظتشده و استفاده از ظرفیتهای مختلف حکمرانی در این زمینه تاکید کرد.
در ادامه، معاون سازمان محیط زیست به لزوم گردشگری مسئولانه در مناطق حفاظتشده اشاره کرده و گفت: اگر برای مناطق حفاظت شده هیچ کاربری تعریف نکنیم و مردم محلی در مدیریت این مناطق مشارکت نداشته باشند، خطر تغییر کاربری و تصرف مناطق توسط ادارات دیگر بهوجود میآید. او افزود که برای حفظ این مناطق باید آنها را برای بازدید عمومی باز کرد تا مردم بتوانند از منافع آن بهرهمند شوند.
ظهرابی در مورد گوزن زرد ایرانی اعلام کرد که برنامه احیای این گونه در استان فارس تدوین شده، اما هنوز موافقت نهایی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای اعلام منطقه «کوه خم ارسنجان» به عنوان منطقه حفاظتشده صادر نشده است. وی افزود: برای موافقت سازمان صنعت و معدن چند نقطه از این منطقه در حال حاضر توسط این سازمان در دست بررسی است و نتایج این بررسیها بهزودی برای تصمیمگیری نهایی و اطلاع عموم اعلام خواهد شد. ظهرابی همچنین بر لزوم انجام مطالعات دقیق و بررسیهای علمی پیش از هرگونه اعلام رسمی منطقه حفاظتشده تأکید کرد تا از بروز پیامدهای ناخواسته جلوگیری شود.
گفتنی است سومین همایش ملی پارکهای ملی و مناطق تحت حفاظت بهمنظور بررسی چالشها و فرصتهای حوزه محیط زیست و حفاظت از منابع طبیعی، با برنامههای متنوع علمی و تخصصی برگزار گردید. در این همایش، ۸۰ مقاله علمی بهصورت شفاهی ارائه شد و سه کارگاه آموزشی تحت عناوین «آموزش خودمان» و «مدیریت و سیاستهای حفاظت» برگزار شد. این کارگاهها با هدف ارتقاء سطح آگاهی مسئولان و فعالان محیط زیست طراحی و اجرا گردید.