
استاندار فارس:
جنگ کنونی، نه یک جنگ عاطفی و احساسی و یا حتی سیاسی است بلکه جنگ بر سر عقاید ما است
فاطمه ملوزه- فارس آگاه
نشست خبری یکصد و پنجاه و یکمین جلسه مستمر و سومین جلسه سال جاری شورای فرهنگ عمومی استان فارس با حضور مسئولین استانی و شهری برگزار شد. دستور کار این جلسه توسط مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد استان فارس بیان شد که بر دو محور اصلی «اتخاذ تدابیر لازم به منظور تقویت همبستگی اجتماعی و وحدت ملی» و «ارائه راهکارهای به منظور شناسایی فرصت ها و تهدیدها و عبرتهای جنگ تحمیلی رژیم اشغالگر» بود. اما متاسفانه تعدادی از مسئولین دستگاه ها به دنبال بیان برنامه های خود و یا بیان مطالبی در زمینه های دیگر بودند که این رفتارشان مورد انتقاد استاندار فارس قرار گرفت. اهم موضوعات مطرح شده در این جلسه قاعده گذاری در مسائل فرهنگی برای تعیین مسیر گفتگو مسئولین در جلسات آتی بود.
* قاعده گذاری استراتژیک شرط دستیابی به اهداف فرهنگی استان است
استاندار فارس در سومین جلسه شورای فرهنگ عمومی در سال جاری با تأکید بر محوریت فرهنگ بهعنوان اساس سامانیابی امور جامعه، هشدار داد: نباید رویدادهای بحرانی مانند «تجاوز نظامی اخیر» (با نقشهریزی مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی) را عادیپنداشت.
حسینعلی امیری در ادامه ضمن انتقاد جدی نسبت به رویکرد برخی مسئولین در جلسه، تغییر الگوی جلسات شورا از «گزارشمحوری» به «قاعدهگذاریِ استراتژیک» را شرط تحقق اهداف این جلسه دانست و بیان کرد: اینگونه جلساتی که به صورت شورایی برگزار میشود، صرفاً جایگاهی برای قاعدهگذاری است؛ نه ارائه گزارشهای تفصیلی یا اظهارنظرهای کارشناسیِ بدون پشتوانه که مرتبط با فعالیت هر دستگاه است. با توجه به شرایط بحرانی کنونی که تنها چند هفته از آتشبس گذشته و هر لحظه احتمال نقض آن توسط دشمن وجود دارد؛ لازم است مدل برگزاری نشستها متحول شود.
امیری با بیان اینکه وضعیت فعلی طبق نظر کارشناسان امر ادامه جنگ در قالب آتشبس است، اظهار کرد: در شرایط فعلی دو اولویت حیاتی مطرح می شود. اولی افزایش تابآوری ملی از طریق القای مستمر روایتِ «پیروزی» (با استناد به شکست طرح براندازی دشمن) است و دومی آرامسازی جامعه بدون ایجاد رعب، اما همراه با آمادگیهای عملی برای جنگ است.
استاندار فارس با تاکید بر اهمیت روایت درست در زمانه جنگ برای مردم، ویژگی روایت پردازی را اینگونه تشریح کرد: هرگونه روایتپردازی باید سه ویژگی داشته باشد. اولین ویژگی پیروزی ملت را برای مردم پررنگ کند؛ دوم باید خوی وحشیگری و ضعف دشمن (مانند اتکای رژیم صهیونیستی به ترور) را عیان سازد؛ و در سومین ویژگی روایتی که برای مردم گفته می شود باید از اظهارات سادهانگارانه پرهیز کرده و پاسخهای کارشناسی به شبهات مردم داده شود.
حسینعلی امیری در پایان درباره اهمیت به فضای مجازی گفت: در فضای مجازی نیز با تولید محتوای هدفمند و اصلاح روایتهای انحرافی، باید بر ریشههای اعتقادیِ مقاومت تأکید کرد، زیرا جنگ کنونی، نه یک جنگ عاطفی و احساسی و یا حتی سیاسی است بلکه جنگ بر سر عقاید ما است و پایمردی ما در این نبرد ریشه در اعتقادات ما دارد و باید این مسئله را در تولید محتواها و یا بیان روایتها پر رنگ کنیم.
موفقیت مصوبات شورا منوط به پرهیز از شعارزدگی و تقویت دبیرخانه مقتدر است
*ضرورت تبیین مبانی جنگ برای مردم
نماینده ولی فقیه در استان فارس نیز در این جلسه، تبیین مبانی جنگ را برای مردم ضروری دانست و گفت: مبانی اگر خوب تبیین شوند ما را به راهکارها سوق میدهند و در مبانی نظری شرایط کنونی، دین به عنوان ستون اصلی هویت ملی ایران (پیش و پس از اسلام) مورد تأکید قرار گرفته است. جنگ فعلی ماهیتاً ایدئولوژیک است؛ یعنی هم حقانیت دین ما و هم ظلم دشمن به ما باید در کانون روایتها باشد. برای تقویت انسجام ملی، باید تابآوری و مقاومت جامعه را بر این مبنا بنا کرد و با دشمنشناسی دقیق (بهویژه ماهیت خصومت آمریکا با اسلام) پاسخهای محکمی ارائه داد.
لطف الله دژکام در ادامه دو نهاد را به عنوان متولی اصلی به سرانجام رساندن راهکارهای عملی در زمان جنگ دانست و شرح داد: در راهکارهای عملی، بازتعریف نقش دو نهاد کلیدی ضروری است: اولی مساجد با ظرفیت ۲۵۰۰ مسجد فعال در برنامههای تابستانی امسال؛ و دومی حوزههای علمیه بهعنوان پایگاههای حفظ انسجام ملی است.
دژکام درباره تعصبات قومی و مذهبی در شرایط فعلی هشدار داد: تعصبات قومی و مذهبی در صورت فعال شدن سبب صدمه به وحدت ملی میشود، باید با مدیریت فضای اجتماعی از بروز آن جلوگیری کرد و استان فارس نیز در این زمینه با توجه به ویژگیهای منحصربهفرد باستانی و دینی، میتواند به الگویی برای تمام کشور تبدیل شود.
وی در پایان به بیان مصوبات ششگانه جلسه را نقشآفرینی مساجد و حوزهها در انسجامبخشی؛ اولویتدهی به سخنان استاندار در تمام فعالیتهای فرهنگی و ابلاغ آن به دستگاهها؛ ایجاد میزکار تربیتی نوجوانان با محوریت آموزش و پرورش؛ بازنگری اسناد شورا توسط حوزه علمیه جهت انطباق با بیانات رهبری؛ مبارزه عملی با فساد و فحشای علنی از طریق امر به معروف و نهی از منکر با تأکید بر اینکه «شهر نباید به حال خود رها شود»؛ تقویت دبیرخانه شورا برای ارسال مطالب کارشناسیشده و تبدیل جلسات به «قاعدهگذاری» به جای گزارشمحوری دانست و گفت: موفقیت این راهکارها منوط به پرهیز از شعارزدگی، تبدیل مبانی دینی به برنامههای عملیاتی، و تقویت هماهنگی بین نهادها تحت هدایت دبیرخانه مقتدر است.
*سه اصل ترویج صبر و مدارا، تکریم بزرگان و توجه به اهل تسنن؛ سبب ساز انسجام ملی است
رئیس کل دادگستری استان فارس از سخنرانان دیگر این جلسه نیز گفت: شورای فرهنگ عمومی استان بر این موضوع تأکید دارد که باید موضوعات محوری به بخشی از فرهنگ عمومی تبدیل شود تا مورد پذیرش عموم مردم قرار گیرد. در این راستا، ترویج صبر و مدارا به عنوان یک ضرورت فوری مطرح است، زیرا آستانه تحمل جامعه به طور محسوسی پایین آمده و ایجاد تعادل رفتاری نیازمند فرهنگسازی در این زمینه است. این رویکرد، به ویژه طبق فرمایشات رهبری، برای دستگاههای متولی امری حیاتی محسوب میشود، چرا که تبدیل صبر و مدارا به یک «روند پایدار» میتواند اعتماد عمومی را جلب کند.
سید صدرالدین رجائی نسب ضمن تاکید بر تکریم بزرگان بیان کرد: تکریم بزرگان (اهل علم، دین و فرهنگ) باید به عنوان یک راهکار مؤثر فرهنگساز مورد توجه قرار بگیرد. رفتارهایی مانند رفتن به دیدار بزرگان، شرکت در مراسم تشییع و پاسداشت حرکات آنان نه تنها موجب الگوسازی میشود، بلکه زمانی که این شخصیتها سخنی بیان میکنند، مردم با تمرکز و اقبال بیشتری آن را پیگیری خواهند کرد.
رجائی نسب در ادامه بر لزوم اهمیت دادن به بزرگان اهل تسنن تاکید کرد و افزود: در استان فارس که از تنوع جمعیتی و فرهنگی قابل توجهی برخوردار است، همکاری با بزرگان اهل تسنن نیز گامی کلیدی در تقویت انسجام ملی است. حضور این چهرهها در جریان فرهنگی استان میتواند به همگرایی بیشتر جامعه کمک کند و ظرفیتهای محلی را در خدمت وحدت ملی قرار دهد.
اربعین باطل سحر نقشه های دشمن است
مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس هم به عنوان یکی دیگر از سخنران این نشست گفت: برای اینکه جنگ در راس امور قرار بگیرد ما نیاز داریم شبکه های تاثیرگذار در استان را مورد توجه ویژه قرار دهیم. این شبکههای تأثیرگذار شامل اساتید و نخبگان، معلمان و مربیان، و شبکه اصناف است. این شبکه ها که ممکن است در طول جنگ مورد سوء استفاده دشمن به عنوان نیروی عملیاتی او قرار بگیرند. با توجه به آغاز سال تحصیلی جدید فضای فکری توسط دشمن ایجاد می شود که فرصت مناسبی برای جهتدهی به نهادهای آموزشی است. این سه شبکه می توانند نقش مثبت یا منفی بسته به جهت دهی که می شوند در طول جنگ ایفا کنند.
حسن قانع در مورد محور وحدت هم اظهار کرد: در بحث ایجاد وحدت در جامعه، رزمایش اربعین به عنوان فرصتی استثنایی برای تقویت همبستگی ملی و انسجام اجتماعی می تواند مورد توجه قرار بگیرد. اگر مسئولین استانی از شبکه های مردمی حمایت لازم را بکنند این اتفاق خواهد افتاد و موفقیت این رویداد منوط به برنامهریزی دقیق، ارائه تسهیلات و پشتیبانی لجستیکی از زائران است. حضور «دلدادگان اربعین» سرمایه اجتماعی بزرگی محسوب میشود که با بهرهگیری صحیح از آن، میتوان توطئههای دشمن را خنثی کرد و این رویداد را به سلاحی مؤثر در «باطلسازی سحر نقشههای دشمن» تبدیل نمود.
سرپرست دفتر امور زنان و خانواده استانداری فارس نیز در این جلسه به مهمترین مسئله یعنی تسلط فضای مجازی بر مردم اشاره کرد و اظهار کرد: در موضوعات فرهنگی باید به شکل فرهنگی ورود کرد. اگر در بحث همبستگی اجتماعی جامعه هدف ما مردم هستند، واقعیت امر حاکی از اهمیت بسیار بالای فضای مجازی است که بر مردم بیشترین تاثیر را میگذارد و در نتیجه باید فضای مجازی را رصد کرد.
سمانه ذوالقدری افزود: اگر فضای مجازی توسط ما کنترل شود، مردم خود به خوبی از تعهدات خود نسبت به حفظ این همبستگی آگاه هستند. باید برای فضای مجازی تیمهای جهت رصد و تولید محتوای قوی و جذاب تشکیل شود و این تیم های بایستی محتوای امیدبخش برای جامعه تولید کنند.